Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Zo Doe Je Dat: Het Gazon Bemesten
Het bemesten van je gazon is een van de essentiële taken voor een perfect gazon. Ontdek hoe, wanneer en waarom je je gras moet voeden.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Een gezond gazon begint bij een vitale bodem met de juiste structuur, omdat essentiële voedingsstoffen daaruit worden gehaald. Het gazon bemesten is daarom essentieel om de groei te bevorderen.
- Wat zijn meststoffen?
- Waarom het gazon bemesten?
- 4 Redenen om het gazon te bemesten
- Wanneer en hoe vaak moet je bemesten?
- Soorten meststoffen
- Organische mest vs. kunstmest
- Mulchen als natuurlijke bemesting
- Wat heb je nodig om te bemesten?
- Het gazon bemesten in 5 simpele stappen
- 3 Gouden tips bij het bemesten
- FAQ’s
- Meer over tuinonderhoud?
Bekijk je liever de video dan kan dat natuurlijk ook!
Wat zijn meststoffen?
Een meststof is een natuurlijk of synthetisch materiaal dat je op de bodem aanbrengt om voedingsstoffen te leveren.
De meeste moderne meststoffen bestaan uit een mix van verbindingen die een scala aan voedingsstoffen leveren, waaronder:
Stikstof (N)
Fosfor (P)
Kalium (K)
Meststoffen helpen om het evenwicht van voedingsstoffen in de bodem te herstellen, maar ze kunnen ook fungeren als bodemverbeteraars. Ze maken zware bodems lichter om de drainage te verbeteren en helpen zanderige bodems meer vocht vast te houden.
Meststoffen kwamen traditioneel uit organische bronnen. Dat is kort gezegd uit poep.
Waarom het gazon bemesten?
De grasplant haalt mineralen (voedingsstoffen) uit de grond en produceert suikers met behulp van licht, koolstofdioxide en water via fotosynthese. Het is cruciaal dat deze mineralen in de grond aanwezig zijn. Helaas is dit niet altijd het geval bij een gazon. Het gras verbruikt het hele jaar door deze voedingsstoffen voor groei. Tijdens het fotosyntheseproces slaat de grasplant suikers op in het blad. Wanneer je gras maait, verwijder je het blad.
Als je het maaisel afvoert in plaats van te mulchen, neem je de suikers weg, waardoor de grasplant opnieuw mineralen uit de bodem moet halen om het proces te herhalen. Dit put de bodem uit. Door te bemesten voorzie je de bodem van de essentiële voedingsstoffen die je grasmat nodig heeft om te groeien.
4 Redenen om het gazon te bemesten
Er zijn verschillende redenen te noemen om je gazon te bemesten. We zetten de vier belangrijkste redenen voor je op een rij.
1. Gazon bemesten als onderdeel van een vicieuze cirkel
Het regelmatig maaien van het gras, hoewel bedoeld om het gazon er netjes uit te laten zien en de fotosynthese te stimuleren, haalt een aanzienlijk deel van de opgeslagen voedingsstoffen weg. Om het gras toch van de benodigde voedingsstoffen te voorzien, is een gezonde voedingsbodem essentieel, wat te bereiken is door te bemesten. Zonder bemesting zou de grond steeds armer worden.
2. Gras bemesten om te ondersteunen in het herstel
Een tweede reden om het gazon regelmatig te bemesten is het herstelproces na intensief gebruik. Gras, een plant, moet herstellen van beschadiging door intensief gebruik. Door geschikte meststoffen toe te dienen, kan het gras sneller herstellen, waardoor een gezonde en sterke grasmat ontstaat die beter bestand is tegen intensief gebruik.
3. Gras bemesten tegen ziektes en verkleuring
Bemesting verbetert de weerstand van het gras. Een gezonde bodem is minder vatbaar voor ziekten en plagen. Het gazon wordt ook minder kwetsbaar voor extreme omstandigheden, zoals de toenemende droogte in de zomermaanden.
4. Gras bemesten om esthetische redenen
Veel mensen beschouwen een gazon als mooi wanneer het een strakke, volle en egale uitstraling heeft. Kale plekken en onkruid worden vaak als onaantrekkelijk ervaren. Bemesting, als groeistimulatie, kan helpen bij het creëren van een sterke wortelstructuur, waardoor onkruid en mos minder kans krijgen.
Bemesten is cruciaal als noodzakelijke ondersteuning voor de bodem, omdat het gazon al zijn essentiële voedingsstoffen uit de bodem haalt. Wanneer deze voedingsstoffen ontbreken, heeft dit directe gevolgen voor de ontwikkeling van het gras, waarbij de behoeften variëren afhankelijk van het jaar en de specifieke situatie.
Wanneer en hoe vaak moet je bemesten?
Het is aan te raden om je gazon minstens 2 keer per jaar te bemesten, in het voorjaar en in het najaar. Desondanks adviseren wij om het gazon 3 à 4 keer per jaar te bemesten: in het voorjaar, in het begin van de zomer, eventueel laat in de zomer, en tot slot nog een keer voor de winter.
Elke bemesting heeft een andere functie. Met de lentebemesting haal je het gazon uit haar winterslaap en geef je de groei een boost.
Een zomerbemesting doe je het best medio juni, zo’n 10 tot 12 weken na de lentebemesting. Deze bemesting zorgt ervoor dat het gras, ondanks droge periodes en intensief gebruik, toch mooi blijft.
Met een najaarsbemesting bereid je je gazon voor op de koude winter. Doe dit rond medio september, als de eerste tekenen van regen zich laten zien. Sla je deze bemesting over, dan gaat je gazon ieder jaar zwakker de winter in.
Met de winterbemesting (drie maanden na de najaarsbemesting, voor de vorstperiode) dien je supplementen toe om het gazon een voorsprong te geven in de strijd tegen mos, ziektes en schimmels.
Het verschil in de diverse meststoffen zit hem in de samenstelling, voornamelijk in de NPK-verhouding. Het gazon heeft immers elk seizoen een andere behoefte.
Soorten meststoffen
Er zijn verschillende soorten meststoffen verkrijgbaar, speciaal voor op bepaalde momenten of gelegenheden. Wij lichten er een aantal voor je uit.
Lentemeststof
Een lentemeststof zorgt voor een snelle en gezonde groei, stevige wortels en een betere weerstand. Hiermee herstel je het gazon na de wintermaanden.
Zomermeststof
Een zomermeststof beschermt je gazon tegen hitte en gaat extreme groei tegen. Zo hoef je minder vaak gras te maaien.
Herfstmeststof
Een gazon krijgt veel te verduren. Zon, rennende kinderen en eventuele huisdieren, festiviteiten. Met een herfstmeststof geef je het gazon net dat steuntje in de rug om weer aan te sterken en goed voorbereid de winter in te gaan.
Wintermeststof
Een meststof met ijzersulfaat kun je zien als een winterbemesting, die je zowel aan het begin als aan het eind van de winter kunt toepassen. Het verdringt mos snel en veilig en helpt het gazon te herstellen (na de winter). Bovendien geef je je grasmat door het ijzer een kleurboost en krijgt het een mooie, diepgroene kleur.
Meststof voor een nieuw gazon
Heb je een nieuw gazon aangelegd, dan heb je een meststof nodig die de ontwikkeling van een jonge grasplant bevordert en die zorgt voor een sterke basis van het gazon.
-
AanlegbemestingNu besteld, dinsdag in huis14,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Universele gazonmeststofNu besteld, dinsdag in huis14,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Snelwerkende gazonmeststofNu besteld, dinsdag in huis14,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Organische mest vs. kunstmest
Een alternatieve keuze voor bemesting is het gebruik van biologische meststoffen. Biologische meststoffen dragen bij aan de verbetering van de bodemstructuur, niet alleen door essentiële voedingsstoffen toe te voegen, maar ook door de algehele bodemkwaliteit te bevorderen.
Het is belangrijk om te weten dat biologische meststoffen langzamer werken dan kunstmest, wat weliswaar wat geduld vereist. In tegenstelling tot biologische meststoffen, is kunstmest synthetisch vervaardigd en biedt het een snelle groeistimulans voor planten. Echter, het effect is van kortere duur, waardoor het vaker moet worden toegepast in vergelijking met biologische meststoffen.
Mulchen als natuurlijke bemesting
Mulchen kan worden beschouwd als een natuurlijke (biologische) bemestingsmethode waarbij voedingsstoffen terugkeren naar de bodem. Het gemaaid gras moet eerst worden vermalen om het opnieuw opneembaar te maken voor de bodem. Dit kan worden gedaan met een speciale grasmaaier of zelfs met behulp van een robotmaaier, die het gemalen gras achterlaat op het gazon.
Een nadeel van mulchen is echter dat het kan leiden tot de vorming van een viltlaag op het gazon. Dit komt doordat niet alle verspreide stoffen volledig worden afgebroken, waardoor dode organische materialen in het gras achterblijven. Als gevolg hiervan is het nodig om het gazon regelmatig en op tijd te verticuteren.
Wat heb je nodig om te bemesten?
Met onderstaande checklist zie jij niets over het hoofd.
- Meststof
- Keukenweegschaal
- Strooiwagen of handstrooier
- Tuinslang
- Grasmaaier
Het gazon bemesten in 5 simpele stappen
Tijd om aan de slag te gaan! Volg ons stappenplan voor het beste resultaat.
Stap #1: Kies het juiste moment
Voor je de meststof kunt gebruiken moet het gras droog zijn. Bij voorkeur het einde van de middag.
Stap #2: Voorbereiding
Verwijder blad en takjes van het gazon en maai het gras.
Stap #3: Bereken de benodigde hoeveelheid
Weeg het correcte gewicht af. Vermenigvuldig het aantal m2 gazon met 25 gram en je weet hoeveel meststof je nodig hebt.
Stap #4: Verdeel de meststoffen
Verdeel de meststof in twee gelijke delen. Strooi deel 1 in de lengterichting en deel 2 in de breedterichting.
Stap #5: Sproeien maar!
Bevochtig de grond om de meststof te activeren. Doe dit met een zachte straal zodat de korrels niet van hun plaats raken.
3 Gouden tips bij het bemesten
Voordat we er een einde aan breien, geven we je graag nog 3 waardevolle tips mee.
Tip #1: Gebruik niet te veel mest
Meer mest toevoegen betekent niet automatisch dat je meer voeding geeft.
Tip #2: Vul nooit de strooier bij op het gras
Door knoeien of een openstaande strooier kun je plekken overbemesten en bestaat de kans dat je gazon verbrandt.
Tip #3: Wacht met maaien
Wacht 3 tot 4 dagen na de bemesting met de volgende maaibeurt.
FAQ’s
Korrel meststoffen bieden langzame afgifte van voedingsstoffen voor je gazon, wat betekent dat je minder vaak hoeft te bemesten. Vloeibare meststoffen werken sneller, maar vereisen een regelmatigere toepassing voor blijvende resultaten.
Bemest je gazon minstens tweemaal per jaar met een hoogwaardige gazon meststof. Een keer in het voorjaar en nogmaals in de herfst. Voor optimale resultaten bemest je ook midden in de zomer en opnieuw vóór de eerste vorst.
Als je een gezond, onkruid- en ziekte resistent gazon wilt, moet je de bodem bemesten. Onbemest gras wordt pleksgewijs, vol met onkruid en mos, en is vatbaar voor ziekten.
Een hoogwaardige onkruid- en meststof kan de veerkracht van je gazon ten goede komen. Als je een meststof met onkruidverdelger gebruikt, zorg er dan voor dat je de plekken waar de dode onkruiden zijn achtergebleven opnieuw inzaait om te voorkomen dat ze terug groeien.
Meer over tuinonderhoud?
Met deze inzichten hopen we dat je nu gewapend bent met de benodigde kennis om jouw gazon te laten floreren. Wil je meer leren over gazon onderhoud of tuin tips opdoen, ben je bij ons aan het juiste adres!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
De tuin bemesten: een gids voor tuiniersIn je tuin de juiste hoeveelheid voedingsstoffen aan je planten geven is bijna een kunst op zich. Ontdek wanneer en hoe je je tuin moet bemesten voor het beste resultaat.Lees meer
-
Hoe kun je de grond verbeteren? Analyse van je bodemtypeDe bodemgesteldheid heeft invloed op de gezondheid van je gazon, heggen, bloemperken en rozen. Als je de grond wilt verbeteren, is het belangrijk om eerst te bepalen welk bodemtype je hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je de bodemgesteldheid van je tuin bepaalt en wat vervolgens de beste manier is om de tuingrond te verbeteren. Lees snel verder en ontdek er alles over!Lees meer
-
Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandelingDorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.Lees meer
-
Alles wat je moet weten over gazon bezandenDoor je gazon te bezanden kan je ervoor zorgen dat compacte grond meer voedingsstoffen opneemt. Ontdek hoe en waarom je gazonzand moet toevoegen voor spectaculaire resultaten op elk soort gazon.Lees meer
-
Een verbrand gazon door overbemesting – hoe voorkom en herstel je dat?Overdaad schaadt. Dit geldt in veel gevallen, ook met het toedienen van mest. Overbemesting zorgt voor een zwakke bodem en voor gele plekken in het gazon. Of nog erger: verbrande plekken. Hoe herken je een verbrand gazon? Wat voor schade brengt overbemesting je gazon toe? Wat moet je doen als het gras verbrand is door de mest? En hoe herstel je het gazon na overbemesting? Dat lees je hier.Lees meer
-
Gazononderhoud in het najaar: wat en waarom?Als het voorjaar start, stropen we massaal de mouwen op en gaan we de tuin in. Eigenlijk zou dat in het najaar niet anders moeten zijn. Er is immers genoeg te doen maar er zijn ook grote voordelen ten opzichte van andere seizoenen. Lees verder voor tips met betrekking tot gazononderhoud in het najaar.Lees meer
-
Gazon onderhoudskalender: wat kan je wanneer doen? (inclusief checklist)Je gazon onderhouden, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wanneer doe je wat? Wanneer kun je beginnen met verticuteren? Wat is het beste moment om te bemesten? Om graszaad in te zaaien? Of om je gazon te renoveren? Wat doe je in de zomer met het gazon? En in de winter? Je vindt het antwoord in de MOOWY gazon onderhoudskalender. Lees verder voor een handig schema en een overzicht per maand.Lees meer
-
Het gras groener maken: hoe doe je dat?Een frisgroene grasmat. Is dat niet de wens van elke gazonbezitter? We vertellen je graag een paar geheimen om jouw gras groener te maken dan bij je buren. Lees snel verder!Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (1)
Bij de werkwijze van bemesten staat. Gras sproeien om de meststof te activeren. Wordt dit niet geactiveerd door de dauw snachts ?
Heb je wat opmerkingen?