De juiste snoeischaar kiezen

Snoeischaren zijn een essentieel gereedschap voor tuinliefhebbers en professionals die hun tuinen met zorg onderhouden. Het juiste type snoeischaar kiezen is van groot belang om ervoor te zorgen dat je de gewenste resultaten behaalt bij het snoeien van je planten en struiken.

8 MIN 10 aug
Laatste update: 11 aug 2023
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 27 aug Creëer een tiny forest in je eigen tuin 5 MIN 13 aug Tuinkalender Augustus 6 MIN 16 jul Tuinieren in juli – Wat komt er bij kijken?
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

In dit artikel bespreken we verschillende soorten snoeischaren, hun kenmerken, voordelen en toepassingen. Ook gaan we in op het onderhoud van je snoeischaar voor als je het perfecte exemplaar eenmaal in huis hebt. Lees snel verder en kies de perfecte snoeischaar!

Waarom een goede snoeischaar essentieel is

Door het kiezen van de juiste snoeischaar kun je efficiënt en effectief snoeien. Elk type snoeischaar heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, en is geschikt voor verschillende soorten snoeiwerkzaamheden. Het gebruik van de verkeerde snoeischaar kan leiden tot beschadigde planten en ongewenste resultaten. 

Ook op ergonomisch vlak heeft het kiezen van een geschikte snoeischaar voordelen. Om een juiste keuze te maken, is het belangrijk om te begrijpen welke soorten er zijn en welke snoeischaar het beste bij jouw behoeften past.

Snoeischaren op de grond naast een schep en handschoenen
Met de juiste snoeischaar werk je efficiënt en ergonomisch. Fotocredits: Stefan Schweihofer via Pixabay

De verschillende soorten scharen voor in de tuin

Er zijn verschillende soorten handsnoeischaren beschikbaar, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Grofweg verdelen we de snoeischaren in 3 soorten:

 • De ‘huis-tuin-en-keuken-snoeischaar’ ofwel tuinschaar: voor allerlei klussen, zoals het snoeien van dunne, kleine takken en struiken.
 • De takkenschaar: dit is een lange snoeischaar voor hogere takken
 • De heggenschaar: deze schaar is speciaal bedoeld voor het snoeien en in vorm knippen van heggen en struiken.

Als richtlijn bij het kiezen van een snoeischaar kun je aanhouden dat je bij takken tot 25 centimeter dikte een gewone snoeischaar kunt gebruiken. Tussen de 25 en 50 centimeter kun je het beste kiezen voor een takkenschaar. Vanaf de 50 centimeter wordt een snoeizaag interessant. In dit artikel houden we het bij de scharen.

Bij snoeischaren en takkenscharen heb je de keuze tussen bypass- en aambeeldscharen. Over het algemeen kun je stellen dat de bypass-scharen geschikt zijn voor precisie, terwijl de aambeeld-modellen beter zijn voor het grovere geschut. Hieronder leggen we het verschil nader uit en komen de meest voorkomende soorten snoeischaren aan bod:

Bypass snoeischaar

Bypass snoeischaren zijn een van de meest populaire typen snoeischaren. Ze hebben twee scherpe messen die langs elkaar snijden, waardoor ze ideaal zijn voor het snoeien van levende takken en het maken van nauwkeurige, schone sneden. Door de langs elkaar bewegende delen wordt deze allemansvriend ook wel papegaaienbek snoeischaar genoemd.

Bypass snoeischaar met geopende, typische papegaaienbek
De bypass snoeischaar wordt ook wel papegaaienbek snoeischaar genoemd.

Bypass snoeischaren zijn vooral geschikt voor het snoeien van bloemen, rozen en jonge takken. Ze bieden een nauwkeurige snede en minimaliseren de kans op infecties en beschadiging van de plant. De bypass-snoeischaar is perfect als je een tuinschaar zoekt voor dagelijks gebruik.

Aambeeld snoeischaar

Aambeeld snoeischaren hebben een enkel mes dat op een aambeeld (het stompe vlak) drukt, waardoor ze ideaal zijn voor het snoeien van dode takken en houtachtige stelen. Ze bieden een krachtige snede en zijn geschikt voor het snoeien van oudere takken en struiken. Door het hefboomeffect hoef je bovendien minder kracht te gebruiken.

Een nadeel is dat aambeeld snoeischaren schade kunnen veroorzaken aan levende planten, dus ze moeten met beleid worden gebruikt.

Iemand snoeit takken met een aambeeld snoeischaar
Voor houtachtige stelen of dode takken, kun je het beste een aambeeld snoeischaar gebruiken. Fotocredits: Michael Schwarzenberger via Pixabay

Ratel snoeischaar

Een snoeischaar met ratel heeft bypass- of aambeeldmessen en is handig voor het snoeien van dikke, houterige stengels. De ratelschaar is voorzien van ratelveren en slimme mechanismen, waardoor je in fasen door een steel snijd. Hierdoor heeft de schaar een hogere snijkracht. De ratel snoeischaar wordt ook wel fasensnoeischaar of traps snoeischaar genoemd. 

Accu of elektrische snoeischaar

Elektrische snoeischaren zijn een handig en tijdbesparend gereedschap voor tuiniers. Ze werken op batterijen of zijn elektrisch aangedreven en bieden krachtige snijprestaties voor het snoeien van takken en struiken. Elektrische snoeischaren zijn vooral handig voor mensen met beperkte kracht in hun handen of voor het snoeien van grote tuinen.

Als je een snoeischaar met accu wilt aanschaffen, is het goed om te weten dat er versies zijn met verwisselbare accu’s en versies met ingebouwde accu. Als je een grote tuin hebt en veel moet snoeien, is een verwisselbare accu het handigst. 

Als de accu leeg is, kun je deze tijdens je klus gewoon wisselen. Bij een exemplaar met een ingebouwde accu moet heel het apparaat opladen, waardoor je verplicht pauze moet nemen. Soms wel fijn misschien, maar niet altijd even handig.

Telescopische snoeischaar

Lange snoeischaren, ook wel takkenscharen genoemd, hebben lange handgrepen en messen, waardoor ze ideaal zijn voor het snoeien van hogere takken en struiken zonder een ladder te gebruiken. Ze bieden extra bereik en hebben vaak een hefboomwerking, waardoor het snoeien van hoge planten gemakkelijker wordt. Gemiddeld kan een lange snoeischaar worden uitgeschoven in lengtes tussen de 2 en 4 meter.

Ratchet snoeischaar

In de categorie uitschuifbare snoeischaren heb je ook nog de ratchet snoeischaar. Dit zijn snoeischaren met het ‘ratchet-principe’: een kliksysteem waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Dit maakt de schaar perfect voor het grove, houtachtige snijwerk.

Snoeischaar kopen: waar let je op?

Bij het kiezen van snoeischaren zijn er enkele belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor jouw tuin:

 • Snoeidoelen: denk na over het soort snoeiwerkzaamheden dat je van plan bent uit te voeren en kies een snoeischaar die geschikt is voor die specifieke taken.
 • Comfort: kies een snoeischaar die comfortabel in je hand ligt en gemakkelijk te hanteren is, vooral als je van plan bent om lange snoeisessies te doen. Let erop dat de handgrepen comfortabel zijn en kies voor een schaar met een vlotte kniptechniek.
 • Kwaliteit: investeer in een kwalitatieve snoeischaar die lang meegaat en bestand is tegen intensief gebruik.
 • Onderhoud: controleer of de snoeischaar gemakkelijk te onderhouden is en ga na of onderdelen te vervangen zijn.
 • Veiligheid: kies bij voorkeur voor een exemplaar met stootrubber en mesvergrendeling.
 • Prijs: denk na over je budget en kies een snoeischaar die past binnen je financiële mogelijkheden.

Welke snoeischaar past bij jou?

Om te bepalen welke snoeischaar voor jou het beste is, is het goed om naar je tuin en jouw lichamelijke conditie te kijken. Bedenk waarvoor je de snoeischaar het meest gaat gebruiken. 

Als je voornamelijk jong groen en bloemen gaat knippen, is een bloemenschaar vaak voldoende. Verwacht je vooral dikkere takken en stug hout te lijf te gaan? Dan is een aambeeld snoeischaar een betere keuze. Als je zowel fijne als echt grove snoeiklussen op het programma hebt staan, kan het prettig zijn om twee verschillende snoeischaren te nemen.

Voor de hand

Sta voordat je een snoeischaar kiest ook stil bij de vraag welke schaar voor jou prettig in de hand ligt. Als je veel snoeiwerk verwacht of snel last hebt van je handen en polsen, kan het de moeite zijn om te investeren in een elektrische snoeischaar of een fasen- of trapsnoeischaar. Bij de laatste wordt de tak in meerdere stappen doorgeknipt, waardoor je minder kracht hoeft te zetten.

 

Gazondokter Louis adviseert:

“Een snoeischaar moet goed op je hand passen. Als dit niet zo is, kun je eerder last krijgen van je handen en polsen. Je hebt speciale snoeischaren voor linkshandigen of snoeischaren die extra groot zijn (handig als je grote handen hebt). Bedenk waar jij behoefte aan hebt en houd hier rekening mee bij de aanschaf.”

Niet alleen de juiste snoeischaar, ook de juiste tools maken jouw tuinwerk leuker en lichter. Welk gereedschap onmisbaar is, ontdek je in ons artikel over essentieel tuingereedschap.

Pop-up Tuinafvalzak
Pop-up Garden Garbage Bag
Pop-up Tuinafvalzak
Pop-up Tuinafvalzak 41 Liter
 • Blijft zelfstandig staan
 • Makkelijk te verplaatsen
 • Grote inhoud van 41 Liter
Bekijk meer!

Scherp blijven: onderhoud en tips voor een langere levensduur

Als je eenmaal de perfecte snoeischaar hebt gevonden, wil je natuurlijk dat-ie zo lang mogelijk meegaat. Om ervoor te zorgen dat je snoeischaren in optimale conditie blijven, is regelmatig onderhoud essentieel. Hier zijn enkele tips om je snoeischaar goed te onderhouden:

 • Snoeischaren schoonmaken: maak na elk gebruik de messen schoon met een vochtige doek om vuil en plantenresten te verwijderen.
 • Smeer de bewegende delen van de snoeischaar regelmatig in met olie om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken.
 • Snoeischaren slijpen: controleer regelmatig de scherpte van de messen en slijp ze indien nodig. Met scherpe messen maak je een mooiere snede.
 • Bewaar de snoeischaar op een droge plaats om roestvorming te voorkomen.
 • Controleer de veer regelmatig en vervang deze indien nodig.

De juiste snoeischaar kiezen, conclusie

Het kiezen van de juiste snoeischaar is essentieel voor het behalen van de gewenste snoeiresultaten in je tuin. Door de verschillende soorten snoeischaren te begrijpen, hun kenmerken en toepassingen, en rekening te houden met belangrijke factoren zoals snoeidoelen, comfort en kwaliteit, kun je de juiste keuze maken. 

Vergeet niet om je snoeischaren regelmatig te onderhouden en te verzorgen om hun levensduur te verlengen. Met de juiste snoeischaar in handen kun je genieten van een goed onderhouden en prachtige tuin.

Veelgestelde vragen over het kiezen van een snoeischaar

Welke snoeischaar is het beste?

Wat voor jou de beste snoeischaar is, hangt af van het te verrichten snoeiwerk en je lichamelijke conditie. Voor dunnere takken heb je genoeg aan een gewone snoeischaar, terwijl het voor dikke takken fijn is om grover geschut in te zetten. Ook de hoeveelheid snoeiwerk speelt een rol. Bij veel snoeien is hulp in de vorm van een accu of trap-systeem handig.

Waarom snoeischaar met aambeeld?

Aambeeld snoeischaren zijn, door het enkele mes dat op het aambeeld drukt, ideaal voor het snoeien van houtachtige stelen en dode takken. Door het hefboomeffect hoef je bovendien minder kracht te gebruiken. Dat maakt deze snoeischaar perfect voor het zwaardere werk.

Wat is een bypass schaar?

Een bypass snoeischaar is de meest gangbare snoeischaar en wordt ook wel papegaaienbek snoeischaar genoemd. Hij bestaat uit 2 scherpe messen die langs elkaar snijden. Door de schone snede zijn ze ideaal voor het snoeien van levende takken. Deze schaar is het meest geschikt voor precisiewerk.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaadmeststoffenverticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.6 (106 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf:  18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.4 (38 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf:  32,99
Top
Top Langwerkende gazonmeststof 4.7 (177 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf:  15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!