Tips & Advies
5 MIN 30 mrt
Laatste update: 03 nov 2022

Wat voor type gazon kies jij?

Je wilt een mooi gazon. Dan heb je twee opties: graszoden leggen of gras inzaaien. In dit artikel geven we je tips waar je op kunt letten bij het zelf inzaaien van je grasmat. Want waar begin je? Waar moet je op letten bij het kiezen van graszaad? Hoeveel graszaad heb je nodig per m2? En welke soorten zijn er allemaal? Heb je een vraag? Wij hebben het antwoord.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Welke soorten graszaad zijn er?

Bepaal voordat je naar een winkel rent of bij ons online graszaad wilt bestellen waar je je gazon voor wilt gebruiken. Moet het tegen een stootje kunnen? Moet het vooral mooi zijn en fijn aanvoelen? Zoveel wensen, zoveel graszaden. We lichten de vier belangrijkste soorten graszaad voor je uit.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Welke soorten graszaad zijn er?
 • Welke grassoorten worden veel gebruikt?
 • Hoeveel graszaad heb je nodig per m2?
 • Wanneer kun je het beste gras zaaien?
 • Waar kun je graszaad aanschaffen?
 • Meer over tuinonderhoud?

Hoe ziet graszaad eruit

1 Graszaad voor Sportgazon & Speelgazon

Gebruik je je grasmat intensief? Dan is graszaad voor Sportgazon en Speelgazon de ideale keuze. Het graszaad kiemt snel en zorgt voor een mooie, dichte grasmat. Het mengsel bestaat uit een mix van grove en fijnere grassoorten, waaronder een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Het gras kan tegen een stootje, dus kinderen mogen lekker ravotten en huisdieren kunnen uitgelaten rondrennen. Het herstelt snel en blijft mooi groen tijdens de winter.

Louis Hooft:
“Gras voor Sport- & Speelgazon kan wel tegen een stootje, dus laat je kinderen lekker ravotten en huisdieren rondrennen“
Spelende kinderen op een Sportgazon & Speelgazon
Sports & Fun
Voorste afbeelding van de speel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Sports & Fun
Speel graszaad
 • Graszaad van Eredivisie-kwaliteit
 • Perfect voor het Belgische klimaat. Dunt minder uit tijdens de winter
 • Voor gazons van topkwaliteit dankzij speciaal geselecteerde grassoorten
 • Robuust en snelgroeiend graszaad. Ontkiemt in 7-14 dagen

2 Graszaad voor Schaduwgazon

Niet alle grassoorten doen het goed in de schaduw. Heb je veel bomen in je tuin of komt er gewoon niet veel (zon)licht op je gazon? Schaduwgras is hier tegen bestand! En voor de momenten dat het wel zonnig is in je tuin: de grassoorten kunnen ook goed tegen zon. Het mengsel bestaat uit grassoorten met een lage lichtbehoefte.

Shade & Sun
Voorste afbeelding van de schaduw graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Shade & Sun
Schaduw graszaad
 • Creëer de look & feel van een siergazon
 • Voor een schaduwtolerant gazon
 • Kiemt volledig in 2-3 weken

3 Graszaad voor Siergazon

Hoef je niet te rennen over het gras maar wil je vooral een mooie grasmat? Voor een gazon uit het boekje kies je voor siergazon graszaad. Minder robuust, maar samengesteld uit grassoorten met een fijnere structuur, zoals zwenkgrassen. Hierdoor voelt het lekker zacht aan.

Graszaad voor Siergazon
Premium Lawn
Voorste afbeelding van de sier graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Premium Lawn
Sier graszaad
 • Uitstekende sierwaarde
 • Kiemt in 2-3 weken
 • Speciaal geselecteerde grassoorten & grasfamilies, voor een uitzonderlijk uiterlijk
 • Droogte tolerant

4 Snelkiemend graszaad

De naam zegt het al. Met snelkiemend graszaad weet je zeker dat je snel een mooi, vol gazon hebt. Het mengsel bestaat voor het grootste deel uit Engels raaigras, waardoor het zó sterk is dat het niet alleen bestand is tegen rondrennende kinderen, maar ook de winter overleeft en vaak jarenlang mee kan.

Power Lawn
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Power Lawn
Snelkiemend graszaad
 • Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen
 • Graszaad van Jupiler Pro League-kwaliteit voor robuuste bladen en dikke groei
 • Perfect voor het onvoorspelbare weer. Overleeft koude, natte Belgische winters.
 • Voor gazons van topkwaliteit dankzij speciaal geselecteerde grassoorten

Welke grassoorten worden veel gebruikt?

Hierboven benoemden we al welke grassoorten er in de graszaden zitten. Maar wat betekent dat? We lichten de eigenschappen van de meest voorkomende grassoorten uit. Afhankelijk van de toepassing zal het graszaad onderstaande grassoorten in verschillende verhouding in zich hebben.

Graszaad in de hand

Engels raaigras

Engels raaigras komt snel op en vormt een dichte zode. Het kan goed tegen betreding en heeft een mooie glans. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat Engels raaigras zeer geschikt is voor sportvelden, speelgazons en gemeentelijke grasvelden.

Roodzwenkgras

Je herkent roodzwenkgras aan zijn gerolde bladeren. Met een verdeling tussen forse en fijne bladeren vormt het een dichte zode. Bovendien kan het goed tegen zonlicht. Een andere fijne eigenschap is dat je het goed kunt maaien. Je vindt roodzwenkgras vaak terug in bermen.

Louis Hooft:
“Veldbeemdgras kan goed tegen betreding, droogte én winterse omstandigheden”

Veldbeemdgras

Veldbeemdgras groeit minder snel dan andere grassoorten. Het is een type gras dat vaak wordt gebruikt op golfbanen en sportvelden. Het kan goed tegen betreding, droogte én tegen winterse omstandigheden.

Italiaans raaigras

Deze grassoort bloeit na elke keer maaien maar is na één jaar niet meer wintervast. Qua uiterlijk lijkt het op de Engelse variant, maar dan net wat forser en voorzien van kleine kafnaaldjes. De grassoort groeit snel.

Struisgras

Struisgras is populair voor gazons. Het kan goed tegen droogte en herstelt snel. Maai je de grasmat een keer te kort? Geen probleem voor deze grassoort. Naast in gazons kom je struisgras tegen in bossen, in de berm en op de golfbaan.

De verdeling van de grassoorten is als volgt:

Hoeveel graszaad heb je nodig per m2?

Hoeveel graszaad je nodig hebt hangt af van bepaalde factoren: wil je doorzaaien om een bestaand gazon extra body te geven of wil je een geheel nieuw gazon aanleggen? Wij adviseren 17 gram per vierkante meter als je doorzaait. Gebruik bij inzaaien de dubbele hoeveelheid, 34 gram per vierkante meter. Weet je niet precies hoe groot je gazon is? Dit meet je zelf gemakkelijk op. Een grote stap is ongeveer 1 meter.

Louis Hooft:
Tip: Bekijk op google maps je tuin en bereken aan de hand van de schaal de grote van je gazon.

Wanneer kun je het beste gras zaaien?

Graszaad kiemt bij een bodemtemperatuur van 10 graden en hoger. De beste periode om gras te zaaien is daarom van februari tot en met oktober. Maar let op! Er zijn meer factoren voor succes. Welke? Dat lees je in het artikel over gras zaaien.

Bekijk de gras soorten in het mengsel

Kijk op de verpakking welke soorten gras in het mengsel zitten. Dankzij bovenstaand overzicht weet je hier al meer over!

Kwaliteit van het zaad

Misschien verwacht je het niet, maar er is veel verschil in kwaliteit van gazonzaad. Dit uit zich bijvoorbeeld in de kiemkracht. Met kiemkracht bedoelen we het zaadpercentage dat ontkiemt onder bepaalde omstandigheden. Ook gaan goedkopere graszaden minder lang mee, soms maar 1 seizoen. Daarom adviseren wij altijd om voor een A-merk te gaan.

Goed afsluitbare verpakking

Heb je niet al het graszaad in een keer nodig, dan wil je het op kunnen bergen zonder dat het beschimmelt of dat het graszaad zijn kiemkracht verliest. Let er bij het kiezen va het juiste graszaad op dat het product in een goed afsluitbare verpakking zit.

Toepassing van het graszaad mengsel

Let uiteraard op dat je het juiste mengsel bestelt. Dus voor jouw ultieme gazon! Een sport & speel gazon voor actief gebruik, schaduwgras voor schaduwrijke plekken en siergras voor een gazon uit de boekjes.

Waar kun je graszaad aanschaffen?

Graszaad kun je op veel plekken aanschaffen. In tuincentra, winkels of online. Hieronder leggen we de verschillende opties uit.

Graszaad aanschaffen in een tuincentrum of winkel

Een voordeel van graszaad aanschaffen in een tuincentrum of winkel is dat je je kunt laten informeren door een verkoper en al je vragen kunt stellen. Helaas hebben verkopers vaak weinig specifieke kennis over het gazon. Je kunt het product bekijken en inschatten welke verpakking je nodig hebt. Nadelen zijn dat je afhankelijk bent van beschikbaar assortiment en dat je misschien wel wegloopt met het duurste product. Én je moet zelf sjouwen!

Online graszaad bestellen

Bestel je liever online je graszaad, dan kun je van tevoren onderzoek doen naar het beste graszaad én de beste webshop. Je kunt producten vergelijken en ervaringen van andere kopers lezen. Er is keuze te over én, óók belangrijk: het product wordt bij de voordeur afgeleverd. Een nadeel is wel dat je even moet wachten voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!