Log in or create new account to save this product to your wishlist.
De beukenhaag snoeien: wanneer, waarom en hoe?
Een beukenhaag snoeien is geen hogere wiskunde, maar het is wel belangrijk dat je het goed doet en op het juiste moment. Daarom geven we in dit artikel antwoord op de vraag wanneer je je beukenhaag moet snoeien en hoe je dat het beste aanpakt. Lees snel verder en ontdek er alles over!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Hoe groeit de beukenhaag?
- Het verschil tussen een haagbeuk en beukenhaag
- Waarom de beukenhaag snoeien?
- Wanneer je beukenhaag snoeien?
- Beukenhaag snoeien – Stappenplan
- Hoe beukenhaag snoeien: expert-tips
- Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien?
- Snoeien beukenhaag nazorg
- Veelgestelde vragen over hoe en wanneer beukenhagen snoeien
Er zijn twee bekende soorten beukenhagen, namelijk de groene beuk en de rode beuk. Een beukenhaag groeit snel (tot wel 50 cm. per jaar). Je hoeft dus niet bang te zijn om een beukenhaag drastisch te snoeien.
Met de juiste zorg en onderhoud kunnen beukenhagen tot 10 meter hoog en 5 meter breed worden. Een hoogte van 2 meter kun je binnen 5 jaar bereiken, maar je kunt ook beginnen met wat grotere struiken.
Beukenhagen zijn een populaire keuze vanwege hun dichte bladeren, die uitstekende privacy en geluidsreductie bieden. Je moet beukenhagen af en toe snoeien, maar verder zijn ze relatief onderhoudsarm en kunnen ze in verschillende grondsoorten gedijen.
Beukenhagen worden meestal in de herfst of winter geplant als ze slapend zijn, hoewel planten in het voorjaar ook een optie is.
Het verschil tussen een haagbeuk en beukenhaag
Net als de beukenhaag is de haagbeuk een bladverliezende haag die je moet snoeien. Ondanks het feit dat de naam waarschijnlijk anders doet vermoeden, zijn deze beuken geen familie van elkaar. Een beukenhaag is familie van de beuk (Fagaceae). De haagbeuk daarentegen behoort tot de berkenfamilie (Betulaceae).
De haagbeuk verliest zijn blad in de winter. De beukenhaag behoudt zijn blad, al wordt het blad wel bruin. Je kunt als je een haagbeuk hebt, wel het stappenplan om beukenhagen te snoeien aanhouden.
Waarom de beukenhaag snoeien?
Snoeien is essentieel voor het behoud van de gezondheid en het uiterlijk van je beukenhagen. Wanneer je de beukenhaag regelmatig snoeit, behouden ze hun vorm en nette uiterlijk.
Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei, verbetert de luchtcirculatie en voorkomt dat ziekten en plagen de kop opsteken. Het snoeien van uw beukenhagen bevordert ook een meer bossige groei, waardoor de dichtheid toeneemt. Dit bevordert de privacy in je tuin.
Je hoeft niet al te bang te zijn dat je haag beschadigd of te ver terugsnoeit. De beukenhaag groeit snel, waardoor deze zich in relatief korte tijd kan herstellen.
Wanneer je beukenhaag snoeien?
De beste tijd om beukenhagen te snoeien is in de late winter of het vroege voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Door in deze periode te snoeien kun je dood of ziek hout verwijderen en de haag in vorm brengen, voordat de nieuwe bladeren verschijnen.
Het is belangrijk om snoeien tijdens de zomermaanden te vermijden, omdat dit stress en schade aan de plant kan veroorzaken. Je beukenhaag snoeien in de herfst kan nieuwe groei stimuleren die geen tijd heeft om af te harden voor de winter, waardoor de plant kwetsbaar wordt voor schade.
Je kunt de beukenhaag het beste na elke groeiperiode snoeien. De haag heeft een groeispurt in de lente en een in de zomer. Een beukenhaag snoeien in de winter is dus niet aan te raden.
Om de haag mooi compact en dicht te houden kun je het beste de periode van eind mei tot eind juni afwachten. Zo krijgt je haag genoeg tijd om nieuwe scheuten te vormen. De eerste keer snoeien, kun je het beste voor de langste dag van het jaar doen. Doe dit dus voor 21 juni. Veel heesters lopen na deze dag nog een keer uit. Plan de tweede snoeironde voordat het blad kleurt en in ieder geval voordat blad valt.
Oktober is eventueel ook nog een optie, maar wacht liever niet met je beukenhaag snoeien tot november, omdat er dan een kans bestaat dat vroege nachtvorst je haag beschadigt.
Als je van plan bent een oude beukenhaag drastisch te snoeien kun je dit juist wel het beste voor de groeispurt in het voorjaar doen. Een oude beukenhaag snoeien doe je bij voorkeur in februari of maart.
Beukenhaag snoeien – Stappenplan
Het snoeien van beukenhagen is een eenvoudig proces, maar het is belangrijk om de juiste technieken te volgen om schade aan de plant te voorkomen.
Stap 1
Voordat je gaat snoeien, is het belangrijk om nieuwe groei aan je beukenhaag te herkennen. Aan de nieuwe groei zitten bladeren, terwijl het oudere hout kaal is. Begin met het verwijderen van dood of ziek hout en snoei terug naar gezond hout. Goed om te weten: de zijkanten en de bovenkant van de haag vangen het meeste licht. Hierdoor verdienen de zij- en bovenkant meer aandacht bij het snoeien van de beukenhaag.
Stap 2
Voordat je begint, is het goed om te weten hoe je de beukenhaag moet snoeien. Je gaat hierbij van scheut tot scheut te werk. Gebruik vervolgens een snoeischaar of heggenschaar om de haag op de gewenste hoogte en breedte te brengen.
Het is belangrijk om netjes en recht te knippen en geen rafelige randen achter te laten. Deze kunnen ongedierte en ziekten aantrekken. Bij het snoeien kun je het beste van beneden naar boven werken en ervoor zorgen dat je schuin knipt (beukenhaag taps snoeien), zodat het water van de plant kan weglopen. Veeg knipsel regelmatig van de heg, zodat dit niet in de weg gaat zitten.
Stap 3
Begin aan de bovenkant van de heg en werk deze in de breedte af. Dit kun je doen op zicht. Houd hierbij de arm waarmee je knipt in een rechte hoek voor een gelijkmatig effect. Als je het lastig vindt om recht te knippen, kun je ook een touwtje langs de haag spannen. Snoei elke scheut terug tot 2 of 3 bladeren (vanaf de hoofdtak gezien). Neem tijdens het snoeien van de beukenhaag regelmatig een stapje terug. Zo zie je beter of alles naar wens gaat.
Stap 4
In principe kun je stap 2 en stap 4 omdraaien, maar wanneer je de bovenkant van de beukenhaag eenmaal gesnoeid hebt, is het makkelijker om de zijkanten van de heg te snoeien. Begin hierbij aan de onderkant en werk naar boven toe.
De onderkant van de heg dient namelijk wat breder te blijven. Op die manier zorg je ervoor dat de hele haag voldoende zonlicht krijgt. Ook zorg je er zo voor dat afgeknipte minder snel ‘blijven hangen’ in de heg en makkelijk op de grond vallen. Als de haag op een hele lichte plek staat, kun je deze ook gewoon recht knippen.
Stap 5
Controleer het resultaat en knip takjes die je eventueel over het hoofd hebt gezien terug.
Hoe beukenhaag snoeien: expert-tips
- Zoals we zeiden is het (zeker als je haag op een niet al te lichte plek staat) belangrijk dat je de onderkant van de beukenhaag tijdens het snoeien wat breder laat dan de bovenkant. Een (bamboe)stok of lichte steel kan hierbij een handig hulpmiddel zijn.
- Het is heerlijk om in de tuin te werken als het zonnetje schijnt. Toch kun je de beukenhaag het beste snoeien op een bewolkte dag. Als de zon veel en fel schijnt, kan hierdoor het blad verbranden. Omdat het binnenste blad nog geen zonlicht heeft gezien is het extra gevoelig.
- Besproei de haag voordat je de beukenhaag gaat snoeien. Hierdoor beschadigd-ie minder en gaat bovendien je gereedschap langer mee. De beukenhaag snoeien wanneer het net geregend heeft, heeft hetzelfde effect.
- Leg voordat je begint met het snoeien van je beukenhaag een zeil op de grond om het snoeiafval op te vangen. Scheelt een hoop gedoe met opruimen.
- Laat je beukenhaag niet al te hoog groeien. Het is ideaal als je zonder trap de bovenkant kunt snoeien. Is je heg aan de hoge kant? Dan is een verlengde (motor-)heggenschaar handig.
- Plan wanneer je je beukenhaag gaat snoeien ook mestmomenten in. Op deze manier heb je maar 2 keer per jaar omkijken naar je beukenhaag. Door je haag te bemesten wordt deze sterker en minder vatbaar voor ongedierte en ziekten. Daarnaast bevordert de voeding een mooie bladkleur en de groeisnelheid.
Welk gereedschap heb je nodig voor het snoeien?
Om je beukenhagen goed te snoeien, hebt je enkele essentiële gereedschappen nodig. Een snoeischaar of heggenschaar, een ladder of opstapje (als uw haag hoger is dan u) en een paar handschoenen om je handen te beschermen tegen doornen en krassen. Je kunt ook een veiligheidsbril gebruiken. Zeker als je elektrisch snoeit voorkom je op die manier dat je houtsnippers in je ogen krijgt.
Of je een beukenhaag elektrisch snoeit of met de hand, ligt eraan wat je voorkeur heeft. Het voordeel van een elektrische heggenschaar is dat je sneller klaar bent. Wel is zo’n zaag iets zwaarder en maakt-ie meer lawaai dan een handmatige heggenschaar. Sommige mensen zweren erbij hun beukenhaag te snoeien met een kettingzaag.
Dit is een goed idee als je een oude beukenhaag drastisch wilt snoeien. Op die manier kun je de oude haag namelijk verjongen. In dit geval zaag je alle oude takken direct boven de grond af en blijft alleen de middelste groei staan.
Gebruik geen bot of vuil snoeigereedschap om je beukenhaag te snoeien, dat kan de plant beschadigen en ziekten verspreiden. Maak je gereedschap voordat je begint met snoeien schoon en slijp het bij indien nodig.
Het is ook een goed idee om een emmer of zeil bij de hand te hebben om eventueel puin op te vangen.
Snoeien beukenhaag nazorg
Nu we weten wanneer en hoe we de beukenhaag snoeien, gaan we kort in op wat je nog meer kunt doen om een optimale conditie van je haag te bevorderen. Naast het snoeien kun je verschillende maatregelen nemen om jebeukenhagen gezond te houden. Ten eerste moet je ze regelmatig water geven, vooral bij warm en droog weer.
Beukenhagen hebben ook baat bij regelmatige bemesting, wat een gezonde groei kan bevorderen. Daarnaast is het een goed idee om te letten op plagen en ziekten, die zich snel kunnen verspreiden en aanzienlijke schade kunnen veroorzaken. Als je problemen opmerkt, kunt je deze het beste meteen aanpakken om verdere schade te voorkomen.
Veelgestelde vragen over hoe en wanneer beukenhagen snoeien
Je kunt je beukenhaag het beste 2 keer per jaar snoeien. Doe dit bij voorkeur een keer in het late voorjaar en een keer in de herfst. Snoei beukenhagen bij voorkeur na een regenbui en liever niet als de zon fel schijnt.
De beste periode om een beukenhaag te snoeien is een keer in de lente en de tweede keer in de herfst. Snoei de eerste keer voor de langste dag van het jaar (21 juni), maar niet eerder dan eind mei. Je beuk de tweede keer snoeien, doe je bij voorkeur in september of oktober. Als je een oude beukenhaag drastisch gaat snoeien, is februari of maart juist de beste tijd.
Je kunt de beukenhaag terugsnoeien tot ongeveer de helft. Let op dat je niet helemaal tot (vlak op) de stam terugsnoeit. Het kan zijn dat de beukenhaag hier moeilijk van herstelt.
Als je beukenhaag de gewenste hoogte heeft bereikt, kun je de de hoofdtak van de beukenhaag terugsnoeien, zodat je ook aan de bovenkant een haag krijgt die mooi dicht is. Kort hierbij de hoofdtak ca. 20 cm in. Op deze manier zal deze gaan vertakken.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Verwelkingsziekte Herkennen, Bestrijden En VoorkomenVoorkom en bestrijd verwelkingsziekte met onze complete gids. Ontdek symptomen, oorzaken en oplossingen voor gezonde, sterke planten.Lees meer
-
Clematis Verzorging: De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je clematis. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Camelia's snoeien: Waarom, Wanneer & hoe?Camelia's zijn ongelooflijk vergevingsgezinde planten en kunnen het hele jaar door goed worden gesnoeid. Wel zijn er een aantal handige technieken voor als je de bloei wilt stimuleren of de struiken naar jouw wens wilt vormen.Lees meer
-
Japanse Esdoorn (Acer Palmatum) VerzorgenLeer de beste technieken voor de verzorging van je Japanse esdoorn. Ontdek tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Oleander Snoeien: Waarom, Wanneer En Hoe?Een complete handleiding voor het snoeien van een oleander. Leer de juiste snoeitechnieken om je struik gezond te houden.Lees meer
-
Snoeikalender voor de tuin: wat kan je wanneer doen?Wil je een prachtige en gezonde tuin? Ontdek wanneer je verschillende planten moet snoeien met behulp van onze handige snoeikalender voor de tuin!Lees meer
-
Alocasia (Olifantsoor) Verzorgen: Een Complete GidsLeer de alocasia plant (olifantsoor) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!Lees meer
-
Onze Top 12 Diervriendelijke PlantenPlanten verfraaien je huis, maar ze kunnen je huisdieren ziek maken of zelfs fataal worden. Als je een harige huisgenoot hebt, moet je ervoor zorgen dat het groen dat je binnenshuis houdt hen niet kan schaden. Hetzelfde geldt bij het kopen van nieuwe planten.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?