Ongedierte, Tuin tips,

Vuurwantsen in de tuin – wat nu?

Vuurwantsen zijn bijna overal te vinden. In de tuin, in het park, in de grasberm en soms op eenzame bomen. Ze zijn klein, opvallend rood en hebben een interessant zwart (maskerachtig) patroon op hun schild. We vallen met de deur in huis: ze zijn absoluut onschadelijk.

5 MIN 20 okt
Laatste update: 27 okt 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Met hun rode kleur en zwarte aftekeningen zien vuurwantsen er behoorlijk gevaarlijk uit. Dat is ook de bedoeling. Het enige dat hen tegen vijanden beschermt, is namelijk hun camouflage als ‘giftige kever’. Omdat ze niet eens een tanden hebben, maar eerder een subtiel slurfje, knabbelen ze niet aan je planten.

Inhoudsopgave:
 • De familie van de vuurwantsen
 • Vuurwantsen herkennen
 • Favoriete plekken van vuurwantsen 
 • Vuurwantsen in de tuin: schadelijk of nuttig?
 • Zijn vuurwantsen giftig?
 • De rol van vuurwantsen in het ecosysteem
 • Vuurwantsen bestrijden
 • Natuurlijke vijanden
 • Vuurwantsen: helemaal zo slecht nog niet
 • Veelgestelde vragen over vuurwantsen

De familie van de vuurwantsen

De gewone vuurwants (Pyrrhocoris apterus) behoort tot de familie van de vuurwantsen (Pyrrhocoridae). De soorten verschillen onder meer in hun kleur. Hun grootte varieert ook. Sommige soorten worden wel 1 cm lang.

De vuurwants wordt ook wel vuurkever genoemd. Toch klopt dat niet helemaal. Vuurkevers zijn rode kevertjes. De vuurwants behoort tot de wantsen.

De rode wantsen zijn wijdverspreid in Noord-Amerika en Europa. Ze komen meestal voor in groepen op zonnige plaatsen.

Vuurwantsen herkennen

Vuurwantsen zijn gemakkelijk te herkennen dankzij hun felrode of oranje kleur en opvallende zwarte patronen op hun rug. Deze patronen variëren afhankelijk van de soort, maar hebben vaak een kenmerkend X- of kruispatroon. Sommige soorten hebben ook zwarte vlekken of strepen. 

Een vuurwants van dichtbij op paarse bloem
In Europa zien vuurwantsen er vaak zo uit. Fotocredits: Erik_Karits/pixabay

De lichamen van de rode wantsen zijn plat en ovaal, met zes poten en twee voelsprieten. Ze hebben een slurf waarmee ze plantensappen opzuigen. Het gaat hier vooral om de sappen die planten afscheiden. De sappen van mijten en bladluizen – of ze nu dood of levend zijn – staan ook op het menu van de insecten. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en zijn eerder nuttig dan schadelijk.

Gazondokter Louis adviseert:

“Vuurwantsen zijn graag geziene gasten in mijn tuin. Als ze te dicht bij de zithoek komen, veeg ik ze op om ze te beschermen en zet ik ze weer aan de rand van de tuin neer.”

Favoriete plekken van vuurwantsen 

Vuurwantsen verzamelen zich graag in grote groepen. Als ze zich bij jou in de tuin goed voelen, kan het al zijn lijken op een heuse vuurwants-plaag. De kans dat je een zwerm vuurwantsen ziet, is groter in de warme maanden. Gedurende deze tijd zijn de insecten steeds meer op zoek naar voedsel en partners.

Vuurwantsen verblijven het liefst op zonnige, warme plaatsen. Muren die een deel van de warmte opslaan zijn daarom vooral populair bij deze rood-zwarte kever. Ze zitten ook graag op warme trottoirs. Dit is behoorlijk gevaarlijk als er veel voetgangers zijn. Je kunt ze ook vinden onder dode bladeren of in de buurt van rottend hout, waar ze naar voedsel zoeken.

Vuurwantsen zijn over het algemeen overdag actief en besteden het grootste deel van hun tijd aan het zoeken naar voedsel en het verzorgen van hun kroost. Ze leggen hun eieren in de buurt van voedselbronnen. De jonge insecten, nimfen genoemd, blijven bij hun ouders totdat ze volwassen zijn.

Groepje etende vuurwantsen op plant
Vuurwantsen eten het liefst plantensappen. Fotocredits: Nennieinszweidrei/pixabay

Vuurwantsen in de tuin: schadelijk of nuttig?

Op het eerste gezicht lijken vuurwantsen schadelijk. Dat is ook begrijpelijk. Door hun giftige look gaan veel mensen er al snel vanuit dat de vuurwants veel schade aanricht in de tuin. In feite zijn de beestjes onschadelijk en zelfs behoorlijk nuttig. Ze voeden zich voornamelijk met dood plantaardig materiaal en rottend hout, waardoor de grond wordt verrijkt met voedingsstoffen.

Rode wantsen eten alleen levende planten als ze geen andere voedselbron kunnen vinden. In veel gevallen helpen ze zelfs schadelijke insecten zoals bladluizen of slakken te bestrijden. Vuurwantsen helpen bij het afbreken van dood plantaardig materiaal en rottend hout. Ze kunnen ook helpen schadelijke insecten te bestrijden door ze als voedselbron te gebruiken. En hoewel ze soms levende planten eten, veroorzaken ze zelden ernstige schade.

Zijn vuurwantsen giftig?

Nee, de rode kevertjes zijn niet giftig. Integendeel: de vuurwants is volkomen onschadelijk voor mens en dier. De beestjes steken of bijten niet en produceren geen gif.

Hun felle kleur dient vooral om roofdieren af ​​te schrikken. Veel roofdieren leren dat felgekleurde dieren vaak giftig zijn, en daarom beschermt de kleur van vuurwantsen hen tegen deze bedreigingen. 

De rol van vuurwantsen in het ecosysteem

Vuurwantsen spelen een belangrijke rol in ons ecosysteem. Ze helpen bij het afbreken van dood plantaardig materiaal en rottend hout, waardoor de grond wordt verrijkt met voedingsstoffen. Ze kunnen ook helpen schadelijke insecten te bestrijden door ze als voedselbron te gebruiken.

Vuurwantsen zijn ook een belangrijke voedselbron voor veel andere dieren, waaronder vogels, reptielen en amfibieën. Hun felle kleur schrikt sommige roofdieren af, maar veel dieren hebben geleerd dat vuurwantsen onschadelijk en voedzaam zijn.

Vuurwantsen bestrijden

Een van de gemakkelijkste en meest milieuvriendelijke methoden om de vuurwants te bestrijden, is om ze handmatig te verwijderen. Als je vuurwantsen in je tuin of op je terras aantreft, kun je ze gewoon verzamelen en naar een minder storende locatie verplaatsen. Dit werkt perfect met een zachte borstel: simpelweg afvegen, opvangen en neerzetten op een plek naar keuze.

Je kunt vuurwantsen ook chemisch bestrijden, maar hiervan zien we zelf het nut niet zo in. Dit zal waarschijnlijk meer schade toebrengen aan jou en je tuin dan een paar onschuldige insecten dat doen.

Zwerm vuurwantsen op hout
Een zwerm vuurwantsen is heel onschuldig. Fotocredits: MelaniMarfeld/pixabay

Natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden van vuurwantsen, zoals vogels of hagedissen, kunnen een vuurwants-plaag beperken. Hoe je vogels naar je tuin kunt lokken, lees je in ons artikel post over vogelvriendelijke tuinen

Ook kun je jouw tuin aantrekkelijker maken voor hagedissen. Hagedissen houden van warmte, dus voldoende licht en schaduw zijn noodzakelijk. Hagedissen zijn ectotherme wezens, wat betekent dat ze afhankelijk zijn van externe warmtebronnen. Het opnemen van bodembedekkers, zandheuvels en stenen in het tuinontwerp is niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar dient ook als een ideale zonneplek voor deze wezens. 

Vuurwantsen: helemaal zo slecht nog niet

Vuurwantsen zijn vaak onbegrepen wezens. Ze kunnen storend zijn en sommige mensen voelen zich ongemakkelijk bij hun aanwezigheid. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat deze kleine insecten een natuurlijk en waardevol onderdeel van ons ecosysteem zijn.

Ze helpen bij het afbreken van dood plantaardig materiaal en rottend hout, ze bestrijden schadelijke insecten en zijn een belangrijke voedselbron voor veel andere dieren. Ze zijn onschadelijk voor mens en huisdier en zijn een teken van een gezond milieu.

Veelgestelde vragen over vuurwantsen

Waarom zijn vuurwantsen gevaarlijk?

Vuurwantsen zijn niet gevaarlijk, ze zien er alleen zo uit. Deze camouflage dient om de vuurwantsen te beschermen tegen vijanden. In de natuur signaleert de kleur rood in combinatie met de zwarte patronen: “Let op! Ik ben giftig”. Een goede truc van de vuurwantsen.

Zijn vuurwantsen schadelijk voor mensen?

Nee, vuurwantsen zijn op geen enkele andere manier giftig of schadelijk.

Wat trekt vuurwantsen aan?

Vuurwantsen houden van warmte. Loofbomen bieden vaak een goede leefomgeving voor de rode insecten. Ze voeden zich voornamelijk met sap van dode plantendelen.

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaadmeststoffenverticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf:  16,99
Top
Top Larvex voorkom & herstel van engerlingen & emelten 4.5 (8 beoordelingen) Beschermt tegen stress, insecten en ziekten | Verhoogt de weerstand van je gazon | Voorkomt schade door engerlingen en emelten  23,99
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct  17,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!