Verticuteren,

Hoe verticuteren? Met een verticuteermachine of met de verticuteerhark?

Een verticuteermachine is onmisbaar voor een goed onderhoud van je gazon. Maar welke variant kies je en waar moet je op letten? Welke messen gebruik je? En waarom moet je eigenlijk verticuteren? Dat leggen we je haarfijn uit.

3 MIN 01 mei
Laatste update: 03 nov 2022
Delen:

Nieuwste artikelen

10 MIN 17 mrt Wanneer & hoe kun je tulpenbollen planten? – stappenplan 9 MIN 03 mrt Alles over bloembollen planten – Compleet met stappenplan 13 MIN 13 jan De 10 meest gestelde vragen over gras

Waarom verticuteren?

Graswortels hebben frisse lucht nodig. Zeker na de wintermaanden zit je gazon vaak vol met mos, wat het gras verstikt. Door je gazon 1 à 2 keer per jaar te verticuteren. Geef je het frisse lucht. Verticuteren gaat mosvorming tegen én het geeft je gazon de kans te herstellen en gezond te blijven.

Inhoudsopgave:
 • Waarom verticuteren?
 • Verticuteerhark of verticuteermachine?
 • Verticuteerhark
 • Verticuteermachine
 • Uitvoeringen
 • Verticuteermachine kopen of huren?
 • Nazorg
 • Meer over tuinonderhoud?

Verticuteerhark of verticuteermachine?

Verticuteren is een intensieve klus. Gelukkig bestaan er handige hulpmiddelen. Welke variant voor jou het meest geschikt is kun je het best bepalen aan de grootte van je tuin en de hoeveelheid werk die je wilt verrichten.

Louis Hooft

Na het verticuteren ziet je gazon er toegetakeld uit. Maak je geen zorgen, met een goede nazorg is dit zo weer in orde!  

Verticuteerhark

De verticuteerhark heeft twee kanten. Een met scherpe, korte messen en een met lange, minder scherpe messen. Gebruik de kant met de korte messen om te verticuteren. Dit doe je door horizontale en verticale inkepingen te maken, een soort raster. Gebruik de andere kant van de hark om de resten mos en gras bij elkaar te harken. Laat je dit liggen, dan hoopt het zich direct weer op als nieuwe viltlaag.

Het voordeel van de hark is dat deze goedkoop in aanschaf is. Minder fijn is dat het een zeer arbeidsintensieve klus is. Is je gazon groter dan 100 m2? Overweeg dan om een verticuteermachine te gebruiken.

Verticuteerhark met de hand

Verticuteermachine

Verticuteren wordt een stuk gemakkelijker met een verticuteermachine. Bij grotere gazons is dit zelfs aan te bevelen. De verticale messen in de machine brengen sneden aan in de bovenste laag van het gazon. Zo worden mos en vilt verwijderd en wortels doorgesneden. Je gazon kan weer ademen en water opnemen.

Je kunt kiezen uit een elektrische machine of een met een benzinemotor. Een elektrische verticuteermachine is geschikt voor kleinere oppervlaktes, tot aan ongeveer 350 m2. De motoraangedreven machine is geschikt voor alles daarboven. Deze wordt vaak ook professioneel gebruikt.

Verticuteermachine met de hand

Uitvoeringen

Verticuteermachines komen in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Je hebt de keuze uit vaste messen, losse messen en naalden. Vaste messen snijden beter, slijten minder snel en zijn goedkoper in aanschaf, maar losse messen werken weer beter op ondergronden met veel stenen en rotsen. Naalden zijn geschikt om de grond te beluchten. Veel verticuteermachines komen met een opvangbak. Handig, want dan hoef je na afloop niet te ruimen.

Het gazon verticuteren
gazon verticuteerhark
Het gazon verticuteren
Verstelbare Verticuteerhark
 • Geeft het gras lucht, licht en water
 • Stevige tanden maken deze hark ideaal voor het uitkammen van grote hoeveelheden mos
 • Verwijdert gemakkelijk mos
Bekijk de verstelbare verticuteerhark

Verticuteermachine kopen of huren?

Een verticuteerhark schaf je voor een paar tientjes aan bij de bouwmarkt, tuincentrum of tuinmachinewinkel. Voor een verticuteermachine kunnen de kosten oplopen tot enkele honderden euro’s. Wil je dit er niet aan uitgeven? Overweeg dan om een verticuteermachine te huren. Dit kan bij diverse bouwmarkten of bij verhuurbedrijven zoals Boels. Voor één dag betaal je ongeveer 40 tot 60 euro. Tip: deel de huur, de kosten én het werk met je buren. Op één dag verticuteren jullie samen met gemak drie tuinen. Gelijk een stuk gezelliger.

Het gazon verticuteren

Nazorg

Na het verticuteren ziet je gazon er toegetakeld uit. Maak je geen zorgen, met een goede nazorg is dit zo weer in orde. Het herstelproces begint direct en het gras heeft daarom meststoffen en water nodig. Je kunt er ook voor kiezen om op de kale plekken die zijn ontstaan door het verticuteren gelijk graszaad bij te zaaien. Het is heel belangrijk dat je gazon voldoende water krijgt. Sproei daarom 1 tot 2 keer per dag.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!