Tips & Advies
persoon plant rode rozen in de grond
7 MIN 07 jul
Laatste update: 14 jul 2023

Rozen planten: compleet stappenplan

Als er iets is dat je tuin laat opleven, dan is het een mooie rozen-plant. Niet alleen qua looks, maar ook qua geur een feest! Als je rozen gaat planten, zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. In dit artikel ontdek je waar en wanneer je het beste rozen kunt planten en hoe diep en met welke afstand je dat doet. Lees snel verder!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Het planten van rozen is een prachtige manier om je tuin te verfraaien en te genieten van de geur- en bloemenpracht. Of je nu een beginner bent of al ervaring hebt met tuinieren, het planten van rozen is altijd een goed idee.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Beste standplaats voor rozen
 • Wanneer rozen planten?
 • Op welke afstand rozen planten? 
 • Hoe diep moet je rozen planten?
 • Hoe rozen planten: compleet stappenplan 
 • Rozen combineren met andere planten
 • Welk gereedschap heb je nodig voor het planten?
 • Onderhoud rozen na het planten
 • Rozen planten, conclusie
 • Veelgestelde vragen over rozen planten

In deze stap-voor-stap handleiding begeleiden we je bij het succesvol planten van rozen, zodat je kunt genieten van een prachtige rozentuin.

Beste standplaats voor rozen

Alles begint met een goede standplaats. Voordat je je rozen gaat planten, is het daarom goed om te weten waar ze moeten komen te staan. Rozen gedijen het beste op een zonnige plek.

Sommige rassen verdragen halfschaduw, maar voor de meeste soorten rozen geldt: hoe zonniger hoe beter. Een plek met veel schaduw is dan ook niet geschikt om rozen te planten. 

De beste standplaats voor rozen is een zonnige, maar ook luchtige plek. Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht bij de rozen komt. Zo waaien ze in geval van een bui snel droog. Zo krijgen schimmels minder kans. 

Roze rozen in de zon
Rozen gedijen het beste op een plek met genoeg lucht en licht. Fotocredits: 🌼Christel🌼 via Pixabay

Rozen groeien niet goed in natte veengrond of droge zandgrond. Ze houden het meest van losse kalkgrond, maar ook in voedselrijke en vochthoudende zandgrond gedijen ze over het algemeen goed. Zware grond kun je het beste met potgrond mengen.

Twijfel je wat voor grond je in je tuin hebt? Lees dan voordat je gaat planten eerst dit artikel om de kwaliteit van je tuingrond te bepalen.

Wanneer rozen planten?

Een van de eerste vragen die mensen hebben als het gaat om het planten van rozen is wanneer ze dit het beste kunnen doen. Het antwoord hangt af van het klimaat en de specifieke soort rozen die je wilt planten. 

De beste tijd om rozen te planten is tussen oktober en eind april. Rozen in pot kun je het hele jaar planten. Je kunt hiervoor potgrond gebruiken. Kies in beide gevallen een periode waarin het niet vriest.

Over het algemeen is het beter om rozen te planten in het vroege voorjaar, wanneer de grond begint op te warmen en er geen vorst meer wordt verwacht. Dit geeft de rozen de tijd om te ‘settelen’ voordat de warmere zomermaanden aanbreken.

Niet voor niets planten veel mensen hun rozen in maart. Dit geeft je rozen een voorsprong, omdat ze profiteren van het volledige groeiseizoen.

Persoon plant rozen in pot
Rozen in pot kun je, mits het niet vriest, het hele jaar door planten

Rozen planten in maart

Als je je rozen gaat planten in maart, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet bevroren is en dat er geen vorst wordt verwacht. Maart kan nog steeds een koude maand zijn, dus houd de weersvoorspelling in de gaten voordat je aan de slag gaat.

Rozen planten in het najaar

In tegenstelling tot de meeste planten, kun je rozen ook in het najaar planten, omdat de grond nog steeds warm is en de planten voldoende tijd hebben om zich voor te bereiden op de winter.

Het is belangrijk om rozen in het najaar goed te besproeien, zodat ze voldoende vocht krijgen voordat de vorst begint. Zorg er ook voor dat je de rozen goed mulcht om ze te beschermen tegen de kou.

Op welke afstand rozen planten? 

Bij het planten van rozen is het belangrijk om rekening te houden met de ideale afstand tussen de planten. Over het algemeen is het aanbevolen om rozen op ongeveer 60-90 centimeter afstand van elkaar te planten.

Dit geeft de rozen voldoende ruimte om te groeien en zich te verspreiden, terwijl ze elkaar niet in de weg zitten.

Zorg ervoor dat je de rozen niet te dicht op elkaar plant, omdat dit de luchtcirculatie kan belemmeren en schimmelziekten kan veroorzaken.

Hoe diep moet je rozen planten?

Een rozen-plant heeft ruimte nodig om te groeien. Als je rozen gaat planten, is een behoorlijk plantgat nodig (ongeveer 50 bij 50 centimeter of 60 bij 60 centimeter). Voor de diepte kun je aanhouden dat de hoogste wortel aan de stam niet meer dan 10 centimeter onder de grond wordt geplant.

Het is belangrijk om de vorstgevoelige entplaats (het punt waar de roos is geënt op de onderstam) net iets onder het maaiveld te planten. Deze verdikking waaruit de takken ontspringen, wordt ook wel oculatiepunt genoemd.

Dit helpt de roos om stevig te wortelen en beschermt de entplaats tegen vorstschade. Zorg ervoor dat je het plantgat groot genoeg maakt, zodat de wortels van de roos voldoende ruimte hebben om zich te verspreiden.

Schop in aarde
Wees niet bang om een echt gat te graven. Fotocredits: Lukas via Pixabay

Hoe rozen planten: compleet stappenplan 

Omdat we snappen dat je staat te popelen om je rozen(struik) te planten, vatten we in onderstaand stappenplan alles even compact voor je samen:

 • Kies een goede standplaats voordat je begint met rozen planten
 • Zet rozen met kale wortels eerst een nacht in een emmer (lauw) water
 • Graaf een gat dat diep en breed genoeg is (60 x 60 cm en ca. 50 cm diep)
 • Maak de grond goed los (en verbeter deze indien nodig)
 • Haal de rozenplant behoedzaam uit de kweekpot
 • Spreid de wortels van de rozen goed uit
 • Plant je rozen en vul het plantgat met aarde 
 • Geef de planten meteen ruim water
 • Druk voorzichtig de omliggende grond aan (bedek de grond evt. met een laag rozengrond)

Rozen combineren met andere planten

Een van de beste manieren om je rozentuin nog mooier te maken, is door rozen te combineren met andere planten. Door verschillende kleuren, vormen en texturen te combineren, ontstaat een prachtige variatie waar je echt blij van wordt.

Planten die goed combineren met rozen zijn lavendel, salie, vaste planten en bodembedekkers. Zorg ervoor dat je planten kiest die vergelijkbare groeiomstandigheden nodig hebben, zodat ze goed samen kunnen gedijen.

Roze rozen en lavendel
Rozen doen het prima met lavendel. Fotocredits: Manfred Richter via Pixabay

Welk gereedschap heb je nodig voor het planten?

Uiteraard heb je spade nodig om het gat te graven. Met behulp van de spade kun je vervolgens ook de omliggende grond weer aanschuiven. Een gieter is handig om de rozen na het planten direct van voldoende water te voorzien. O, en een paar handschoenen is ook geen overbodige luxe!

Sommige rozensoorten (zoals de stamroos) hebben een steun nodig. Check voor het planten van je rozen altijd even het plantenlabel. Begin je net met tuinieren en twijfel je nog een beetje over welk gereedschap je nodig hebt? Lees dan eens ons artikel over tuingereedschappen voor elke tuinier.

Onderhoud rozen na het planten

Nadat je je rozen hebt geplant, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zo blijven je rozen compact en bloeien ze rijker. Zorg ervoor dat je ze regelmatig water geeft, vooral tijdens droge periodes. Geef ze ook een goede meststof om ze gezond en bloeiend te houden. Onze biologische meststof voor bloeiende planten is geschikt voor rozen, maar kun je ook voor andere planten gebruiken.

Bio meststof bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
 • Met praktische doseerdop
 • Vloeibare, biologische meststof
 • Slechts 5 ml per liter water nodig
 • Geschikt voor alle bloeiende planten

Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren rond de rozen om schimmelziekten te voorkomen. Snoei de rozen in het vroege voorjaar om de groei te bevorderen en de vorm te behouden. Hier lees je meer over rozen snoeien.

Rozenstruiken hebben jaarlijks voldoende voeding nodig. In het voorjaar kun je ze het beste een organische mest of speciale rozenmest geven. Bemest je rozen na de eerste bloei nogmaals, om het vormen van nieuwe bloemknoppen te bevorderen.

Bemest rozen in de winter nog een keer. Kies hiervoor bij voorkeur een mengsel van compost en koemestkorrels of een fijne stalmest.

Rozen planten, conclusie

Met deze stap-voor-stap handleiding ben je goed op weg om mooie rozen-planten te kweken. Onthoud de belangrijkste punten, zoals het kiezen van de juiste tijd om te planten, het combineren van rozen met andere planten en het zorgen voor de juiste afstand en verzorging.

Met het nodige geduld en wat toewijding wordt je al snel beloond met een prachtige rozentuin om van te genieten.

Veelgestelde vragen over rozen planten

Hoe en wanneer rozen planten?

Mits het niet vriest, kun je rozen planten tussen oktober en eind april. Voorkeur heeft het vroege voorjaar. Kies een plek met genoeg zon en houd voldoende afstand. Je kunt aanhouden om gaten van 60 x 60 cm (50 cm diep) te graven. 

Welke grond is goed voor rozen?

Rozen gedijen het beste in losse kalkgrond, maar ook in voedselrijke en vochthoudende zandgrond doen ze het over het algemeen goed. Zware grond kun je het beste met potgrond mengen.

Hoe diep plant je een roos?

Voor de diepte kun je aanhouden dat de hoogste wortel aan de stam maximaal 10 centimeter onder de grond wordt geplant. Het is belangrijk om de vorstgevoelige entplaats (het oculatiepunt) ongeveer 5 centimeter onder de grond te planten.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!