Mos en onkruid,

Onkruid verwijderen, bestrijden en voorkomen in de tuin

Heb je een tuin, dan kom je er niet onderuit: onkruid verwijderen. Niet het leukste karwei, maar met deze tips maken we je het misschien wel makkelijker! Leer hoe je onkruid verwijdert en bestrijdt, of beter nog: voorkomt.

8 MIN 19 jul
Laatste update: 03 nov 2022
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Weet wat je verwijdert

Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk dat je weet wat voor soort onkruid je gaat verwijderen. We maken onderscheid tussen wortelonkruid en zaadonkruid.

Inhoudsopgave:
 • Weet wat je verwijdert
 • 15 manieren om onkruid te verwijderen en te bestrijden
 • 7 tips om effectief onkruid te verwijderen
 • Onkruid voorkomen
 • Alles over onkruid
 • Meer over tuinonderhoud?

Wortelonkruid

Wortelonkruiden zijn vaste planten met vaak meterslange wortels onder de grond. Dit maakt het onkruid lastig te verwijderen. Breekt de wortel af, dan kan elk stukje wortel met een knoop weer wortelen en verder uitlopen. Voorbeelden van wortelonkruid zijn de distel, brandnetel, haagwinde, heermoes, kweekgras en zevenblad.

Zaadonkruid

Zaadonkruiden zijn vaak eenjarige planten die zich via zaadjes verspreiden. Deze zaadjes worden in grote aantallen geproduceerd. Voorbeelden van dit soort onkruid is de paardenbloem, zevenblad, distel, harig knopkruid, madeliefje, klein kruiskruid, straatgras, herderstasje en vogelmuur.

Louis Hooft

Meer weten? In het artikel Alles wat je moet weten over onkruid gaan we de diepte in over de diverse soorten onkruid en hoe je deze kunt herkennen.

15 manieren om onkruid te verwijderen en te bestrijden

Er zijn verschillende manieren waarop je onkruid kunt verwijderen of tegengaan. Wij geven je 16 tips.

(V) = milieuvriendelijke tip

Onkruid verwijderen door te wieden (V)

Met de hand onkruid verwijderen is de meest effectieve manier om onkruid te verwijderen. Je ziet namelijk direct wat je verwijdert en je beschadigt andere planten niet. Door onkruid met de hand te wieden, trek je het plantje met de wortels uit de grond. Het is een tijdrovende klus, maar zeer effectief.

Louis Hooft

“Het is niet verstandig te wieden als er regen op komst is. Dan komt het onkruid dat nog niet volledig verwijderd is, sneller op. Bij droog weer is die kans kleiner”

Onkruid verwijderen door te schoffelen (V)

Schoffelen is een snelle methode om onkruid te verwijderen. Met een schoffel maak je het onkruid onder de grond los. Het is niet voor alle onkruidsoorten geschikt. Bij wortelonkruiden doet schoffelen waarschijnlijk meer kwaad dan goed. Je snijdt de wortels namelijk af, waardoor er stukjes in de grond blijven zitten. Dit onkruid kan dus weer terugkomen met een nieuw plantje. Wil je zaadonkruid verwijderen, dan is schoffelen zeer geschikt.

Onkruid verwijderen door te schoffelen

Onkruid verwijderen met behulp van gereedschap (V)

Je kunt diverse soorten gereedschap gebruiken om onkruid te verwijderen. Gebruik een wortelsteker of distelsteker om onkruid met wortels en al te verwijderen. Bijkomend voordeel: je hoeft niet te bukken. Zaadonkruid maak je los met een schoffel, hak of cultivator. Last van onkruid in je terras? Gebruik dan een voegenborstel of voegenkrabber. Pas wel op dat je je terrastegels niet beschadigt. Niet alle tegels kunnen tegen staaldraad.

Onkruid verwijderen met machines (V)

Grotere oppervlakken tegels die je moet ontdoen van onkruid? Met een elektrische of accu-onkruidborstel verwijder je zonder chemicaliën of bestrijdingsmiddelen in te zetten onkruid of mos van je straatwerk. Je ziet snel resultaat én het is goed voor het milieu.

Onkruid verwijderen door te verticuteren (V)

Door te verticuteren verwijder je mos of dood organisch materiaal, beide verstikken het gazon. Je kan verticuteren zien als verticaal maaien om het gras meer ruimte te geven om zich te ontwikkelen. Meer weten over verticuteren? Lees dit artikel over verticuteren.

Onkruid verwijderen met een gasbrander (V)

Onkruidbranders zijn handig, ecologisch én ergonomisch verantwoord. Je verhit het onkruid enkele seconden, waardoor de cellen van de plant openbarsten, de plant uitdroogt en afsterft. Herhaal het wegbranden van het onkruid na een paar weken, zo verdwijnt het helemaal.

Onkruid verwijderen met een elektrische onkruidbrander (V)

Heeft dezelfde voordelen als de gasbrander plus nog een: je hoeft niet met gasflessen in de weer. Stop de stekker van de elektrische verdelger (via een verlengsnoer) in het stopcontact en branden maar! Dit is een erg effectieve manier om het onkruid te verwijderen!

Een elektrische onkruidbrander

Onkruid verwijderen met organische bodembedekkers (V)

Bedek het onkruid met een laag mulch, bijvoorbeeld grasmaaisel, compost of cacaodoppen. Of plant bodembedekkende planten. Met name zaadonkruid zal hierdoor sterven.

Onkruid verwijderen met plastic (V)

Dek de grond af met zwart plastic. Alles wat onder het plastic zit zal door het gebrek aan zonlicht afsterven. Geef het wel de tijd; het plastic moet zeker 3 tot 6 maanden blijven liggen. Dit is een erg effectieve manier om onkruid te verwijderen.

Onkruid verwijderen met kokend water (V)

Dit is een manier die veel mensen niet kennen om onkruid te verwijderen. Een makkelijke – en goedkope – manier om van onkruid af te komen is door kokendheet water over de planten te gooien. Heet water maakt de eiwitten in hardnekkige onkruiden kapot, en de plant zal hierdoor sterven. Je roeit de wortels er niet mee uit, je moet deze methode wellicht meer dan eens toepassen omdat het onkruid terug groeit.

Onkruid verwijderen met zout

Planten kunnen niet tegen zout water, dus wil je onkruid verwijderen, dan is een zoutoplossing een effectieve manier. Let wel op dat je de zoutoplossing heel gericht aanbrengt, anders gaan de planten om het onkruid heen ook dood. Meng 1 deel zout met 8 delen water en voeg wat groene zeep toe in een plantenspuit. Tip: spuit niet te diep in de grond, anders worden de wortels van buurplanten aangetast. Zoutoplossing is ook niet vriendelijk voor tegels, houd hier dus ook rekening mee als je deze manier toepast.

Onkruid verwijderen met soda

Nog zo’n huis-tuin-en-keukenmiddeltje: soda. Meng 5 eetlepels soda in een emmer met heet water. Voor een precieze toepassing giet je het over in een plantenspuit. Ook hiervoor geldt: wees voorzichtig met het aanbrengen.

Onkruid verwijderen met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een effectieve onkruidverdelger die je zowel verdund als onverdund kunt gebruiken. Doordat het zo zuur is, sterft onkruid een snelle dood. Gebruik dit alleen niet op een grond die al zuur is en kijk ook uit met de hoeveelheid die je toepast. Voordat je het weet is de grond té zuur en groeit er zuurminnend onkruid, zoals paardenstaart of mos. Ga dus ook met dit middel gericht te werk en giet het uit over het te bestrijden onkruid met behulp van een plantenspuit of gieter.

Louis Hooft

Let op: de overheid raadt het sterk af om middeltjes als zout, azijn en chloor te gebruiken. De reden hiervoor is dat het nog niet helemaal duidelijk is wat de schade voor de natuur is. Wil je zeker weten dat je onkruid op een natuurlijke manier bestrijdt? Kies dan voor een milieuvriendelijke aanpak (voorzien van het groene blaadje).

Onkruid verwijderen met natuurlijke bestrijdingsmiddelen (V)

Natuurlijke stoffen die niet schadelijk zijn voor planten. Sommige onkruidverdelgers zijn al na enkele uren opgelost, waardoor je op dezelfde dag alweer kunt planten of zaaien. Gebruik een drukspuit, lees de gebruiksaanwijzing aandachtig door en draag beschermende kleding.

Onkruid verwijderen met chemische middelen

Gebruik van chemische middelen wordt beperkt tot de professional met een fytolicentie. Komt het onkruid elke keer hardnekkig terug? Dan is een beroep doen op een professional de efficiëntste manier.

7 tips om effectief onkruid te verwijderen

Je weet nu op welke manieren je onkruid kunt verwijderen. We geven je nog 7 tips mee voor als je aan de slag gaat.

Tip 1: een goede voorbereiding is het halve werk

Bepaal welk soort onkruid je gaat verwijderen en kies de manier waarop. Maai je gazon een paar dagen voordat je onkruidverdelger gebruikt, dat zorgt voor het beste resultaat.

Tip 2: houd rekening met het seizoen

Het beste seizoen om onkruid te verwijderen is in de lente of aan het begin van de zomer. De grond is dan nog een beetje vochtig en onkruid groeit dan actief.

Tip 3: kies een windstille periode

Gebruik je onkruidbestrijdingsmiddelen, doe dit dan op een moment dat er geen tot weinig wind is. De wind kan onkruidverdelger ongewenst verspreiden, en voor je het weet worden ook de mooie planten geraakt.

Tip 4: scheid onkruid van goede planten

Op deze manier ga je niet de verkeerde planten te lijf. Bedek de goede planten met plastic of ga heel gericht te werk met een plantenspuit, drukspuit of gieter.

Een plantenspuit

Tip 5: voorkom rugklachten

Rugklachten is een veelvoorkomend verschijnsel van manueel onkruid verwijderen. Let goed op jezelf, draag kniebeschermers en gebruik deze om je rug te sparen.

Stap 6: Bescherm je nieuwe gazon

Behandel nieuwe gazon met een onkruidverdelger dat speciaal ontwikkeld is voor gazons van zes maanden of jonger.

Tip 7: bescherm je huisdier

Heb je bestrijdingsmiddelen gebruikt op je gazon? Zorg er dan voor dat je huisdier (hond, kat, konijn, cavia, etc.) er niet bij kunnen. Laat ze zeker een dag niet toe.

Een hond met een tennisbal

Onkruid voorkomen

Tip 1: Heb je het onkruid in je gazon aangepakt? Dan is het nu van belang dat je weet hoe je het kunt voorkomen. Maak gebruik van de volgende tips, dan heb jij zo een mooie, onkruidvrije tuin.

Tip 1: Nieuwe tuin? Maak de tuin voordat je gaat planten zo goed mogelijk onkruidvrij. Zo begin je met een leeg canvas.

Tip 2: Zorg voor een dichte grasmat. Dit doe je door op kale plekken bij te zaaien.

Tip 3: Verticuteer je gazon. Zoals alle planten hebben de wortels van grassprieten zuurstof nodig. Belucht je gazon 1 keer per jaar.

Tip 4: Maai regelmatig en maai niet te kort, dan vormt het gras een betere barrière. Houd voor siergazon minimaal 3 centimeter aan en voor schaduw- en speelgazon 4 centimeter.

Tip 5: Je grasmat heeft ook voeding nodig. Deze voeding komt in de vorm van mest. Bemest je gazon 3 tot 4 keer per jaar voor het beste resultaat.

Tip 6: Verwijder eenjarige onkruidplantjes voordat het zaad is geproduceerd en verspreid.

Tip 7: De ideale pH-waarde voor je grasmat is 5,5 – 6,5. Is de zuurtegraad in jouw gazon niet op orde? Strooi dan gazon kalk. Zuurminnend onkruid, zoals mos, houdt hier helemaal niet van.

Tip 8: Een mulchlaag van bijvoorbeeld grasmaaisel, tuinafval, compost of houtsnippers voorkomt of vermindert de groei van onkruid. Lees al onze tips om zelf te mulchen.

Tip 9: Leg je een terras of oprit aan? Leg een anti-worteldoek onder de tegels. Zo krijgt onkruid minder snel kans om tussen de tegels te groeien.

Lime+
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Lime+
Gazon kalk
 • Laat het gras beter voedingsstoffen opnemen
 • Niet zichtbaar na het aanbrengen
 • Wordt snel opgenomen in de bodem
Bekijk het product

Alles over onkruid

We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt. Wil je meer weten over onkruid en onkruid verwijderen? Lees dan het artikel Alles wat je moet weten over onkruid. Neem ook een kijkje tussen al onze andere artikelen. Bekijk ook ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteerproducten en toebehoren voor in de tuin.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf:  16,99
Top
Top Larvex voorkom & herstel van engerlingen & emelten 4.5 (8 beoordelingen) Beschermt tegen stress, insecten en ziekten | Verhoogt de weerstand van je gazon | Voorkomt schade door engerlingen en emelten  23,99
Mierenlokdoos 4.3 (3 beoordelingen) Binnen 1-3 weken van ongewenste mieren af | Geschikt voor binnen en buiten  | Bevat een natuurlijke insecticide  9,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!