Tips & Advies
Tuingereedschap
7 MIN 11 apr
Laatste update: 02 jun 2023

De essentiële tuingereedschappen voor elk niveau van tuinier

Het juiste tuingereedschap maakt van lastige klussen licht werk. Ontdek welk gereedschap je zeker nodig hebt in je schuur!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Tuinieren biedt een uitstekend excuus om naar buiten te gaan en te genieten van de frisse lucht terwijl je iets moois creëert. Of je nu een beginnende tuinier bent of je tuin al tientallen jaren verzorgt, het hebben van het juiste tuingereedschap kan het verschil maken.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Inleiding tot tuingereedschap
 • Wat maakt een tuingereedschap essentieel?
 • Soorten tuingereedschap
 • Welk tuingereedschap moet ik kiezen?
 • Onderhoudstips voor tuingereedschap
 • Handig tuingereedschap, conclusie

In dit artikel bespreken we de onmisbare tuingereedschappen voor elk niveau van tuinier en voor elke tuinklus.

Inleiding tot tuingereedschap

Tuingereedschap is essentieel voor elke tuinier, ongeacht het ervaringsniveau. Van handgereedschap voor de tuin tot elektrisch gereedschap: er zijn verschillende werktuigen beschikbaar om je te helpen een prachtige tuin aan te leggen en te onderhouden. Met het juiste gereedschap kun je jouw planten eenvoudig snoeien, water geven, voeden en oogsten.

Het soort tuingereedschap dat je nodig hebt, hangt af van de grootte en het type tuin dat je aan het aanleggen bent. Als je een beginner bent, wil je misschien beginnen met wat basisgereedschap voor de tuin. Als je een ervaren tuinier bent, wil je wellicht investeren in elektrisch gereedschap voor complexere tuintaken die je snel wil uitvoeren.

Wat maakt een tuingereedschap essentieel?

Tuingereedschap gerangschikt op kleur
Fotocredits: Luís Feliciano via Unsplash

Als het om tuingereedschap gaat, is het belangrijkste dat het gemakkelijk in gebruik is en de beste resultaten oplevert. Goed tuingereedschap moet comfortabel in de hand liggen, gemaakt zijn van duurzame materialen en een scherpe rand of punt hebben die lang meegaat.

Bovendien moet het gereedschap gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden zijn. Sommige werktuigen en toebehoren hebben meer onderhoud nodig dan andere, maar regelmatig schoonmaken en slijpen houdt je gereedschap in topconditie en zorgt ervoor dat het langer meegaat.

Ten slotte moet goed tuingereedschap licht van gewicht en zo compact mogelijk zijn. Dit maakt het gemakkelijker om het te verplaatsen en op te bergen wanneer je het niet gebruikt.

Soorten tuingereedschap

Tuingereedschap is er in vele soorten en maten en heeft verschillende doeleinden.

Over het algemeen zijn er drie hoofdtypen tuingereedschap:

 • tuinhandgereedschap
 • elektrisch tuingereedschap
 • snoeigereedschap

Tijd om iets dieper op de verschillende, onmisbare tuingereedschappen in te gaan:

Tuinhandgereedschap

Snoeischaar
Fotocredits: Crystal Jo via Unsplash

Tuinhandgereedschap is het meest basale type tuingereedschap. Het wordt meestal gebruikt voor kleine taken zoals wieden, planten en oogsten. Voorbeelden van handgereedschap voor de tuin zijn troffels, schoffels en tuinschepjes en -schoppen.

Handgereedschap voor in de tuin is gemakkelijk in gebruik en relatief goedkoop, waardoor het de perfecte keuze is voor beginnende tuiniers. Het is licht van gewicht en gemakkelijk op te bergen, zodat je ze in een kleine schuur of garage kunt bewaren zonder dat het al te veel ruimte in beslag neemt.

Elektrisch tuingereedschap

Elektrisch gereedschap biedt meer controle en snelheid dan handtuingereedschap en wordt vaak gebruikt voor grotere taken zoals het graven van gaten en het verplaatsen van grond. Voorbeelden van elektrisch tuingereedschap zijn kettingzagen, grasmaaiers, grastrimmers en bladblazers.

Deze gereedschappen vergen meer onderhoud dan handgereedschap en zijn vaak wat duurder in aanschaf. Ze kunnen echter licht werk maken van tuiniertaken die normaal gesproken uren duren, en kunnen ergonomische problemen voorkomen. Als je een ervaren tuinier bent, kan investeren in elektrisch tuingereedschap een geweldige manier zijn om tijd en energie te besparen.

Tuintrimmer
Fotocredits: Boris Debusscher via Unsplash

Snoeigereedschap

Snoeien is een taak die zelfs voor de doorgewinterde tuinier een uitdaging kan zijn. Snoeigereedschap is dan ook onmisbaar voor het snoeien van planten, bomen en struiken. Snoeigereedschap is er in verschillende soorten en maten en kan worden gebruikt om je planten en struiken vorm te geven en te onderhouden.

Gereedschap om te snoeien is relatief eenvoudig te gebruiken, bovendien heeft het gereedschap minimaal onderhoud nodig. Het gereedschap is relatief goedkoop, waardoor het een uitstekende keuze is voor beginnende tuinders.

Voorbeelden van snoeigereedschap zijn scharen, snoeischaren en takkenscharen. Naast het hebben van het juiste tuingereedschap, is ook de juiste snoeitechniek belangrijk. Heb je een beukenhaag die wel een snoeibeurt kan gebruiken? Lees dan ook eens onze tips voor het snoeien van een beukenhaag.

Welk tuingereedschap moet ik kiezen?

Nu we weten welk tuingereedschap je waarvoor kunt gebruiken, gaan we bekijken hoe je verschillende soorten handtuingereedschap het beste kunt gebruiken:

Tuintroffels

Tuintroffel en tuinvork op werkblad
Fotocredits: Gemma Evans via Unsplash

Tuintroffels zijn perfect voor het graven van kleine gaten, waardoor ze een zegen zijn bij het planten of overbrengen van bollen, eenjarige planten en vaste planten.

Troffels hebben veel toepassingen, waaronder het opbreken van verdichte aarde om je bloembed of groenteveld voor te bereiden voor het planten van zaden of zaailingen. Ze zijn ook ideaal voor het overbrengen van compost uit de zak naar zaaibakken en potten in de lente.

Schoffels

Schoffels helpen je tuingrond vorm te geven en schoon te maken en zijn ideaal voor het openbreken van grote stukken verdichte aarde ter voorbereiding op zaaien of planten. Je kunt schoffels onder andere gebruiken om:

 • grond op te stapelen rondom planten — ideaal voor mulchen;
 • te boren — het maken van kleine, ondiepe geulen voor het planten van bollen en zaden;
 • onkruid te wieden — perfect voor het verwijderen van groot onkruid over uitgestrekte gebieden.
Persoon graaft sleuf in tuin met schoffel

Daarnaast zijn harken handige hulpmiddelen om aarde over je zaden en bollen te verdelen als ze eenmaal op hun plaats zitten en klaar zijn om te groeien.

Tuinschop en -vorken 

Als je grond wil losmaken zijn tuinschoppen (ook wel spade of bats genoemd) en tuinvorken onmisbaar tuingereedschap. Tuinscheppen en vorken zijn handgereedschap, maar je gebruikt je voeten voor meer kracht en om een hefboomwerking te creëren. Ze hebben een afgerond blad (soms met een spitse punt) en helpen je om grotere delen van de aarde te graven voor het maken van bedden, en het optillen en overbrengen van aarde.

Een tuinvork heeft drie of meer tanden en is handig voor het doordringen van verdichte grond. Vorken zijn ook uitstekend geschikt voor gazonbeluchting.

Bewateringsgereedschap

Bewateringshulpmiddelen zijn essentieel om je planten gezond en gehydrateerd te houden. Voorbeelden van gietgereedschap zijn slangen, gieters en sproeiers. Als je een groot gazon hebt, kun je ook een zwenksproeier inzetten.

Het is goed om je gewassen, planten en grond te besproeien met vloeibare meststof om de groei op schema te houden. Gebruik een drukspuit voor het snel aanbrengen van vloeibare voedingen. Voor het gazon kun je het beste een handstrooier gebruiken. Zo voorkom je de kans op verbranding of donkere strepen in het gazon door onder- of overbemesting.

Hulpmiddelen voor het oogsten

Oogstgereedschap wordt gebruikt om fruit, groenten en kruiden uit je tuin te oogsten.

Voorbeelden van oogstgereedschap zijn snoeischaren, messen en scharen. Deze gereedschappen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te gebruiken.

Hulpmiddelen voor onkruidbestrijding

Onkruidbestrijdingsmiddelen worden gebruikt om onkruid uit de tuin te verwijderen.

Doorgaans kom je met een schoffel, schop en/of onkruidverdelger een heel eind als je ongewenst onkruid gaat verwijderen. 

Persoon harkt onkruid met hark

Hulpmiddelen voor het beluchten van het gazon

Alle gazons moeten uiteindelijk worden belucht omdat gazongrond na verloop van tijd verdicht wordt. Hierdoor kunnen de wortels van je grasplanten ondiep en zwak worden.

Het beluchten van je gazongrond helpt om lucht, water en voedingsstoffen naar de wortels van je grasplanten te krijgen.

Je kunt beluchtingssandalen, een beluchter met holle tanden of een beluchtingsmachine proberen, waardoor deze uitdagende taak licht werk wordt.

Onderhoudstips voor tuingereedschap

Als je eenmaal het juiste tuingereedschap hebt gevonden, is het juiste onderhoud belangrijk om ervoor te zorgen dat het zo lang mogelijk meegaat. Hier zijn enkele belangrijke onderhoudstips voor tuingereedschap:

 • Bewaar gereedschap op een droge, koele plaats.
 • Reinig je gereedschap na elk gebruik.
 • Slijp de messen regelmatig.
 • Smeer metalen onderdelen regelmatig in om roestvorming te voorkomen.
 • Inspecteer je gereedschap voor elk gebruik op slijtage.
 • Vervang versleten gereedschappen zo snel mogelijk.

Door deze tips op te volgen, houd je jouw tuingereedschap in goede staat en zorg je ervoor dat het jarenlang meegaat.

Handig tuingereedschap, conclusie

Tuingereedschap is essentieel voor elke tuinier, ongeacht zijn ervaringsniveau.

Als je tuingereedschap wil kopen, is het goed om stil te staan bij het type klus dat je wil uitvoeren en welk gereedschap daarvoor het meest geschikt is. Als je eenmaal het juiste gereedschap hebt gevonden, worden je tuinklussen een fluitje van een cent!

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!