Tips & Advies
6 MIN 08 apr
Laatste update: 03 nov 2022

Gazononderhoud in het voorjaar: wat en waarom?

Wanneer de zon begint te schijnen, is het tijd om je gazon extra aandacht te geven. Grasmaaien, kalk strooien, verticuteren en bemesten zijn enkele voorbeelden van taken die je kunt doen om de rest van het jaar te genieten van een mooi gazon. In dit artikel geven we je tips voor gazononderhoud in het voorjaar.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Heb je nog geen grasmat, maar wil je er wel een? Lees dan ons artikel over het aanleggen van een nieuw gazon.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom het gazon onderhouden?
 • Waarom gazononderhoud in het voorjaar?
 • Wat kan je in het voorjaar allemaal doen?
 • Veelgestelde vragen
 • Meer over tuinonderhoud?

Waarom het gazon onderhouden?

Niemand legt een gazon aan om er vervolgens niets meer aan te doen. Maar misschien denk jij wel dat alleen grasmaaien voldoende is. Helaas! Een goed onderhouden gazon brengt wel wat meer werk met zich mee. Maar goed onderhoud van het gazon kent dan ook verschillende voordelen:

 • Een mooi, strak gazon dat een ware lust is voor het oog
 • Minder last van onkruid, mos, plagen en gazonziekten
 • Het gras blijft echt groener (dan bij de buren)
 • Een langere levensduur van het gazon
Het gazon onderhouden

Waarom gazononderhoud in het voorjaar?

In de winter krijgt je gazon veel te verduren. Regen, harde wind, weinig zonlicht en koude temperaturen zorgen ervoor dat het gazon stopt met zich te ontwikkelen en puur in de overlevingsstand gaat. Het is dus logisch dat het na de winter wel een oppepper kan gebruiken. Je gazon ligt er nu eenmaal minder florissant bij na een periode van vorst. Maar wil je in de zomer van een mooi gazon genieten, dan is het voorjaar hét moment om in de tuin aan de slag te gaan. De lentezon en de stijgende bodemtemperatuur doet het gras – én het onkruid – groeien.

Volg jij ons al op YouTube? Elke week plaatsen we een nieuwe video over gazononderhoud.

Wat kan je in het voorjaar allemaal doen?

Wil je die mooie grasmat? Dan mag je aan de bak! We lichten toe welke werkzaamheden je in het voorjaar kunt doen om later dit jaar te genieten van een mooie en dichte grasmat.

Bodemonderzoek

Voordat je aan de slag gaat is het goed om te weten hoe de bodem in de tuin eraan toe is. Hier kom je achter door de bodem te onderzoeken en de pH-waardes te meten.

Gras groeit niet zo hard op een zure ondergrond, maar mos en onkruid doen het juist goed op een zure bodem. Met behulp van een bodemtest kom je achter de status van de bodem waarop jouw gazon groeit. De pH-waarde wordt aangegeven met een cijfer tussen de 1 en 14. Een waarde van tussen de 6 en 6,5 is goed voor jouw grasmat. Is de pH-waarde lager? Dan kun je de zuurgraad van de bodem weer op orde krijgen door kalk te strooien.

Louis Hooft:
Goed om te weten: de pH-waarde van de bodem daalt elk jaar, maar door (zure) regen wordt dit proces versneld. Een klei- of zandgrond is al zuurder van zichzelf.

Kalk strooien

Kalk verhoogt de pH-waarde van de bodem. Door kalk over het gazon uit te strooien zal gras sneller groeien en mos verdringen. Ook zorgt het ervoor dat meststoffen goed kunnen worden opgenomen in de bodem. Wacht na het kalken wel 3 tot 4 weken voordat je het gazon bemest. Als je dit niet doet, zullen de kalk en de stikstof uit de meststof met elkaar binden. Het resultaat? Geen van beide voedingsstoffen worden opgenomen.

Meer weten over pH-waardes en kalk? Lees het artikel: Kalk strooien voor een mooi gazon.

Het gazon kalken
Lime+
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Lime+
Gazon kalk
 • Laat het gras beter voedingsstoffen opnemen
 • Niet zichtbaar na het aanbrengen
 • Kiemt volledig in 2-3 weken

Verticuteren

Is er in de winter mos op jouw gazon gegroeid? Of is er door oud gras een viltlaag ontstaan die jouw grasmat verstikt? Dit organisch materiaal verwijder je door te verticuteren. Verticuteren is een belangrijke onderhoudstechniek die je gazon weer laat ademen en de mogelijkheid biedt licht en voedingsstoffen op te nemen. Zie verticuteren als het verticaal maaien van je gazon: je ‘kamt’ mos, oud gras en onkruid uit het gazon. Het resultaat is een behoorlijk toegetakeld gazon, maar dit herstelt snel.

Lees hier alles over verticuteren

Het gazon beluchten

Beluchten

Een andere manier om je gazon weer te laten ademen is door het te beluchten. Met behulp van een hollepijpbeluchter, beluchtingssandalen of simpelweg een riek maak je gaten in de bodem. Hierdoor kan het gazon weer gezonde en sterke wortels creëren, die de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. De bodem wordt gevoed, het gras groeit zoals het moet groeien en krijgt een mooie, frisgroene kleur. Ook is de bodem hierna weer in staat om graszaad op te nemen.

Meer over beluchten

Het beluchten met een machine

Voorjaarsbemesting

Met de voorjaarsbemesting haal je je gazon uit de winterslaap en geef je het wat het nodig heeft tijdens de eerste groeiperiode van het jaar. Kies een meststof met een wat hoger gehalte stikstof, dit stimuleert de groei van gras. Let wel op dat je de lentemeststof niet te vroeg toedient. Het gras raakt hierdoor gestrest. Hoe weet je wanneer het tijd is om te bemesten? Narcissen komen op zodra de voorjaarszon zich laat zien. Gebruik het uitkomen van deze bloemen als mest-indicator.

Naar het artikel gazon bemesten

Spring Boost
Voorste afbeelding van de snelwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Spring Boost
Snelwerkende gazonmeststof
 • Binnen 7 dagen zie je het verschil
 • Zorgt voor een sterk, gezond en groen gazon
 • Tot 4 keer minder meststof nodig dan bij andere producenten

Grasmaaien

Zodra het gras weer begint te groeien, kun je het ook weer maaien. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gazon mooi strak en dicht blijft. Hierdoor krijgen gazonziekten en onkruid minder kans zich te ontwikkelen. Maai het gras de eerste keer na de winter tot 6 centimeter.

Let op! Hoewel grasresten dienen als natuurlijk mulchmateriaal, doe je er wijs aan het maaisel in de vroege lente nog van het gazon te verwijderen. In dit stadium kan het namelijk een verstikkende werking hebben op de bodem.

Lees onze 8 grasmaaitips

Het gras maaien

Graskanten afsteken

Neem na het maaien ook de graskanten onder handen. Niet het leukste klusje, maar je zult zien dat je gazon er echt van opknapt. Gebruik hiervoor een kantensnijder of een spade. Heb je een groter gazon? Dan kun je ook een machinale kantensnijder gebruiken.

Veelgestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

In welke maand gazon bemesten?

De voorjaarsbemesting geeft het gazon een boost en zorgt voor die frisse, groene kleur. Vaak kan je al bemesten in de maand februari of maart, maar het hangt nauw samen met de voorjaarszon en de bodemtemperatuur. Bij 10 °C wordt deze al opgenomen. Tip: bloeien er narcissen, dan kun je ook bemesten.

In welke maanden verticuteren?

Verticuteren is een grote belasting voor het gazon. Het is dan ook verstandig om dit te doen in een periode dat het gras goed groeit en de bodem warm is: in het voorjaar (maart tot en met mei) of in het najaar (augustus tot en met oktober). Doe dit niet in de zomer of net voordat de winter aanbreekt. Het gazon heeft dan onvoldoende tijd om te herstellen.

Wat moet eerst: verticuteren of kalk strooien?

Is het gazon compleet dichtgeslagen? Dan zal er geen kalk in de bodem terechtkomen. In dat geval doe je er goed aan om eerst te verticuteren. Door te verticuteren maak je gaten in de bodem, waardoor deze weer licht, water en voedingsstoffen kan opnemen.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!