Tips & Advies
9 MIN 19 jul
Laatste update: 28 dec 2023

Gras Bijzaaien – Waarom, Wanneer & Hoe?

Iets wat soms noodzakelijk is, is het gras bijzaaien. Waarom is dat eigenlijk nodig? En wanneer kun je dat het beste doen? Wij leggen het je uit!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99

Zelfs met nauwgezet gazononderhoud kunnen er kale plekken ontstaan. Onkruid, ziekten, en intensief gebruik kunnen je gazon minder fraai maken. Gelukkig is daar gras bijzaaien!

Table of contents:
Show all
  • Waarom gras bijzaaien?
  • Wat is het beste moment om je gras bij te zaaien?
  • Welk graszaad gebruik je voor bijzaaien?
  • Wat heb je nodig om gras te zaaien?
  • Gras bijzaaien: het stappenplan
  • Bonus: tips voor een goede nazorg
  • Veelgestelde vragen
  • Meer over tuinonderhoud?

Of je het nu doorzaaien of bijzaaien noemt, het principe blijft hetzelfde: je vult die kale plekken in je bestaande gazon simpelweg aan met vers graszaad. Het is als het ware een verjongingskuur voor je gras, waardoor het zijn jeugdige frisheid behoudt. Ontdek hier hoe je dit aanpakt, en herstel die groene pracht van je gazon.

Waarom gras bijzaaien?

Er zijn verschillende redenen om bij te zaaien. Het kan zijn dat je een nieuw gazon hebt ingezaaid en dat niet al het graszaad is ontkiemd. Misschien zijn er kale plekken ontstaan door onkruid, plagen als emelten, engerlingen of mollen, gazonziektes of simpelweg door het weer. Daarnaast wordt na verloop van tijd elk gazon vanzelf dunner.

Vaak gebeurt dit geleidelijk, waardoor je het pas merkt als het te laat is. Zodra je gazon uitdroogt, krijgen klaver en mos de overhand. Hoewel je gazon er op het eerste gezicht gezond uitziet, verandert het na verloop van tijd in een vilten tapijt dat de overgebleven grassprieten verstikt. Bijzaaien is de preventieve oplossing!

Door tijdig bij te zaaien, groeien er nieuwe grassprieten die de oude vervangen en onkruid geen kans geven om te groeien. Jonge gazons zijn tevens beter bestand tegen ziekten en onkruid. Bijzaaien zorgt voor verjonging van het gazon.

Het proces van gras bijzaaien

Wat is het beste moment om je gras bij te zaaien?

Wanneer kun je het beste je gazon bijzaaien? Met uitzondering van de winter is dit mogelijk in elk seizoen. Echter, elk seizoen brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Hieronder lees je welke dat zijn.

Gras bijzaaien in het voorjaar

In de lente ontwaakt het gazon uit zijn winterslaap. Met stijgende temperaturen begint de eerste groeifase van het jaar. Een uitstekend moment om kale plekken, ontstaan tijdens de winter, op te vullen met nieuw graszaad.

Indien je je gazon in de late herfst hebt bemest, zijn er in het voorjaar nog voldoende voedingsstoffen aanwezig om het nieuw ingezaaide gras van voeding te voorzien. Als je gazon echter niet in topconditie verkeert, verwijder dan eerst opgekomen onkruid en geef je gazon een voorjaarsbemesting. Begin dan pas met bijzaaien.

Geef je nieuwe grasmat voor de zomer begint nog een bemesting. Het gazon zou dan een gezonde en dichte zode moeten vormen en de hete zomermaanden beter doorstaan.

De Tuindokter:
Let op: wacht met bijzaaien tot de bodemtemperatuur minimaal 10 °C is. Doe je dit niet, dan zullen de zaden niet ontkiemen en blijven de kale plekken zoals ze zijn.

Gras bijzaaien in de nazomer

Bijzaaien in volle zomer is geen aanrader, maar in de nazomer kan het prima onder de juiste omstandigheden. Gedurende de zomer krijgt je gazon het zwaar te verduren: hitte, droogte, betreding, en wellicht tuinmeubels en een zwembad. Het gras raakt gestrest en heeft tijd nodig om te herstellen. Versterk de wortels en verdicht de grasmat met bemesting en goede verzorging. Zodra de temperaturen dalen en de bodemtemperatuur onder de 25 °C zakt, kun je in de nazomer bijzaaien.
Vergeet niet: sproeien is essentieel in dit seizoen!

Gras bijzaaien in de herfst

De herfst is een uitstekend seizoen voor gras bijzaaien. Rond half oktober, tijdens de laatste groeispurt, biedt het gras bescherming tegen de kou en de dreiging van mos en ziekten gedurende de komende wintermaanden. Tot dat moment blijft de grond warm genoeg voor graszaad om te ontkiemen. Met wat geluk zorgen herfstregens voor een natuurlijke besproeiing van je gazon. In combinatie met een najaarsbemesting groeien de jonge sprieten snel en zijn ze klaar voor de winter.

Vital Plus
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Vital Plus
Universele gazonmeststof
  • Voor een groen gazon het hele jaar door
  • Verbetert de weerstand en gezondheid van je gazon
  • Geeft een diepgroene kleur

Welk graszaad gebruik je voor bijzaaien?

Het kiezen van het juiste graszaad voor bijzaaien hangt af van het type gazon dat je hebt of wilt creëren. De meest gangbare graszaad mengsels zijn geschikt voor sport- en speelgazons, schaduwgazons en siergazons. Laten we deze drie soorten nader bekijken.

Sport & speelgazon

Kies voor dit graszaad als je een robuust gazon wilt dat tegen een stootje kan. Dit is de ideale keuze voor intensief gebruikte gazons, waar kinderen spelen en huisdieren rennen. Ons speel graszaad bestaat uit een combinatie van sterke en fijnere grassoorten, waardoor dit gras snel groeit en zich gemakkelijk vestigt.

Schaduwgazon

Speciaal ontwikkeld voor gazons in de schaduw. Als bomen of nabijgelegen gebouwen schaduw creëren in je tuin, kies dan voor grassoorten die minder licht nodig hebben. Ons schaduw graszaad gedijt uitstekend op schaduwrijke plekken. Het gras heeft een fijnbladige structuur en groeit langzaam. Hoewel het iets meer onderhoud vergt, kan het goed tegen kort maaien.

Graszaad voor siergazon

Graszaad voor siergazon is perfect als je een mooi gazon wilt creëren dat niet frequent wordt betreden. Ons sier graszaad bevat meer fijnbladige soorten, wat zorgt voor een hoog siergehalte en goed tegen kort maaien kan.

Meer weten? Bekijk dan onze video.

Naast het soort mengsel is de kwaliteit ook van groot belang. Wij vergeleken het graszaad van Action, DCM, Welkoop, Barenbrug en MOOWY met elkaar. Benieuwd naar het resultaat? Bekijk dan de Grote Graszaadvergelijking.

Wat heb je nodig om gras te zaaien?

Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.

  • Graszaad
  • Strooiwagen of handstrooier
  • Hark
  • Tuinslang of sproeier
  • Geduld

Gras bijzaaien: het stappenplan

Tijd om je gazon nieuw leven in te blazen! Volg het onderstaande stappenplan voor het beste resultaat.

Stap #1: Kies je graszaad en bereken de hoeveelheid

Kies het graszaad dat past bij jouw gazon. Lees hierboven de verschillen tussen sport- en speelgazon, schaduwgazon en siergazon. Let bij aankoop op de kwaliteit en zorg ervoor dat er ‘perennials’ in zitten voor een duurzaam resultaat. Wij raden aan om 17 gram graszaad per vierkante meter te gebruiken. Bij een nieuw gazon heb je het dubbele nodig.

Stap #2: Maai het gras

Maai het gras tot op 2-3 centimeter hoogte. Hierdoor worden kale plekken zichtbaarder en maak je ruimte voor het nieuwe gras. Maaien zorgt er ook voor dat het graszaad beter contact maakt met de bodem, wat essentieel is voor een goede groei. Zorg dat het gazon droog is om schade aan de messen te voorkomen.

Het grasmaaien

Stap #3: Verbeter de bodem

Onderzoek de kale plekken goed. Giet water over de plekken en observeer de afvoer. Als er een plas ontstaat, is de grond verdicht. Prik gaten in de grond, vul ze met zand en hark de grond los voordat je gaat bijzaaien. Verwijder mossen, onkruid of gele plekken en egaliseer de grond.

Totale onkruidverdelger
Totale onkruidverdelger
Totale onkruidverdelger
  • Dé oplossing tegen onkruid in de tuin
  • Snelwerkende onkruidverdelger
  • Na 24 uur kun je weer zaaien en planten

Stap #4: Bijzaaien

Bij een bodemtemperatuur tussen 10 en 25 °C en lichte vochtigheid is het tijd om te zaaien. Verdeel het graszaad gelijkmatig met de hand of gebruik een strooiwagen. Strooi eerst in de lengte en daarna in de breedte.

Stap #5: Hark het graszaad lichtjes in

Hark het graszaad lichtjes in om contact met de bodem te verzekeren. Dit versnelt het ontkiemingsproces.

Hark het graszaad lichtjes in

Stap #6: Rol de bodem aan met een wals

Gebruik een gazonwals om de bodem aan te rollen. Dit zorgt ervoor dat het graszaad stevig in de grond blijft en niet wegspoelt.

Stap #7: Geef je gazon een boost

Voed je nieuwe gras en bestaande gras met een bemesting van 25 gram per vierkante meter. Verdeel het op dezelfde manier als het graszaad.

Geef je gazon een boost

Stap #8: Sproeien maar!

Begin direct na de bemesting met sproeien en houd de grond vochtig totdat het zaad ontkiemt. Verdeel de sproei beurten gedurende de dag.

Stap #9: Wacht

Je bent klaar! Geef het nieuwe gras de tijd om te groeien. Vermijd lopen op het gazon en wacht minstens 3 weken voordat je het nieuwe gras voor de eerste keer maait.

Bonus: tips voor een goede nazorg

Tip #1: Water geven

Het belang van voldoende water geven werd eerder benadrukt, maar het is de sleutel tot het succesvol laten groeien van nieuw gras. Onvoldoende water kan leiden tot uitdroging van het graszaad, wat de ontkieming belemmert.

Het gazon besproeien met water

Tip #2: Betreed het groeiende gras de eerste 3 weken niet!

Gun het graszaad de tijd om te wortelen en te ontkiemen. Weersta de verleiding om het gazon te betreden gedurende de eerste 3 weken.

Tip #3: Eerste maaibeurt? Hanteer de 1/3 regel

Heb je minstens 21 dagen gewacht en is het gras ongeveer 10 centimeter hoog? Dan is het tijd voor de eerste maaibeurt. Houd je echter aan de 1/3 regel: maai niet meer dan 1/3 van de hoogte van de grassprieten.

Als je het gras korter wilt hebben, wacht dan nog een paar dagen en herhaal het proces met opnieuw maximaal 1/3 van de hoogte.

Veelgestelde vragen

Wat te doen tegen kale plekken in gras?

Onderzoek waar de kale plek vandaan komt. Loopt het water niet weg? Zorg dan dat water, licht en voedingsstoffen hun weg naar de bodem weer kunnen vinden door de bodem te beluchten. Is onkruid de boosdoener? Verwijder deze met wortel en al door de grond uit te steken. Vul de gaten op met tuinaarde. Zaai de kale plek royaal in met graszaad en hark het lichtjes in.

Kun je tegelijk zaaien en bemesten?

Wij adviseren juist om te bemesten na het bijzaaien. Deze voeding geeft jouw (nieuwe) grasmat een extra boost en een optimaal resultaat.

Hoelang duurt het voordat graszaad opkomt?

Het duurt ongeveer 14 dagen voordat graszaad ontkiemt. Na ongeveer 21 dagen is het gras al 10 centimeter hoog.

Waarom komt graszaad niet uit?

Zonder voldoende water kunnen graszaden niet ontkiemen. Het is dus heel belangrijk dat je voldoende sproeit.

Hoelang kun je graszaad bewaren?

Je kunt graszaad tot wel 3 jaar na de productiedatum bewaren, zeker als je het opbergt in een koele, donkere ruimte. Ook als graszaad ouder is, kun je het nog gebruiken. De kiemkracht neemt wel langzaam af, maar verdwijnt niet.

Met dit stappenplan en de nazorgtips ben je klaar om je gazon nieuw leven in te blazen.
Vergeet niet dat geduld een groene deugd is, vooral bij het laten groeien van gras. Blijf het gazon goed verzorgen en bewonder binnenkort je weelderige, groene grasmat!

Meer over tuinonderhoud?

Wil je meer tips voor een gezond en levendig gazon? Ontdek onze andere artikelen over gazon verzorging en tuinonderhoud.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Op voorraad
12,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Op voorraad
14,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!