Tips & Advies
fertiliser hands
9 MIN 19 apr
Laatste update: 17 jan 2024

Zo Doe Je Dat: Het Gazon Bemesten

Het bemesten van je gazon is een van de essentiële taken voor een perfect gazon. Ontdek hoe, wanneer en waarom je je gras moet voeden.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Een gezond gazon begint bij een vitale bodem met de juiste structuur, omdat essentiële voedingsstoffen daaruit worden gehaald. Het gazon bemesten is daarom essentieel om de groei te bevorderen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat zijn meststoffen?
 • Waarom het gazon bemesten?
 • 4 Redenen om het gazon te bemesten
 • Wanneer en hoe vaak moet je bemesten?
 • Soorten meststoffen
 • Organische mest vs. kunstmest
 • Mulchen als natuurlijke bemesting
 • Wat heb je nodig om te bemesten?
 • Het gazon bemesten in 5 simpele stappen
 • 3 Gouden tips bij het bemesten
 • FAQ’s
 • Meer over tuinonderhoud?

Bekijk je liever de video dan kan dat natuurlijk ook!

Wat zijn meststoffen?

Een meststof is een natuurlijk of synthetisch materiaal dat je op de bodem aanbrengt om voedingsstoffen te leveren.

De meeste moderne meststoffen bestaan uit een mix van verbindingen die een scala aan voedingsstoffen leveren, waaronder:

Stikstof (N)

Fosfor (P)

Kalium (K)

npk nutrient dagram

Meststoffen helpen om het evenwicht van voedingsstoffen in de bodem te herstellen, maar ze kunnen ook fungeren als bodemverbeteraars. Ze maken zware bodems lichter om de drainage te verbeteren en helpen zanderige bodems meer vocht vast te houden.

Meststoffen kwamen traditioneel uit organische bronnen. Dat is kort gezegd uit poep.

Waarom het gazon bemesten?

De grasplant haalt mineralen (voedingsstoffen) uit de grond en produceert suikers met behulp van licht, koolstofdioxide en water via fotosynthese. Het is cruciaal dat deze mineralen in de grond aanwezig zijn. Helaas is dit niet altijd het geval bij een gazon. Het gras verbruikt het hele jaar door deze voedingsstoffen voor groei. Tijdens het fotosyntheseproces slaat de grasplant suikers op in het blad. Wanneer je gras maait, verwijder je het blad.

Als je het maaisel afvoert in plaats van te mulchen, neem je de suikers weg, waardoor de grasplant opnieuw mineralen uit de bodem moet halen om het proces te herhalen. Dit put de bodem uit. Door te bemesten voorzie je de bodem van de essentiële voedingsstoffen die je grasmat nodig heeft om te groeien.

strooier

4 Redenen om het gazon te bemesten

Er zijn verschillende redenen te noemen om je gazon te bemesten. We zetten de vier belangrijkste redenen voor je op een rij.

1. Gazon bemesten als onderdeel van een vicieuze cirkel

Het regelmatig maaien van het gras, hoewel bedoeld om het gazon er netjes uit te laten zien en de fotosynthese te stimuleren, haalt een aanzienlijk deel van de opgeslagen voedingsstoffen weg. Om het gras toch van de benodigde voedingsstoffen te voorzien, is een gezonde voedingsbodem essentieel, wat te bereiken is door te bemesten. Zonder bemesting zou de grond steeds armer worden.

2. Gras bemesten om te ondersteunen in het herstel

De Tuindokter:
Gras is en blijft een plant en moet herstellen van de beschadigingen door ons vaak intensieve gebruik van het gazon.

Een tweede reden om het gazon regelmatig te bemesten is het herstelproces na intensief gebruik. Gras, een plant, moet herstellen van beschadiging door intensief gebruik. Door geschikte meststoffen toe te dienen, kan het gras sneller herstellen, waardoor een gezonde en sterke grasmat ontstaat die beter bestand is tegen intensief gebruik.

3. Gras bemesten tegen ziektes en verkleuring

Bemesting verbetert de weerstand van het gras. Een gezonde bodem is minder vatbaar voor ziekten en plagen. Het gazon wordt ook minder kwetsbaar voor extreme omstandigheden, zoals de toenemende droogte in de zomermaanden.

4. Gras bemesten om esthetische redenen

Veel mensen beschouwen een gazon als mooi wanneer het een strakke, volle en egale uitstraling heeft. Kale plekken en onkruid worden vaak als onaantrekkelijk ervaren. Bemesting, als groeistimulatie, kan helpen bij het creëren van een sterke wortelstructuur, waardoor onkruid en mos minder kans krijgen.

Bemesten is cruciaal als noodzakelijke ondersteuning voor de bodem, omdat het gazon al zijn essentiële voedingsstoffen uit de bodem haalt. Wanneer deze voedingsstoffen ontbreken, heeft dit directe gevolgen voor de ontwikkeling van het gras, waarbij de behoeften variëren afhankelijk van het jaar en de specifieke situatie.

Wanneer en hoe vaak moet je bemesten?

Het is aan te raden om je gazon minstens 2 keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en in het najaar. Desondanks adviseren wij om het gazon 3 à 4 keer per jaar te bemesten: in het voorjaar, in het begin van de zomer, eventueel laat in de zomer, en tot slot nog een keer voor de winter.

Elke bemesting heeft een andere functie. Met de lentebemesting haal je het gazon uit haar winterslaap en geef je de groei een boost.

De Tuindokter:
Voorkom dat je de lentemeststof te vroeg toedient. Het gras raakt hierdoor gestrest. Laat het uitkomen van de narcissen als mest-indicator dienen. Deze bollen komen op als de voorjaarszon zich laat zien. Tijd om te bemesten!
Narcissen in de natuur

Een zomerbemesting doe je het best medio juni, zo’n 10 tot 12 weken na de lentebemesting. Deze bemesting zorgt ervoor dat het gras, ondanks droge periodes en intensief gebruik, toch mooi blijft.

Met een najaarsbemesting bereid je je gazon voor op de koude winter. Doe dit rond medio september, als de eerste tekenen van regen zich laten zien. Sla je deze bemesting over, dan gaat je gazon ieder jaar zwakker de winter in.

Met de winterbemesting (drie maanden na de najaarsbemesting, voor de vorstperiode) dien je supplementen toe om het gazon een voorsprong te geven in de strijd tegen mos, ziektes en schimmels.

Het verschil in de diverse meststoffen zit hem in de samenstelling, voornamelijk in de NPK-verhouding. Het gazon heeft immers elk seizoen een andere behoefte.

Soorten meststoffen

Er zijn verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, speciaal voor op bepaalde momenten of gelegenheden. Wij lichten er een aantal voor je uit.

Lentemeststof

Een lentemeststof zorgt voor een snelle en gezonde groei, stevige wortels en een betere weerstand. Hiermee herstel je het gazon na de wintermaanden.

Zomermeststof

Een zomermeststof beschermt je gazon tegen hitte en gaat extreme groei tegen. Zo hoef je minder vaak gras te maaien.

Herfstmeststof

Een gazon krijgt veel te verduren. Zon, rennende kinderen en eventuele huisdieren, festiviteiten. Met een herfstmeststof geef je het gazon net dat steuntje in de rug om weer aan te sterken en goed voorbereid de winter in te gaan.

Wintermeststof

Een meststof met ijzersulfaat kun je zien als een winterbemesting, die je zowel aan het begin als aan het eind van de winter kunt toepassen. Het verdringt mos snel en veilig en helpt het gazon te herstellen (na de winter). Bovendien geef je je grasmat door het ijzer een kleurboost en krijgt het een mooie, diepgroene kleur.

Meststof voor een nieuw gazon

Heb je een nieuw gazon aangelegd, dan heb je een meststof nodig die de ontwikkeling van een jonge grasplant bevordert en die zorgt voor een sterke basis van het gazon.

Organische mest vs. kunstmest

Een alternatieve keuze voor bemesting is het gebruik van biologische meststoffen. Biologische meststoffen dragen bij aan de verbetering van de bodemstructuur, niet alleen door essentiële voedingsstoffen toe te voegen, maar ook door de algehele bodemkwaliteit te bevorderen.

Het is belangrijk om te weten dat biologische meststoffen langzamer werken dan kunstmest, wat weliswaar wat geduld vereist. In tegenstelling tot biologische meststoffen, is kunstmest synthetisch vervaardigd en biedt het een snelle groeistimulans voor planten. Echter, het effect is van kortere duur, waardoor het vaker moet worden toegepast in vergelijking met biologische meststoffen.

Mulchen in werking

Mulchen als natuurlijke bemesting

Mulchen kan worden beschouwd als een natuurlijke (biologische) bemestingsmethode waarbij voedingsstoffen terugkeren naar de bodem. Het gemaaid gras moet eerst worden vermalen om het opnieuw opneembaar te maken voor de bodem. Dit kan worden gedaan met een speciale grasmaaier of zelfs met behulp van een robotmaaier, die het gemalen gras achterlaat op het gazon.

Een nadeel van mulchen is echter dat het kan leiden tot de vorming van een viltlaag op het gazon. Dit komt doordat niet alle verspreide stoffen volledig worden afgebroken, waardoor dode organische materialen in het gras achterblijven. Als gevolg hiervan is het nodig om het gazon regelmatig en op tijd te verticuteren.

Wat heb je nodig om te bemesten?

Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.

 • Meststof
 • Keukenweegschaal
 • Strooiwagen of handstrooier
 • Tuinslang
 • Grasmaaier

Het gazon bemesten in 5 simpele stappen

Tijd om aan de slag te gaan! Volg ons stappenplan voor het beste resultaat.

Stap #1: Kies het juiste moment

Voor je de meststof kunt gebruiken moet het gras droog zijn. Bij voorkeur het einde van de middag.

Stap #2: Voorbereiding

Verwijder blad en takjes van het gazon en maai het gras.

Stap #3: Bereken de benodigde hoeveelheid

Weeg het correcte gewicht af. Vermenigvuldig het aantal m2 gazon met 25 gram en je weet hoeveel meststof je nodig hebt.

Stap #4: Verdeel de meststoffen

Verdeel de meststof in twee gelijke delen. Strooi deel 1 in de lengterichting en deel 2 in de breedterichting.

Stap #5: Sproeien maar!

Bevochtig de grond om de meststof te activeren. Doe dit met een zachte straal zodat de korrels niet van hun plaats raken.

De Tuindokter:
Bespaar tijd na het bemesten door het te strooien voordat het gaat regenen. Op die manier hoef je de meststof niet de grond in te sproeien.

3 Gouden tips bij het bemesten

Voordat we er een einde aan breien, geven we je graag nog 3 waardevolle tips mee.

Tip #1: Gebruik niet te veel mest

Meer mest toevoegen betekent niet automatisch dat je meer voeding geeft.

Tip #2: Vul nooit de strooier bij op het gras

Door knoeien of een openstaande strooier kun je plekken overbemesten en bestaat de kans dat je gazon verbrandt.

Tip #3: Wacht met maaien

Wacht 3 tot 4 dagen na de bemesting met de volgende maaibeurt.

FAQ’s

Wat is de beste meststof voor een gazon?

Korrel meststoffen bieden langzame afgifte van voedingsstoffen voor je gazon, wat betekent dat je minder vaak hoeft te bemesten. Vloeibare meststoffen werken sneller, maar vereisen een regelmatigere toepassing voor blijvende resultaten.

Wanneer moet ik mijn gazon bemesten?

Bemest je gazon minstens tweemaal per jaar met een hoogwaardige gazon meststof. Een keer in het voorjaar en nogmaals in de herfst. Voor optimale resultaten bemest je ook midden in de zomer en opnieuw vóór de eerste vorst.

Is gazonmest noodzakelijk?

Als je een gezond, onkruid- en ziekte resistent gazon wilt, moet je de bodem bemesten. Onbemest gras wordt pleksgewijs, vol met onkruid en mos, en is vatbaar voor ziekten.

Is onkruid- en meststof goed voor je gazon?

Een hoogwaardige onkruid- en meststof kan de veerkracht van je gazon ten goede komen. Als je een meststof met onkruidverdelger gebruikt, zorg er dan voor dat je de plekken waar de dode onkruiden zijn achtergebleven opnieuw inzaait om te voorkomen dat ze terug groeien.

Meer over tuinonderhoud?

Met deze inzichten hopen we dat je nu gewapend bent met de benodigde kennis om jouw gazon te laten floreren. Wil je meer leren over gazon onderhoud of tuin tips opdoen, ben je bij ons aan het juiste adres!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (1)

Cindy de praetere
apr 24, 2023

Bij de werkwijze van bemesten staat. Gras sproeien om de meststof te activeren. Wordt dit niet geactiveerd door de dauw snachts ?

Reactie
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!