Tips & Advies
witte vlieg
10 MIN 09 jul
Laatste update: 14 jul 2023

Witte vlieg op je planten: Preventie, bestrijding en behandeling

Ontdek alles over de verraderlijke witte vlieg! Van de schade die het aanricht bij planten tot effectieve bestrijdingsmethoden, deze blog onthult alle geheimen van dit kleine vliegende insect. Leer hoe je jouw planten beschermt en plagen onder controle houdt.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

De kleine witte vliegjes zijn minuscule gevleugelde insecten die een ravage kunnen aanrichten bij een groot aantal planten, waaronder groenten, sierplanten en bloemen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Witte vliegen begrijpen: geen gewone vliegen
 • Schade door witte vlieg herkennen
 • Een witte vlieg plaag herkennen
 • De levenscyclus van witte vliegen
 • Planten die kwetsbaar zijn voor witte vliegen
 • Hoe kom je van witte vlieg plagen af?
 • Effectieve strategieën voor de bestrijding van witte vlieg
 • Hoe witte vlieg nadien voorkomen
 • Over mieren en honingdauw
 • Hoe verzorg je planten na een witte vlieg plaag?
 • Pak je witte vlieg probleem aan!
 • Veelgestelde vragen

Dit kleine ongedierte is berucht om zijn resistentie tegen veel synthetische bestrijdingsmiddelen. Daardoor kan het een flinke uitdaging zijn om plagen met witte vliegen uit te roeien. Met de juiste kennis kan je deze bedreiging voor je tuin echter effectief uitschakelen.

Dit artikel gaat dus over witte vliegen en hoe je het opduiken ervan kan voorkomen. Je ontdekt daarnaast ook hoe je een plaag kan bestrijden, en hoe je je planten kan verzorgen na een besmetting.

Witte vliegen begrijpen: geen gewone vliegen

witte vlieg en honingdauw op plant
Witte vlieg en beschimmelde honingdauw

Ondanks hun naam zijn witte vliegen geen echte vliegen. Het zijn kleine, witgevleugelde insecten die meestal ongeveer 2 mm lang zijn en tot de familie van de Hemiptera of snavelinsecten behoren. Hierdoor zijn ze nauw verwant aan bladluizen, wolluizen en schildluizen.

Witte vliegen zijn meestal overdag actief en verzamelen zich in groepen aan de onderkant van bladeren. Als ze gestoord worden, hebben ze de neiging om weg te vliegen en zich te verspreiden, vooral bij warm weer. Daardoor valt hun aanwezigheid meer op dan bij andere insectenplagen die ‘s nachts actief zijn.

Er zijn honderden soorten witte vliegen, maar de lastigste zijn de soorten die op een groot aantal planten gericht zijn. Deze zijn onder andere de kaswittevlieg, de bandvleugelwittevlieg, de reuzenwittevlieg, de koolwittevlieg en de zilverbladwittevlieg.

Weet je niet of je te maken hebt met witte vlieg, bladluis of spint? Lees dan zeker onze andere expertartikels erop na, voor het bestrijden en voorkomen van spint en bladluis.

Schade door witte vlieg herkennen

Door witte vliegen beschadigd blad

De schade die wordt veroorzaakt door witte vlieg is tweeledig.

Aanvankelijk voeden zowel de nimfen die uit de eitjes komen als de volwassen vliegen zich met het plantensap. Daardoor zuigen ze het leven uit de plant en maken ze nieuwe groei onmogelijk. Dit kan leiden tot vergeling en verschraling van het blad en een verminderde opbrengst bij groenten.

En terwijl dit de plant verzwakt en vatbaar maakt voor ziekten, scheiden witte vliegen ook een suikerachtige substantie af die bekend staat als honingdauw en die de groei van roetdauw kan stimuleren.

Deze zwarte schimmel blokkeert het licht van de bladeren, waardoor de fotosynthese wordt belemmerd en de plant mogelijk kan afsterven.

Tuindokter Louis adviseert:
Witte vliegen zuigen niet alleen de levensenergie uit je planten, maar ze dragen ook een groot aantal plantenvirussen met zich mee die je bloemperken kunnen wegvagen. Kom dus in actie zodra je tekenen van aantasting ziet!

Een witte vlieg plaag herkennen

Witte vlieg kan in het begin moeilijk te herkennen zijn door hun kleine formaat en voorkeur om zich aan de onderkant van bladeren te nestelen.

Volwassen witte vliegen hebben poederwitte vleugels en korte antennes. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van de toppen van planten of op stengeleinden. De vleugelloze nimfen zijn afgeplat, ovaal en zien er bijna schubachtig uit.

Je weet dat je te maken hebt met een plaag ais een wolk van kleine witte insecten de lucht in gaat als je een plant aanraakt. Een ander teken van een witte vlieg plaag is de aanwezigheid van honingdauw. Als je een kleverige substantie of een overvloed aan mieren ziet, is dit een teken dat witte vliegen zich al enkele dagen aan de plant te goed aan het doen zijn.

De sleutel tot het identificeren van witte vlieg is om ze te zoeken op nieuwe plantengroei, vooral op pas ontloken bladeren.

Naast de zichtbare aanwezigheid van deze insecten kunnen er ook andere tekenen van een witte vlieg plaag zijn. Vergelende bladeren, afgeremde plantengroei en een kleverige substantie op de plant of nabijgelegen oppervlakken, als gevolg van de afscheiding van honingdauw.

De levenscyclus van witte vliegen

Inzicht in de levenscyclus van witte vliegen kan je helpen om het beste moment te kiezen om in te grijpen en hun populatie onder controle te houden. Vrouwelijke witte vliegen kunnen tussen de 200 en 400 eitjes leggen, meestal in cirkelvormige clusters aan de onderkant van de bovenste bladeren.

De eitjes komen na vijf tot tien dagen uit in larven van witte vliegen, die zich van het ei verwijderen voordat ze zich tegen het blad drukken om zich te voeden.

Deze fase wordt gevolgd door een popstadium waarin ze niet eten van de plant. Daarna komen de jonge volwassen witte vliegen uit om de cyclus opnieuw te beginnen.

Bij normale kamertemperatuur kunnen witte vliegen zich in ongeveer 25 dagen ontwikkelen van ei tot volwassen witte vlieg.

Planten die kwetsbaar zijn voor witte vliegen

Witte vliegen vallen tomatenplanten in een mum van tijd aan

Witte vliegen zijn geen kieskeurige eters. Ze voeden zich met meer dan 250 sierplanten en groenten. Onder de groenten zijn witte vliegen vooral dol op

 • Tomaten
 • Aubergines
 • Paprika
 • Komkommer
 • Zoete aardappelen
 • Pompoen

Bij sierplanten heeft witte vlieg het vaak gemunt op:

 • Hibiscus
 • Kerstster
 • Fuchsia
 • Petunia
 • Rozen

Bepaalde soorten witte vliegen hebben specifieke voorkeuren. Zo valt de koolwitvlieg bijvoorbeeld koolachtigen aan, waaronder bloemkool, kool en broccoli.

Hoe kom je van witte vlieg plagen af?

Als je wil weten wat te doen tegen witte vlieg, heb ik goed nieuws voor je. Er zijn verschillende manieren om van witte vliegen af te komen.

Besproei eerst de onderkant van de bladeren van je plant met Neemolie of een zeepspray. Doe dit ‘s ochtends voor de beste resultaten. Besproei de planten echter voorzichtig met water om eitjes van witte vlieg en nimfen te verjagen bij een milde plaag.

Daarnaast kan regelmatig onderhoud, zoals het snoeien en het verwijderen van verwelkte bladeren ook helpen om verdere aantasting te voorkomen.

Een andere natuurlijke methode is het aantrekken van nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, spinnen, groene gaasvlieglarven en libellen, waarvan bekend is dat ze op het ongedierte jagen.

Pas ten slotte ook op met chemicaliën die je eventueel in je tuin gebruikt. Vermijd stikstofrijke meststoffen, die erom bekend staan witte vliegen aan te trekken.

Effectieve strategieën voor de bestrijding van witte vlieg

Om een witte vlieg plaag aan te pakken, is een meervoudige aanpak nodig. Hier zijn enkele effectieve bestrijdingsmethoden:

 • Gele vangplaten: Deze zijn nuttig om volwassen witte vlieg populaties weg te vangen en als hulpmiddel om plagen te signaleren.
 • Natuurlijke vijanden: Lieveheersbeestjes, groene gaasvlieglarven en witte vlieg parasieten zoals sluipwespen zijn natuurlijke vijanden van witte vliegen. Je kan ze in besmette delen van je tuin introduceren om de strijd met het ongedierte aan te gaan.
 • Kolibries en libellen: Deze dieren zijn ook natuurlijke vijanden van witte vliegen. Het creëren van een habitat die hen aantrekt, kan helpen om witte vlieg populaties onder controle te houden.
 • Aluminiumfolie of reflecterende mulch: Dit kan je vroeg in het seizoen doen, vooral in de buurt van groentegewassen. De reflecterende mulch of aluminiumfolie maakt het voor witte vlieg moeilijk om zijn favoriete planten te vinden.
 • Bestrijdingsmiddelen: Gebruik organische bestrijdingsmiddelen met een korte levensduur en lage toxiciteit om grote populaties onder controle te krijgen en laat vervolgens roofinsecten los om de controle te behouden.
BIO BLADINSECTEN VLOEISTOF
BIO BLADINSECTEN VLOEISTOF
Omni insect tegen bladinsecten
 • Handig in gebruik
 • Ecologische insecten bestrijding zonder pesticide
 • Toe te passen op groenten, kleinfruit, fruitbomen, hagen, sier- en kamerplanten

Er bestaan trouwens ook verschillende huismiddelen om witte vlieg te bestrijden. Kook enkele teentjes knoflook in water, en laat daarna afkoelen. Vervolgens vernevel je de oplossing met behulp van een spuitfles op de bladeren waar de witte vlieg te zien is. Zorg ervoor dat je deze handeling meerdere keren herhaalt gedurende een paar dagen om de beste resultaten te behalen.

Je kan ook witte vlieg bestrijden met azijn. Pak een spuitfles en vul deze met een royale hoeveelheid azijn. Je past dezelfde behandeling toe als bij de oplossing met knoflook.

Hoe witte vlieg nadien voorkomen

Het is belangrijk om je planten gezond te houden om verdere aantasting te voorkomen, want gestreste of ongezonde planten trekken witte vliegen aan. Regelmatig gebruik van zelfgemaakte insecticidezeep of Neemoliespray kan helpen om nieuwe plagen van witte vliegen in de kiem te smoren.

Blijf de onderkant van de bladeren controleren waar witte vlieg zich normaal ophoudt. Zet vervolgens planten in de buurt van kwetsbare planten die als natuurlijke vijanden kunnen dienen. Isoleer de afstotende plant echter een paar dagen voordat je hem in de buurt van andere planten zet om mogelijke verspreiding van de ziekte te voorkomen.

kattenkruid
Kattenkruid trekt bijen aan en stoot witte vlieg af – Afbeelding door Daniel Wanke van Pixabay

Planten die witte vliegen afstoten zijn:

 • Kattenkruid
 • Basilicum
 • Lavendel
 • Dille
 • Franse goudsbloem
 • Bieslook
 • Oost-Indische kers
 • Alsem
 • Tuintijm
 • Epazote (Mexicaanse thee)
 • Pepermunt

Over mieren en honingdauw

mieren
Als je mieren op je planten ziet, kan dat een teken zijn dat er honingdauw op zit.

Mieren voeden zich met de honingdauw die wordt geproduceerd door insecten zoals witte vlieg.
Het aanbrengen van een barrière op de stengels van aangetaste planten kan helpen om de mierenpopulaties onder controle te houden, wat op zijn beurt dan weer kan helpen om witte vlieg populaties onder controle te houden.

Voor meer informatie over hoe je mierenplagen kan aanpakken, bekijk je onze gids voor mieren verwijderen (op een humane manier!).

Hoe verzorg je planten na een witte vlieg plaag?

Na een witte vlieg plaag is het belangrijk om je planten goed te verzorgen, zodat ze kunnen herstellen en je een mogelijke nieuwe plaag kan voorkomen.

Pas de volgende tips toe:

 1. Begin met het verwijderen en vernietigen van ernstig aangetaste planten, vooral die planten die klaar zijn met produceren voor het seizoen.
 2. Controleer vervolgens nieuwe planten op witte vliegen en nimfen voordat je ze in de tuin zet. Dit is een eenvoudige voorzorgsmaatregel die de introductie van nieuwe witte vlieg populaties kan voorkomen.
 3. Overweeg om een plantvriendelijke insecticidezeep te gebruiken om de bladeren van je planten te reinigen. Zorg ervoor dat je de aanwijzingen op de verpakking volgt en de onderkant van de bladeren besproeit, waar witte vlieg vaak samenkomt.
 4. Behandel je planten met Neemolie. Dat is een effectief natuurlijk middel tegen witte vlieg. Het heeft ook een bijkomend effect dat witte vliegen ervan kan weerhouden om terug te komen.
 5. Controleer je planten tot slot goed op tekenen van nieuwe witte vlieg of andere plagen. Regelmatige inspectie kan helpen om problemen

Pak je witte vlieg probleem aan!

Het kan een hardnekkig probleem zijn voor tuiniers en plantenliefhebbers, maar gelukkig kan je effectief witte vlieg bestrijden als je gewapend bent met de juiste informatie en hulpmiddelen.

Vergeet niet om je planten, vooral tijdens de warmere maanden, regelmatig in de gaten te houden en actie te ondernemen bij de eerste tekenen van dit vervelende ongedierte.

Met een beetje geduld en doorzettingsvermogen kan je je planten gezond en vrij van witte vlieg houden.

Veelgestelde vragen

Is witte vlieg schadelijk voor de mens?

Nee, witte vlieg is niet schadelijk voor mensen. Het zuigt sap uit planten en kan schade aanrichten, maar vormt geen directe bedreiging voor de gezondheid van de mens. Het is belangrijk om de plaag te beheersen en zo schade aan planten te beperken.

Hoe raak je van witte vlieg af?

Om witte vliegen uit te roeien, breng je Neemolie of zeepspray aan op de onderkant van de aangetaste bladeren. Spuit de planten regelmatig schoon om hun levenscyclus te verstoren. Trek nuttige insecten aan, zoals lieveheersbeestjes, die op witte vliegen jagen. Controleer regelmatig op nieuwe haarden.

Waarom krijg ik steeds witte vlieg?

Witte vliegen komen af op gestreste of ongezonde planten. Te veel water, een slechte bodemkwaliteit of verkeerde lichtomstandigheden kunnen planten kwetsbaar maken. Als je eerder witte vliegen hebt gehad, kunnen er ook eitjes of poppen zijn achtergebleven. Ze kunnen ook worden geïntroduceerd via nieuwe planten of compost.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!