Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Gazononderhoud in het voorjaar: wat en waarom?
Wanneer de zon begint te schijnen, is het tijd om je gazon extra aandacht te geven. Grasmaaien, kalk strooien, verticuteren en bemesten zijn enkele voorbeelden van taken die je kunt doen om de rest van het jaar te genieten van een mooi gazon. In dit artikel geven we je tips voor gazononderhoud in het voorjaar.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Heb je nog geen grasmat, maar wil je er wel een? Lees dan ons artikel over het aanleggen van een nieuw gazon.
- Waarom het gazon onderhouden?
- Waarom gazononderhoud in het voorjaar?
- Wat kan je in het voorjaar allemaal doen?
- Veelgestelde vragen
- Meer over tuinonderhoud?
Waarom het gazon onderhouden?
Niemand legt een gazon aan om er vervolgens niets meer aan te doen. Maar misschien denk jij wel dat alleen grasmaaien voldoende is. Helaas! Een goed onderhouden gazon brengt wel wat meer werk met zich mee. Maar goed onderhoud van het gazon kent dan ook verschillende voordelen:
- Een mooi, strak gazon dat een ware lust is voor het oog
- Minder last van onkruid, mos, plagen en gazonziekten
- Het gras blijft echt groener (dan bij de buren)
- Een langere levensduur van het gazon
Waarom gazononderhoud in het voorjaar?
In de winter krijgt je gazon veel te verduren. Regen, harde wind, weinig zonlicht en koude temperaturen zorgen ervoor dat het gazon stopt met zich te ontwikkelen en puur in de overlevingsstand gaat. Het is dus logisch dat het na de winter wel een oppepper kan gebruiken. Je gazon ligt er nu eenmaal minder florissant bij na een periode van vorst. Maar wil je in de zomer van een mooi gazon genieten, dan is het voorjaar hét moment om in de tuin aan de slag te gaan. De lentezon en de stijgende bodemtemperatuur doet het gras – én het onkruid – groeien.
Volg jij ons al op YouTube? Elke week plaatsen we een nieuwe video over gazononderhoud.
Wat kan je in het voorjaar allemaal doen?
Wil je die mooie grasmat? Dan mag je aan de bak! We lichten toe welke werkzaamheden je in het voorjaar kunt doen om later dit jaar te genieten van een mooie en dichte grasmat.
Bodemonderzoek
Voordat je aan de slag gaat is het goed om te weten hoe de bodem in de tuin eraan toe is. Hier kom je achter door de bodem te onderzoeken en de pH-waardes te meten.
Gras groeit niet zo hard op een zure ondergrond, maar mos en onkruid doen het juist goed op een zure bodem. Met behulp van een bodemtest kom je achter de status van de bodem waarop jouw gazon groeit. De pH-waarde wordt aangegeven met een cijfer tussen de 1 en 14. Een waarde van tussen de 6 en 6,5 is goed voor jouw grasmat. Is de pH-waarde lager? Dan kun je de zuurgraad van de bodem weer op orde krijgen door kalk te strooien.
Kalk strooien
Kalk verhoogt de pH-waarde van de bodem. Door kalk over het gazon uit te strooien zal gras sneller groeien en mos verdringen. Ook zorgt het ervoor dat meststoffen goed kunnen worden opgenomen in de bodem. Wacht na het kalken wel 3 tot 4 weken voordat je het gazon bemest. Als je dit niet doet, zullen de kalk en de stikstof uit de meststof met elkaar binden. Het resultaat? Geen van beide voedingsstoffen worden opgenomen.
Meer weten over pH-waardes en kalk? Lees het artikel: Kalk strooien voor een mooi gazon.
- Laat het gras beter voedingsstoffen opnemen
- Niet zichtbaar na het aanbrengen
- Kiemt volledig in 2-3 weken
Verticuteren
Is er in de winter mos op jouw gazon gegroeid? Of is er door oud gras een viltlaag ontstaan die jouw grasmat verstikt? Dit organisch materiaal verwijder je door te verticuteren. Verticuteren is een belangrijke onderhoudstechniek die je gazon weer laat ademen en de mogelijkheid biedt licht en voedingsstoffen op te nemen. Zie verticuteren als het verticaal maaien van je gazon: je ‘kamt’ mos, oud gras en onkruid uit het gazon. Het resultaat is een behoorlijk toegetakeld gazon, maar dit herstelt snel.
Lees hier alles over verticuteren
Beluchten
Een andere manier om je gazon weer te laten ademen is door het te beluchten. Met behulp van een hollepijpbeluchter, beluchtingssandalen of simpelweg een riek maak je gaten in de bodem. Hierdoor kan het gazon weer gezonde en sterke wortels creëren, die de ruimte krijgen zich te ontwikkelen. De bodem wordt gevoed, het gras groeit zoals het moet groeien en krijgt een mooie, frisgroene kleur. Ook is de bodem hierna weer in staat om graszaad op te nemen.
Voorjaarsbemesting
Met de voorjaarsbemesting haal je je gazon uit de winterslaap en geef je het wat het nodig heeft tijdens de eerste groeiperiode van het jaar. Kies een meststof met een wat hoger gehalte stikstof, dit stimuleert de groei van gras. Let wel op dat je de lentemeststof niet te vroeg toedient. Het gras raakt hierdoor gestrest. Hoe weet je wanneer het tijd is om te bemesten? Narcissen komen op zodra de voorjaarszon zich laat zien. Gebruik het uitkomen van deze bloemen als mest-indicator.
Naar het artikel gazon bemesten
- Binnen 7 dagen zie je het verschil
- Zorgt voor een sterk, gezond en groen gazon
- Tot 4 keer minder meststof nodig dan bij andere producenten
Grasmaaien
Zodra het gras weer begint te groeien, kun je het ook weer maaien. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gazon mooi strak en dicht blijft. Hierdoor krijgen gazonziekten en onkruid minder kans zich te ontwikkelen. Maai het gras de eerste keer na de winter tot 6 centimeter.
Let op! Hoewel grasresten dienen als natuurlijk mulchmateriaal, doe je er wijs aan het maaisel in de vroege lente nog van het gazon te verwijderen. In dit stadium kan het namelijk een verstikkende werking hebben op de bodem.
Graskanten afsteken
Neem na het maaien ook de graskanten onder handen. Niet het leukste klusje, maar je zult zien dat je gazon er echt van opknapt. Gebruik hiervoor een kantensnijder of een spade. Heb je een groter gazon? Dan kun je ook een machinale kantensnijder gebruiken.
Veelgestelde vragen
Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.
De voorjaarsbemesting geeft het gazon een boost en zorgt voor die frisse, groene kleur. Vaak kan je al bemesten in de maand februari of maart, maar het hangt nauw samen met de voorjaarszon en de bodemtemperatuur. Bij 10 °C wordt deze al opgenomen. Tip: bloeien er narcissen, dan kun je ook bemesten.
Verticuteren is een grote belasting voor het gazon. Het is dan ook verstandig om dit te doen in een periode dat het gras goed groeit en de bodem warm is: in het voorjaar (maart tot en met mei) of in het najaar (augustus tot en met oktober). Doe dit niet in de zomer of net voordat de winter aanbreekt. Het gazon heeft dan onvoldoende tijd om te herstellen.
Is het gazon compleet dichtgeslagen? Dan zal er geen kalk in de bodem terechtkomen. In dat geval doe je er goed aan om eerst te verticuteren. Door te verticuteren maak je gaten in de bodem, waardoor deze weer licht, water en voedingsstoffen kan opnemen.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Read more
-
Zo doe je dat: je tuin winterklaar makenUitgebreide gids voor het winterklaar maken van je tuin. Ontdek hoe je planten en gazon beschermt in de koude maanden en ze een boost geeft voor de lente.Read more
-
Graskanten knippen als een pro: Tips en gereedschappen voor een gepolijste lookPerfect onderhouden graskanten zijn een belangrijke sleutel tot een strak en net gazon. Ontdek welke professionele technieken en gereedschappen je kan inzetten om je tuin er aantrekkelijk te laten uitzien.Read more
-
Top 12 grasrand-ideeën 2023Met een mooi afgewerkte grasrand zet je de puntjes op de i als het om de afwerking van je gazon gaat. Op de een of andere manier ziet je gazon er toch niet helemaal compleet uit zonder. Maar wat zijn nou leuke ideeën grasranden? In dit artikel delen wij onze top 12 en verklappen we hoe je zo’n grasrand aanlegt. Lees snel verder en ontdek er alles over!Read more
-
Robotmaaier: de voor- en nadelenDenk je erover na om een robotmaaier aan te schaffen? Deze praktische tuinhulp maait betrouwbaar je gazon en bespaart op die manier veel tijd. Maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden voordat je een robotmaaier gaat kopen.Read more
-
Grasmaaier slijpen: duidelijk stappenplanDoor je gazon met botte messen te maaien, wordt je gazon vatbaar voor ziektes en plagen. Gelukkig is het relatief makkelijk om zelf grasmaaiermessen te slijpen. Ontdek hier hoe.Read more
-
De 5 meest voorkomende gazonproblemen (en hoe ze op te lossen! )We willen allemaal een perfect gazon, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Lees verder voor de oplossingen voor de 5 meest voorkomende gazonproblemen.Read more
-
Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandelingDorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?