Mos en onkruid,

Paardenbloemen in het gazon: herkennen en verwijderen

De gele bloem die in het voorjaar de berm en je tuin opfleurt. De uitgebloeide variant die ons allemaal weer even kind doet voelen wanneer we de pluisjes uitblazen. En waardoor je in no-time een overwoekerd gazon hebt. Voor de een onkruid, voor de ander een vrolijke bloeier. We hebben het natuurlijk over de paardenbloem. Een paar hebben nog wel hun charme, maar hoe kom je af van een uit de kluiten gewassen bos? Hoe herken je de paardenbloem, welke schade brengt hij toe en bovenal: hoe verwijder én voorkom je hem? Je leest het hier.

5 MIN 24 jun
Laatste update: 03 nov 2022
Delen:

Nieuwste artikelen

7 MIN 19 mei Hortensia bemesten: een complete gids 10 MIN 12 mei Alles over hagen bemesten: waarom, wanneer en hoe? 9 MIN 12 mei Beukenhaag bemesten

Hoe herken je een paardenbloem?

In ons land zijn er wel 250 verschillende soorten paardenbloemen, maar je herkent ze stuk voor stuk aan haar gele kop met lintbloemen. De stengel kan wel 50 centimeter lang worden en heeft geen bladeren. De bloem komt op uit een penwortel, die decimeters diep de grond in kan groeien. Breekt de stengel, dan komt er een witte vloeistof uit. Is de paardenbloem uitgebloeid, dan verandert de gele kop in no-time in een bol vol met witte pluisjes, wat weer leidt tot meerdere bloemen.

Inhoudsopgave:
  • Hoe herken je een paardenbloem?
  • Hoe verspreiden paardenbloemen zich?
  • Zijn paardenbloemen onkruid?
  • De schade van paardenbloemen
  • Het nut van paardenbloemen
  • Paardenbloemen verwijderen
  • Paardenbloemen voorkomen
  • Veelgestelde vragen
  • Meer over tuinonderhoud?

Een paardenbloem

Hoe verspreiden paardenbloemen zich?

Paardenbloemen verspreiden zich op twee verschillende manieren. Een manier is door de verspreiding van de pluisjes. Dit zijn namelijk honderden zaadjes. Leuk, tegen zo’n uitgebloeid bolletje blazen, maar door de wind laten de zaadjes los en waaien ze mee naar een nieuwe, geschikte plek. Hier vestigen ze zich met de penwortel diep in de grond en komen ze in groten getale op, om het proces vervolgens van voren af aan te beginnen.

Tegelijkertijd kan de paardenbloem zich ook vermeerderen en verspreiden via de wortels in de grond. De lange penwortel kan snel en met meerdere planten op andere plekken opkomen. Doordat de penwortel zo diep in de grond zit, is deze goed bestand tegen kou en overleeft hij makkelijk de winter, waarna hij in het voorjaar weer met nieuwe bloemen omhoogschiet.

Zijn paardenbloemen onkruid?

Wat voor de ene tuinierder onkruid is, is voor de andere een mooie bloem. Waarom noemen we paardenbloemen dan onkruid? De reden dat paardenbloemen in de categorie onkruid vallen, is dat de penwortel zich diep in de grond nestelt, snel verspreidt en lastig te verwijderen is.

Paardenbloemen in een emmer

De schade van paardenbloemen

De paardenbloem plant zich razendsnel voort, daarom is het slim om de bloemen te verwijderen voordat deze uitgebloeid zijn. Anders zal de wind de pluisjes naar nieuwe plekken blazen en dan staat voor je het weet je tuin vol onkruid. Daarnaast haalt de penwortel de mineralen uit de bodem die jouw grasplanten nodig hebben om goed te groeien. Hierdoor kan jouw grasmat op plaatsen vol met paardenbloemen geel kleuren.

Het nut van paardenbloemen

Paardenbloemen zijn niet alleen maar kommer en kwel. Ze zijn van groot nut voor de natuur. Ze geven nectar en stuifmeel, wat weer gebruikt wordt door bijen, hommels en vlinders om eieren te maken en hun larven te voeden. Ook voor andere dieren is de paardenbloem een lekkernij. Varkens, koeien, paarden, hazen, konijnen en eekhoorns zijn er dol op.

Ook voor mensen is de paardenbloem nuttig. In de wortel zitten vooral voedingsstoffen en in de bladeren vitaminen. Ze hebben een geneeskundige werking en zijn geschikt voor in de thee, salade en ook op brood.

Louis Hooft

Tip! Wil je de paardenbloemen in jouw tuin niet volledig uitroeien, maar zo gecontroleerd als mogelijk laten groeien? Laat de paardenbloem dan groeien op een plek waar de wegwaaiende pluisjes worden tegengehouden door een haag.

Paardenbloemen verwijderen

Wil je de groei van paardenbloemen tegengaan, dan is het van belang dat je de paardenbloemen verwijdert voordat ze zijn uitgebloeid. Hierna veranderen ze razendsnel in een bolletje zaden en kunnen de zaadjes uitwaaien. Je kunt paardenbloemen die in jouw gazon of tussen de tegels groeien verwijderen door de grond te schoffelen, maar nog beter kun je de plant met penwortel en al uit de grond halen. Gebruik hiervoor een penwortelsteker of onkruidsteker. Doe je het met de hand, dan is de kans groot dat de plant afbreekt en de wortel in de grond blijft zitten. En dat wil je juist niet.

Het verwijderen van paardenbloemen
Een bestrijdingsmiddel sprayen

Zie je door de paardenbloemen het gras niet meer en valt er niet tegenop te steken? Dan kun je eventueel een bestrijdingsmiddel gebruiken. Kies dan wel voor een biologisch afbreekbare variant en een middel dat bedoeld is voor tweezaadlobbige planten.

Lees ook: 15 manieren om onkruid te verwijderen en te bestrijden.

Paardenbloemen voorkomen

Kun je paardenbloemen voorkomen? Ja, dat kan door met het inzaaien van een gazon te letten op het soort grasmengsel. Gazons die zijn ingezaaid met een relatief fijne grassoort zijn gevoeliger voor onkruid (zoals paardenbloemen) dan grassoorten met een grovere textuur. MOOWY’s graszaad voor een speelgazon en snelkiemend graszaad zijn voorbeelden van grasmengsels die wel tegen een stootje kunnen en onkruiden minder kans van slagen geven.

Naast het soort gras is ook grasonderhoud van groot belang in het buiten de deur houden van onkruid. Een gezond gazon is immers minder vatbaar voor ziektes en plagen. Je onderhoudt je gazon door het met enige regelmaat te maaien, bemesten, verticuteren, kalk te strooien en te sproeien in tijden van droogte.

Wil je meer tips over het onderhouden van je gazon? Die vind je hier.

Veelgestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

Waarom zijn er paardenbloemen in tuin?

Paardenbloemen zijn voedsel voor insecten en andere dieren. De zaadjes komen letterlijk overgewaaid en nestelen zich in slecht onderhouden gazons. Heb je eenmaal paardenbloemen in de tuin, dan vermeerderen ze zich via de zaadjes uit uitgebloeide bloemen én ondergronds via de lange penwortels.

Hoe kom ik van paardenbloemen af?

Paardenbloemen verwijder je alleen door ze in zijn geheel, met wortel en al, te verwijderen. Pluk je alleen de bloem af, dan komt er snel een nieuwe voor in de plaats.

Wat is een penwortel?

Een penwortel is een wortel die recht naar beneden de grond in groeit. Hij komt voor bij een aantal bomen en planten, zoals een jonge eik, wortel, witlof en de paardenbloem. Het is een sterke wortel die behoorlijk lang kan worden. De wortel is over het algemeen lastig te verwijderen.

Hoe werkt een penwortelsteker?

Duw de penwortelsteker in de grond met de bolling naar jou gericht. Kantel de steker nu jouw kant op en je wipt de wortels zo uit de grond.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (88 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (30 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (165 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!