Tips & Advies
Taxus snoeien
7 MIN 14 jun
Laatste update: 16 jun 2023

Taxus snoeien – Alles wat je moet weten

Taxus – geliefd bij sommigen, door anderen als te veeleisend beschouwd. Wat er ook van zij, de groene, dichte planten zijn ideaal als heg of scheiding in je tuin. Met een beetje knowhow beheers je zo de kunst van het taxus snoeien en kan je de mooie, groene plant in je tuin bewonderen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Taxus snoeien is niet moeilijk als je weet waar je op moet letten. Daarom ga ik in dit artikel dieper in op de juiste snoeitechnieken, wanneer je je taxusbomen moet snoeien, welke fouten je absoluut moet vermijden en hoe je het hele jaar door goed voor de plant kan zorgen.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom is taxus snoeien zo belangrijk?
 • Wanneer taxus snoeien – Maak het verschil met de juiste timing
 • Het juiste gereedschap voor het snoeien van taxus
 • Taxus snoeien – Stap voor stap
 • Een goede verzorging na het snoeien van taxus
 • Vaak gemaakte fouten bij het snoeien vermijden
 • Veelgestelde vragen

Waarom is taxus snoeien zo belangrijk?

Een taxusboom is een prachtige toevoeging aan elke tuin. Zijn dichte groei geeft hem een elegante touch. Op de juiste manier snoeien is het geheim om deze elegante look zonder al te veel moeite te creëren en in stand te houden. Maar waarom?

Ten eerste zijn taxusbomen veelzijdige planten die zich tot heggen of alleenstaande planten kunnen ontwikkelen. Regelmatig snoeien van taxus is de makkelijkste manier om datgene te krijgen wat je wil. Met name, het behoud van hun vorm en grootte of om ze volledig opnieuw vorm geven.

Ten tweede kunnen taxusbomen besmet raken als ziekten en plagen niet tijdig een halt worden toegeroepen. Ook hier helpt het snoeien van taxus de plant om zich te concentreren op gezonde groei en zijn weerstand te versterken en behouden.

de naalden van de taxus
Een gezonde taxus heeft glanzende en diepgroene naalden. Bij het snoeien van taxus moet je letten op vlekken en ongedierte.

Daarnaast groeien taxusbomen snel en groeien ze dicht, wat soms zonlicht kan blokkeren en de groei van andere planten in hun buurt kan beïnvloeden. Door taxus op een goede manier te snoeien, verminder je de dichtheid van de plant. Er komt zo meer zonlicht door de dikke haag, wat het omliggende gazon en andere planten versterkt.

Last but not least kunnen taxusbomen heel lang leven, maar na verloop van tijd worden ze dunner en moeilijker vorm te geven. Door een taxus haag regelmatig te snoeien, stimuleer je de groei. Zo kan de plant steeds dikker worden.

Wanneer taxus snoeien – Maak het verschil met de juiste timing

Laat in de lente en vroeg in de zomer (eind mei tot begin juli ) is de beste tijd voor het snoeien van taxus. Dan groeien de taxusbomen actief en herstellen ze snel van het snoeien. Dit geeft ziekten en plagen geen kans om schade aan te richten aan de plant.

Je kan ook een taxushaag snoeien in de herfst of winter wanneer de plant zich in de rustfase bevindt. In deze periode groeit de plant langzamer en heeft hij minder last van stress door het snoeien dan in de lente of zomer. Zorg er echter voor dat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen voor de eerste nachtvorst.

Tuindokter Louis adviseert:
”Bekijk de weersvoorspelling voordat je begint je taxus te snoeien. Droge en bewolkte dagen zijn het beste om zonnebrand te voorkomen. Het mag ook niet te vochtig zijn, want als de taxus te vochtig is tijdens het snoeien, kunnen paddenstoelen en andere ziekten zich erin nestelen.

Het juiste gereedschap voor het snoeien van taxus

Er zijn veel gereedschappen om taxus te snoeien en te trimmen. Het kiezen van het juiste gereedschap hangt af van de grootte en toestand van de plant.

Voor kleinere takken is een tuinschaar ideaal terwijl een heggenschaar voor grotere takken en scheuten het beste resultaat geeft. Als je te maken hebt met echt grote en dikke takken, kies je beter voor een kettingzaag.

Tuindokter Louis adviseert:
Het is belangrijk om je gereedschap scherp en schoon te houden. Zo werk je het meest nauwkeurig en breng je de plant weer in de gewenste vorm bij het snoeien van de taxus. Het moet ook schoon zijn, zodat je geen ziekten op de planten overbrengt.u0022

Trouwens: wist je dat taxusbomen giftig zijn en taxus snoeien daardoor gevaarlijk kan zijn? Daarom is het belangrijk om beschermende kleding zoals handschoenen en lange mouwen te dragen om het risico tijdens het contact met de plant te minimaliseren. Bescherm jezelf tijdens het taxus snoeien met de juiste uitrusting. De Veiligheidskit voor all tuinwerk van MOOWY bevat veilige handschoenen en een verstelbare veiligheidsbril en masker.

Taxus snoeien – Stap voor stap

Een taxusboom snoeien is een delicate taak! Om een optimaal resultaat te bereiken, moet je de deze stappen volgen:

 1. Slijp en reinig je gereedschap indien nodig. Droog elektrisch gereedschap grondig af voordat je het aanzet.
 2. Geef de plant eerst een ruwe snede. Dit helpt je vooral met een sterke overgroei.
 3. Dun de taxusbomen uit, voordat je ze in vorm bijsnijdt. Verwijder alle zwakke, zieke en dode takken. Als de plant nog steeds te dicht is, kun je oude takken afbreken.
 4. Neem nu een liniaal of koord om de taxus in de exacte gewenste vorm te brengen als je met rechte lijnen wil werken.
mooie bloemen van de taxusplant
Taxus snoeien bevordert de gezondheid van de plant en zorgt voor mooie, dieprode bloemen.

Wist je dat je één van de grootste bedreigingen voor je buxushaag makkelijk het hoofd kan bieden? Lees er alles over in ons artikel over hoe je buxusmotten kan vangen met een feromoonval.

Een goede verzorging na het snoeien van taxus

Na het snoeien ziet je taxus er opnieuw helemaal top uit. Om hem zo te houden, zijn er een paar dingen waar je moet mee rekening houden. Deze tips helpen de plant gezond te blijven en voorkomen specifieke ziekten en plagen.

Hier zijn enkele eenvoudige stappen om je taxus in vorm te houden:

 • Geef de plant na het snoeien overvloedig water. Dit is vooral belangrijk in de eerste paar weken zodat hij snel kan herstellen.
 • Leg mulch rond de taxusboom om het vocht vast te houden en de groei van onkruid te beperken. Gebruik hierbij organische mulch zoals schors.
 • Bescherm je taxus tegen extreme weersomstandigheden zoals harde wind, vorst of hitte. Indien nodig kan je hem tijdelijk tegen wind en zon beschermen door hem af te dekken. Zorg er echter voor dat de plant niet door de bescherming begint te zweten!
 • Controleer je taxus regelmatig op signalen van ziekte, ongedierte of andere problemen.
 • Geef je taxus een speciale langetermijn meststof voor coniferen. Voor een diepgroene en stralende taxushaag kies je het best voor de organische hagen en struikenmest van MOOWY.
De ideale voeding voor taxus
De ideale voeding voor taxus
Hagen & struiken mest
 • Organische meststof
 • Zorgt voor een mooie, diepgroene bladkleur
 • Langdurige werking van 120 dagen

Vaak gemaakte fouten bij het snoeien vermijden

Het snoeien van taxusbomen vereist enige zorg en aandacht zodat de plant niet beschadigd raakt en gezond blijft. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten bij het snoeien van taxus en hoe je ze kan vermijden:

 • Eén van de meest gemaakte fouten is te veel snoeien. Taxusbomen groeien langzaam. Als je te veel wegsnoeit van de taxus, kan de plant in shock raken. Dit vertraagt de groei en maakt de plant vatbaar voor ziekten en plagen. Snoei daarom nooit meer dan een derde van de totale lengte van de takken.
 • Verkeerde timing: Je mag taxusbomen alleen snoeien op bepaalde tijden in het jaar, bij voorkeur in de lente of herfst, wanneer de plant niet actief groeit. Bij het snijden van taxus in de zomer of winter, loop je het risico de plant te zwaar te belasten en te beschadigen. Hij herstelt dan niet meer op tijd voor vorst of droogte en kan snel ziek worden. Vermijd ook om taxus te snoeien in de zon, want hevige zonneschijn kan de naalden van de taxus verbranden.
 • Bij het snoeien van taxus is het belangrijk te vermijden dat de taxus in een ongebruikelijke vorm te dwingen. In het ergste geval sterven de takken die te zwaar zijn afgesneden af en vormen ze lelijke gaten.
 • Gebruik alleen scherpe en schone gereedschappen om soepele en nauwkeurige sneden achter te laten. Stompe gereedschappen kunnen leiden tot ongelijke en ruwe sneden en zo de taxus schade toebrengen.
de giftige vruchten van de taxusplant
Pas op als je met taxusplanten in contact komt: alle delen van taxus zijn giftig, behalve het vruchtvlees van de bessen.

Veelgestelde vragen

Nu komen we bij de meest gestelde vragen:

Kun je taxus tot op de stam snoeien?

Wat zo uniek is aan taxus, is dat je een taxushaag of -struik zonder enig probleem tot aan het kale hout kan terugsnoeien. Dit in tegenstelling tot de meeste andere coniferen of thuja, die daardoor kunnen afsterven. Een verwaarloosde taxus op deze manier snoeien is trouwens de ideale verjongingskuur waardoor hij op enkele jaren tijd weer dicht kan groeien.

Wanneer moet je taxus snoeien?

Bewolkte maar niet regenachtige dagen in de herfst of late lente of vroege zomer zijn ideaal. Dan kan de plant ontspannen een snoeibeurt ondergaan. Door taxusbomen in de winter of zomer te kappen, kan de plant niet meer herstellen van de aankomende vorst of droogte. Zo geef je ziekten en plagen vrij spel.

Kan een bruine taxusboom weer groen worden?

Dit hangt af van de oorzaak van de bruine kleur. Als de bruine kleur te wijten is aan droogte, zonnebrand of gebrek aan voedingsstoffen, kan je de taxus best regelmatig water geven. Zorg ook voor meer schaduw en gebruik een gepaste meststof. Als je snel handelt bij signalen van ziekten en schimmelaanvallen, is het zeker mogelijk om de taxusboom weer in zijn groene pracht te herstellen.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!