Gazononderhoud, Tuin tips,

Gazon in de schaduw? Tips voor een tuin met schaduwgras

Om goed te kunnen groeien heeft gras 3 dingen nodig: water, voedingsstoffen en zonlicht. Maar wat als je grasmat in de schaduw ligt? In dit artikel vertellen we je alles over schaduwgras. Wat is het? Wat is de invloed van schaduw op de groei? En hoe onderhoud je een gazon in de schaduw? Lees snel verder!

5 MIN 06 mei
Laatste update: 03 nov 2022
Delen:

Nieuwste artikelen

10 MIN 17 mrt Wanneer & hoe kun je tulpenbollen planten? – stappenplan 9 MIN 03 mrt Alles over bloembollen planten – Compleet met stappenplan 13 MIN 13 jan De 10 meest gestelde vragen over gras

Wat is schaduwgras?

Als de zon op een zonnige dag minder dan 4 uur op het gazon staat, spreken we van een schaduwgazon. Niet alle grassoorten groeien goed in de schaduw. Gras heeft immers water, voeding én zonlicht nodig om uit te groeien tot een sterke en volle grasmat. Heeft het dit niet ter beschikking, dan dunt het gras uit, krijgt mos de kans om te groeien en zal het gras uiteindelijk afsterven. Schaduwgras is de naam van een mengsel aan grassoorten dat beter bestand is tegen schaduw.

Inhoudsopgave:
 • Wat is schaduwgras?
 • Invloed schaduw op grasgroei
 • Onderhoud schaduwgazon
 • Samenstelling schaduwgraszaad
 • FAQ
 • Meer over tuinonderhoud?

Shade & Sun
Voorste afbeelding van de schaduw graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Shade & Sun
Schaduw graszaad
 • Creëer de look & feel van een siergazon
 • Voor een schaduwtolerant gazon
 • Kiemt volledig in 2-3 weken
Bekijk het product

Invloed schaduw op grasgroei

De meeste grassoorten die je in West-Europese tuinen tegenkomt, hebben elke dag 4 tot 5 uur direct of gefilterd zonlicht nodig. Zonder dit licht neemt de fotosynthese in het gras af, en daarmee automatisch de koolhydraatproductie. Koolhydraten zijn de basis voor bestanddelen als cellulose (voor sterke celwanden) en leveren de energie die een plant nodig heeft om goed te groeien.

Louis Hooft

“Als de koolhydraatproductie van gras door schaduw afneemt, dan heeft dat veel consequenties.”

Als de koolhydraatproductie door schaduw afneemt, dan heeft dat nogal wat consequenties. Zo vertraagt de groei, hebben ze minder wortelstokken en uitlopers, wortelen ze minder goed, zijn ze minder goed bestand tegen droogte en kou en zijn ze vatbaarder voor gazonziekten en de groei van mos en algen.

Onderhoud schaduwgazon

Een grasmat in de schaduw vraagt om een andere behandeling dan een gazon waar de zon pal op staat. Ligt jouw gazon in de schaduw? Houd dan rekening met de volgende punten:

Een robotmaaier

Laat het gras langer en maai minder vaak

Door het gebrek aan zonlicht groeit gras in de schaduw langzamer dan andere grassoorten. Je hoeft het hierdoor dus ook minder vaak te maaien. Eens per 2 weken (in het groeiseizoen) is voldoende. Maai het niet te kort! Door het gras langer te laten, kan het bladoppervlak meer zonlicht opvangen en kunnen de grasplanten dieper wortelen. Zo halen ze meer water en voedingsstoffen uit de bodem. Ook ziet het gazon er automatisch voller uit. Ons advies is om het gras niet korter dan 5 centimeter te maaien.

Wees zuinig met water

Een gazon dat in de schaduw ligt doet er langer over om droog te worden bij dauw en regen. Hierdoor is het kwetsbaarder en toegankelijker voor gazonziekten. Je hoeft dus minder vaak water te geven. Ga je sproeien, doe dit dan wat dieper in de bodem. Zeker op plekken waar bomen staan, die onttrekken ook vocht uit de grond.

Verwijder mos

Mos komt voor op zure grond én op natte, schaduwrijke plaatsen. Signaleer je mos? Verwijder dit dan direct, zodat er zo min mogelijk licht, voedingsstoffen en water verloren gaat. Mos heeft een verstikkende werking op gras en water, licht en voedingsstoffen kunnen hun weg naar de bodem niet meer vinden. Verwijder het mos door je gazon te verticuteren. Met een verticuteerhark of verticuteermachine doorsnijd je de wortels en verwijder je het mos uit je gazon.

Het mos verwijderen met hark

Neem zoveel mogelijk schaduw weg

Als de schaduw wordt veroorzaakt door een hoog gebouw, dan kun je hier natuurlijk niet veel aan doen, maar je kunt wel op andere manieren schaduw uit je tuin houden.

 • Vermijd indien mogelijk constructies of beplanting aan de oost- en zuidkant van je gazon. Deze zullen voor de meeste schaduw zorgen.
 • Plant je een struik of boom in een (kleine) tuin, bedenk dan van tevoren hoe deze groeit en hoe groot de bladeren zullen worden. Eiken en beuken hebben dichte en dikke bladeren, waar geen zonlicht doorheen komt.
 • Plant geen bomen met ondiepe wortels. Die halen het water en de voeding uit de bodem die het gras juist zo hard nodig heeft.
 • Verwijder tuinafval zoals bladeren zo snel mogelijk en ga verstikking tegen.

Verplaats verplaatsbare objecten

Staan er speeltoestellen op het gras? Of tuinmeubelen? Verplaats deze met enige regelmaat. Schaduw geeft gras al stress, betreding des te meer. Door verplaatsbare objecten zo nu en dan ergens anders neer te zetten, verdeel je de betreding.

Doe een bodemtest

De pH-waarden van de bodem daalt elk jaar, maar sommige bodems zijn al zuurder van zichzelf. Bij een gazon dat voornamelijk in de schaduw ligt is het verstandig om af en toe een bodemtest uit te voeren. Is de zuurgraad te laag (onder de 6,5) dan zal het gras nog langzamer groeien. Ook is het dan toegankelijker voor mossen en algen.

Louis Hooft

Schaduwgraszaad is ideaal voor schaduwrijke plekken in het gazon. Onder bomen en naast gebouwen komt gewoon gras niet goed tot zijn recht.

Zaai schaduwgras

Ligt jouw gazon in de schaduw maar is je grasmat niet van de beste kwaliteit? Zijn er kale plekken ontstaan of is er sprake van kleurverschil? Renoveer je grasmat dan met schaduwgraszaad. Lees hier meer over gras bijzaaien.

Het schaduwgraszaad in hand

Samenstelling schaduwgraszaad

Schaduwgraszaad is ideaal voor schaduwrijke plekken in het gazon. Onder bomen en naast gebouwen komt gewoon gras niet goed tot zijn recht. Schaduwgraszaad kent een andere samenstelling dan gewoon graszaad.

Het schaduwgraszaad van Moowy, Shade & Sun, heeft de volgende samenstelling:

In ons schaduwgazongraszaad zitten fijnbladige grassoorten die weinig zonlicht nodig hebben. Zo krijg je zelfs op schaduwrijke plekken een mooi gazon! De grassoorten kunnen ook goed tegen betreding, je hoeft er dus niet voorzichtig mee om te gaan of bang te zijn dat je de grasmat kapottrapt. Ligt een deel van het gazon wel in de zon? Geen probleem. Dit graszaad kan ook op zonnige plekken gebruikt worden.

FAQ

Hoeveel zon heeft schaduwgras nodig?

Het mooie van schaduwgras is dat het weinig zonlicht nodig heeft om toch een mooi resultaat te leveren. Staat de zon op een zonnige dag minder dan 4 uur op het gazon? Dan is dit het graszaad voor jou.

Wanneer schaduwgras zaaien?

Je kunt schaduwgras, net als andere grasmengsels, zaaien van het (vroege) voorjaar tot en met de laatste groeispurt van je gazon in het najaar. Dit vindt meestal plaats in oktober.

Kan schaduwgras tegen zon?

De mengsels in schaduwgras hebben weinig zonlicht nodig om te kunnen groeien, maar kunnen wel veel zonlicht verdragen. Daarom is het een ideale mix voor een gazon dat voornamelijk in de schaduw ligt maar ook zonrijke plekken heeft.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!