Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Buxus snoeien, wanneer, waarom en hoe?
Buxus is een edele, groenblijvende plant die met een beetje handigheid in mooie vormen kan worden gebracht. Dit geeft je tuin net dat beetje meer. We geven je professionele tips, zodat je buxus ook na het snoeien gezond en dicht blijft groeien.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Een buxus is een wintergroene struik die behoort tot de buxusfamilie (Buxaceae). Hij is erg populair als tuinplant en komt oorspronkelijk uit Europa, Azië, Afrika en Noord-Amerika. De structuur van de takken is dicht vertakt, met kleine, tegenover elkaar liggende en leerachtige bladeren.
- Buxus snoeien – Meer dan alleen kunst?
- Snoeien versus trimmen – Wanneer buxus snoeien?
- Het juiste gereedschap voor het snoeien van buxus
- Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van buxus
- De juiste verzorging na het snoeien van de buxus
- Groenafval na het snoeien van buxus op de juiste manier afvoeren
- Veelgemaakte fouten bij het snoeien van buxus
- Veelgestelde vragen over buxus snoeien
Dit maakt het snoeien van buxus een plezierige bezigheid en geeft je tuin een nobel tintje. Je kunt de buxus laag houden, maar ook hoog snoeien. Buxus staat ook wel bekend als buksboom en staat los (als boompje) zijn mannetje, maar is zeker ook geschikt als (lage) haag.
Je kunt buxus in vele vormen trimmen, zoals bollen, piramides en andere geometrische vormen om hagen of accenten te creëren.
Buxus is een winterharde plant die het goed doet in verschillende grondsoorten, mits ze goed gedraineerd zijn. De plant geeft de voorkeur aan zonnige tot halfschaduwrijke locaties en wordt gewaardeerd om zijn niet veeleisende aard en langzame groei. Er zijn verschillende soorten buxus, waaronder gewone buxus (Buxus sempervirens), kleinbladige buxus (Buxus microphylla) en Japanse buxus (Buxus japonica).
Buxus snoeien – Meer dan alleen kunst?
Een buxus in de tuin is een pareltje dat altijd indruk maakt. Het regelmatig snoeien van buxus houdt de plant gezond en dicht en ziet er altijd mooi uit. Er zijn verschillende redenen waarom je buxus moet snoeien. De eerste voor de hand liggende reden: regelmatig snoeien houdt de buxus in de gewenste vorm.
Het regelmatig terugsnoeien van overtollige, oude, zieke en dode scheuten verbetert bovendien de dichtheid en structuur van de plant. Tegelijkertijd bevorder je ook de gezondheid en vitaliteit, omdat er door een uitgedunde binnenkant meer lucht circuleert. Op die manier wordt de vochtigheid gereguleerd. Dit houdt ziekten en plagen op afstand.
Door de buxus gecontroleerd te snoeien, zorg je er ook voor dat de plant niet te groot wordt en niet meer ruimte in beslag neemt dan je in gedachten had.
Snoeien versus trimmen – Wanneer buxus snoeien?
Je wilt je buxus snoeien, maar wanneer kun je dat het beste doen? Bij het snoeien van buxus wordt onderscheid gemaakt tussen twee-jaarlijkse vormsnoei en regelmatig snoeien (snoei-onderhoud). Laten we het verschil eens nader bekijken:
Vormsnoei
Afhankelijk van de inspanning snoeien sommige tuinders hun buxus maar één keer per jaar – namelijk aan het begin van het nieuwe seizoen. Er zijn echter goede redenen om je buxus twee keer per jaar te snoeien. Met elke vormsnoei (begeleidende snoei) bereid je de plant voor op de komende ‘seizoensstress’: ijzige winters en hete zomers. De vormsnoei richt zich op het verwijderen van probleemtakken. En dat doe je liever een keer te veel dan een keer te weinig.
Snoeien in de lente gebeurt meestal voordat de groei begint, zodra het gevaar voor vorst voorbij is en de temperaturen stijgen. Traditioneel is dit na Ijsheiligen in mei, maar de laatste nachtvorst valt de laatste jaren steeds vroeger. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de buxus te snoeien in maart of april. Houd wel altijd goed het weerbericht (en de kans op vorst) in de gaten.
De snoeibeurt in het voorjaar is om de buxusplant te ontdoen van dood of beschadigd gebladerte en de plant al wat vorm te geven. Ook controleer je de staat van de plant en hoe deze de winter heeft overleefd. Afhankelijk van hoe jouw buxus uit de ‘winterslaap’komt, zijn er verschillende maatregelen nodig, zoals bestrijding van ziekten en plagen of bemesting.
De nazomer-/herfstsnoei vindt meestal plaats in augustus of september. Nu heeft de buxus zijn hoofdgroei achter de rug. Het snoeien helpt de vorm te behouden en de groei voor de winter te reguleren. Hoe gezonder de plant de winter in gaat, hoe makkelijker hij de natte en ijzige maanden doorkomt. Het is daarom extra belangrijk om zieke takken te verwijderen.
Aangezien de temperaturen nog steeds sterk kunnen variëren, moet je altijd de weersvoorspelling in de gaten houden. Het is belangrijk om buxus niet te snoeien bij hoge temperaturen of in direct zonlicht, omdat dit de plant kan verbranden of belasten. Een koele, bewolkte, regenvrije avond is ideaal voor het snoeien van buxus. Laat in de middag is ook goed zolang de zon minder intens is.
Trimmen
Afhankelijk van de complexiteit van de vorm kun je de buxus vanaf april/mei tot laat in de herfst om de 4 weken snoeien zodat de plant zijn vorm behoudt (het in model knippen).
Het voordeel van deze methode is dat je de buxus tegelijkertijd kunt controleren op ziekten en plagen en deze indien nodig direct kunt bestrijden.
Door regelmatig uit te dunnen (en het model bij te houden) loop je ook niet het risico de plant bij vormsnoei een te radicale knipbeurt te geven. Dit kan de plant onnodig belasten en daardoor vatbaarder maken voor ziekten en plagen.
Heb je andere groene hagen of planten in de tuin die je in vorm wilt snoeien? Bekijk dan ook eens deze artikelen, zodat je precies weet waar je op moet letten.
Taxus snoeien – alles wat u moet weten
Coniferen snoeien – zo doe je het goed
Het juiste gereedschap voor het snoeien van buxus
Een paar essentiële gereedschappen zijn essentieel voor het snoeien van buxus:
Snoeischaar: een scherpe en robuuste snoeischaar is het belangrijkste gereedschap bij het knippen van buxus. Hiermee snoei je perfect dunne takken en lange scheuten. De snoeischaar moet goed in de hand liggen, zodat elke knip zit.
Heggenschaar: voor veel of grotere buxus is een heggenschaar de snellere keuze. Elektrisch of op benzine maakt het snoeien van buxus een stuk makkelijker en bespaart je veel tijd.
Handzaag: de meest veilige manier om dik of hard hout te verwijderen, is door een robuuste handzaag te gebruiken met een veilige, antislip-handgreep.
Slijpgereedschap: om precieze sneden te maken en de gezondheid van de buxus niet te schaden, moet je snijgereedschap scherp houden. Je kunt slijpgereedschap (zoals een wetsteen of slijper) gebruiken om de messen van snoeischaren of zagen te slijpen. Maak ook regelmatig je gereedschap schoon.
Hierdoor blijft het er zo lang mogelijk als nieuw uitzien en worden geen ziekten of plagen van andere zieke planten overgedragen.
Handschoenen: draag altijd handschoenen bij het snoeien van buxus om je handen te beschermen tegen mogelijk letsel door doornen of scherpe randen. Kies tuinhandschoenen die comfortabel zitten en je voldoende bewegingsvrijheid geven.
Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van buxus
Terug naar de kern van dit artikel: buxus snoeien. De volgende stappen en tips helpen je om een strakke vorm te krijgen en de plant (en jezelf) niet onnodig te belasten:
- Slijp, reinig en droog je gereedschap.
- Spreid een zeil uit onder de planten. Zo kun je de buxus snoeien zonder daarna overal afval te moeten verzamelen.
- Snoei de plant eerst grof door lange scheuten te verwijderen.
- Dun de plant uit. Verwijder dode, zieke, dunne en zwakke takken naar de dichtstbijzijnde gezonde scheut of hoofdstengel. Verwijder ook ongewenste dikke takken.
- Gebruik een mal of patroon om je buxus in de juiste vorm te zagen. De beste resultaten bereik je met een touwtje of een duimstok. Werk van boven naar beneden en van buiten naar binnen.
- Verwijder nu het zeildoek en het ingezamelde groenafval.
- Bemest en geef je buxus uitgebreid water. Het is daarbij niet de bedoeling dat het water blijft staan, dus overdrijf het niet.
De juiste verzorging na het snoeien van de buxus
Je buxus is nu gesnoeid en uitgedund en klaar om te shinen. Je buxusplant snoeien is dan ook zeker de moeite waard. Om zo lang mogelijk van je mooi gevormde buxus te genieten, dien je enkele stappen in je tuinverzorgingsprogramma op te nemen.
Regelmatig water geven is belangrijk voor buxus, zeker na het snoeien en trimmen. De grond op de plant moet vochtig, maar niet te nat zijn. Te veel water kan leiden tot wortelrot of schimmel. Dit verzwakt je plant en maakt hem kwetsbaar voor ziekten en plagen. Staat je buxus in een pot? In dat geval heeft-ie iets meer water nodig, omdat de grond in potten sneller uitdroogt.
Naast water is een goede bemesting belangrijk om de buxus gezond te houden. Een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte, speciaal samengesteld voor groenblijvende planten, is ideaal. Volg altijd de instructies op de verpakking. Onze vloeibare bio buxus-mest is speciaal afgestemd op de behoefte van de buxus en zorgt voor mooie, diepgroene bladeren.
- Werkt geleidelijk en langdurig
- Ideaal voor watergeven met een gieter
- Geschikt voor alle soorten buxussen en groenblijvende planten
Een laag mulch van 5 tot 10 cm kan helpen de grond vochtig te houden, onkruid te verminderen en wortels te beschermen tegen extreme temperaturen. 3-in-1 bescherming, zeg maar. Lekker praktisch! Zorg er echter voor dat de mulch op enige afstand van de stam wordt uitgespreid.
Je dient je buxus uiterlijk bij het maandelijks snoeien te controleren op ziekten en plagen – bijvoorbeeld bij het maaien van het gazon. Als je merkt dat er iets mis is, moet je onmiddellijk actie ondernemen. Veelvoorkomende boosdoeners zijn buxusmotten, schimmelinfecties of echte meeldauw. Hier lees je meer over het bestrijden van buxusmotten.
Groenafval na het snoeien van buxus op de juiste manier afvoeren
Wist je dat buxus giftig is? Daarom zijn er aan de verwijdering van groenafval enkele regels verbonden om het milieu te beschermen. Gelukkig bieden lokale regelgevende instanties enkele oplossingen om het groenafval na het kappen van de buxus op een professionele manier af te voeren.
De beste oplossing is je eigen composthoop. Als je jouw compost niet gebruikt om uw groente- en fruitbedden te bemesten, kun je het groenafval op die manier snel en veilig afvoeren. Idealiter versnipper je het groenafval en meng je het daarna met ander organisch materiaal zoals bladeren, tuin- of keukenafval. Dat versnelt het proces.
Ook de gemeente of het stadsbestuur bieden verschillende mogelijkheden voor het afvoeren van groenafval. Sommige gemeenten bieden een speciale ophaaldienst voor groenafval. Afhankelijk van het aanbod en de hoeveelheid kun je jouw groenafval ook inleveren bij het plaatselijke recyclagepark of inzamelpunt. Let op de lokale regelgeving.
Veelgemaakte fouten bij het snoeien van buxus
Hoewel buxus relatief gemakkelijk te verzorgen is, kunnen er bij het snoeien toch een paar foutjes insluipen. Let daarom bij het snoeien, trimmen en verzorgen van buxus op de volgende punten:
Overmatig snoeien: overmatig snoeien kan de buxusplant belasten en de groei beïnvloeden. Het is beter om elke 4 weken regelmatig licht af te knippen om de gewenste vorm te behouden. Een gezonde plant brengt immers het minste werk en de minste kosten met zich mee.
Buxus snoeien als de zon schijnt: knip je buxus alleen op licht bewolkte en koele dagen. Te sterke en directe zonnestralen kunnen de interfaces verbranden en de plant onnodig belasten.
Onjuiste snoei: bij het snoeien van buxus moet elke snede zorgvuldig worden gemaakt om de plant niet te beschadigen. Gebruik alleen scherp en schoon gereedschap om precieze sneden te maken. Vermijd scheuren en pletten van de takken tijdens het snoeien. Onzuivere inkepingen verzwakken de plant en trekken ziekten en plagen aan.Snoeien op het verkeerde moment: het snoeien van buxus moet altijd op het juiste moment van het jaar plaatsvinden. Tijdens de winterslaap en de sterke groeifase in de zomer kun je de buxus het beste met rust laten.
Veelgestelde vragen over buxus snoeien
Om de plant niet onnodig te belasten, dien je altijd schoon en scherp gereedschap te gebruiken. Snoei de buxus dan vroeg in het seizoen (voor de groeifase) en in de nazomer/herfst. Je moet de plant ook elke 4 weken iets bijsnijden.
Dit wordt niet aanbevolen. Te radicaal snoeien kan de plant belasten en vatbaar maken voor ziekten en plagen. Maandelijks snoeien is ideaal, zodat je bij het snoeien om de zes maanden niet teveel hoeft weg te knippen.
Idealiter snoei je je buxus op een koele en bewolkte maar droge middag of vroege avond. Zorg ervoor dat je niet in direct zonlicht met de schaar aan de slag gaat, anders kunnen de snijwonden verbranden.
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
Springstaartjes Herkennen & Bestrijden: Een Complete GidsHeb je ooit al eens kleine, springende beestjes in je huis of planten gezien? Dan heb je waarschijnlijk te maken met springstaartjes. Hoewel ze meestal ongevaarlijk zijn, kunnen springstaartjes in huis of in potgrond een vervelend probleem worden als ze in aantal groeien.Lees meer
-
Petunia Planten & Verzorgen: De Complete GidsAlles wat je moet weten over het planten en verzorgen van petunia's. Zorg voor een langdurige bloei met deze handige tips.Lees meer
-
Zo Plant en Verzorg Je een Plumeria (Frangipani)Plumeria, of frangipani, is een betoverende tropische plant en de bloemen ruiken goddelijk. Of je nou droomt van een tropisch paradijs of gewoon een vleugje exotische schoonheid aan je tuin wilt toevoegen, de frangipani plant is een uitstekende keuze die je beloont met zijn levendige bloemen en zoete geur.Lees meer
-
Ligusterhaag Planten & Verzorgen: De Complete GidsLigusterhaag planten en verzorgen: Alles wat je moet weten voor een strakke, gezonde haag. Van planttips tot snoeien en onderhoud.Lees meer
-
Cactus Planten & Verzorgen: De Complete GidsDe cactus is een fascinerende plant die met zijn unieke vormen en ongelooflijke aanpassingsvermogen enorm tot de verbeelding spreekt. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of net begint met het houden van kamerplanten, cactussen openen een wondere wereld vol mogelijkheden waarin we je graag wegwijs maken.Lees meer
-
Ritnaalden Herkennen En Natuurlijk BestrijdenRitnaalden kunnen een ware nachtmerrie zijn voor je moestuin. Deze kleine, oranje-bruine larven van kniptorren houden zich ongemerkt op in de bodem en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan bij verschillende gewassen. Het herkennen en bestrijden van ritnaalden is van groot belang om je moestuin te beveiligen tegen dit vervelend ongedierte.Lees meer
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Hedera Kweken En VerzorgenMet Hedera die zich langs de muren omhoog slingert, krijgt je buitenruimte net dat tikje extra gezelligheid. De plant voegt ook meer groen toe aan je balkon of binnenruimte in hangmanden of potten. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten bij het kweken en verzorgen van Hedera.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?