Tips & Advies
wanneer een beukenhaag planten
10 MIN 14 apr
Laatste update: 02 jun 2023

Hoe en wanneer een beukenhaag planten? – De alles-in-één gids

Als je op zoek bent naar een natuurlijke en elegante manier om je tuin af te bakenen, is een beukenhaag misschien wel het meest voor de hand liggende antwoord. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of een beginner, met onze tips krijg je een prachtige beukenhaag die jarenlang meegaat.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Als tuinliefhebber weet je allicht hoe belangrijk het is om een prachtige haag in je tuin te hebben. Een beukenhaag is één van de meest populaire soorten hagen vanwege zijn mooie blad, zijn volle groei, en het makkelijke onderhoud.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • De voordelen van een beukenhaag
 • Soorten beukenhagen
 • Wanneer een beukenhaag planten?
 • Waar een beukenhaag planten?
 • Stap-voor-stap plan voor het planten van een beukenhaag
 • Wanneer een beukenhaag verplanten?
 • Het onderhoud van een beukenhaag
 • Veelvoorkomende problemen met beukenhagen oplossen
 • Conclusie: genieten maar, van die prachtige beukenhaag!
 • Veelgestelde vragen

In deze gids kom je alles aan de weet over het planten van een beukenhaag, wanneer een beukenhaag planten en wat er nodig is voor het onderhoud. Daarnaast komen ook de vraag waar en hoe een beukenhaag te planten ruimschoots aan bod, inclusief een handig stappenplan. Laten we beginnen!

De voordelen van een beukenhaag

beukenhaag in tuin
Een beukenhaag staat voor klasse

Er zijn heel wat redenen waarom mensen beukenhagen planten. Ten eerste is het een beproefde natuurlijke manier om privacy te creëren in je tuin. Een beukenhaag heeft namelijk dichte bladeren die het geluid en het zicht van buitenaf verminderen.

Bovendien hebben ze ook een esthetische meerwaarde. Een goed onderhouden beukenhaag geeft je tuin een natuurlijke uitstraling. Bovendien vormt het een perfecte achtergrond waartegen andere planten en bloemen het best tot hun recht kunnen komen.

Soorten beukenhagen

Er zijn twee soorten beukenhagen: de groene beukenhaag en de rode beukenhaag. De groene beukenhaag is het meest voorkomende type. Zoals de naam al doet vermoeden heeft ze een groen blad dat in de winter zijn kleur behoudt. De rode beukenhaag heeft een rood blad dat in de herfst verkleurt naar een diep paarsbruin. Beide soorten vertonen een dichte begroeiing en moet je regelmatig snoeien zodat ze hun vorm kunnen behouden.

rode beukenhaag
Een rode beukenhaag

Verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Mensen raken wel eens in de war over het verschil tussen een beukenhaag en een haagbeuk. Een beukenhaag heeft een gladde, grijze schors en blijft in de winter zijn blad behouden. Een haagbeuk daarentegen heeft een ruwe, grijsbruine schors en verliest in de winter zijn blad.

Beukenhagen zijn ook iets gevoeliger voor droogte dan haagbeuken. Verder is het niet mogelijk een beukenhaag te stekken terwijl dat met een haagbeuk wel het geval is. Neem deze verschillen dus mee in overweging voordat je beslist welke soort haag je wil planten.

Wanneer een beukenhaag planten?

De beste tijd om een beukenhaag te planten is in de herfst of in het vroege voorjaar, wanneer de grond vochtig is en het weer mild. De herfstperiode is ideaal omdat de wortels dan in de winter kunnen groeien en zich kunnen hechten voordat het groeiseizoen begint. Wanneer een beukenhaag planten absoluut geen goed idee is, is in de winter. Dan kan de grond namelijk bevroren zijn of er sneeuw op liggen.

Belangrijke seizoensgebonden overwegingen

Wanneer je een beukenhaag wil planten, is het belangrijk om rekening te houden met seizoensgebonden omstandigheden. In de zomer moet je ervoor zorgen dat de grond rond de beukenhaag vochtig blijft, vooral tijdens perioden van droogte.

In de winter moet je er dan weer voor zorgen dat de beukenhaag niet te lijden krijgt onder blootstelling aan koude wind en dat de grond niet te nat wordt.

Waar een beukenhaag planten?

Wanneer je je beukenhaag gaat planten, draait het er eerst en vooral om een goede plek te kiezen. Ze groeien goed in de volle zon, maar kunnen ook in de halfschaduw groeien. Verder moet je erop letten dat er voldoende ruimte is voor de beukenhaag om te groeien en dat er geen andere planten of bomen in de buurt staan die de groei kunnen belemmeren.

beukenhaag begint te toppen
Een beukenhaag heeft scherpe, puntige knoppen

De beste grond voor het planten van een beukenhaag

Beukenhagen gedijen het best op goed gedraineerde grond die rijk is aan voedingsstoffen. De grond moet dus met andere woorden goed doorlatend zijn en niet te zwaar of compact.

Als je met zware kleigrond zit, moet je die verbeteren door compost of organisch materiaal toe te voegen zodat de grond lichter wordt. Een pH-waarde van 6,5 tot 7,5 is ideaal voor beukenhagen.

Lees hier onze expertgids over het bepalen en verbeteren van de kwaliteit van je grond.

Tuindokter Lous zegt:
Het is dus belangrijk om te weten wat voor bodem je hebt wanneer je van plan bent een beukenhaag te planten. Dit kun je best laten testen bij een tuincentrum of bij een specialist.
de zuurtegraad van je grond meten
De zuurtegraad van je grond meten

Als je de zuurtegraad van je grond liever zelf meet, kan dat natuurlijk ook. In dat geval heb je een bodem analyse kit nodig.

Stap-voor-stap plan voor het planten van een beukenhaag

Wanneer je een beukenhaag gaat planten, volg dan gewoon ons stap-voor-stap plan. Succes gegarandeerd!

Je gaat als volgt te werk:

 1. Graaf een geul van ongeveer 40 cm diep en 30 cm breed. Zorg ervoor dat de sleuf ongeveer twee keer zo breed is als de kluit van de beukenhaag.
 2. Wanneer je je beukenhaag gaat planten, moet je de grond goed voorbereiden. Dit betekent dat je de bodem moet losmaken en stenen en onkruid verwijderen.
 3. Meng compost, organisch materiaal of meststof door de grond om voedingstoffen toe te voegen aan de grond.
 4. Plaats de planten om de 30 cm in de geul en zorg ervoor dat de wortels volledig bedekt zijn met grond.
 5. Druk de grond voorzichtig aan en zorg ervoor dat de beukenhaag rechtop staat en stevig is aangedrukt.
 6. Geef de beukenhaag overvloedig water nadat deze is geplant.
 7. Dek de grond af met mulch om vocht vast te houden en te voorkomen dat er onkruid gaat groeien.

Heb je na verloop van tijd toch last van onkruid, ga dan voor MOOWY’s totale onkruidverdelger.

Effectief onkruid aanpakken
Effectief onkruid aanpakken
Totale onkruidverdelger
 • Bevat een 100% plantaardige werkstof
 • Snelwerkende onkruidverdelger
 • Een mooi alternatief voor glyfosaat

De juiste plantafstand voor een beukenhaag

Wanneer de beukenhaag die je wil planten dicht moet zijn, heeft dat gevolgen voor de afstand tussen de planten. Over het algemeen kan je een afstand van 30 tot 50 centimeter aanhouden tussen de individuele planten. Als je voor een dichte haag wil gaan, heb je meer planten nodig dan voor een minder dichte haag.

Beukenhaag planten in een enkele of dubbele rij

Of je een beukenhaag best in een enkele of dubbele rij kan planten hangt helemaal af van hoe dicht je je haag wil hebben. Een enkele rij geeft wel een meer natuurlijke uitstraling en is ideaal voor kleinere tuinen. Een dubbele rij zorgt dan weer voor meer privacy en is geschikt voor grotere tuinen.

Wanneer een ervaren tuinier een beukenhaag gaat planten, gebruikt hij gemiddeld 4 tot 5 planten per meter voor een enkele rij en 6 tot 7 planten per meter voor een dubbele rij. Het is belangrijk om ook de rijen niet te dicht bij elkaar te plaatsen, omdat dit de groei van de haag kan belemmeren.

Wanneer een beukenhaag verplanten?

Wanneer je een beukenhaag kan planten, kan je ze natuurlijk ook verplanten. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je dat zou doen. Misschien wil je de beukenhaag verplaatsen naar een andere locatie in je tuin of wil je de haag verkopen. Hoe dan ook is de beste tijd om een beukenhaag te verplanten in het najaar, wanneer de bladeren beginnen te vallen.

Graaf de beukenhaag voorzichtig uit en zorg ervoor dat de wortels niet beschadigd raken. Vervolgens plant je de beukenhaag zo snel mogelijk na het verplanten op de nieuwe locatie.

wanneer beukenhaag planten
Een beukenhaag verliest geen blad in de herfst

Het onderhoud van een beukenhaag

Een beukenhaag heeft regelmatig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. De belangrijkste onderhoudstaken zijn water geven, snoeien en toppen.

Water geven van een beukenhaag

Een beukenhaag heeft voldoende water nodig om te groeien. Vooral tijdens droge periodes is het belangrijk om een beukenhaag regelmatig water te geven. Geef daarom de haag één keer per week water, tenzij het regent. Het is beter om de haag één keer per week grondig water te geven dan elke dag een beetje. Dit zorgt ervoor dat het water diep genoeg doordringt en zo de wortels kan bereiken.

Toppen van een beukenhaag

Het toppen van een beukenhaag houdt in dat je de bovenkant snoeit om de haag netjes in vorm te houden. Het is belangrijk om dit op het juiste moment te doen, omdat op het verkeerde moment snoeien de groei van de haag kan afremmen. De beste tijd om te toppen is in het voorjaar, wanneer de haag nog niet aan het groeien is. Verder mag je ook niet te diep toppen, omdat dit kan leiden tot het ontstaan van kale plekken in je haag.

toppen van een beukenhaag
Het toppen van een beukenhaag

Snoeien van een beukenhaag

Het snoeien van een beukenhaag is belangrijk om de vorm van de haag te behouden en de groei te bevorderen. De beste tijd om te snoeien is in de zomer, na de eerste groeispurt. Snoei de haag boven de gewenste hoogte en zorg ervoor dat de haag aan de bovenkant smaller is dan aan de onderkant. Zo zorg je ervoor dat de hele haag voldoende licht krijgt en niet kaal wordt aan de onderkant.

Veelvoorkomende problemen met beukenhagen oplossen

Wanneer je een beukenhaag wil planten, moet je er ook mee rekening houden dat ze last kunnen krijgen van verschillende problemen, zoals bladluis, schimmel of droogte. Het is belangrijk om deze problemen te herkennen wanneer ze zich voordoen. Vervolgens is het zaak om snel voor een oplossing te zorgen zodat je beukenhaag gezond blijft.

Bladluizen kan je bestrijden met een insecticide of door het inzetten van hun natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. Schimmel kan je dan weer voorkomen door voldoende luchtcirculatie en door geen water te geven op de bladeren zelf. Droogte tenslotte kan je voorkomen door regelmatig water te geven en de grond vochtig te houden.

Conclusie: genieten maar, van die prachtige beukenhaag!

Een beukenhaag is een mooie aanwinst voor elke tuin en met de juiste zorg kan ze jarenlang meegaan. Wanneer je een beukenhaag wil planten, houd dan rekening met hetgeen je in deze gids hebt ontdekt.
Kies de beste tijd om te planten, gebruik de juiste grond en denk eraan om regelmatig te snoeien en water te geven.

Zo kan je jarenlang genieten van een prachtige haag. Twijfel niet om problemen aan te pakken als ze zich voordoen en vraag hulp als je het nodig hebt. Met deze gids heb je alle info die je nodig hebt om een mooie beukenhaag te planten en te onderhouden.

Veelgestelde vragen

Welke maand beukenhaag planten?

Wanneer een beukenhaag planten de grootste garantie op success biedt, is van oktober tot april. In de herfst is de grond nog warm genoeg om de wortels te laten groeien voordat de winter intreedt. In het vroege voorjaar kan ook, dan hebben de wortels nog voldoende tijd om zich diep genoeg te wortelen voordat het groeiseizoen begint.

Hoe lang duurt het voor een beukenhaag dicht is?

Beukenhaag plantjes hebben gemiddeld vijf jaar nodig om tot aan de rand van je schutting te groeien. Ze groeien ongeveer een halve meter per jaar dus een hoogte van 2 meter hoort bij een goed onderhouden beukenhaag zeker tot de mogelijkheden. Als je grote struiken koopt, hoef je natuurlijk zo lang niet te wachten.

Waar kan een beukenhaag niet tegen?

Een beukenhaag kan er niet tegen dat de grond te lang nat blijft. Verder kan een beukenhaag ook afsterven door droogte, langdurige harde wind en aan ziekte en ouderdom. Daarnaast kan een jonge beukenhaag ook dood gaan in droge periodes met veel zon wanneer zijn bladerdek nog niet volgroeid is.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!