Mos en onkruid,

Klaver in het Gazon Bestrijden & Voorkomen

De aanwezigheid van klaver in je gazon geeft aan dat iets niet in orde is met je bodem. Ontdek hoe je klaver op een slimme manier aanpakt.

6 MIN 28 jun
Laatste update: 14 feb 2024
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Klaver is een veelvoorkomend en taai onkruid. En ondanks dat het vaak gezien wordt als gelukssymbool, in je gazon wil je er waarschijnlijk vanaf. Het verwijderen van klaver kan een uitdaging zijn, aangezien het snel terrein wint en zwakkere planten en gras verstikt. Wij verkennen de verschillende methoden om klaver in het gazon te identificeren, doeltreffend te verwijderen en te voorkomen, zodat je gazon kan floreren zonder de hinder van dit onkruid.

Inhoudsopgave:
 • Wat is klaver?
 • Hoe herken je klaver in het gazon?
 • Welke soorten klaver zijn er?
 • De schade van klaver
 • Klaver uit het gazon verwijderen
 • Klaver in het gazon bestrijden
 • Klaver in het gazon voorkomen
 • FAQ’s
 • Meer over tuinonderhoud?

Wat is klaver?

Klaver is een eenjarige of vaste plant en groeit in vrijwel elke omgeving. Of het nu langs de weg is, in weilanden, aan de voet van heggen, of zelfs in je eigen gazon. Hoewel klaver vanwege de overvloed aan eiwitten geschikt is als veevoer, wijst de aanwezigheid ervan in je gazon niet op iets positiefs. Het duidt er namelijk op dat de grond onvoldoende voedingsstoffen bevat, voornamelijk stikstof, waardoor ongewenste planten zoals klaver de kans krijgen om zich te vestigen en te groeien.

Hoe herken je klaver in het gazon?

Er zijn meer dan tweehonderd varianten van klaver, waarvan het meest herkenbare kenmerk de drietallige bladeren zijn. Deze bladeren zijn meestal gegroepeerd in drieën, groen en ovaalvormig.

klaver

Klaver wordt geclassificeerd als een peulvrucht, behorend tot de erwten familie, en produceert zaaddozen. Let op dat niet alle peulvruchten eetbaar zijn, dus wees voorzichtig als je overweegt ze te eten.
Klaver produceert buisvormige bloemen die groeien in “bollen”. De bloemblaadjes kunnen verschillende kleuren hebben, meestal wit of roze, maar ook in rood, paars of geel voorkomen.

Welke soorten klaver zijn er?

We lichten de varianten die het meest voorkomen in België en Nederland uit: de rode klaver, de witte klaver, de kleine klaver en de springklaver.

Rode klaver

De rode klaver is een meerjarige plant. Dit betekent dat, als je het niet bestrijdt, de klaver jaren in de grond blijft. Je herkent deze klaversoort aan de rode en roze bloemetjes die rechtop staan. De rode klaver bloeit van mei tot oktober.

Een rode klaver

Witte klaver

De witte klaver is een kruiper. Voordat je het doorhebt is dit plantje je hele gazon ‘doorgekropen’. Ook deze klaver is een meerjarige plant en bloeit van mei tot oktober. Ben je op zoek naar een klavertjevier? Bij de witte klaver komt deze relatief het vaakst voor.

Een witte klaver

Kleine klaver

Klein, want in vergelijking met de rode en witte klaver is dit plantje veel kleiner. De bloemen zijn geel van kleur. De kleine klaver is een eenjarige plant, maar bloeit wel bijna het hele jaar.

Een kleine klaver

Springklaver

Springklaver, ook wel gehoornde klaverzuring genoemd, dankt zijn naam aan de snelle verspreiding. Je hoeft de klaver maar aan te raken en je merkt dat het zaad wegspringt en even verderop verder groeit. Voor je het weet staat het gazon vol met dit onkruid. Springklaver heeft ook gele bloemen maar ziet er toch anders uit dan de kleine klaver. De bladeren hebben namelijk een roodbruine kleur. Je vindt deze klaversoort ook vaak in de border of tussen de tegels van je terras.

Een springklaver

De schade van klaver

Klaver in het gazon duidt op een stikstof tekort in de grond. Als het eenmaal een plekje in het gazon heeft gevonden, zal het zich snel verspreiden. Het verdringt het gras in je gazon.

De Tuindokter:

Wil je van de klaver af, dan is het belangrijk dat je niet alleen de klaver zelf maar ook de wortels verwijdert.

Klaver uit het gazon verwijderen

Hoe pak je dit aan zonder meteen naar chemische bestrijdingsmiddelen te grijpen? Hoewel deze middelen onkruid kunnen verwijderen, kunnen ze ook de bodem beschadigen en schadelijk zijn voor het milieu.

MOOWY’s keuze voor een onkruidvrij gazon
Onkruidvrij gazon kit voorkant
MOOWY’s keuze voor een onkruidvrij gazon
De Onkruidvrij Gazon Kit
 • Maakt het gras bestand tegen hitte, ziekten en stress
 • Maakt je gazon sterk en veerkrachtig
 • Veilig voor kinderen en dieren
Bekijk product

Handmatig klaver verwijderen is een optie, maar het is ook een tijdrovende klus. Als je effectief van klaver af wilt komen, is het cruciaal om niet alleen de bovengrondse delen maar ook de wortels te verwijderen. Dit kan worden bereikt door je gazon te verticuteren. Gebruik een hark of een verticuteer machine op de plek met klaver, zodat de wortels zichtbaar worden, en verwijder alle wortels uit de grond.

Heb je klaver in bloembedden? Deze kun je verwijderen door de grond te schoffelen. Voor klaver tussen terrastegels is een voegenkrabber of bijvoorbeeld een gasbrander de meest effectieve aanpak.

Klaver in het gazon bestrijden

Natuurlijk kun je klaver uit je gazon verwijderen, maar je bestrijdt klaver het best door op zoek te gaan naar de oorzaak van het probleem. Want waarom groeit er klaver in je gazon? Als de bodem gezond is en goed onderhouden wordt, zal er weinig tot geen onkruid op groeien.

Klaver in het gazon voorkomen

Hoe voorkom je klaver in het gazon? Met deze 5 tips krijg jij je mooie gazon terug!

Het gazon bemesten met een strooiwagen

Tip #1: Geef je gazon de juiste voeding

Een gezond gazon heeft voeding nodig! Gras haalt zijn voeding uit de bodem, dus het is van cruciaal belang dat de bodem in topconditie is. Verbeter de bodemconditie door te bemesten. Het is ideaal om je gazon 3 à 4 keer per jaar te bemesten: in het voorjaar, vroege zomer, late zomer en als afsluiter in het najaar.

Tip #2: Maai regelmatig het gazon

Door regelmatig gras te maaien wordt je gazon sterker. Zon en zuurstof bereiken de grond en bevorderen de groei van nieuw gras. Hierdoor krijg je een volle, dichte grasmat én krijgt onkruid minder kans om te groeien. Maai liever een keer te veel dan te weinig, maar maai het niet te kort. 3 Centimeter is ideaal.

Tip #3: Zorg voor voldoende vocht

Naast voeding heeft gras ook voldoende water nodig. Dit doe je door je gazon met enige regelmaat te sproeien. In droge periodes heeft je gazon extra water nodig maar let er wel op dat je niet te veel sproeit. Te veel water verslechtert de weerstand van gras. Met een goede sproei strategie zorg je ervoor dat het wortelstelsel van jouw grasmat sterker wordt en dat ziektes en plagen geen kans krijgen.

Tip #4: Verticuteer je gazon

Door te verticuteren snijd je mos en ander onkruid weg en geef je gras weer de kans om te ademen. Er ontstaat een luchtige bovenlaag waardoor het gras beter kan groeien en je het gazon weer gezond maakt.

Tip #5: Zaai nieuw gras

Na het verticuteren zul je zien dat er kale plekken in het gazon zijn ontstaan. Op die kale plekken is de weerstand van het gras lager. Zaai hier zo snel mogelijk nieuw graszaad in, dan geef je onkruid op deze plekken geen kans om te groeien.

FAQ’s

Waarom zit er zoveel klaver in mijn gazon?

Klaver duidt vaak op een tekort aan voedingsstoffen in de grond. Verwijder de klaverplanten, breng een stikstofrijke meststof aan en bedek het ontstane kale plekje met hoogwaardig graszaad. Eenmaal gevestigd, kan het lastig zijn om klaver te verwijderen, dus zorg ervoor dat je gazon supergezond blijft om hergroei te voorkomen.

Wat doodt klaver het snelst?

Klaver is behoorlijk veerkrachtig en meer droogte bestendig dan standaard gras. Een oplossing van één deel azijn, één deel water en een scheut afwasmiddel kan helpen. Besproei de klaverbladeren, maar vermijd je gras.

Wat doodt klaver, maar niet het gazon?

Maïsgluten doodt klaver, maar spaart je gras. Strooi 10 gram maïsgluten per vierkante meter en besproei goed. Laat de oplossing drogen; dit zal je klaver doden zonder je gazon te schaden.

Meer over tuinonderhoud?

Je hebt nu alle informatie om de klaver in je gazon aan te pakken!

Voor meer inzichtelijke tips over gazon onderhoud, onkruid preventie en tuinieren ben je hier aan het juiste adres. Heb je persoonlijk advies nodig of heb je specifieke vragen? Laat gerust een reactie achter of neem contact met ons op.

Veel tuinier plezier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Gazon kalk 4.4 (39 beoordelingen) Maakt de bodem minder zuur | Bevordert de opname van voedingsstoffen | Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling Vanaf: 12,99
Top
Top Snelwerkende gazonmeststof 4.7 (125 beoordelingen) Geef je gazon een boost | Geniet van een groener gazon in slechts drie dagen | Tot 4 keer minder meststof nodig dan bij andere fabrikanten Vanaf: 14,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!