Aanleg gazon, Gazononderhoud, Graszaad,

Alles over gras zaaien – met compleet stappenplan

Wat komt er allemaal kijken bij het zaaien van gras? Hoe moet je gras zaaien en in welke tijd van het jaar? Welke soorten graszaad zijn er en welke is geschikt voor mijn gazon? Hoe verzorg ik een net ingezaaid gazon? In dit artikel vind je alles over gras zaaien.

9 MIN 23 apr
Laatste update: 03 nov 2022
Delen:

Nieuwste artikelen

10 MIN 28 mei Bladluis bestrijden en voorkomen: dit zijn dé geheimen tegen luizen op planten 7 MIN 19 mei Hortensia bemesten: een complete gids 10 MIN 12 mei Alles over hagen bemesten: waarom, wanneer en hoe?

Wat komt er allemaal kijken bij het zaaien van gras? Hoe moet je gras zaaien en in welke tijd van het jaar? Welke soorten graszaad zijn er en welke is geschikt voor mijn gazon? Hoe verzorg ik een net ingezaaid gazon? In dit artikel vind je alles over gras zaaien.

Inhoudsopgave:
  • Waarom gras zaaien?
  • Welk graszaadmengsel past bij mij?
  • Wanneer gras zaaien?
  • Gras inzaaien versus gras bijzaaien
  • Hoe gras zaaien? – 7 simpele stappen
  • Wat heb je nodig om gras te zaaien?
  • 3 Gouden tips na het zaaien
  • Meer over tuinonderhoud?

Waarom gras zaaien?

Waarom zou je gras zaaien? Dit doe je niet alleen als je een nieuw gazon wilt aanleggen, maar ook als het gazon is uitgedund of als er kale plekken in je gazon zijn ontstaan. Deze ontstaan bijvoorbeeld door onkruid of stenen in de tuin maar ook door ongedierte als emelten en engerlingen.

Naast gras zaaien heb je nog twee andere mogelijkheden om een gazon aan te leggen namelijk, graszoden leggen of kunstgras leggen.

Welk graszaadmengsel past bij mij?

Ben je op zoek naar graszaad, dan heb je grofweg de keuze uit drie verschillende graszaadmengsels. Graszaad voor Sport- & Speelgazon, voor Schaduwgazon en voor Siergazon. We lichten de drie soorten aan je toe.

Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook, hieronder of op het Youtube kanaal van MOOWY.

Graszaad voor sportgazon & speelgazon

Gebruik je je gazon intensief? Kies dan voor Sport & Speelgazon graszaad. Het mengsel bestaat uit een mix van grove en fijnere grassoorten, waaronder een hoog percentage fijnbladig Engels raaigras. Hierdoor kan het tegen een stootje en is het bestand tegen intensieve betreding (van bijvoorbeeld kinderen of huisdieren). Dit gras groeit snel en kan zich makkelijk vestigen. Daarnaast is het onderhoudsvriendelijk.

Graszaad voor Schaduwgazon

Zorgen de bomen in je tuin voor schaduw of komt er gewoon niet zoveel zonlicht in je tuin? In Schaduwgazon graszaad zitten grassoorten die minder licht nodig hebben. Het gras heeft een wat fijnbladige structuur en groeit langzaam. Deze grassoort heeft iets meer aandacht nodig maar kun je korter maaien.

Graszaad voor Siergazon

Voor een gazon uit het boekje, dat er mooi bij ligt maar dat je niet intensief betreedt, bestaat er graszaad voor Siergazon. Dit mengel bevat meer fijnbladige soorten, heeft daardoor een hoge sierwaarde en kan beter tegen kort maaien.

Goed graszaad

Wat je zaait, zul je ook oogsten. Deze veelgebruikte uitdrukking wordt vaak figuurlijk bedoeld, maar kan met betrekking tot gras ook zeker letterlijk worden genomen. Of graszaad goed of slecht is, wordt vaak beoordeeld aan de hand van hoe snel het kiemt. Maar dit is een zeer slechte indicator. De snelstkiemende grassoorten hebben een levenscyclus van 6 maanden tot een jaar! Daarna blijf je achter met een uitgedund gazon vol kale plekken. En dat is niet de bedoeling! Door kwalitatief goed graszaad te kopen investeer je wat meer, maar bespaar je op de lange termijn doordat je gazon veel standvastiger is.

Wanneer gras zaaien?

Wanneer kun je het best gras zaaien? We raden je aan rekening te houden met de seizoenen en met enkele andere cruciale omstandigheden.

Beste moment om gras te zaaien

Gras zaaien kan bijna het hele jaar door. De beste tijd om te zaaien is van februari tot en met oktober, mits de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is. In het najaar heb je als voordeel dat de bodem nog warm is van de zomer. In het voorjaar zaaien kan ook heel goed. Wanneer je in het voorjaar zaait, zal de kiem veel energie steken in het creëren van blad. Hij wil namelijk bloeien. Hierdoor ontwikkelen de wortels zich minder goed.

Om het wortelstelsel te bevorderen kun je extra fosfor toedienen. Het is belangrijk om het nieuwe gras te bemesten met een startersmeststof zoals Lawn Starter. Deze meststof bevat extra fosfor. Met betere wortels is je plant gezonder en beter bestand tegen de droogte van de zomer.

Wanneer zaaien? Van februari tot en met oktober mits de temperaturen het toelaten

LET OP: De luchttemperatuur is niet gelijk aan bodemtemperatuur, in het voorjaar blijft de bodem langer koud terwijl deze juist warmer blijft in het najaar!

Geschikte omstandigheden

We weten nu wanneer het beste moment in het jaar is om te zaaien, maar er zijn nog enkele zaken waar je op kunt letten.

Bodemtemperatuur

Het graszaad begint het kiemingsproces pas bij een bodemtemperatuur van 10 °C. Tot die tijd gebeurt er niks. De temperatuur overdag moet hoger zijn dan 10 °C om de bodem op te kunnen warmen. Hoe warm de bodem is, meet je met een simpele thermometer. Doe dit op ongeveer 3 cm diepte.

Vochtgehalte in de bodem

De bodem dient een hoog vochtgehalte te hebben zodat het graszaad dit kan opnemen. Is de bodem droog, sproei dan de avond voor het zaaien uitgebreid.

Het graszaad moet contact maken met de bodem

Er moet niet alleen vocht aanwezig zijn in de bodem, het graszaad moet dit ook kunnen opnemen. Hiervoor is het belangrijk dat het zaad goed contact maakt met de bodem. Hark het graszaad daarom bij het inzaaien een beetje in en wals het daarna aan met een tuinwals. Sla deze stap niet over. Geen bodemcontact is geen kieming!

Hark compacte grond eerst los

Gras groeit niet op beton dus ook niet op compacte grond. Compacte en harde grond MOET eerst los geharkt of belucht worden.

“Tip: zaad kiemt in zonlicht. Bedek de grond na het zaaien dus niet met extra tuinaarde of compost.”

Gras inzaaien versus gras bijzaaien

We onderscheiden twee manieren van zaaien: inzaaien en bijzaaien.

Gras inzaaien

Inzaaien doe je op kale grond. Dit vergt voorbereiding. Voordat je van start gaat is het handig om te weten welke grondsoort jouw tuin heeft. Als je dit weet, kun je nagaan hoe je de grond het best bewerkt en welke meststoffen de grond nodig heeft. Verwijder voordat je gaat zaaien eerst het onkruid uit de bodem. Ligt er al gras? Verwijder dit met behulp van een zodensnijder. Ploeg de grond om en egaliseer deze. Is de voorbereiding gedaan? Dan kun je van start!

Lees meer over het inzaaien van gras in het artikel Gazon aanleggen (inclusief stappenplan).

Gras bijzaaien

Bijzaaien, ook wel doorzaaien genoemd, doe je op een bestaand gazon. Na de eerste keer zaaien zijn er kale plekken ontstaan, deze vul je op door bij te zaaien. Onkruid en plagen dunnen je grasmat uit, maar ook het weer draagt hier aan bij. Tijd om bij te zaaien. Dit doe je op dezelfde manier als inzaaien maar dan zonder bovenstaande voorbereiding.

Hoe gras zaaien? – 7 simpele stappen

Tijd om aan de slag te gaan! Volg onderstaand stappenplan voor een optimaal resultaat.

Stap 1: bereken de benodigde hoeveelheid graszaad

Hoeveel graszaad je nodig hebt hangt af van of je een nieuw gazon aanlegt of een bestaand gazon wilt bijzaaien. Voor een nieuw gazon adviseren wij 34 gram per vierkante meter. Zaai je bij? Dan heb je aan de helft voldoende: 17 gram per vierkante meter. Twijfel je hoe groot je gazon is? Dit meet je zelf gemakkelijk op. Een grote stap is ongeveer 1 meter.

Stap 2: werk in kleine stapjes

Heb je een groot gazon, verdeel de grote attribute_hoe-groot-is-jouw-gazon in kleinere delen en bereken hoeveel graszaad je nodig hebt per deel.

Stap 3: kies je moment

Zaai een bestaand gazon direct na het maaien in. Zorg daarnaast dat het gazon droog is.

Stap 4: gelijkmatig verdelen

Verdeel het graszaad gelijkmatig over de grond. Een strooiwagen is hiervoor een handig hulpmiddel, maar met de hand kan ook. Strooi het eerste deel in de lengterichting en het tweede deel in de breedterichting.

Stap 5: hark het graszaad lichtjes in

Door te harken garandeer je optimaal contact met de bodem.

Stap 6: rol aan met de gazonwals

Hierdoor creëer je goed bodemcontact. Het graszaad wordt als het ware een beetje de grond in gedrukt waardoor het stevig blijft liggen en minder snel wegspoelt.

Stap 7: sproeien, sproeien, sproeien

Beregen de grond en houd deze nat totdat het zaad uitkomt. Let op: het is beter om 4 keer per dag licht te sproeien dan 1 keer per dag zwaar te sproeien, anders bestaat de kans dat het graszaad wegspoelt.

Wat heb je nodig om gras te zaaien?

Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.

Je hebt nodig:

  • Graszaad
  • Strooiwagen
  • Spade
  • Hark
  • Gazonwals
  • Tuinslang
  • Grasmaaier
  • Zodensnijder
  • Meststof

Houd rekening met:

  • Kies het juiste moment, bij voorkeur in het voorjaar of najaar
  • Bereid de grond voor; verwijder onkruid, stenen en oude grasresten
  • Weet hoe groot je gazon is en hoeveel graszaad je nodig hebt
  • Betreed het gazon zo min mogelijk het gehele eerste seizoen na zaaien
  • Wacht 21 dagen na het kiemen met grasmaaien

3 Gouden tips na het zaaien

Je hebt alle stappen uitgevoerd. Mooi! We geven je nog 3 gouden tips voor het beste resultaat.

Tip 1: Koop 10% meer graszaad dan nodig

Je zal zien dat er een paar weken na het kiemen kale plekken zijn ontstaan. Zaai deze plekken opnieuw in met graszaad. Je doet er slim aan net iets meer graszaad te kopen dan je eigenlijk nodig hebt. De kale plekken zaai je dan bij met hetzelfde graszaad als bij het inzaaien.

Tip 2: Beperk betreding

Na het kiemen van het graszaad is jouw gazon nog niet direct stevig. Wees daarom het eerste seizoen na het inzaaien voorzichtig met het betreden van het gazon, beter nog: voorkom dit zoveel mogelijk.

Tip 3: Onderhoud, onderhoud, onderhoud

Nu je gras hebt gezaaid is het van belang je gazon goed te onderhouden. Wacht 21 dagen na het kiemen voordat je het gras maait. Maai vervolgens niet meer dan 1/3 van de grassprieten af. Wil je het gras korter maaien, wacht een paar dagen en maai dan wederom 1/3 af. Vergeet ook niet je grasmat van de juiste voeding te voorzien door het te bemesten met meststoffen en kalk te strooien. Door 1 à 2 keer per jaar te verticuteren en door te zaaien blijft de grasmat mooi dicht en voorkom je onkruid en mos. Daarnaast is het van belang dat je grasmat voldoende water krijgt. Help de natuur een handje door in droge periodes regelmatig te sproeien, bijvoorbeeld met een tuinslang of middels een sproeisysteem.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (88 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Gazon Voorjaars Kit 4.8 (30 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (165 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!