Mos en onkruid,

Onkruid in het gazon herkennen, bestrijden en voorkomen

Het is een doorn in het oog voor menig tuinier: onkruid in het gazon. Want hoe kom je ervan af? De vraag is ook: waar komt het vandaan? We leggen je uit hoe je onkruid kunt herkennen, kunt bestrijden, maar ook kunt voorkomen. .

3 MIN 14 jul
Laatste update: 03 nov 2022
Delen:

Nieuwste artikelen

10 MIN 17 mrt Wanneer & hoe kun je tulpenbollen planten? – stappenplan 9 MIN 03 mrt Alles over bloembollen planten – Compleet met stappenplan 13 MIN 13 jan De 10 meest gestelde vragen over gras

Waar komt onkruid vandaan?

Onkruid nestelt zich graag op de plekken in je gazon die niet goed onderhouden zijn. Is het gras te kort gemaaid? Heeft het weinig tot geen extra voeding gekregen? Zijn er kale plekken? Dan wordt je gazon het terrein van onkruid. Maar onkruid kan op meer manieren je gazon binnendringen: door vogels, door de wind en bijvoorbeeld door compost.

Inhoudsopgave:
  • Waar komt onkruid vandaan?
  • Onkruidsoorten
  • Klaver
  • Paardenbloem
  • Boterbloem
  • Straatgras (Poa Annua)
  • Onkruid bestrijden
  • Wat te doen bij hardnekkig onkruid?
  • Onkruid voorkomen
  • Meer over tuinonderhoud?

Louis Hooft

“Door een dichte grasmat te creëren krijgt onkruid niet de kans om zich te ontwikkelen”

Onkruidsoorten

Wat is onkruid eigenlijk? Want wat de een onkruid vindt, vindt de ander een mooie bloem. De definitie van onkruid is een op een bepaalde plaats ongewenste plant. De meest voorkomende onkruidsoorten zijn:

  • Klaver
  • Paardenbloem
  • Boterbloem
  • Straatgras (Poa Annua)

Klaver

Deze vlinderbloemige plant is een hardnekkig kruid dat met gemak een koude winter overleeft. Klaver ontstaat door een stikstof tekort in je gazon. Je hoeft klaver dus niet te bestrijden, maar je kunt het verhelpen door je gazon te bemesten met een mest rijk aan stikstof.

Een klaver

Paardenbloem

De paardenbloem herken je aan zijn gele kop en na de bloei aan de witte pluisjes. In deze pluisjes zitten zaadjes die door de wind verspreid worden in je tuin, en voor je het doorhebt, staat je hele gazon er vol mee. Handel dus voordat de bloem is uitgebloeid. Verwijder deze met wortel en al. Wil je geen paardenbloemen in je gazon, kies dan voor een grassoort met een grovere structuur, zoals sport en speel graszaad.

Een paardenbloem

Boterbloem

Misschien associeer je dit vrolijke gele bloemetje helemaal niet met onkruid, maar het tast andere planten aan. In vochtige grond vermeerdert de boterbloem zich in razend tempo. Het is dus van belang op tijd te handelen. Je verwijdert hem gemakkelijk met de hand: schoffel de grond los en trek de bloem eruit.

Boterbloemen

Straatgras (Poa Annua)

Met zijn bleekgroene kleur is straatgras nou niet bepaald een lust voor het oog. Wanneer je het niet bestrijdt, zal het zich overal vestigen. Met vele kale plekken en ziektes als gevolg. Verwijder het met de hand, anders tast je de rest van je gazon aan.

Straatgras (Poa Annua)

Louis Hooft

Een onkruidvrij gazon begint bij een goed onderhouden gazon

Onkruid bestrijden

Onkruid in je gazon kun je op de volgende manieren bestrijden:

  • Handmatig. Met de hand verwijder je al veel, maar met een onkruidsteker haal je onkruid met wortels en al weg. Een bijkomend voordeel is dat je niet hoeft te bukken. Beide zijn echter wel tijdrovende en intensieve klussen. Een pluspunt is dat je andere planten niet beschadigt.
  • Bestrijdingsmiddelen. Kies wel voor een onkruidmiddel dat je gazon niet doodt. Gebruik een drukspuit, lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en draag beschermende kleding.

Wat te doen bij hardnekkig onkruid?

Gebruik van chemische middelen wordt beperkt tot de professional met een fytolicentie. Blijft het onkruid hardnekkig terugkomen? Dan is een beroep doen op een professional de efficiëntste manier.

Onkruid voorkomen

Heb je het onkruid in je gazon aangepakt? Dan is het nu van belang dat je weet hoe je het kunt voorkomen. Maak gebruik van de volgende tips, dan heb jij zo een mooi, onkruidvrij gazon.

Wat kun je doen om onkruid te voorkomen?

  • Maai regelmatig en maai het gras niet te kort, dan vormt het gras een betere barrière. Houd voor siergazon minimaal 3 centimeter aan en voor schaduw- en speelgazon 4 centimeter.
  • Zorg dat je een dichte grasmat hebt, dit doe je door op kale plekken bij te zaaien.
  • Zoals alle planten hebben de wortels van grassprieten zuurstof nodig. Belucht je gazon 1 keer per jaar.
  • Je grasmat heeft ook voeding nodig. Deze voeding komt in de vorm van mest. Het is belangrijk om je gazon 3 tot 4 keer per jaar te bemesten.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!