Tips & Advies
8 MIN 07 jan
Laatste update: 30 nov 2023

Zo Doe Je Dat: De Tuin Egaliseren

Of je nou een nieuw terras wilt creëren, graszoden wilt leggen of je bestaande tuin wilt verbeteren, deze klus is onvermijdelijk: de tuin egaliseren. Wat is het? Waarom is het nodig? Op welke manieren kun je de tuin egaliseren? Kun je het zelf doen en wat zijn de kosten als je het uitbesteedt? Op deze en meer vragen geven we antwoord in dit artikel.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Tuin egaliseren met hark

Wat is het egaliseren van de tuin?

Egaliseren is het leeghalen van de bestaande tuin en het vlakmaken van het oppervlak. Hiermee creëer je een basis voor het realiseren van nieuwe tuinplannen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Wat is het egaliseren van de tuin?
  • Waarom je tuin egaliseren?
  • Wanneer je tuin egaliseren?
  • Tuin frezen
  • Tuin omspitten
  • Tuin afgraven
  • Zelf tuin egaliseren: een stappenplan
  • Wat heb je nodig om de tuin te egaliseren?
  • Zelf de tuin egaliseren of uitbesteden?
  • Veelgestelde vragen
  • Meer over tuinonderhoud?

Waarom je tuin egaliseren?

Door de grond te egaliseren, zorg je ervoor dat deze gedurende een lange tijd gelijk blijft. Je voorkomt hiermee een verzakking van de ondergrond, plasvorming of afwateringproblemen.

Wanneer je tuin egaliseren?

In de volgende situaties is het nodig om een tuin te egaliseren:

Aanleg van een nieuwe tuin: Leg je een nieuwe tuin aan, dan is het belangrijk deze eerst te egaliseren. Zo begin je met een vlakke ondergrond en voorkom je verzakkingen.

Een tuinrenovatie of -vernieuwing: Ook als je slechts een gedeelte van de tuin aanpakt helpt het om de tuin te egaliseren. Je tuin ziet er direct een stuk netter uit.

Het zaaien van gras: Door de grond te frezen maak je de grond bewerkbaar en breng je zuurstof in de bodem. Onmisbaar bij de groei van een grasmat. Egaliseer de grond en geniet straks van een strak gazon.

Het leggen van graszoden: Alle ongelijkheden worden zichtbaar zodra de graszoden liggen. Voorkom een hobbelig gazon en maak die ondergrond recht.

Meer weten over het leggen van graszoden? Lees: Dé graszoden FAQ

De aanleg van kunstgras: Bij een kunstgrasmat is een vlakke ondergrond essentieel.

Het plaatsen van een zwembad: Wil je in de zomermaanden een zwembad in de tuin, zorg dan voor een vlakke en stevige ondergrond. Plaats het bad op een aangestampte bodem, los gestorte grond kan het gewicht van 1000 liter water niet dragen. Verwijder alle stenen en wortels die de folie van het zwembad kunnen beschadigen.

Het plaatsen van grind: Ook al mag het iets minder nauwkeurig, je wilt alsnog geen verzakkingen in je tuin.

Aanleg van bestrating, een terras of oprit: Bij de aanleg van bestrating kun je niet zonder een vlakke ondergrond. Niet alleen voorkom je verzakking, maar ook opstaande tegels.

Het plaatsen van (fundering voor) een tuinhuis of carport: Ook dit gewicht zorgt snel voor verzakkingen. Voorkom deze door de juiste ondergrond te creëren voordat je begint met bouwen.

Aanleg van een speelplaats: Voordat je een trampoline, glijbaan of rekstok in de tuin plaatst moet je eerst de grond bewerken. Verwijder alle rommel en scherpe objecten, graaf de speeltoestellen in en zorg dat ze op hun plek blijven door de grond te egaliseren.

Na het verwijderen van de vijver: Wil je de plek waar eens de vijver zat betrekken bij je terras of gazon? Stort de vijver vol met grond en trek deze recht zodat het goed overloopt in je bestaande tuin.

Tuin frezen

Een lichte vorm van grondbewerking is frezen. Met een tuinfrees woel je de aarde om, maak je deze fijner en belucht je de dieperliggende aarde. Hierdoor wordt de grond makkelijker bewerkbaar. Daarnaast wordt het overgebleven onkruid stuk gemaakt en komt er weer zuurstof in de grond.

Tuin omspitten

De tuin omspitten is een diepe grondbewerking. Met een spade schep je de grond los en om. Deze arbeidsintensieve klus mengt verschillende grondlagen met elkaar. Je brengt meer zuurstof in de grond, wat de grond weer vruchtbaar maakt. Daarnaast is de zware grond makkelijker te bewerken.

Het omspitten van de tuin

Tuin afgraven

Soms ligt er een verkeerde ondergrond in je tuin, zoals zand op de plek waar je een gazon wilt, of aarde waar het gazon dient te komen. In die gevallen moet de tuin eerst worden afgegraven. De grond wordt weggehaald en wortels worden verwijderd. Hardnekkige raak je vaak alleen maar kwijt met behulp van een graafmachine. Hierna kan de juiste ondergrond gemakkelijk worden neergelegd en kan er worden begonnen met egaliseren.

Louis Hooft:
Door de grond om te spitten of te frezen komt er weer zuurstof in de grond. Ook is de bodem gemakkelijker te bewerken.

Zelf tuin egaliseren: een stappenplan

Het egaliseren van de tuin is een flinke klus en neemt behoorlijk wat tijd in beslag. Schrikt dit je niet af? Volg dan deze aanpak voor het egaliseren van de tuin.

Stap 1: Bereid je goed voor

Haal alle benodigdheden in huis en maak een plan van aanpak. Houd hierbij zeker de weersverwachtingen in de gaten. Voordat je kunt starten met egaliseren dient de grond volledig droog te zijn. Een hevige regenbui kan roet in het eten gooien en voor flinke vertraging zorgen.

Stap 2: Verwijder grove rommel

Een oude grasmat, struiken, bladeren, stenen of andere oneffenheden. Verwijder het en voer het af.

Stap 3: Markeer de grond

Het is goed om duidelijk te maken welk stuk grond je gaat egaliseren. Plaats paaltjes in de grond zodat je precies weet wat je werkgebied wordt.

Stap 4: Bewerk de ondergrond

Gebruik een spade of frees en bewerk de ondergrond. Houd hierbij qua diepte 15 tot 20 centimeter aan. Door het spitten meng je verschillende grondsoorten met elkaar, frezen maakt de grond fijn en bewerkbaar. Beide opties geven je grond de zuurstof die het nodig heeft.

Heeft jouw tuin de verkeerde ondergrond voor jouw nieuwe project? Graaf de tuin dan tot op zeker 20 centimeter uit.

Stap 5: Geef het hoogste punt van de grond aan

Als je straks gaat egaliseren, is het natuurlijk van groot belang dat je dezelfde hoogte hanteert. Zoek het hoogste punt van de bewerkte grond op en span op die hoogte een touwtje tussen de in stap 3 geplaatste paaltjes. Gebruik een waterpas om de hoogte bij alle paaltjes gelijk te houden.

Stap 6: Vul bij

Voorzie de bodem van de benodigde ondergrond. Wil je de tuin bestraten, strooi zand. Leg je een gazon aan, bestrooi dan de ondergrond met aarde (potgrond, tuinplantengrond en/of compost).

Stap 7: Verspreid de grond gelijkmatig

Nu is het tijd om de grond gelijkmatig te verspreiden. Houd de hoogte die je bij stap 5 hebt aangegeven aan. Voor het gelijktrekken van de grond kun je een hark gebruiken of zelfs een lange plank.

Stap 8: Druk de grond aan

Is de grond op alle plekken even hoog? Stamp de grond dan stevig aan. Dit kan door de grond stevig aan te stampen, met behulp van een spade een te slaan. Gaat het om een groter gebied, gebruik dan een roller of wals.

Stap 9: Laat de grond rusten en sproei

Is de grond strak aangestampt? Wacht dan 24 tot 48 uur voordat je met je vervolgproject begint, zoals het aanleggen van een nieuw gazon, en laat de grond met rust. Regent het niet, sproei dan lichtjes bij zodat de grond niet uitdroogt.

Stevig de tuin aanstampen

Wat heb je nodig om de tuin te egaliseren?

Ga je zelf aan de slag? Voor het egaliseren van een tuin heb je verschillende gereedschappen en producten nodig. Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.

  • Spade
  • Hark
  • Kruiwagen
  • Waterpas
  • Tuinaarde
  • Piketpaaltjes
  • Dun touw
  • Gazonwals
  • Kniebeschermers
  • Tuinhandschoenen

Ga je zelf aan de slag? Voor het egaliseren van een tuin heb je verschillende gereedschappen en producten nodig. Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.Wil je een nieuw gazon aanleggen? Haal dan ook graszoden of graszaad in huis.

Heb je de apparaten niet tot je beschikking? Je huurt ze gemakkelijk voor een dag bij verhuurbedrijven zoals Boels.

Zelf de tuin egaliseren of uitbesteden?

Je kunt natuurlijk zelf je tuin egaliseren, maar het is ook mogelijk om iemand in te huren dit werk voor je te doen. Betreft het een klein oppervlakte, dan is het misschien goed zelf te doen. Gaat het om een groter stuk grond, dan kun je overwegen om het uit te besteden. Egaliseren is namelijk een zware klus.

Wat de exacte kosten zijn, hangt af van het werk dat je deze persoon laat doen. Gaat het puur om het egaliseren van de tuin? Wil je de tuin ook afgraven of ophogen? Moeten er hardnekkige wortels worden verwijderd? Moet de opgegraven grond worden afgevoerd? Combineer je de klus met een andere, zoals het bestraten van een deel van de tuin? Haal je zelf de materialen in huis of dient de hovenier deze mee te nemen? Al deze elementen spelen mee in het kostenplaatje. Bespreek je plan met een hovenier bij jou in de buurt en vraag een offerte op.

Veelgestelde vragen

Hieronder beantwoorden we kort enkele vragen die we vaak horen:

Hoe egaliseer je een tuin?

Verwijder oude graszoden en spit de ondergrond om, ongeveer 15 centimeter diep. Verwijder alle oneffenheden, zoals stenen, wortels, bladeren en oude graszoden. Bestrooi de ondergrond met tuinaarde en verdicht deze met een wals of door de aarde goed aan te stampen.

Kan ik zelf mijn tuin egaliseren?

De tuin egaliseren is een arbeidsintensieve klus, maar is prima zelf te doen. Heb je te maken met een groot oppervlak of wil je het combineren met een andere klus, zoals het aanleggen van bestrating, dan kan het de moeite en het geld waard zijn om het werk uit te besteden.

Wat kost een tuin egaliseren?

Besteed je het uit, dan betaal je gemiddeld tussen de €15,- en €20,- per m2 voor het uitgraven, omploegen, ophogen en egaliseren van de tuin. Doe je het zelf, dan ben je uitsluitend geld kwijt aan de benodigdheden (tuingrond, zand) en de huur of aankoop van gereedschap.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Op voorraad
12,99
Top

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!