Grasmaaien in de zomer

Een nieuw of een bestaand gazon moet je niet alleen voeden maar ook frequent en consequent maaien om het gezond te houden. 

3 MIN 03 jul
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Een nieuw of een bestaand gazon moet je niet alleen voeden maar ook frequent en consequent maaien om het gezond te houden. Maaien op het juiste moment van de dag, met name in de zomermaanden, verhoogt de kwaliteit van het gazon. Het gras kan daardoor dichter groeien, wat onkruid en ziektes vermindert.

Hoe groeit het gras in de zomer?

Door de bemesting in mei/juni, genoeg zon en gunstige temperaturen groeit het gras goed door tijdens de zomer. Het groeit niet zo snel als in het voorjaar / najaar, maar 1 keer per week maaien is zeker nodig om het gras mooi te houden. 

Gras groeit op zijn hardst bij een bodemtemperatuur van 15 graden en stopt met groeien wanneer de bodemtemperatuur boven de 25 graden komt. Naarmate de bodemtemperatuur stijgt richting de 25 graden, des te langzamer gaat het gras groeien.

Wat is de ideale maaihoogte in de zomer?

Goed groeiend gras kan je prima kort houden, echter liggen er in de zomer nog een paar gevaren op de loer die de maaihoogte kunnen beïnvloeden. 

Met name wanneer de temperaturen richting de 25 graden gaan en hoger dan kan het gazon snel uitdrogen, het is niet goed voor het gras om het kort te houden in een warme periode. Je maait dan best 1 a 2 standen hoger dan normaal. Langer gras biedt meer schaduw voor de kroon van de plant en zo zal deze minder snel uitdrogen.


Maaihoogte voor verschillende gazons:

  • Een siergazon kan je in normale omstandigheden het beste op 3 centimeter houden
  • Het gazon waar meer op wordt gespeeld maai je best tussen de 4 en 5 centimeter
  • Gras in schaduwrijke plekken maai je best rond de 5 centimeter, meer blad kan meer licht opvangen!

Wat is het ideale maaimoment als het warm is?

Op een warme dag kan je prima maaien, maar doe dit wel op het goede moment. Het ideale moment is ‘s avonds  na 18u wanneer de zon niet meer krachtig is. Maaien in de avond heeft als voordeel dat de plant +- 12 uur kan herstellen voordat de zon op komt. 

Alleen maaien met scherpe messen 

Het is ook in de zomer ontzettend belangrijk om met ​scherpe messen te maaien. Een bot maaimes snijdt het gras niet maar scheurt het gras, waardoor het topje van de plant sneller uitdroogt. Hierdoor zal het gras ook sneller bruin kleuren in de zomer.

Scherpe messen leveren een mooie snede en helpen het gazon gezond te blijven. Messen kan je makkelijk laten slijpen bij een lokale tuinmachine winkel doe dit elke 20 maaiuren.

Maaien op de juiste hoogte en maai vaak!

Het is voor veel mensen verleidelijk om het gras lekker kort te maaien om zo de frequentie van het maaien te verminderen. Maar het is zeer ​belangrijk om te weten dat het ​gras enorm beschadigd wanneer er ​meer dan 1⁄3 van het ​blad wordt ​verwijderd​. Ga dus niet van 10cm naar 2cm!

TIP​: Geniet van het maaien! Hoe vaker je maait hoe mooier het gazon wordt. Dit komt omdat er meer energie naar het horizontaal groeien gaat en het gras veel voller zal worden. Mik op ​minstens 1x ​per 5 ​tot 7 dagen​, het beste is om in het groeiseizoen 2 keer per week te maaien.

Alleen maaien als het gras droog is

Het draait bij maaien alleen maar om de “Perfect Cut”! Als het gras nat is wordt het blad te zwaar waardoor het moeilijker voor de maaier is om het mooi af te snijden met gescheurt gras als gevolg. Droog gras staat veel rechter waardoor het makkelijke is om een mooie snede te behalen. Daarnaast blijft nat gras onder het maaidek hangen wat veel schoonmaak werk met zich mee brengt. Maai dus bij voorkeur aan het einde van de dag, zo kan ochtend dauw drogen.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!