Tips & Advies
rozen
8 MIN 23 jun
Laatste update: 23 jun 2023

Rozen snoeien: wanneer, waarom en hoe?

Betreed de betoverende wereld van bloemenpracht en tuinmagie. Ontdek samen met ons het geheim achter adembenemende rozen in je tuin. In deze ultieme gids onthullen we de belangrijkste snoei- en verzorgingstechnieken die jouw rozen helemaal tot leven zullen brengen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Snoeien is een onmisbaar onderdeel in de verzorging van rozen. Het helpt niet alleen om de plant gezond te houden, maar ook om de bloei te verbeteren. Door te snoeien kan je zelf tot op zeker hoogte de vorm en grootte van de plant bepalen en de groei stimuleren. Het is essentieel om te weten wanneer en hoe je rozen moet snoeien voor de beste resultaten.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom is rozen snoeien zo belangrijk?
 • Hoe snoei je rozen: stap voor stap
 • Wanneer moet je rozen snoeien?
 • De beste gereedschappen voor het snoeien
 • Het snoeien van verschillende soorten rozen
 • Klaar om je groene vingers aan het werk te zetten?
 • Veelgestelde vragen

Waarom is rozen snoeien zo belangrijk?

Een close-up van een roos
Een roos is een delicate bloem, maar eens ze in bloei is, kan je genieten van hun bedwelmende geur en prachtige kleuren. (Foto door Shannon Baldwin via Unsplash)

Snoeien is voor rozen om verschillende redenen belangrijk.

 • Ten eerste helpt het om de plant gezond te houden doordat je beschadigde, zieke of dode takken verwijdert. Dit voorkomt dat ziektes en plagen zich verspreiden naar andere delen van de plant.
 • Verder kan snoeien helpen om de bloei te verbeteren. Je helpt zo de groei stimuleren en kan bovendien zelf de vorm en grootte van de plant bepalen.
 • Ten slotte kan snoeien de plant helpen om zich te herstellen na de winter en zo nieuwe groei bevorderen.

Hoe snoei je rozen: stap voor stap

Hier zijn enkele tips voor het snoeien van rozen als een pro:

 • Gebruik een scherpe snoeischaar om schone snedes te maken tijdens het snoeien.
 • Snoei nooit meer dan een derde van de plant tegelijkertijd om de plant niet te veel stress te bezorgen.
 • Verwijder alleen de takken die nodig zijn om de vorm en grootte van de plant te behouden.
 • Snoei de plant niet te laat in het seizoen, anders kan de plant last krijgen van de vrieskou.
 • Maak de snoeischaar schoon met alcohol om de verspreiding van ziektes te voorkomen.

Wanneer moet je rozen snoeien?

prachtige rozen
Rozen zijn prachtige tot de verbeelding sprekende bloemen die een aanwinst zijn voor elke tuin.

Het volstaat natuurlijk niet om te weten hoe je rozen moet snoeien om de beste resultaten te krijgen. Ook wanneer je je rozen snoeit, is van wezenlijk belang. Over het algemeen kan je rozen snoeien in het voorjaar, in de herfst en na de bloei.

Rozen snoeien in het voorjaar

Het snoeien van rozen in het voorjaar vormt een belangrijk onderdeel van de verzorging van rozen. Het snoeien van rozen in de lente helpt om de plant gezond te houden en om nieuwe groei en bloei te bevorderen.

Rozen snoeien na de bloei

Dit is een perfect moment om de plant te snoeien omdat het helpt om de groei en bloei te stimuleren. Ook hier gelden de algemene tips, maar begin in dit geval altijd met het verwijderen van de uitgebloeide bloemen.

Rozen snoeien in het najaar

Het snoeien van rozen voor de winter is niet alleen belangrijk om de plant gezond te houden. Het beschermt de rozenplant ook tegen de naderende winter.

De algemene tips die gelden voor het snoeien van rozen zijn ook hier van toepassing. Wat je wel specifiek nog moet doen in het najaar, is de takken snoeien tot ongeveer 15 cm boven de grond. Dit helpt om de plant optimaal voor te bereiden op de winter.

Wil je weten hoe je de rest van je tuin helemaal winterklaar maakt? Lees dan ons artikel met de 4 belangrijkste tips om je tuin en planten tegen vorst te beschermen.

De beste gereedschappen voor het snoeien

roos snoeien
Rozen snoeien doe je altijd met aangepaste werkkledij en een scherpe snoeischaar.

Hier zijn enkele gereedschappen die je kan gebruiken om een roos te snoeien:

 • Snoeischaar
 • Tuinhandschoenen
 • Tuinschaar
 • Zaag

Het snoeien van verschillende soorten rozen

Er zijn heel wat verschillende soorten rozen. Elk type roos is anders en vereist een unieke aanpak bij het snoeien. Je moet met andere woorden dus rekening met hun unieke eigenschappen en groeipatronen.

Door elke rozensoort te begrijpen, kun je met vertrouwen snoeien en zorgen voor een optimale gezondheid, groei en levendige bloei van je rozen. Hieronder volgt een handig overzicht van hoe je verschillende soorten rozen kan snoeien.

1. Het snoeien van struikrozen

Struikrozen is een soort die je vaak tegenkomt en die relatief eenvoudig te snoeien is. Snoei ze in het late voorjaar of vroege zomer, direct nadat de bloemen zijn uitgebloeid. Het snoeien van struikrozen houdt in dat je dode, beschadigde of zieke takken verwijdert. Hierbij moet je net boven een gezonde knop of tak je tuinschaar plaatsen tijdens het snoeien.

struikrozen
Struikrozen komen overal in de tuin tot hun recht. Ze kunnen als een tapijt over de grond groeien waardoor ze een perfecte bodembedekker zijn.

Daarnaast is het belangrijk om de overgebleven takken terug te snoeien tot ongeveer een derde van hun oorspronkelijke lengte. Zo bevorder je ‘bossige’ en sterke groei.

2. Het snoeien van stamrozen

Stamrozen zijn rozenstruiken die geënt zijn op een enkele stam. Ze lijken een beetje op kleine boompjes. Hoewel de snoeitechniek vergelijkbaar is met die van struikrozen, zijn er toch enkele belangrijke verschillen.

Het beste moment om stamrozen te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat de knoppen beginnen uit te lopen. Ook zijn regelmatige bemesting en het geven van voldoende water voor stamrozen essentieel voor een gezonde groei.

MOOWY’s Universele Bio Tuinmest
MOOWY’s Universele Bio Tuinmest
Universele bio tuinmest
 • Zorgt voor uitbundige bloei en smaakvolle groenten
 • Geschikt voor bloemen, maar ook voor buxus , gazon en moestuin
 • 100% biologische samenstelling

3. Het snoeien van grondbedekkende rozen

Grondbedekkende rozen zijn laagblijvende rozen die zich makkelijk verspreiden en de grond bedekken. Het snoeien van grondbedekkende rozen is relatief eenvoudig en kan je het best doen in de late herfst of vroege winter.

Bij dit soort rozen verwijder je specifiek ook dunne, zwakke takken en takken die naar binnen groeien of elkaar in de weg zitten. Dit bevordert de luchtcirculatie en bloei. Snoei vervolgens de overgebleven takken tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke lengte. Zo ontstaat nieuwe groei en stimuleer je toekomstige bloei.

4. Het snoeien van klimrozen

Klimrozen staan bekend om hun prachtige bloemen en vermogen om in de zomer weelderig te bloeien. Bij het snoeien van klimrozen verwijder je dode of zieke takken door ze tot aan de basis van de plant terug te brengen. Daarnaast moet je ook bij dit soort rozen takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen verwijderen.

Snoei de overgebleven takken vervolgens tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke lengte. Zo zorg je voor nieuwe groei en bloei.

Tuindokter Louis adviseert:
Bij volwassen klimrozen die lange tijd niet zijn gesnoeid en te groot zijn geworden, kan je best voor een gefaseerde aanpak kiezen. Hierbij snoei je elk jaar niet meer dan een derde van de oudste takken. Dit helpt de plant herstellen en bevordert de bloei.

5. Het snoeien van ramblerrozen

Ramblerrozen zijn betoverend mooi, haast uitbundig, met lange, flexibele takken. Ze kunnen makkelijk over hekken en muren heen groeien en prachtige zomerbloemen produceren. Het snoeien van ramblerrozen volgt een vergelijkbaar patroon als bij klimrozen.

Rambler rozen zijn snelgroeiende klimrozen die bekend staan om hun weelderige bloemenpracht

Begin met het verwijderen van dode of zieke takken door ze tot aan de basis terug te brengen. Verwijder takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen om zo meer luchtcirculatie en bloei te bevorderen. Snoei de overgebleven takken tot ongeveer de helft van hun lengte. Zo werk je nieuwe groei en toekomstige bloei in de hand.

Tuindokter Louis adviseert:
Bij overwoekerde ramblerrozen kan je ook voor een gefaseerde aanpak kiezen, net als bij lang niet gesnoeide klimrozen. Snoei elk jaar niet meer dan een derde van de oudste takken, wat de plant helpt herstellen en de bloei bevordert.

6. Het snoeien van treurrozen

Treurrozen bieden een romantische uitstraling en zijn perfect voor het bedekken van bogen en pergola’s. Het snoeien van treurrozen is eenvoudig en doe je het best in de late herfst of vroege winter.

rozen in de tuin
Met rozen kan je een tuin een uniek en feeëriek karakter geven. (Foto door Colin Maynard via Unsplash)

Begin met het verwijderen van dode of zieke takken, waarbij je ze tot aan de basis terugsnoeit. Verwijder ook dunne, zwakke takken en takken die naar binnen groeien of elkaar in de weg zitten. Snoei de overgebleven takken tot ongeveer de helft van hun oorspronkelijke lengte. Zo geef je nieuwe groei en toekomstige bloei een zetje in de rug.

Klaar om je groene vingers aan het werk te zetten?

Je hebt met deze stap-voor-stap gids nu inzicht in alle geheimen van het snoeien als een pro voor de verzorging van prachtige rozen. Je weet hoe je de gezondheid en bloei van je rozen verbetert, en welke specifieke technieken er zijn voor het snoeien van verschillende rozensoorten. Van struikrozen tot klimrozen en treurrozen, we hebben alle tips en trucs gedeeld die je nodig hebt om je tuin tom te toveren in een bloeiend paradijs. Grijp dus zo snel mogelijk je snoeischaar en laat je rozen stralen als nooit tevoren!

Veelgestelde vragen

Waar moet je rozen afknippen?

Bij het snoeien van rozen moet je ze afknippen tot ongeveer 5-10 cm boven een naar buiten gerichte knop. Het is belangrijk om de snede schuin te maken, ongeveer 0,5 cm boven de knop. Dit bevordert gezonde groei en bloei, omdat de nieuwe scheuten naar buiten groeien en de plant zo een mooie vorm behoudt.

Kan je een roos helemaal terugsnoeien?

Ja, in sommige gevallen is het mogelijk om een roos helemaal terug te snoeien. Dit wordt vaak gedaan om een verouderde of overwoekerde roos te verjongen. Bij deze radicale snoei verwijder je alle takken tot ongeveer 15 cm boven de grond. Het kan wel enige tijd duren voordat de roos weer volledig herstelt en begint te bloeien.

Kan je uitgebloeide oude rozen snoeien?

Ja, het is raadzaam om uitgebloeide oude rozen te snoeien. Door het verwijderen van de uitgebloeide bloemen, genaamd u0022dodekoppenu0022, stimuleer je de groei van nieuwe bloemen en verleng je de bloeiperiode. Snoei de rozen tot ongeveer 5 tot 10 cm boven een naar buiten gerichte knop. Dit bevordert gezonde groei en bloei.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!