Ongedierte,

Mieren in het gazon: bestrijden en voorkomen

Een paar zijn zo erg nog niet, maar in groten getale kunnen mieren een ware plaag vormen voor je gazon. Waar komen ze vandaan? Welke schade kunnen ze aanrichten? Hoe bestrijd je mieren en – beter nog – hoe voorkom je ze? Lees onze tips.

6 MIN 16 mrt
Laatste update: 14 sep 2023
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de voorjaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Voorjaars Kit
  Nu besteld, morgen in huis
32,99
46,99

  Nu besteld, morgen in huis

4.4 (38 beoordelingen)
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!
Mieren op een blad

Waar komen mieren vandaan?

Gele plekken in het gras? Dan kan dit zomaar komen door de aanwezigheid van mieren. Mieren zijn natuurlijke opruimers die elk jaar in de warmere perioden actief worden. In de lage landen kennen we tientallen soorten. Ze leven graag in grote groepen en een mierenkoningin heeft altijd de leiding. Mieren maken hun nesten in het gras. Precies de reden dat ze in jouw tuin uitkomen. Hebben ze in jouw tuin ook toegang tot eten, water en beschutting, dan kunnen ze zomaar besluiten een tijdje te blijven.

Inhoudsopgave:
  • Waar komen mieren vandaan?
  • Wanneer zijn mieren actief?
  • De voordelen van mieren in de tuin
  • De nadelen van mieren in de tuin
  • Mieren in het gazon bestrijden
  • Mieren in het gazon voorkomen
  • Kale plekken in het gazon herstellen
  • Meer over tuinonderhoud?

Wanneer zijn mieren actief?

Hoe warmer het weer, hoe actiever de mieren. In de winter houden mieren vaak een winterslaap, omdat het buiten te koud voor ze is. In de lente worden ze actief, maar de echte piek vindt plaats in de zomer.

De voordelen van mieren in de tuin

Mieren zijn heel nuttige dieren en dragen hun steentje bij aan de natuur. Het zijn echte opruimers. Ze eten vele planten- en dierenresten op en verlagen insectenplagen tot een minimum. De kans is groot dat ze jouw gazon dus behoeden van een insectenplaag. Zo eten ze emelten en engerlingen die veel sneller schade toebrengen aan het gras dan mieren zelf. Op hun beurt dienen mieren weer als voedsel voor merels, mezen, spechten en andere soorten vogels. Wil je meer vogels in de tuin, dan zijn mieren een mooie manier om dit te bewerkstelligen. Ook graven ze gangetjes in de bodem. Hierdoor wordt de grond op een natuurlijke manier belucht en kan water haar weg vinden naar de wortels van je grasmat. Zijn mieren in grote aantallen aanwezig, dan kunnen ze ook nadelige effecten hebben.

Mieren berg

De nadelen van mieren in de tuin

Welke schade mieren aanrichten, wordt vaak pas zichtbaar als er sprake is van een plaag. En mieren zijn meestal niet in kleine groepen aanwezig, maar met een hele kolonie.

Mieren zijn altijd in beweging. Deze opruimers sjouwen namelijk wat af en aan richting hun nest. Tuinafval, insecten en etensresten zijn slechts een paar voorbeelden van wat mieren allemaal verplaatsen. Hierdoor ontstaan zandhopen in het gras en kunnen terrastegels verzakken. Ook ontstaan er kale plekken in het gazon, want door het vele graven onder het gras worden graswortels vernield en kan het gras afsterven. En duiken er op willekeurige plekken onkruiden op in je gazon? Dan kan het zomaar zijn dat mieren deze zaden hebben verspreid.

Louis Hooft

Wist je dat mieren bladluizen beschermen? Dit doen ze in ruil voor honingdauw, een zoetstof die de luizen afscheiden en waar mieren zich graag tegoed aan doen. De mieren verspreiden de bladluizen echter wel door je tuin en voor je het weet zitten ze op al je planten.

Mieren zijn zoals gezegd een lekker hapje voor vogels. Hun gepik in het gras kan echter ook voor lelijk plekken zorgen.

Mieren in het gazon bestrijden

Nemen de mieren je gazon over en zorgen ze écht voor overlast, dan kun je ervoor kiezen de mierenkolonie te bestrijden. Je op loslopende mieren richten heeft geen zin, het nest dient aangepakt te worden. Maar hoe doe je dit? We lichten een aantal manieren aan je toe.

Mierennest uitsteken

Pak een spade en schep voorzichtig om het nest in de grond en graaf het uit. Hierna kun je het afvoeren in de biobak.

Mieren bestrijden met een omgekeerde bloempot

Vul een bloempot met grond en plaats deze met de opening naar beneden op het mierennest. Binnen twee weken zullen de mieren het nest hebben uitgebreid naar de bloempot. Verwijder de pot en leeg hem in de biobak of voorzie je kippen van een lekker maaltje.

Verwijder de koningin

Een nest hef je in één keer op door de koningin te verwijderen. Zoek in het nest naar de grootste mier, dat is ze. Zet haar vervolgens uit op een plek in de tuin waar ze niet meer voor overlast kan zorgen.

Mieren bestrijden met aaltjes

Bestrijd mieren op natuurlijke wijze met de hulp van parasitaire aaltjes. Deze aaltjes, ook wel nematoden genoemd, dringen de larven van de mier binnen en doden deze. Ook verjagen ze de volwassen mieren met hun eieren uit hun nest. Aaltjes zijn verkrijgbaar bij diverse tuincentra of online te bestellen.

Mieren bestrijden met azijn

Mieren houden niet van azijn. Meng twee delen water met één deel azijn en giet dit uit in het mierennest. Wees voorzichtig met het uitgieten. Ook planten die hiermee in aanraking komen zullen afsterven.

Mieren bestrijden met knoflook

Strooi knoflookpoeder uit over het nest en giet hier wat water overheen. De geur zal de mieren in verstrooiing brengen en de weg naar het voedsel doen vergeten. De mieren in het nest krijgen hierdoor niet meer te eten en zullen sterven.

Mieren bestrijden met een mierenlokdoos

Is het nest lastig te signaleren, dan kan een mierenlokdoos uitkomst bieden. Plaats de lokdoos op een verharde ondergrond, in de buurt van de looproute van de mieren. De mieren die door het poeder in het doosje heen lopen, nemen zelf het poeder mee het nest in. Op die manier bestrijd je in een keer het hele nest. Een mierenlokdoos werkt ongeveer een maand. Let op: gebruik de lokdoos niet als het regent. Het chemisch goedje kan dan uitspoelen in je tuin en voor schade zorgen.

Mieren in het gazon voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, ook in dit geval. Dus wil je geen mierenplaag in je gazon, dan kun je de volgende dingen doen.

Ruim resten op

Mieren komen af op resten. Plantresten, dierlijke resten, maar ook etensresten. Ruim daarom regelmatig je tuin op. Verwijder dode en zieke planten en bloemen, takjes en bladeren. Zomerse lunch in de tuin? Zorg dat je geen resten achterlaat. Bewaar ook geen vuilniszakken met etensresten in de tuin.

Houd het terras schoon

Mieren bevinden zich net zo graag onder en tussen tegels als in het gras. Besteed daarom wat extra aandacht aan je terras. Veeg regelmatig het terras en de stoep aan en spuit het schoon met een terrasreiniger.

Houd bladluis uit je tuin

Mieren hebben een speciale band met bladluis. Ze zorgen voor elkaar. Besproei de bladeren van je planten regelmatig met water om de luizen weg te spoelen. Je kunt ook een natuurvriendelijke luizenspray gebruiken om de luizen tegen te gaan.

Houd het gazon kort

Mieren zoeken drie dingen in jouw tuin: water, eten en beschutting. Deze beschutting vinden ze in de lange grassprieten van jouw gazon. Houd je het gras kort, dan neem je al een van de drie benodigdheden weg. Lees hier meer over het maaien van je gazon.

Plant sterk geurende planten

Mieren houden niet van sterke geuren. Plant sterk geurende planten rondom je gazon en de mieren zullen wegblijven. Voorbeelden van deze ruikers zijn afrikaantjes, jasmijn, goudsbloem en lavendel. Toch mieren in je tuin? Strooi dan enkele blaadjes van deze bloemen bij het mierennest.

Kale plekken in het gazon herstellen

Heb je na het verwijderen van de mierenhopen kale plekken in het gras? Ga dan over tot het repareren van het gazon. Zaai de kale plekken in met graszaad. Zorg wel dat de bodem van je gazon een minimale temperatuur heeft van 10°C, zodat het kan ontkiemen. Meer weten over het zaaien van gras? Lees hier alles over gras zaaien.

Quick Repair
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Quick Repair
Herstel graszaad
  • Kiemt binnen 7 tot 14 dagen
  • Snelle groei zodat kalen plekken niet meer zichtbaar zijn
  • Zeer hoge kwaliteit door speciaal geselecteerde grasrassen & grasfamilies
  • Herstelt snel kale plekken
Bekijk het product

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
IJzersulfaat
  Nu besteld, morgen in huis
16,99
16,99

  Nu besteld, morgen in huis

4.5 (88 beoordelingen)
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Snelwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
18,99

  Nu besteld, morgen in huis

4.7 (126 beoordelingen)
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99
28,99

  Nu besteld, morgen in huis

4.5 (115 beoordelingen)

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!