Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Wild gras in het gazon: herkennen & verwijderen
Wild gras, straatgras, kweekgras. Je kunt er een andere naam aan hangen, maar het komt allemaal op hetzelfde neer: gras dat je liever niet in je gazon hebt, maar wat wel vaak de kop opsteekt. Wat is wild gras? Welke soorten zijn er en hoe herken je deze? Waar komt wild gras vandaan en hoe kom je er weer van af? Dat lees je hier.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Hoe herken je wild gras in het gazon?
Je herkent wild gras meestal door een oneffenheid in je gazon. De kleur groen is net wat anders dan dat van het gras dat je zelf hebt gezaaid, het is langer of het heeft een andere structuur. De meeste wilde grassen bloeien in de zomermaanden. Je ziet dan kleine pluimpjes verschijnen, afhankelijk van welke soort zijn deze pluimen roze, paars(bruin) of wit.
- Hoe herken je wild gras in het gazon?
- Hoe verspreidt wild gras zich?
- Welke soorten wild gras zijn er?
- De schade van wild gras
- Wild gras in gazon bestrijden
- Wild gras in gazon voorkomen
- Veelgestelde vragen
- Meer over tuinonderhoud?
Hoe verspreidt wild gras zich?
Wild gras komt in veel gazons voor. Soms zit het zelfs al in het (vaak goedkope) graszaad dat je zelf zaait. Soms is het het resultaat van een slechte bodemstructuur of slecht gazononderhoud. Wild gras heeft zaadjes, die, als ze de bodem raken, weer zorgen voor nieuwe aanwas. Deze zaadjes worden verspreid door de wind, mensen en/of vogels. Ook uitlopers onder de grond kunnen voor nieuwe grasplanten zorgen.
Welke soorten wild gras zijn er?
Ze vallen in dezelfde categorie, lijken op elkaar en zijn toch verschillend. Welke soorten wild gras zijn er, wanneer bloeien ze en hoe herken je ze?
Straatgras (Poa Annua)
Straatgras is veruit de meest voorkomende ongewenste grassoort in de lage landen. De naam doet vermoeden dat straatgras alleen tussen de tegels groeit, maar helaas, het groeit ook op sportvelden, golfbanen en zelfs in jouw tuin. Je herkent straatgras aan zijn bleekgroene kleur. Poa Annua kiemt al bij 7 of 8 °C en maakt in een vroeg stadium zaden aan, die eruit zien als witte pluimpjes. Straatgras blijft graag laag bij de grond; de sprieten worden maximaal 25 tot 30 centimeter hoog.
Wordt het niet aangepakt, dan verspreidt straatgras zich in een razend tempo door je tuin. Met vele kale plekken en ziektes als gevolg. Heb je kale plekken in de tuin, dan zal het straatgras eerder zichtbaar zijn dan ‘gewoon’ gras. De meeste grasmengsels kiemen namelijk pas bij hogere temperaturen.
Hanenpoot
Met zijn grove, donkergroene stengels en brede bladen doet de Hanenpoot-grasplant zijn naam eer aan. Hij groeit alle kanten op en kan wel één tot anderhalve meter hoog worden. De Hanenpoot komt vaak voor in weilanden en moestuinen, maar soms ook in het gazon. Vooral bij nieuwe, pas ingezaaide gazons kan hij voor overlast zorgen. De Hanenpoot houdt van warmte en kiemt pas bij hogere temperaturen, meestal tussen mei en augustus. Het begin van de bladstengel is roodpaars gekleurd, de pluimen paarsbruin.
Hanenpoot is relatief lastig te verwijderen. Met de hand is effectief. Met de grasmaaier is vaak geen optie, hij legt gewoon zijn bladeren plat, waardoor er niets wordt afgereden. Wil je de plant toch met de maaier verwijderen, zet dan van tevoren zelf de bladeren omhoog. Laat je de Hanenpoot staan, dan neemt hij water, licht en voedingsstoffen weg van ander gras.
Kweekgras
Kweek is een grasplant die vaak voorkomt op een voedsel- en stikstofrijke bodem. Hij bloeit in juni en augustus, wordt tussen de 30 en 120 centimeter hoog en je herkent hem aan zijn lange, groene stengels. De plant verspreidt zich via zaden én ondergronds, met vertakkende uitlopers. Breken deze uitlopers, dan ontstaat er op elke knoop een nieuwe plant. Wees dus voorzichtig als je de plant uitgraaft.
Harig vingergras
Harig vingergras groeit tussen juli en oktober, vaak tegen de rand van bestrating op. De bladeren zijn kort en ongeveer een centimeter breed. Het grasplantje wordt meestal tussen de 10 en 60 centimeter hoog en groeit graag op een zanderige grond.
Harig vingergras leeft meestal niet lang. Hij sterft vanzelf weer in het najaar. In de zomer kan hij echter wel voor overlast zorgen in je gazon. Hij steekt op agressieve wijze de kop op en verdringt andere grassoorten snel. Heeft het zaad de bodem bereikt, dan kan het daar tientallen jaren blijven. Dan komt de grasplant de volgende zomer gewoon weer terug. Verwijderen doe je het best met een onkruidsteker.
Gestreepte witbol
De gestreepte witbol is een grasplant van 30 tot 90 centimeter hoog die bloeit tussen mei en september. Je herkent het gras aan de grijsgroene bladeren van zo’n 20 centimeter met daarop fluweelzachte, kleine haartjes. De voet van de plant is gestreept. De pluimen kleuren wit, roze of paars. Ook deze plant verspreidt zich via de zaadjes. Deze zaadjes kunnen echter, wanneer ze in de grond terecht zijn gekomen, tot wel 12 jaar hun kiemkracht behouden. Op tijd verwijderen dus!
Dit onkruidgras duidt vaak op een slechte bodemstructuur. Je kunt deze structuur verbeteren door je gazon te beluchten. Ben je de witbol liever kwijt dan rijk? Steek hem dan uit. Is je gazon volledig bezaaid met deze pollen? Neem je grasmat dan stevig onder handen door het te verticuteren, bij te zaaien en te bemesten. Werkt dit ook niet? Begin dan opnieuw en leg een nieuw gazon aan.
Ruw beemdgras
Je herkent deze grassoort aan de ruwe stengel met een donkergroene spriet. Ruw beemdgras is vaak in een fijne hoedanigheid aanwezig in gazons. Je komt ervan af door het gras uit te steken of door je gazon te verticuteren. Zaai in beide gevallen direct daarna graszaad bij.
-
Herstel graszaadNu besteld, dinsdag in huis17,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Speel graszaadNu besteld, dinsdag in huis18,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
De schade van wild gras
Wild gras kan de oorzaak zijn van kale plekken en ziektes in je gazon. Daarnaast neemt het vaak licht, water en voedingsstoffen weg van het gras dat je wél in je gazon wilt hebben. De hoogste tijd om het wilde gras te bestrijden.
Wild gras in gazon bestrijden
Wild gras behoort tot dezelfde familie als het gras in je gazon. Er zijn om die reden geen middeltjes verkrijgbaar om wild gras aan te pakken. Je zou immers ook je grasmat stukmaken. Hoe verwijder je het gras dan wel?
Uitsteken
Het meest effectief is de plant in zijn geheel uitsteken. Let erop dat je dit breed en diep genoeg doet, zodat je alle wortels en uitlopers meeneemt.
Verticuteren
Wild gras wortelt niet heel diep. Door te verticuteren kun je dus aardig wat wild gras verwijderen.
Lees hier meer over verticuteren
Grasmaaien
Wild gras verdwijnt meestal vanzelf regelmatig kort gemaaid wordt. Je zou gras eenmaal langer kunnen laten groeien en het vervolgens kort maaien. De meeste wilde grassen kunnen hier slecht tegen. Straatgras (Poa Annua) kan dan wel weer goed tegen kort maaien.
Vang de grasresten op in een bak en voer deze af. Laat de resten niet op de grond komen, dan verspreid je de zaden alsnog.
Geen water geven
De wortels van wild gras zijn vrij oppervlakkig. Hierdoor kunnen ze niet goed tegen droogte. Je kunt ervoor kiezen om je gazon slechts een keer te bewateren. Dit zou voldoende moeten zijn voor het wilde gras om af te sterven.
Stoppen met mulchen
Ben je een mulchmaaier en heb je wild gras in je gazon ontdekt? Stop dan per direct met mulchmaaien, anders ben jij zelf de verspreider van dit onkruidgras.
Wild gras in gazon voorkomen
Wild gras helemaal voorkomen wordt een uitdaging, maar er zijn zeker dingen die je kunt doen om groei en verspreiding tegen te gaan.
Regelmatig maaien
Regelmatig grasmaaien voorkomt vele onkruiden.
Bemesten
Groeit er al wild gras in je gazon, dan is mulchen geen goed idee; je versnippert dan immers deeltjes wild gras over je mooie gazon. Is je gazon in goede staat, dan is mulchen wel aan te raden. Je geeft voedingsstoffen terug aan de bodem.
Bemesten
Nog een manier van voeding geven: bemesten. Hierdoor creëer je een dichte bodem. Voorkom overbemesting. Te veel voedingsstoffen en stikstof kunnen juist ook de oorzaak zijn van sommige wilde grassoorten.
Zorg voor een dichte grasmat
Niet alleen wild gras maar alle onkruiden hebben minder kans van slagen als jij een dichte grasmat hebt. Zaai regelmatig door en zaai kale plekken in het gazon bij. Dan kan deze ruimte niet worden ingenomen door wild gras.
Lukt het niet om je grasmat dicht te krijgen? Dan zijn graszoden een goed alternatief.
Lees onze graszoden-FAQ (inclusief stappenplan)
In het najaar zaaien
Hanenpoot en harig vingergras kiemen vooral in de zomermaanden. Is je gazon hier gevoelig voor? Zaai dan niet in het voorjaar, maar stel dit uit tot het najaar.
Veelgestelde vragen
Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.
Je kunt straatgras herkennen aan een bleekgroene kleur en witte pluimpjes. Het gras kiemt al bij 7 of 8°C en is daarom vaak al vroeg in het jaar zichtbaar.
De meest effectieve manier om van straatgras af te komen is door het uit te steken. Is het plantje nog klein, dan lukt dit je wel met een mes. Is de plant al wat groter? Gebruik dan een schop. Je kunt straatgras ook voorkomen. Zie daarvoor bovenstaande tips.
De Latijnse benaming van straatgras is Poa (gras) Annua (eenjarig). Oorspronkelijk is het dus een eenjarige plant. Er bestaan inmiddels wel soorten die twee jaar of zelfs nog langer meegaan.
Alle wildgrassoorten hebben hun eigen kenmerken. Straatgras (Poa Annua) heeft bleekgroene bladeren en blijft relatief dicht bij de grond. Hanenpoot heeft grote, donkergroene bladeren en kan wel 1,5 meter groot worden. Kweek heeft lange groene stengels en uitlopers onder de grond. Harig vingergras heeft korte, dikke blaadjes en groeit vaak tegen straatwerk op. De gestreepte witbol heeft grijsgroene blaadjes met kleine haartjes. Ruw beemdgras is – zoals de naam al doet vermoeden – ruw van structuur.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
-
Korstmos Herkennen en VerwijderenHeb je korstmossen gespot in je tuin? Wij geven tips over hoe je korstmos kunt herkennen en verwijderen. Lees het hier!Read more
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Read more
-
Brandnetel in de Tuin Bestrijden & VoorkomenLeer hoe je brandnetels in je tuin onder controle kunt houden. Effectieve manieren om brandnetel te bestrijden en te voorkomen in jouw tuin.Read more
-
Heermoes controleren in je tuin: van herkennen tot uitroeienHeermoes is een invasief onkruid met diepe wortels, waardoor het een echte uitdaging kan zijn om het uit te roeien. Kom meer te weten over dit hardnekkig onkruid (en ontdek hoe je het probleem aanpakt).Read more
-
Groene aanslag verwijderen: effectieve methoden en tipsGroene aanslag op voetpaden, terrassen of daken ziet er niet alleen lelijk uit, het kan ook gevaarlijk zijn. Daarom vormt het voorkomen en verwijderen van groene aanslag een belangrijk onderdeel van je tuinonderhoud.Read more
-
Onkruid Verwijderen,Bestrijden & VoorkomenOnkruid verwijderen in je tuin hoeft geen strijd te zijn. Ontdek effectieve bestrijdings- en preventie technieken voor een zorgeloze groene ruimte.Read more
-
Gazon onderhoudskalender: wat kan je wanneer doen? (inclusief checklist)Je gazon onderhouden, we weten allemaal dat het belangrijk is. Maar wanneer doe je wat? Wanneer kun je beginnen met verticuteren? Wat is het beste moment om te bemesten? Om graszaad in te zaaien? Of om je gazon te renoveren? Wat doe je in de zomer met het gazon? En in de winter? Je vindt het antwoord in de MOOWY gazon onderhoudskalender. Lees verder voor een handig schema en een overzicht per maand.Read more
-
Paardenbloemen in het gazon: herkennen en verwijderenDe gele bloem die in het voorjaar de berm en je tuin opfleurt. De uitgebloeide variant die ons allemaal weer even kind doet voelen wanneer we de pluisjes uitblazen. En waardoor je in no-time een overwoekerd gazon hebt. Voor de een onkruid, voor de ander een vrolijke bloeier. We hebben het natuurlijk over de paardenbloem. Een paar hebben nog wel hun charme, maar hoe kom je af van een uit de kluiten gewassen bos? Hoe herken je de paardenbloem, welke schade brengt hij toe en bovenal: hoe verwijder én voorkom je hem? Je leest het hier.Read more
Leave a comment
Your answer will be displayed on the site and the interested party will be notified by email.
Leave a comment
Have a question or want to share your experience? Leave us a comment.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
Be the first to write your comment!inaugurate this pretty page?
Do you have some comments?