Ongedierte,

Emelten bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

Eerst ziet je gazon er mooi gezond en groen uit, maar opeens verschijnen er gele plekken en pikken er meer vogels in het gras. Dit kan betekenen dat je emelten of engerlingen in je gazon hebt. Hoe je de emelten herkent én kan bestrijden lees je hier.

5 MIN 10 dec
Laatste update: 14 sep 2023
Delen:

Nieuwste artikelen

13 MIN 17 sep Top 20 groenblijvende potplanten 9 MIN 16 sep Hibiscus snoeien: wanneer, waarom en hoe? 10 MIN 08 sep In enkele stappen naar een onderhoudsvrije tuin
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat zijn emelten?

Een emelt is een larve van de langpootmug. De langpootmug zelf is een onschuldig insect, maar de larven kunnen een hoop schade aanrichten. De meest voorkomende soorten in België en Nederland komen uit de Tipula-familie. We onderscheiden twee soorten: de Tipula oleracea en de Tipula paludosa.

Inhoudsopgave:
 • Wat zijn emelten?
 • Hoe herken je emelten?
 • Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?
 • Zo weet je of jij een emeltenplaag hebt in jouw gazon
 • Kun je emelten in het gazon voorkomen?
 • Wanneer bestrijd je emelten het best?
 • Biologische bestrijding van emelten met aaltjes
 • Emelten chemisch bestrijden
 • Kale plekken in het gazon herstellen na emelten bestrijden
 • Verwar emelten niet met engerlingen!
 • Meer over tuinonderhoud?

Langpootmug Tipula Oleracea

De langpootmug Tipula oleracea, ook wel koollangpootmug genoemd, vliegt van april tot juni en van augustus tot oktober.

Langpootmug Tipula Paludosa

Langpootmug Tipula paludosa, ook wel de moeraslangpootmug genoemd, vliegt slechts een keer per jaar, in augustus en september.

De muggen leggen in deze periode tot wel 400 eitjes. Dit doen ze op afzonderlijke plekken in het gras. Je begrijpt dat als deze allemaal uitkomen, je een ware plaag te pakken hebt. De eerste generatie larven veroorzaakt de meeste schade in de zomer. De generatie die in het najaar uitkomt, overwintert en is niet gevoelig voor vorst. Ze overleven zelfs een temperatuur van -10°C. De larve is het actiefst in een vochtige grond. In de winter verschuilt hij zich in een holletje in de grond, maar in het voorjaar komen ze weer omhoog om zich te voeden. In de zomer ontpopt de larve zich tot een langpootmug.

Een langpootmug

Hoe herken je emelten?

Emelten hebben een grijsbruine kleur. Je zou kunnen zeggen dat de emelt een kruising is tussen een worm en een rups. Ze hebben geen poten en geen duidelijk hoofd. Het is dus lastig te zien wat de voor- of achterkant is. Emelten worden ongeveer 4 tot 5 cm lang.

Een emelt

Welke schade brengen emelten toe aan het gazon?

Emelten kunnen serieuze schade aanrichten aan je gazon. Daarom moet je de emelten bestrijden. De larven leven in de bovenste lagen van het gras en komen ‘s nachts naar boven om zich te voeden. Ze bijten zich vast in een grasplant en trekken deze mee de grond in. Hierdoor ontstaan kleine, cirkelvormige, kale plekken in het gras. Is het gras op, dan verplaatsen ze zich naar een nieuw stukje waar ze verder kunnen eten. Emelten zijn echter maar deels verantwoordelijk voor de kale plekken in je gazon. Emelten zijn een lekker hapje voor vogels (vooral voor kraaien, roodborstjes en spreeuwen) en voor mollen. Zodra die doorhebben dat deze insecten in het gras leven, zullen ze het gazon net zolang omploegen totdat ze de insecten hebben gevonden.

Zo weet je of jij een emeltenplaag hebt in jouw gazon

Wil je weten of er emelten in jouw grond leven? Kijk bij vochtig weer en het liefst in de nacht naar je gazon, dan komen ze aan het oppervlak. Ook kun je enkele graszoden optillen en kijken of je ze kunt ontdekken. Heb je emelten gevonden? Dan is het hoog tijd om de emelten te bestrijden en meer schade te voorkomen.

Kun je emelten in het gazon voorkomen?

Probeer je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september. Dan legt de langpootmug haar eitjes. Op die manier beperk je al veel schade aan je gazon. Zorg ook voor een sterke grasmat. Ideale leefomstandigheden voor emelten zijn een natte herfst, een zachte winter én een zwakke grasmat. Emelten voorkomen is altijd beter dan emelten bestrijden.

Louis Hooft

Tip: beperk schade door emelten aan je gazon door je gazon kort te houden in de periode eind augustus – begin september.

Wanneer bestrijd je emelten het best?

Emelten zijn het best te bestrijden als de bodemtemperatuur wat is opgewarmd. Deze dient minimaal 8°C te zijn. De beste periode is van maart tot en met oktober. Let wel op dat de emelten niet te groot zijn. Zijn ze al rond de 4 cm, dan zullen de larven binnen korte tijd verpoppen en zijn ze niet meer te bestrijden. Zijn ze 2 tot 3 cm, dan is dit nog wel mogelijk. Je kunt op twee manieren de emelten bestrijden: op een natuurlijke manier of met chemische middelen.

Biologische bestrijding van emelten met aaltjes

Op zoek naar een bestrijdingsmiddel waarmee je natuur en milieu niet belast? Aaltjes (nematoden) zijn een natuurlijke vijand van veel insecten en hun larven. Het zijn microscopisch kleine beestjes die, zodra ze hun prooi vinden, deze binnendringen en gebruiken als voedselbron. Na een paar dagen gaat hun prooi dood. Kortom: je laat de natuur de natuur de emelten bestrijden. Aaltjes zijn zowel online als bij tuincentra te bestellen.

Emelten chemisch bestrijden

Om de emelten te bestrijden dood kun je ook chemische bestrijdingsmiddelen inzetten. Zo kun je strooikorrels over het gras verspreiden en besproeien, waardoor de substantie de grond intrekt. Bereikt het de larve, dan wordt deze verlamd en uiteindelijk gedood. Wees je er wel van bewust dat chemische middelen schadelijk zijn voor mensen en voor dieren. Ook zijn niet alle chemische middelen vrij verkrijgbaar. Het is daarom verstandig een professional in te huren om de emelten te bestrijden.

Kale plekken in het gazon herstellen na emelten bestrijden

Ben je verlost van de emeltenplaag? Dan kun je overgaan tot herstel van je gazon. Zaai de kale plekken die de larven hebben veroorzaakt opnieuw in met graszaad. Wacht hier wel mee totdat de bodem van je gazon een minimale temperatuur heeft van 10°C, zodat het kan ontkiemen. Meer weten over het zaaien van gras? Lees dan het artikel graszaad, alles wat je moet weten.

Kale plekken op het gazon
Quick Repair
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Quick Repair
Herstel graszaad
 • Herstelt snel kale plekken
 • Kiemt binnen 7 tot 14 dagen
 • Snelle groei zodat kalen plekken niet meer zichtbaar zijn
Bekijk het product

Verwar emelten niet met engerlingen!

Emelten worden vaak in één adem genoemd met engerlingen. Er is echter een verschil. Wil je weten hoe je de engerling herkent en bestrijdt, lees dan het artikel Engerlingen bestrijden in het gazon? Dat doe je zo!

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.6 (105 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf:  18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.4 (37 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf:  32,99
Top
Top Langwerkende gazonmeststof 4.7 (176 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf:  15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!