Tips & Advies
Blauwe robotmaaier in actie
10 MIN 06 aug
Laatste update: 11 aug 2023

Robotmaaier: de voor- en nadelen

Denk je erover na om een robotmaaier aan te schaffen? Deze praktische tuinhulp maait betrouwbaar je gazon en bespaart op die manier veel tijd. Maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden voordat je een robotmaaier gaat kopen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Wat zijn precies de nadelen van de robotmaaier? Daar gaan we in dit artikel op in. Persoonlijk gebruik ik graag mijn gewone grasmaaier, omdat ik graag maai en zo tegelijkertijd het gazon in de gaten kan houden.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • 1×1 robotmaaier
  • Hoe werkt een robotmaaier?
  • Doet een robotmaaier al het maaiwerk?
  • Soorten robotmaaiers
  • Robot grasmaaier kosten
  • Het ideale gazon voor een robotmaaier
  • Voordelen robotmaaier
  • Nadelen van robotmaaiers
  • Robot grasmaaier of grasmaaier
  • Installeer de robotmaaier correct

Als je niet veel tijd hebt voor gazononderhoud of er simpelweg niet zo’n zin in hebt, is een zelfstandige robotmaaier een echte werkbesparing.

1×1 robotmaaier

Een robotmaaier is een autonoom apparaat voor gazononderhoud. Het is speciaal ontworpen om het maaien van gazons een stuk eenvoudiger te maken. Vooral bij grotere oppervlakken is dit erg praktisch.

Het apparaat is uitgerust met een roterend blad of mes dat moeiteloos het gras in een vooraf bepaald gebied maait. Robotmaaiers werken volgens een maaiplan en gebruiken sensoren om obstakels te ontwijken en het gazon efficiënt te maaien.

Robotmaaier van voren gezien op strak gemaaid gazon
Een robotmaaier is praktisch en neemt in de garage bijna geen plaats in beslag.

Het beste van alles is dat je gazon regelmatig en gelijkmatig gemaaid wordt en uitgroeit tot een gezonde en dichte grasmat .

Hoe werkt een robotmaaier?

Robotmaaiers worden bestuurd door sensoren, besturingssoftware en een elektrisch aandrijfsysteem. Veel techniek, maar in principe is het heel simpel!

Eerst wordt het maaigebied afgebakend met begrenzingsdraden of andere methoden. Er zijn namelijk ook robotmaaiers zonder draad verkrijgbaar. Deze werken op ingebouwde grassensoren die detecteren waar het gras stopt.

Eenmaal vastgelegd, volgt de robotmaaier het vooraf gedefinieerde maaipatroon. Hierdoor wordt je gazon gelijkmatig gemaaid. Hij heeft ook een functie om obstakels te vermijden waarmee hij rond bomen, bloembedden en andere obstakels kan navigeren.

Veel robotmaaiers hebben zelfs een mulchfunctie die het gemaaide gras verhakselt. Op die manier draagt de slimme maaier bij ​​aan de gezondheid van je gazon en is het maaisel meteen netjes (en efficiënt) aan de kant.

Als de accu leeg is, gaat de robotmaaier automatisch naar zijn laadstation en hervat hij het maaien zodra hij volledig is opgeladen .

Doet een robotmaaier al het maaiwerk?

Een nadeel van robotmaaiers is dat er bepaalde maaitaken zijn die de robotmaaier niet kan. Dit omvat het trimmen van gazonranden en het maaien van hoger gras of onkruid op moeilijk bereikbare plaatsen.

Iemand maait hoog gras met de grasmaaier
Een nadeel van een robotmaaier is dat de meeste modellen niet door hoog gras heen komen. Als je een tijd niet gemaaid hebt, is een traditionele grasmaaier nodig.
Gazondokter Louis adviseert:
“Met een conventionele grasmaaier of trimmer kun je in een paar minuten prima zelf de overgebleven, fijne klussen doen.”

Soorten robotmaaiers

Er zijn veel verschillende soorten robotmaaiers. Elke soort heeft specifieke kenmerken en functies die het gazononderhoud eenvoudiger en efficiënter dan ooit maken! Laten we enkele van de meest praktische modellen eens nader bekijken:

  • Standaard robotmaaier: de ideale robotmaaier voor kleine oppervlakken. Een standaard robotmaaier is perfect voor regelmatig gebruik op kleine tot normale gazons. Hij is uitgerust met alle basisfuncties, zoals automatisch maaien, obstakels vermijden en onafhankelijk opladen.
  • Robotmaaiers voor grote oppervlakken: voor grotere gazons zijn er robotmaaiers die grote gazons zoals parken, sportvelden of golfbanen kunnen maaien met hun hoge maaicapaciteit, grotere accu’s en grotere actieradius.
  • Hellende robotmaaier: gebruik een hellende robotmaaier voor een heuvelachtig of steil hellend gazon. Het biedt verbeterde tractie en stabiliteit om die lastige offroad-uitdagingen te overwinnen.
  • Robotmaaiers met GPS-ondersteuning: sommige robotmaaiers zijn uitgerust met GPS-ondersteuning. Je kunt ze dus nauwkeurig navigeren en positioneren voor een nog efficiëntere gazonverzorging.
  • Robotmaaier met app-bediening: wil je volledige controle over je robotmaaier? Met een app-gestuurd model pas je maaiplannen aan, bestuur je de robot op afstand en verander je diverse instellingen eenvoudig met je smartphone.
  • Robotmaaier met mulchfunctie: veel robotmaaiers hebben een mulchfunctie, waarbij het gemaaide gras in kleine stukjes wordt gebroken en over het gazon wordt verspreid. De perfecte, natuurlijke meststof.
  • Hybride robotmaaiers: deze robotmaaiers kunnen zowel als autonome robotmaaiers als conventionele grasmaaiers worden gebruikt. Ze kunnen handmatig worden bediend om specifieke gebieden te maaien of werken automatisch om het gazon te verzorgen.
Robotmaaier in actie vanaf de zijkant gezien
Gazondokter Louis adviseert:
“Houd er bij robotmaaiers die mulchen rekening mee dat je je gazon regelmatig moet beluchten en verticuteren!”

Hier zijn 2 gedetailleerde gidsen om je te helpen:

Robot grasmaaier kosten

Een nadeel van robotmaaiers is dat de prijzen van robotmaaiers sterk verschillen per merk, model, kenmerken en prestaties.

Sommige modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 500 euro en zijn perfect voor kleinere gazons. Maar als je op zoek bent naar een robotmaaier met geavanceerde functies en hogere maaiprestaties, ben je al snel tussen de 1.000 en 2.000 euro kwijt voor een model uit de middenklasse.

Natuurlijk zijn er ook luxe modellen die van de nieuwste technische snufjes zijn voorzien. Naast een zeer hoog maaivermogen en een robuuste constructie, kunnen de merknaam en geavanceerde functies en innovaties je al snel tussen de 2.000 en meer dan 5.000 euro kosten.

Gazondokter Louis adviseert:
“Andere nadelen van robotmaaiers zijn dat de aanschafkosten niet de enige prijsfactoren zijn. Je moet ook rekening houden met de kosten van accessoires zoals begrenzingsdraad, te vervangen messen en onderdelen. Er kunnen ook onderhoudskosten zijn, zoals batterijvervanging of regelmatige inspecties.”

Het ideale gazon voor een robotmaaier

Zeker, als het maaien van het gazon niet een van je favoriete tuinonderhoudsactiviteiten is, is een robotmaaier een zegen! Hoe groter het gazon, hoe meer tijd je bespaart.

Bij een kleiner gazon heeft een robotmaaier nadelen. Waarom? Hoe kleiner het gazon, hoe kleiner het maaigebied en hoe meer je met de hand moet trimmen.

Over het algemeen geldt de regel: hoe vlakker en rechter het gazon, hoe efficiënter de robotmaaier werkt.

Hoewel sommige modellen hellingen en dalingen aankunnen, hebben ze ook hun beperkingen. Maar maak je geen zorgen, robotmaaiers kunnen over het algemeen goed overweg met bomen, bloemperken, hekken en andere vaste obstakels.

Zorg er wel voor dat je zeer smalle doorgangen, ongebruikelijke obstakels of zwaar begroeide gebieden uit het maaigebied verwijdert.

Gazondokter Louis adviseert:
“Om de prestaties van je robotmaaier te maximaliseren, moet je het gazon in topconditie houden door regelmatig water te geven, te bemesten en te onderhouden. Een gezond gazon zorgt niet alleen voor een optimaal maairesultaat, maar laat je robotmaaier ook efficiënt werken.”

Voordelen robotmaaier

Het eerste en meest voor de hand liggende voordeel van een robotmaaier is dat je niet zelf je gazon hoeft te maaien, wat een hoop tijd bespaart .

Maar er zijn nog meer punten die spreken voor de aanschaf van een robotmaaier:

  • Een ander groot voordeel is het gelijkmatig maaien van het gazon met een robotmaaier. Maaibeurt na maaibeurt ziet je gazon er verzorgd en gezond uit.
  • Nooit meer duwen, bukken en tillen. Een robotmaaier ontlast je lichaam tijdens het tuinieren. Je hoeft alleen het apparaat af en toe te onderhouden.
  • Afhankelijk van het model mulcht de robotmaaier je gazon. De afgehakte grasstengels worden hierbij fijngehakt en over de grasmat verspreid. Op deze manier komen de voedingsstoffen die in de toppen van de stengels zijn opgeslagen terug in de grond.
  • Robotmaaiers zijn goed voor het milieu en voor de buurt. Ze werken op elektriciteit en maken veel minder geluid dan een traditionele grasmaaier.

Nadelen van robotmaaiers

Robotmaaiers zijn ongetwijfeld een mijlpaal in gazononderhoud en bieden een aantal indrukwekkende voordelen. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke nadelen van robotmaaiers voordat je in dit apparaat investeert.

Iemand behandelt gazonrand met fijn trimmer
Een nadeel van robotmaaiers: de gazondranden moet je met een trimmer zelf afmaken

Enkele nadelen van robotmaaiers op een rij:

  • Hoe ongebruikelijker en moderner de robotmaaier die je op het oog hebt is, hoe dieper je in de buidel moet tasten. Innovatie is duur als het om robotmaaiers gaat .
  • Niet elke robotmaaier is geschikt voor elk gazon- of terreintype. Voordat je een robotmaaier koopt, is het goed om je hierin te verdiepen.
  • Net als elk ander technisch apparaat heeft een robotmaaier regelmatig onderhoud en zo nodig reparaties nodig. Dit kost niet alleen tijd, maar ook geld. Hoe beter je voor het apparaat zorgt, hoe minder lopende kosten je zult maken.
  • De meeste robotmaaiers hebben een beperkte batterijduur. Het kan zijn dat grotere gazons in verschillende fasen moeten worden gemaaid. Zoals gezegd zijn er wel maaiers met een grotere capaciteit, speciaal voor grotere gazons verkrijgbaar.
  • Robotmaaiers worden nog weleens gestolen. Daarom is het belangrijk om tijdens het in gebruik nemen en installeren beveiligingsmaatregelen te nemen, zoals het gebruik van een pincodefunctie of het installeren van beveiligingsapparatuur.
  • Robotmaaiers nemen op betrouwbare wijze het meeste grasmaaien over; maar je moet nog wel wat fine-tuning doen, zoals het trimmen van randen of het verwijderen van onkruid. Dit kan extra handmatig werk vergen.

Robot grasmaaier of grasmaaier

Of een robotgrasmaaier of een traditionele maaier de beste keuze voor je is hangt af van je voorkeuren. Er zijn veel factoren waarmee je rekening moet houden, waaronder de behoeften van je gazon, persoonlijke voorkeur en budget.

Hier zijn per type grasmaaier enkele punten om je te helpen de juiste beslissing te nemen:

Normale grasmaaier

  • Kosten: een conventionele grasmaaier kost niet veel en is een goede optie als je een beperkt budget hebt.
  • Flexibiliteit: met een conventionele grasmaaier maai je het gazon naar behoefte en kun je meestal tegelijkertijd de randen bijsnijden. Door je gazon te maaien, krijg je ook een beter beeld van de gezondheid van je gazon. Je ziet meteen of er bijvoorbeeld veel onkruid staat of dat je ongedierte en gazonziektes moet bestrijden.
  • Handenarbeid: een beetje lichaamsbeweging doet een mens goed. Een rondje gazonmaaien houdt je fit en actief.

Robot grasmaaier

  • Tijdsbesparing: een robotmaaier neemt bijna al het gazononderhoud uit handen, zodat je meer tijd overhoudt voor andere mooie dingen. Installeren, aanzetten en relaxen.
  • Gelijkmatig maaien: robotmaaiers volgen een vooraf gedefinieerd maaipatroon, wat resulteert in een gelijkmatig maaien van het gazon. Het gazon ziet er niet alleen geweldig uit, maar groeit ook uit tot een gezonde en dichte grasmat.
  • Gemak: robotmaaiers vergen minder fysieke inspanning en werken stil – voor een stressvrije gazonverzorging.
  • Mulchfunctie: veel robotmaaiers hebben een mulchfunctie die het gemaaide gras verdeelt en tegelijkertijd bemest.
Persoon verwijdert opvangbak grasmaaier
Maaisel opruimen en/of uitstorten is met een robotmaaier verleden tijd. De meeste modellen hebben een mulchfunctie.

Installeer de robotmaaier correct

Om achterover te leunen en te ontspannen en de robotmaaier aan het werk te laten gaan, moet je hem van tevoren correct instellen. Installatie is eenvoudig met deze stappen:

Stap 1: Bereid het gazon voor

De robotmaaier heeft een vrij pad nodig om efficiënt te kunnen maaien. Verwijder alle obstakels zoals speelgoed, stenen of takken die in de weg kunnen zitten. Je gazon moet ook goed worden onderhouden, bemest, bewaterd en idealiter vrij zijn van onkruid en ongedierte.

Stap 2: Baken het maaigebied af

Bepaal van tevoren welke delen van uw gazon je zelf wilt maaien en welke je de robotmaaier dus moet vermijden. Leg de begrenzingsdraad rond het maaigebied en zorg ervoor dat deze strak en gelijkmatig gespannen is, zonder lussen of knopen.

Stap 3: Laadstation installeren

Kies een geschikte locatie voor het laadstation die beschermd is tegen weersinvloeden. Plaats het laadstation op een vlakke ondergrond, bij voorkeur in de buurt van een stopcontact. Steek de begrenzingsdraad in het laadstation, zodat de robotmaaier zijn start- en laadpositie kan vinden.

Stap 4: Stel de robotmaaier in

Lees de gebruikershandleiding. Volg de instructies van de fabrikant en zet de maaier aan. Stel het maaischema, de maaihoogte en andere opties in. Maak dan een proefrit. Controleer of de robotmaaier reageert op de begrenzingsdraad en het laadstation.

Stap 5: Controleer de snede

Controleer na enkele maaibeurten of de robotmaaier alle delen van het gazon bestrijkt en ongewenste plekken vermijdt. Pas indien nodig het maaischema of de maaigebiedgrens aan voor het beste resultaat.

Zijn robotmaaiers goed of slecht?

Dat hangt af van het gebruik en je behoefte. Robotmaaiers nemen het wekelijkse grasmaaien voor je uit handen, waardoor je tijd bespaart. Het gazon wordt altijd gelijkmatig gemaaid en groeit uit tot een dichte en gezonde grasmat. Wel moet je fijne klusjes als gazonranden trimmen nog zelf doen.

Wat zijn de nadelen van een robotmaaier?

Enkele nadelen van robotmaaiers zijn: ze kunnen duur zijn, ze doen geen fijn werk, ze zijn niet geschikt voor alle gazons en planten (dit verschilt per model). Bovendien moeten ze regelmatig worden onderhouden, afhankelijk van de levensduur van de batterij, gaat het maaien van een heel gazon soms in stappen.

Is een robotmaaier gevaarlijk?

Robotmaaiers zijn uitgerust met sensoren die obstakels ontwijken. Alle elektronische apparaten kunnen echter een uitval hebben. Het is daarom mogelijk dat een robotmaaier niet reageert op voeten of huisdieren. Als dat gebeurt kunnen de messen leiden tot verwondingen.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, dinsdag in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!