Tips & Advies
7 MIN 06 apr
Laatste update: 07 feb 2024

Zo Doe Je Dat: Een Nieuw Gazon Aanleggen

Ga je zelf een gazon aanleggen? Welke stappen moet je zetten voor een perfect gazon? Met dit stappenplan creëer jij eigenhandig die gewilde groene grasmat.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Heeft jouw gazon een opknapbeurt nodig? Onlangs verhuisd naar een huis met een verwaarloosde tuin? Het is de perfecte tijd om fris te beginnen en een nieuw gazon aan te leggen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Een gazon aanleggen: waar moet je op letten?
  • Welke grondsoort ligt er in mijn tuin?
  • Welke grassoort wil ik?
  • Gazon aanleggen in 10 simpele stappen
  • Gras onderhoud
  • Meer over tuinonderhoud?

Een gazon aanleggen: waar moet je op letten?

Bij het aanleggen van een gazon zijn er belangrijke overwegingen:

  • Welke grondsoort ligt er in mijn tuin?
  • Waar wordt het gazon voor gebruikt?
  • Komt het gazon in de schaduw of in de zon te liggen?
  • Welke grassoort wil ik?
  • Hoe groot moet het gazon worden?
  • Wil ik gras zaaien of graszoden leggen?

Wij delen inzichten zodat je deze vragen met vertrouwen kunt beantwoorden.

Welke grondsoort ligt er in mijn tuin?

aarde in handen


Welke grondsoort je in je tuin hebt, bepaalt hoe je deze het best kunt verzorgen. Kennis hiervan helpt bij bodembewerking, het kiezen van meststoffen, en het toevoegen van organische stoffen. In Nederland zijn klei, zand en veen veelvoorkomende grondsoorten, terwijl België klei, zand, zandleem en loom kent.

De bodem in je tuin hangt vooral af van je locatie. Soms wordt grond afgegraven, wat de natuurlijke grondsoort verandert. Wil je precies weten welke grondsoort in jouw tuin ligt? Dan kun je een test uitvoeren of laten doen.

De Tuindokter:
Door te weten welke grondsoort jouw tuin heeft, weet je ook welke meststoffen jouw gazon nodig heeft en of je organische stoffen moet toevoegen.

Welke grassoort wil ik?

Bepaal vervolgens waar je je gazon voor wilt gebruiken.
Wil je gras dat voor mooi en fijn aanvoelt? Of gaat het veelvuldig worden gebruikt voor sport en spel?
Meer details over welk type gazon te kiezen vind je hier.

Er zijn verschillende soorten graszaden, we zullen er enkele voor je uitlichten.

Graszaad voor een sport & spel gazon

Voor intensief gebruik is graszaad voor Sportgazon en Speelgazon de beste keuze. Dit graszaad kiemt snel en zorgt voor een mooie, dichte grasmat. Het kan tegen een stootje, dus kinderen kunnen lekker rondrennen of een balletje trappen. Mocht het gras kapot gaan dan herstelt het snel en het is sterk genoeg om de winter goed door te komen.

Graszaad voor een schaduw gazon

Ligt jouw tuin op het noorden of staan er veel bomen in? Dan is de kans groot dat jouw gazon een groot deel van de dag in de schaduw komt te liggen. Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van graszaad. Niet alle grassoorten doen het namelijk goed in de schaduw, maar schaduwgras wel! Dit bestaat uit grassoorten met een lage lichtbehoefte.

Meer leren over het verzorgen van een schaduw gazon? Je leest het hier!

Graszaad voor een sier gazon

Gazon waar dieren kunnen grazen

Wil je een zo’n mooi Engels siergazon waarmee je iedereen versteld doet staan? Met siergazon graszaad zaai je gemakkelijk jouw eigen chique grasperk. De grassoorten uit dit mengsel voelen lekker zacht aan. Het is niet geschikt voor intensief gebruik, maar je kunt het prima betreden.

Gazon aanleggen in 10 simpele stappen

Nu je de basisbeginselen begrijpt, nemen we je mee door de 10 stappen om jouw ideale gazon tot leven te brengen.

Stap #1: Verwijder onkruid

Verwijder voordat je het zaaibed prepareert eerst het onkruid uit de bodem. Dit doe je gemakkelijk met de hand of eventueel met een onkruidverdelger. Let er in het laatste geval goed op dat de gebruikte onkruidverdelger geen invloed heeft op nieuwe zaden, anders komt het graszaad niet uit.

MOOWY’s onkruidverdelger
MOOWY’s onkruidverdelger
Totale onkruidverdelger
  • Gaat alle onkruiden, grassen en mossen tegen
  • Na 24 uur kan je weer zaaien en planten
  • Bevat een 100% plantaardige werkstof wat niet schadelijk is voor dieren

Stap #2: Verwijder oude graszoden

Ligt er al gras op de plek waar jouw gazon komt? Verwijder het bestaande gazon dan eerst met behulp van een zodensnijder.

Het verwijderen van oude graszoden

Stap #3: Ploeg de grond om en egaliseer deze

Ploeg vervolgens de grond om met een rotoreg. Doe dit tot een diepte van 20 tot 25 cm. Geef de grond nu ongeveer 2 weken de tijd om in te zakken. Je helpt de grond sneller op zijn plaats te zakken door deze goed te bewateren. Na 2 weken wachten zul je zien dat er weer onkruiden zijn opgekomen, verwijder deze met de hand.

Probeer daarna het oppervlak zo vlak mogelijk te krijgen. Dit kan met een hark, maar er bestaan ook specifieke ‘leveling’ tools voor. Is de grond helemaal vlak, druk het dan met een gazonwals aan.
Tip: wil je de structuur van de bodem aanpassen? Dan is dit een goed moment! Dit doe je door er bijvoorbeeld compost door te frezen.

Stap #4: Bemest de grond

Voor je gaat zaaien kun je de grond eerst bemesten met een meststof specifiek voor een jong gazon, bijvoorbeeld de Lawn Starter. Deze meststof bevat fosfor, wat de ontwikkeling van het wortelstelsel bevordert. Gebruik ongeveer 25 gram per m2 en hark dit in. Dit geeft je gras gelijk
de juiste voeding na het ontkiemen. Direct hierna kun je gaan zaaien.

Periode Wanneer Met welke meststof
februari – oktober Gebruik bij het zaaien Lawn Starter
maart – oktober 8 weken na het zaaien Easy Mow
september – oktober Voor een sterk gazon in de winter Vital Plus
Periode
februari – oktober
Wanneer
Gebruik bij het zaaien
Met welke meststof
Periode
maart – oktober
Wanneer
8 weken na het zaaien
Met welke meststof
Periode
september – oktober
Wanneer
Voor een sterk gazon in de winter
Met welke meststof

Bemest het nieuwe gazon in het eerste jaar 3 keer waarvan 2 keer in het eerste seizoen. Het volgende jaar doe je dit het best 3 tot 4 keer.

Stap #5: Gras zaaien

Zaai met de hand als je een klein gazon hebt of gebruik een strooier voor een groter oppervlak.

Je hebt 34 gram zaad per vierkante meter nodig. Bereken hoeveel je nodig hebt voordat je begint met zaaien.
Verdeel het zaad in twee porties. Strooi het eerste deel in de lengte over de bodem en het tweede deel in de breedte, waarbij je hetzelfde gebied bedekt.
Hark het graszaad lichtjes in om een optimale bodemcontact te garanderen. Bedek het zaad niet met aarde – het zal niet gelijkmatig ontkiemen.

Meer leren over graszaad zaaien? Je leest het hier.

Stap #6: Druk het graszaad aan

Graszaad aandrukken kan bij een kleiner gazon prima met de voeten. Bij een wat groter gazon kun je het graszaad aanrollen met een gazonwals. Dit doe je om opnieuw goed bodemcontact te creëren. Bovendien blijft de grond stevig en spoelt het graszaad minder snel weg.

Stap #7: Sproeien

Het gras besproeien

Het is beter om vier keer per dag licht te sproeien dan één keer per dag zwaar te sproeien, anders bestaat de kans dat je het graszaad wegspoelt. Blijf dagelijks water geven tot de zaden ontkiemen. Dit duurt ongeveer twee weken.

Stap #8: Zaai kale plekken opnieuw in

Ongeveer 2 weken na het ontkiemen zul je zien dat er wat kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze kale stukken opnieuw in met graszaad.

De Tuindokter:
Tip: wanneer je graszaad koopt, koop dan 10% meer dan dat je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor kun je de minder volle stukken later bijzaaien met het zelfde graszaad.
Quick repair
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Quick repair
Herstel graszaad
  • Gazon van Eredivisie-kwaliteit in een mum van tijd
  • Robuuste en snelle groei; graszaad ontkiemt in 7 – 14 dagen
  • Premium kwaliteit; speciaal geselecteerde grassoorten & grasfamilies

Stap #9: De eerste maaibeurt

De eerste maaibeurt vindt 21 dagen na het kiemen plaats. Maai niet meer dan 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter maaien? Wacht een paar dagen en maai wederom 1/3 van de lengte van de grassprieten af. Om het gras sneller dicht te laten groeien, maai je het best elke 3 à 5 dagen.

Stap #10: Beperk gazon betreding

Je moet vermijden dat je over je graszaad loopt tijdens het hele eerste seizoen om ervoor te zorgen dat je de kwetsbare jonge plantjes niet beschadigt. Geef het een paar maanden voordat je je gazon gaat gebruiken

Gras onderhoud

Nu je je gazon hebt aangelegd is het van belang het goed te onderhouden. Dit doe je door met regelmaat te maaien, je gazon van de juiste voeding te voorzien door het te bemesten en kalk te strooien wanneer nodig.

Wanneer je 1 a 2 keer per jaar verticuteert en doorzaait blijft de grasmat mooi dicht en voorkom je onkruid en mos. Door te verticuteren kunnen ook voedingsstoffen, water en zuurstof makkelijker bij de plant, wat resulteert in een betere gezondheid.

Daarnaast is het van belang dat je grasmat voldoende water krijgt. Help de natuur een handje door in droge periodes regelmatig te beregenen. Dit kan manueel met een tuinslang, maar uiteraard ook middels een sproeisysteem.

Meer over tuinonderhoud?

Gefeliciteerd! Nu ben je klaar om je gazon aan te leggen.
Wil je meer leren over gazon of tuin onderhoud? Wij hebben alle tips voor je.

Heb je nog vragen na het lezen? Laat een reactie achter of neem contact met ons op.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (2)

Tineke Bloemhof
mei 10, 2024

Goedemiddag, ik heb nog steeds kale plekken in het gazon na opnieuw bemest en gezaaid te hebben. Kan ik ook nú nog bijzaaien?

Bedankt al vast,
Tineke

Reactie
Michelle van MOOWYbeantwoord Tineke Bloemhof
jun 06, 2024

Goedemiddag Tineke,

Kan je zeker bijzaaien!

+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Top
Kies uw variatie
Droog Gazon Herstel kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
30,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!