Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Weegbree in het Gazon Herkennen & Bestrijden
Weegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Is je gazon opeens bezaaid met weegbree? Geen zorgen, dat kan de beste overkomen. Weegbree is onkruid dat vaak opduikt in gazons en tuinen. Met de juiste aanpak kun je het succesvol bestrijden, zodat je gazon weer in topconditie komt.
- Weegbree herkennen
- Onkruid dat graag over zich heen laat lopen
- Oorzaken van weegbree in het gazon
- Dit hardnekkige onkruid voorkomen
- Weegbree bestrijden
- Veelgestelde vragen over weegbree
- Weegbree in gazon herkennen en bestrijden, conclusie
In dit artikel leer je alles over weegbree in het gazon. We geven je effectieve methoden om weegbree te herkennen en bestrijden en tips om te voorkomen dat het terugkomt.
Weegbree herkennen
Weegbree wordt ook wel plantago genoemd en hoewel het ook positieve eigenschappen bezit (gekneusd zouden de bladeren bijvoorbeeld helpen tegen jeuk door brandnetelharen) staat het plantje niet bepaald bekend om zijn mooie uiterlijk. Sterker nog: weegbree kan je gazon behoorlijk verpesten.
Je herkent het hardnekkige onkruid aan de leerachtige, donkergroene bladeren in rozetvorm. Uit het midden groeien lange stelen met een groene of bruine aar erop. Op de steel van de aar zitten hele kleine bloemen. De meest voorkomende soorten zijn:
- Grote weegbree (plantago major): deze soort heeft brede, ronde bladeren en bruine bloemen. Deze soort wordt ook wel brede weegbree genoemd. Je ziet ze bloeien van mei tot november. Ze groeien tot 30 cm in doorsnee.
- Ruige weegbree (plantago media): herkenbaar aan behaarde, elliptische bladeren en lila tot roze bloemen. De bloeitijd is van mei tot juni. Ze worden maximaal 40 cm breed.
- Smalle weegbree (plantago lanceolata): deze heeft smalle, lancetvormige bladeren en witte tot gele bloemen op een vaak wat donkerdere aar. Ze bloeien van mei tot oktober en kunnen 50 cm breed worden.
In Nederland ze je vooral de smalle en grote plantago. Welke soort je ook tegenkomt in jouw tuin: als je weegbree gaat bestrijden, geldt voor elke soort dezelfde aanpak. Hierover vertellen we je snel meer.
Onkruid dat graag over zich heen laat lopen
De plant verspreidt zich snel via stuifmeel dat door wind of schoenen wordt verplaatst. Niet verrassend dus dat de plantago een tredplant is: een plant die het liefst groeit op plekken waar veel overheen gelopen wordt.
De zaden ontkiemen snel. Als je in jouw gazon weegbree spot, kun je het beste meteen handelen. Maar ook als je elders in je tuin dit onkruid ziet, is het slim om direct in actie te komen. Verwijder jonge plantjes meteen. Dat voorkomt een hoop ellende. Als plantago eenmaal gaat woekeren, ben je verder van huis.
Oorzaken van weegbree in het gazon
Weegbree duikt vaak op in gazons met kale plekken. Weegbree in je gras kan ook een teken zijn van verdichting van de ondergrond. De taaie plant houdt van vochtige, voedselrijke grond. Met zijn stevige penwortel vestigt hij zich makkelijk in verdichte ondergrond.
Als dit onkruid eenmaal de kop opsteekt, kan het zich razendsnel verspreiden. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Dit hardnekkige onkruid voorkomen
Een voor de hand liggende manier om plantago te voorkomen is het verticuteren (beluchten) van je gazon. Verticuteer vanaf april om onkruid en mos te verwijderen en je gazon te beluchten. Vul kale plekken op met organische mest en nieuw graszaad.
Belucht verdichte ondergrond met een riek of gazonbeluchter om weegbree minder kans te geven. Hier lees je hoe gazon verticuteren in z’n werk gaat.
Om weegbree in het gazon te voorkomen, is het belangrijk om je gazon goed te onderhouden. In een dichte en gezonde grasmat heeft onkruid minder kans. Regelmatig het gras maaien, bemesten en verticuteren helpen om een dichte, gezonde grasmat te krijgen.
Maai regelmatig, minimaal 1-2 keer per week tijdens het groeiseizoen. Bemest je gazon elke 3 maanden met organische en goed gebalanceerde meststof, vooral in maart/april en juni/juli. Dit bevordert een volle groei en verhoogt de weerstand van het gras.
Onze onkruidvrij gazon kit bevat een hoog gehalte fijnbladig raaigras dat 20% sneller ontkiemt dan gewoon gras. Daarnaast bevat de kit belangrijke mineralen, zoals kalium. Dit verbetert de weerstand van je gras.
- Veilig voor kinderen en dieren
- Maakt je gazon helemaal onkruidvrij
- Maakt je gazon sterk, veerkrachtig en bestand tegen stress
Weegbree bestrijden
Om de weegbree-plant uit je gazon te verwijderen, heb je verschillende opties. Handmatig uitsteken is effectief, maar arbeidsintensief. Alle weegbree-soorten moet namelijk met de volledige wortel uit de grond gehaald worden. Als er een stuk wortel achterblijft, is de kans groot dat hieruit een nieuwe plant ontspruit.
Gebruik een speciale onkruidsteker om de diepe wortels van weegbree uit je gazon te verwijderen. Hierdoor kan wat schade aan je gazon ontstaan. Gebruik na het uitsteken herstelzaad om je gazon op te vullen.
- Voor tuin u0026amp; gazon
- Effectief onkruid verwijderen
- Ergonomisch ontwerp voor comfortabel gebruik
Voor grotere oppervlakken kun je een chemisch bestrijdingsmiddel overwegen, al zijn wij hier persoonlijk geen fan van. Als alternatief kun je kokend water over de planten gieten. Doe dit wel als de plantjes nog jong zijn: bij oudere planten is dit minder effectief.
Een andere manier om weegbree in je gazon te bestrijden is de plant uitputten. Dit komt er in het kort op neer dat je de plant dwingt zijn reserves te verbruiken. Hiervoor kun je met een verticuteermachine de bladeren doorsnijden. Herhaal dit zo’n 2 keer per maand/anderhalve maand. Het kan even duren, maar uiteindelijk zal de weegbree je grasveld met rust laten.
Onthoud: voorkomen is beter dan genezen. Zorg voor een dichte, gezonde grasmat om onkruid geen kans te geven.
Veelgestelde vragen over weegbree
Plantago is te herkennen aan zijn brede, leerachtige, groene bladeren die in een rozetvorm groeien. Afhankelijk van de soort kan de plant een doorsnee van wel 50 cm bereiken.
Je kunt weegbree op verschillende manieren uit je gazon en/of tuin verwijderen. Een effectieve manier is door de planten inclusief de wortels uit te trekken. Je kunt hiervoor het beste een onkruidsteker gebruiken.
Zowel de smalle als grote plantago is eetbaar. Je kunt het beste de jonge bladeren en zaadjes gebruiken. De bladeren kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden. Je kunt er thee van zetten, maar je kunt het ook gebruiken als spinazie.
Weegbree in gazon herkennen en bestrijden, conclusie
Weegbree in je gazon kan behoorlijk vervelend zijn, maar je hebt nu de kennis in huis om dit onkruid voor eens en altijd aan te pakken. Door alert te zijn op de eerste tekenen en snel in actie te komen, kun je voorkomen dat het zich verspreidt. Regelmatig onderhoud van je gazon is ook hier de sleutel tot succes.
Een gezond gazon heeft een grote invloed op de uitstraling van je hele tuin. Dus rol je mouwen op en ga aan de slag – je gazon zal je dankbaar zijn! Kun je nog meer tuininspiratie of hulp gebruiken? Kijk dan hier voor tips en advies of laat je vraag achter in een reactie hieronder!
-
Ritnaalden Herkennen En Natuurlijk BestrijdenRitnaalden kunnen een ware nachtmerrie zijn voor je moestuin. Deze kleine, oranje-bruine larven van kniptorren houden zich ongemerkt op in de bodem en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan bij verschillende gewassen. Het herkennen en bestrijden van ritnaalden is van groot belang om je moestuin te beveiligen tegen dit vervelend ongedierte.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Hedera Kweken En VerzorgenMet Hedera die zich langs de muren omhoog slingert, krijgt je buitenruimte net dat tikje extra gezelligheid. De plant voegt ook meer groen toe aan je balkon of binnenruimte in hangmanden of potten. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten bij het kweken en verzorgen van Hedera.Lees meer
-
Camelia verzorgen (Japanse Roos): De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je camelia. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Zaailingen Verspenen: Waarom, Wanneer En Hoe?Zaailingen verspenen is cruciaal voor gezonde groei. Leer wanneer en hoe je dit doet voor sterke planten in je moestuin of bloementuin.Lees meer
-
Verwelkingsziekte Herkennen, Bestrijden En VoorkomenVoorkom en bestrijd verwelkingsziekte met onze complete gids. Ontdek symptomen, oorzaken en oplossingen voor gezonde, sterke planten.Lees meer
-
Clematis Verzorging: De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je clematis. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Camelia's snoeien: Waarom, Wanneer & hoe?Camelia's zijn ongelooflijk vergevingsgezinde planten en kunnen het hele jaar door goed worden gesnoeid. Wel zijn er een aantal handige technieken voor als je de bloei wilt stimuleren of de struiken naar jouw wens wilt vormen.Lees meer
-
Japanse Esdoorn (Acer Palmatum) VerzorgenLeer de beste technieken voor de verzorging van je Japanse esdoorn. Ontdek tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?