Tips & Advies
feromoonvallen buxusmot
5 MIN 07 mei
Laatste update: 02 jun 2023

Buxusmotten vangen? Gebruik een feromoonval!

Ben je het zat dat die vervelende buxusmotten een ravage aanrichten in je geliefde tuin? Geen nood want wij hebben de perfecte oplossing in petto! Maak kennis met de feromoonval, speciaal ontworpen om die lastige motten effectief en efficiënt te lokken en te vangen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

In deze blog duiken we in de wonderen van feromoonvallen, onthullen we de geheimen achter hun effectiviteit en vertellen hoe je dit krachtige wapen succesvol kunt inzetten in je voortdurende strijd tegen buxusmotten. Voorbij zijn de dagen dat jij moest toekijken hoe dit meedogenloze ongedierte je kostbare buxusstruiken verslindt.

Dus, ga met ons mee op deze spannende reis en herstel de glorie in je tuin met behulp van de beproefde feromoonval!

Wat is een buxusmot?

een buxusmot op een buxusplant
Een buxusrusp op een buxusplant

De buxusmot (Cydalima perspectalis) is een nachtvlinder afkomstig uit Azië die zich in de afgelopen jaren snel heeft verspreid over Europa. Deze invasieve soort vormt een grote bedreiging voor buxusplanten, omdat de vraatzuchtige rupsen de planten volledig kunnen kaalvreten en zo onherstelbare schade kunnen aanrichten. Een aangetaste buxusplant verliest zijn sierwaarde en kan zelfs afsterven.

De buxusmot is inmiddels een gevreesde plaag geworden in Nederland en België. Elk jaar worden er grote aantallen buxusplanten kaalgevreten door de rupsen, wat leidt tot veel frustratie bij tuinliefhebbers. Het bestrijden van de buxusmot is dan ook van groot belang om de schade aan deze populaire tuinplant te beperken en te voorkomen.

Hoe herken je besmettingen met de buxusmot?

een aangetaste buxusplant
Een aangetaste buxusplant

Om een besmetting met de buxusmot tijdig het hoofd te kunnen bieden, is het belangrijk om te weten hoe je een besmetting kan herkennen. De volwassen buxusmot is een opvallende verschijning, met een spanwijdte van 4 tot 4,5 centimeter. Verder heeft ze een karakteristieke witte kleur met een bruinige rand langs de vleugels. De mannetjes en vrouwtjes zijn qua uiterlijk moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar beide kunnen grote aantallen eitjes leggen op de buxusplanten.

De rupsen van de buxusmot zijn groen met een zwarte kop en een patroon van zwarte stippen en strepen op hun lichaam. Ze beginnen de buxusbladeren aan de buitenkant van de plant op te eten, waardoor de bladeren bruin worden en afsterven. Naarmate de rupsen groter worden, dringen ze dieper de plant binnen en vreten ze ook de bast en het hout aan. Hierdoor ontstaan kale plekken en uiteindelijk kan de hele plant afsterven.

Een aangetaste buxusplant is te herkennen aan de afgevreten bladeren en takken, webben van spinsel tussen de takken en de aanwezigheid van rupsen en volwassen motten. Als je deze tekenen opmerkt in je tuin, is het tijd om actie te ondernemen en de strijd met de buxusmot aan te gaan.

Lees hier onze uitgebreide gids over hoe je buxusrupsen en buxusmotten kan herkennen, voorkomen en bestrijden.

Traditionele methoden om de buxusmot te bestrijden

Er zijn verschillende manieren om de buxusmot te bestrijden, variërend van chemische bestrijdingsmiddelen tot biologische bestrijding. Een veelgebruikte methode is het gebruik van insecticiden, zoals pyrethroïden, die effectief zijn tegen de rupsen van de buxusmot. Deze middelen kunnen echter ook schadelijk zijn voor nuttige insecten en het milieu.

Een milieuvriendelijkere manier is het gebruik van biologische methoden, zoals aaltjes (nematoden) of bacteriën (Bacillus thuringiensis). Beide methoden zijn effectief, maar kunnen ook arbeidsintensief en duur zijn, vooral bij grotere besmettingen.

Daarnaast is het belangrijk om de aangetaste planten regelmatig te inspecteren en met de hand te verwijderen. Dit kan een tijdrovend en arbeidsintensief proces zijn, maar het is noodzakelijk om de verspreiding van de buxusmot tegen te gaan.

Hoe werken feromoonvallen?

Feromoonvallen zijn een effectieve en milieuvriendelijke methode om de buxusmot te bestrijden. Feromonen zijn natuurlijke geurstoffen die dieren, zoals insecten, gebruiken om met elkaar te communiceren. In het geval van de buxusmot worden feromonen gebruikt om partners aan te trekken voor de voortplanting. Door deze feromonen na te bootsen en in een val te plaatsen, kan je mannelijke buxusmotten lokken en vangen.

De feromoonval bestaat uit een kunststof behuizing met daarin een feromooncapsule en een lijmplaat. De feromooncapsule geeft het specifieke feromoon van de buxusmot af, waardoor de mannelijke motten worden aangetrokken. Eenmaal in de val beland, blijven de motten vastkleven aan de lijmplaat en kunnen ze niet meer ontsnappen.

Voordelen van het gebruik van feromoonvallen

Doeltreffende bescherming
Doeltreffende bescherming
Feromoonval buxusmot
  • Gaat maar liefst drie maanden mee
  • Voldoende voor 200 m²
  • Voorkomt effectief buxusmottenplagen

Naast het feit dat feromoonvallen milieuvriendelijk en niet schadelijk voor nuttige insecten en andere dieren zijn, bieden ze nog andere voordelen.

Feromeenvallen zijn eenvoudig te installeren en te onderhouden. De vallen kunnen worden opgehangen in de buurt van de aangetaste buxusplanten en hebben weinig onderhoud nodig. Je kan een buxusmotval het best hangen op een hoogte van 1,70 meter. Hang ze aan een tak van een boom of struik in de buurt van de buxusplanten. De feromooncapsules dienen wel regelmatig te worden vervangen om een continue afgifte van feromonen te garanderen, maar dit is over het algemeen een eenvoudige klus.

Ten slotte zijn feromoonvallen een effectieve methode om de buxusmotpopulatie te verminderen en verdere schade aan buxusplanten te voorkomen. Door de mannelijke motten te vangen en de voortplanting te verstoren, wordt de levenscyclus van de buxusmot doorbroken en neemt de populatie af. Hierdoor krijgen de buxusplanten de kans om te herstellen en kan verdere schade worden voorkomen.

Conclusie: Bescherm je tuin met feromoonvallen

Feromoonvallen bieden een effectieve en milieuvriendelijke oplossing voor de bestrijding van de buxusmot. Door de mannelijke motten te vangen en de voortplanting te verstoren, kan je de populatie verminderen en je buxusplanten beschermen tegen verdere schade. Daarnaast zijn feromoonvallen eenvoudig te installeren en te onderhouden. Daardoor zijn ze een praktische keuze voor zowel grote als kleine tuinen.

Als je merkt dat je buxusplanten het zwaar te verduren krijgen door de buxusmot, overweeg dan om feromoonvallen te plaatsen om de plaag onder controle te krijgen en je tuin te beschermen. Door vroegtijdig in te grijpen en de juiste bestrijdingsmethode te kiezen, kun je voorkomen dat je favoriete buxusplanten onherstelbare schade lopen waardoor je weer kan genieten van een gezonde, plaagvrije tuin.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!