Tips & Advies
groene vijgen
8 MIN 13 dec
Laatste update: 15 dec 2023

De Vijgenboom Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe

Wil je genieten van een mooie oogst? Dan moet je aan de slag, want snoeien doet deze boom groeien! Top tips voor het snoeien van je vijgenboom.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Verse vijgen zijn heerlijke, zoete lekkernijen die het kweken meer dan waard zijn. En gelukkig is een vijgenboom snoeien niet moeilijk. We vertellen je hoe je aan de slag gaat om een overvloedige oogst te realiseren.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom de vijgenboom snoeien?
 • Vijgenboom snoeien: wanneer?
 • En wanneer niet?
 • Vijgenboom snoeien, stap voor stap
 • Vijgenboom sterk terugsnoeien
 • Tips voor het snoeien in de zomer
 • Benodigdheden
 • Verzorging na het snoeien
 • Veelvoorkomende fouten
 • Veelgestelde vragen over snoeien vijgenboom

Waarom de vijgenboom snoeien?

Het snoeien van een vijgenboom is essentieel om verschillende redenen. Ten eerste stimuleert het snoeien de groei van nieuwe scheuten en takken, wat uiteindelijk resulteert in een hogere opbrengst aan vijgen. 

kleine vijgen

Daarnaast helpt het verwijderen van dode, beschadigde of zieke takken om de boom gezond te houden en te beschermen tegen ziektes en plagen. 

Bovendien kun je door het snoeien van de vijgenboom de vorm van de boom behouden en de grootte beperken. Dat laatste is vooral handig als je een kleine tuin hebt of de vijgenboom in een pot kweekt. De vijg groeit in de zomer namelijk behoorlijk snel.

Vijgenboom snoeien: wanneer?

Het is belangrijk om te weten wanneer je vijgenbomen moet snoeien, omdat dit invloed heeft op de gezondheid en het groeipatroon van de boom.

Over het algemeen wordt aanbevolen om vijgenbomen in de late herfst of in de winter te snoeien, voordat de knoppen beginnen uit te lopen en voordat de sapstroom op gang komt. 

Dit geeft de boom voldoende tijd om te herstellen voordat het groeiseizoen begint. Het is hierbij wel goed om even te vermelden dat dit kan variëren afhankelijk van de specifieke soort vijgenboom die je hebt.

November, december en januari zijn perfecte maanden om je vijgenboom te snoeien. De boom heeft dan geen bladeren meer en bevindt zich nog in rust. Dat wil zeggen dat het groeiseizoen nog niet is begonnen. 

En wanneer niet?

Nog belangrijker is het misschien wel om te weten wanneer je je vijgenboom juist niet moet snoeien. Snoei je vijg niet in het voorjaar. Hierdoor kan, omdat de sapstroom in volle gang is, de vijgenboom gaan bloeden en uiteindelijk zelfs verzakken of afsterven.

Ook de vijgenboom snoeien als het vriest of regent is geen goed idee. De snoeiwonden kunnen dan niet goed herstellen (of door de kou erger worden). Via de regen kunnen er ziektekiemen in de wond terechtkomen.

Vijgenboom snoeien, stap voor stap

Vijg aan een tak

Als je je ‘vijg’ gaat snoeien, is het raadzaam om structueel te werk te gaan. Volg deze stappen voor een gezonde en productieve boom:

Stap #1: Inspecteer de boom

Voordat je begint met snoeien, is het belangrijk om de vijgenboom zorgvuldig te inspecteren. Verwijder eerst alle dode, beschadigde of zieke takken. Deze takken kunnen de gezondheid van de boom aantasten en moeten worden verwijderd om de groei van nieuwe takken te stimuleren.

Stap #2: Creëer een open takkengestel

Een open takkengestel zorgt voor een betere luchtcirculatie en bevordert de groei van vijgen. Kies een aantal van de oudste, meest verhoute takken en snoei ze tot aan de basis terug. Dit helpt de boom om nieuwe scheuten en takken te ontwikkelen.

Stap #3: Snoei takken die de vorm verstoren

Verwijder takken die de vorm van de vijgenboom verstoren. Dit kunnen takken zijn die recht omhoog groeien, takken die andere takken in de weg zitten, of takken die de vorm van het takkengestel verstoren. Door deze takken weg te snoeien, behoud je de gewenste vorm van de boom.

Stap #4: Snoei zijtakken terug

Om de groei van nieuwe takken te stimuleren, snoei je zijtakken terug tot ongeveer 3 tot 4 knoppen vanaf de hoofdtak. Dit helpt ook om de vorm van de boom te behouden en bevordert de opbrengst van vijgen.

Stap #5: Snoei dikke takken voorzichtig

Als je dikke takken moet snoeien, gebruik dan een snoeizaag en zaag voorzichtig om de boom niet te beschadigen..

Stap #6: Verzorg de vijgenboom na het snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om de boom goed te verzorgen. Geef de boom voldoende water en bemesting om de groei te stimuleren. Zorg er ook voor dat de boom voldoende zonlicht krijgt voor een optimale opbrengst aan vijgen.

De Tuindokter:
Je kunt er ook voor kiezen om een snoeibalsem om de snoeiwonden aan te brengen. Dit maakt de wonden minder vatbaar voor infecties.

Vijgenboom sterk terugsnoeien

Hoewel het meestal wordt aanbevolen om vijgenbomen licht te snoeien, kan het soms nodig zijn om ze sterk terug te snoeien. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn als de boom te groot is geworden of als er ziektes of plagen zijn die moeten worden behandeld. 

De beste tijd om vijgenbomen sterk terug te snoeien is in de late winter of vroege lente, voordat de knoppen beginnen uit te lopen. Wees echter voorzichtig bij het sterk terugsnoeien van vijgenbomen, omdat dit de groei en vruchtvorming kan beïnvloeden. 

Houd altijd rekening met de gezondheid en het groeipatroon van de boom voordat je besluit om je vijgenboom sterk terug te snoeien.

Tips voor het snoeien in de zomer

Hoewel het snoeien van een vijgenboom in de winter het meest gebruikelijk is, kun je ook in de zomer enkele snoei werkzaamheden uitvoeren. Het snoeien van de vijgenboom in de zomer kan helpen om de vorm en grootte van de boom te behouden. 

Zorg er wel voor dat je niet te veel takken weghaalt, omdat dit het risico op zonnebrand kan verhogen en de vijgenoogst kan verminderen. Kies een bewolkte dag uit om te snoeien en draag handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen vrijkomende sappen. Deze kunnen de huid namelijk irriteren en zelfs brandworden veroorzaken. Geen katje om zonder handschoenen aan te pakken dus!

Benodigdheden

Voordat je je vijgenboom gaat snoeien, is het belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Hier zijn enkele essentiële gereedschappen die je nodig hebt:

 • Snoeischaar: een scherpe snoeischaar is essentieel om de takken van de vijgenboom nauwkeurig en netjes te snoeien.
 • Takkenschaar: voor dikkere takken die te groot zijn voor een snoeischaar, heb je een takkenschaar nodig.
 • Zaag: in sommige gevallen kan een snoeizaag nodig zijn om dikke takken (vanaf een diameter van 3 centimeter) of delen van de boom te verwijderen.
 • Tuinhandschoenen: het is altijd verstandig om tuinhandschoenen te dragen om je handen te beschermen tegen scherpe takken en eventueel vrijkomend sap.
 • Veiligheidsbril: om je ogen te beschermen tegen rondvliegende takken of takken die terugveren tijdens het snoeien.
Tuinier gereedschap in een mandje

Zorg ervoor dat je gereedschap schoon en scherp is voordat je begint met het snoeien van je vijgenboom.

Heb je moeite met het vinden van de juiste snoeischaar? Wij helpen je verder!

Verzorging na het snoeien

Naast het snoeien zijn er nog enkele belangrijke tips om je vijgenboom gezond en productief te houden:

 • Bewatering: zorg ervoor dat je vijgenboom voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Houd de grond gelijkmatig vochtig, maar vermijd overbewatering.
 • Bemesting: geef je vijgenboom regelmatig een evenwichtige meststof om de groei en vruchtvorming te bevorderen. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.
 • Bescherming tegen vorst: Als er een koude winter op komst is, is het belangrijk om je vijgenboom te beschermen. De vijgenboom is namelijk het Mediterrane klimaat gewend. Hoewel de vijg ook hier de laatste tijd steeds populairder wordt (en er ook meer soorten zijn die beter tegen vorst en kou kunnen) is het slim om de boom met een deken of tuinvlies te bedekken tijdens koude nachten.

Veelvoorkomende fouten

Hoewel het snoeien van vijgenbomen geen hogere wiskunde is, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden:

 • Overmatig snoeien: het te veel snoeien van vijgenbomen kan de groei en vruchtvorming belemmeren. Snoei met mate en behoud een goede balans tussen het verwijderen van overtollige takken en het behouden van een gezonde boomstructuur.
 • Snoeien op het verkeerde moment: je vijgenboom snoeien op het verkeerde moment kan de groei en gezondheid van de boom negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je de juiste tijd kiest om te snoeien.
 • Onvoldoende verzorging na het snoeien: na het snoeien is het belangrijk om de snoeiwonden te verzorgen en de boom te helpen herstellen. Vergeet niet om snoeiwondzalf aan te brengen en de boom regelmatig water te geven.
Open gesneden vijgen

Veelgestelde vragen over snoeien vijgenboom

Wanneer moet je een vijgenboom snoeien?

Je kunt vijgenbomen het beste in de late herfst of in de winter snoeien. Snoei vijgenbomen niet in de lente en ook niet als het vriest of regent. Je vijgenboom snoeien in de zomer (een onderhoudssnoei) kan ook, kies dan wel een bewolkte dag uit.

Hoe moet je een vijgenboom snoeien?

Verwijder als je je vijgenboom gaat snoeien eerst kruisende takken en dood hout. Maak een mooi open takkengestel en snoei zijtakken terug tot 3 tot 4 knoppen vanaf de hoofdtak.

Waar kan een vijgenboom niet tegen?

Vijgenbomen kunnen niet goed tegen kou en vorst. Beschem je vijgenboom tijdens koude winternachten met een deken. Snoei de vijgenboom daarnaast nooit in het voorjaar. Dan is de sapstroom in volle gang. Door op dat moment te snoeien, kan de vijgenboom gaan bloeden.

Je vijgenboom snoeien is niet moeilijk. Maar je moet wel even weten hoe en wanneer (en wanneer juist niet) dit moet gebeuren. We hopen je met deze gids een heel eind op weg te helpen. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, laat het ons vooral weten! 

Meer van onze tuintips lezen? Je vindt ze hier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!