Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Kalk Strooien voor een Prachtig Gazon
Verbeter je gazon met gazonkalk voor de juiste bodemstructuur en voedingsstoffen. Alles wat je moet weten over kalk strooien voor een gezond gazon.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Op een zure grond groeit gras niet goed. Mos en ander onkruid komen sneller op en het gazon wordt gelig van kleur.
- Waarom kalk op het gazon strooien?
- Wanneer moet je kalk op het gazon strooien?
- Hoeveel kalk moet je op het gras gebruiken?
- Zo strooi je kalk op het gazon
- Helpt kalk tegen mos in het gazon?
- Kun je gazon kalk en mest tegelijk strooien?
- Korrels of poeder?
- Moet je strooien op nieuw gras?
- Meer over tuinonderhoud?
Maar wanneer is de bodem van je gazon te zuur? Je kunt de pH-waarde zelf meten met een pH-meter of een pH-bodemtest. Weet je de zuurgraad van de grond? Dan kun je deze verhogen door kalk te strooien.
Waarom kalk op het gazon strooien?
Waarom is het belangrijk om kalk te strooien? We noemen 4 belangrijke voordelen.
De juiste zuurgraad: In kalk zit veel calcium, wat de pH-waarde verhoogt. De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 – 6. Met kalk strooien bereik je deze zuurgraad.
Mos bestrijding: door de kalk zal het gras sneller groeien dan mos.
Opname van voeding: kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst te strooien en pas daarna een meststof.
Minder kans op onkruid: doordat het gazon mooi dichtgroeit krijgt onkruid minder kans zich te ontwikkelen.
Wanneer moet je kalk op het gazon strooien?
Meet voordat je aan de slag gaat de pH-waarde van de grond. Ligt je gazon op klei- of zandgrond? Dan kun je ervan uitgaan dat de bodem te zuur is.
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar het best in het late najaar, de wintermaanden of net na de winter. Ligt er sneeuw? Dat is geen probleem. Als de sneeuw smelt verdwijnt de kalk samen met het vocht in de bodem. Kalk je bij droog weer? Sproei dan direct na het strooien. Of strooi net voor een regenbui. De bodem zal de kalk dan beter opnemen.
Let op: combineer het strooien van kalk nooit met het strooien van meststof. De calcium (kalk) en stikstof (meststof) kunnen met elkaar binden waardoor het gras de voedingsstoffen niet kan opnemen. De werking van beide wordt op deze manier dus drastisch verminderd.
Hoeveel kalk moet je op het gras gebruiken?
Ons advies is om 2 keer per jaar te kalken met gazonkalk. Gebruik 25 gram per m2. Het heeft geen zin om in één keer extra veel te strooien. De zuurwaarde van de grond verandert immers niet over één nacht ijs. Heeft je grond de juiste pH-waarde, kalk dan één keer per jaar, wederom 25 gram per m2. Op deze manier ga je de verzuring van de bodem tegen en behoudt de grond de juiste pH.
Zo strooi je kalk op het gazon
Kalk kan het gras niet beschadigen. Een ongelijke verdeling zal dus geen zichtbare gevolgen hebben. Wat wel mogelijk is, is dat hierdoor de pH per plek verschilt en dus ook het aanzicht van het gazon. Het is dus aan te raden om kalk zo gelijk mogelijk te verdelen.
Hoe ga je te werk? Volg de onderstaande stappen:
Verwijder bladeren en tuinafval. Composteer zoveel mogelijk. Of hark afgevallen bladeren in je bloembedden – ze fungeren als mulch in de winter en voeden de grond als het organisch materiaal afbreekt.
Maai je gazon (tenzij het winter is – je grasplanten gaan in rust als de bodemtemperatuur onder de 10℃ zakt).
Meet je gazon en bereken de grootte in m2. Als het 4m x 5m is, is uw gazon 20m2 (dus 4×5=20).
Bereken hoeveel gazonkalk je nodig hebt voor de klus. (Onthoud dat u 25 g per m2 nodig hebt). Voor een gazon van 20 m2 heb je dus 500 g nodig. Dat is 20m2 x 25g = 500g.
Verdeel je afgemeten tuinkalk in twee gelijke delen (d.w.z. 2 x 250 g).
Strooi het eerste deel in de lengte en het tweede deel in de breedte. Probeer het zo gelijkmatig mogelijk aan te brengen. Dit kan met de hand worden gedaan, maar voor een uitgestrekter gazon is het beter om een strooier te gebruiken.
Besproei je gazon na het aanbrengen om de opname van de kalk te bevorderen. Je kunt meteen op het gras lopen.
Helpt kalk tegen mos in het gazon?
Heb je veel schaduw in je tuin? Dan is de kans op mos groot. Dit gaat de groei van gras tegen. Mos zorgt voor een dikke laag, regenwater blijft hangen en bereikt de bodem niet, waardoor het gras niet voldoende vocht krijgt en verdroogt. Door kalk te strooien is het gras weer in staat voedingsstoffen op te nemen. Heeft de bodem weer de correcte zuurgraad? Dan zal het gras weer beter groeien.
Kun je gazon kalk en mest tegelijk strooien?
Nee!
Als je kalk en meststoffen met elkaar combineert, kunnen de calcium en stikstof met elkaar binden. Het gras zal hierdoor de voedingsstoffen niet opnemen.
We adviseren je na het bekalken minimaal 3 weken te wachten voordat je gaat bemesten. Strooi kalk in de winter of vroeg in het voorjaar, en bemest je gazon 3 weken later.
3 weken na het bemesten kan er ook weer prima bekalkt worden.
Korrels of poeder?
Kalkpoeder wordt snel opgenomen maar is gevoelig voor wind. De kans bestaat dat het met een harde vlaag wegwaait. Kalkkorrels geven minder rommel en kunnen makkelijk verspreid worden.
De korrels van onze gazonkalk zijn gegranuleerde poeder (poeder verpakt in een jasje). Komen ze na het verspreiden in contact met water, dan lossen ze snel op.
- Bevordert de opname van voedingsstoffen
- Onzichtbaar na toepassing door fijne korrel en zandkleur
- Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling
Moet je strooien op nieuw gras?
Wijst een bodemtest uit dat de bodem te zuur is, dan kun je een nieuw aangelegd gazon prima bekalken. Er is geen risico op verbranding. Let wel: het is beter om het nieuwe gras een startermeststof te geven dan kalk.
Bemest bij het inzaaien en gebruik de kalk 3 weken later.
Meer over tuinonderhoud?
Zorg dat je gazon de liefdevolle aandacht krijgt die het verdient! Met de juiste kennis over kalk strooien, geef je jouw grasveld de perfecte voedingsbodem. Geniet van een gezond en stralend gazon het hele jaar door.
Voor meer tuinadvies en verzorgingstips ben je aan het juiste adres.
Samen op weg naar een prachtige tuin!
-
De tuin bemesten: een gids voor tuiniersIn je tuin de juiste hoeveelheid voedingsstoffen aan je planten geven is bijna een kunst op zich. Ontdek wanneer en hoe je je tuin moet bemesten voor het beste resultaat.Read more
-
Hoe kun je de grond verbeteren? Analyse van je bodemtypeDe bodemgesteldheid heeft invloed op de gezondheid van je gazon, heggen, bloemperken en rozen. Als je de grond wilt verbeteren, is het belangrijk om eerst te bepalen welk bodemtype je hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je de bodemgesteldheid van je tuin bepaalt en wat vervolgens de beste manier is om de tuingrond te verbeteren. Lees snel verder en ontdek er alles over!Read more
-
Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandelingDorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.Read more
-
Alles wat je moet weten over gazon bezandenDoor je gazon te bezanden kan je ervoor zorgen dat compacte grond meer voedingsstoffen opneemt. Ontdek hoe en waarom je gazonzand moet toevoegen voor spectaculaire resultaten op elk soort gazon.Read more
-
Een verbrand gazon door overbemesting – hoe voorkom en herstel je dat?Overdaad schaadt. Dit geldt in veel gevallen, ook met het toedienen van mest. Overbemesting zorgt voor een zwakke bodem en voor gele plekken in het gazon. Of nog erger: verbrande plekken. Hoe herken je een verbrand gazon? Wat voor schade brengt overbemesting je gazon toe? Wat moet je doen als het gras verbrand is door de mest? En hoe herstel je het gazon na overbemesting? Dat lees je hier.Read more
-
Gazononderhoud in het najaar: wat en waarom?Als het voorjaar start, stropen we massaal de mouwen op en gaan we de tuin in. Eigenlijk zou dat in het najaar niet anders moeten zijn. Er is immers genoeg te doen maar er zijn ook grote voordelen ten opzichte van andere seizoenen. Lees verder voor tips met betrekking tot gazononderhoud in het najaar.Read more
-
Gazon onderhoudskalender: wat kan je wanneer doen? (inclusief checklist)Je gazon onderhouden, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wanneer doe je wat? Wanneer kun je beginnen met verticuteren? Wat is het beste moment om te bemesten? Om graszaad in te zaaien? Of om je gazon te renoveren? Wat doe je in de zomer met het gazon? En in de winter? Je vindt het antwoord in de MOOWY gazon onderhoudskalender. Lees verder voor een handig schema en een overzicht per maand.Read more
-
Het gras groener maken: hoe doe je dat?Een frisgroene grasmat. Is dat niet de wens van elke gazonbezitter? We vertellen je graag een paar geheimen om jouw gras groener te maken dan bij je buren. Lees snel verder!Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?