Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Zo Doe je Dat: Het Gazon Beluchten
Wat is beluchten? Hoe moet het, wat is het beste moment en wat heb je nodig? Dit alles en meer lees je hier!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Licht en lucht zijn essentieel voor de gezondheid en groei van je gazon. Daarom is het beluchten van je grasmat een slimme zet, omdat het ervoor zorgt dat het gras voldoende zuurstof krijgt. Maar hoe kun je dit het beste aanpakken?
- Beluchten van gras, wat is dat?
- Waarom het gazon beluchten?
- Hoe vaak moet je het gazon beluchten?
- Wanneer het gazon beluchten?
- Waarmee kun je het beste je gazon beluchten
- Hoe diep in de grond moet je beluchten?
- Moet je een nieuw gazon beluchten?
- Is beluchten hetzelfde als verticuteren?
- Wat te doen na het beluchten van het gazon?
- Stappenplan beluchten
- Klaar om aan de slag te gaan?
Beluchten van gras, wat is dat?
Bekijk je liever de video? Dat kan natuurlijk ook!
Meer gazontips? Abonneer je op ons YouTube-kanaal.
Beluchten betekent letterlijk lucht in de grond brengen door kleine stukjes uit de grond te halen. Zo ontstaan luchtzakjes waardoor lucht, licht, water en voeding hun weg naar beneden vinden. Dit bevordert de ontwikkeling van wortels en maakt de grasmat sterker en mooier.
Bij een dichtgeslagen grond, veroorzaakt door tuinmeubelen, speeltoestellen, een looppad, of het gewicht van de grasmaaier, is beluchten nodig. Niet het hele gazon heeft hier last van; sommige delen worden intensiever gebruikt. Het gevolg is dat regen niet meer verwerkt kan worden, planten nemen geen zuurstof, licht en voeding op, stoppen met groeien en sterven uiteindelijk af. Dat wil je voorkomen!
Waarom het gazon beluchten?
Het beluchten van een gazon is geen alledaagse taak in de tuin. Maar er zijn een aantal goede redenen waarom dit een klus is die je niet mag negeren.
Beluchten zorgt voor zuurstof
De wortels van het gras hebben zuurstof nodig, en een gezond gazon gedijt op voldoende zuurstof. Beluchten is daarom cruciaal om te voorkomen dat het gras zonder zuurstof komt te zitten, wat uiteindelijk tot de dood van het gras leidt.
Beluchten voor Luchtcirculatie
Tijdens fotosynthese produceert de plant suikers met behulp van licht, water en koolstofdioxide. In warme zomermaanden kan er echter een ophoping van koolstofdioxide ontstaan, wat het gras een bruine kleur geeft. Beluchten voorkomt deze ophoping door de wortels van de noodzakelijke lucht te voorzien.
Beluchten voor lichttoevoer
Nog een element waar een plant niet zonder kan: licht. Wanneer de grond is dichtgeslagen, kan deze geen licht opnemen. Beluchten opent de bodem, waardoor het gazon het broodnodige licht kan absorberen voor fotosynthese.
Beluchten voor watertoevoer & drainage
Een dichtgeslagen gazon kan regenwater niet opnemen en afvoeren. In regenachtige streken, zoals de lage landen, is een goede drainage van het gazon van vitaal belang. Beluchten faciliteert niet alleen de opname van water, maar zorgt ook voor een effectieve afvoer.
Beluchten zorgt voor een betere opname
Beluchten opent de bodem, waardoor deze voedingsstoffen beter kan opnemen. Dit is niet alleen gunstig voor de algemene gezondheid van het gazon, maar ook voor het succesvol zaaien. Nieuw zaad wordt efficiënter opgenomen in een recent beluchte grond.
Hoe vaak moet je het gazon beluchten?
Hoe vaak je je gazon moet beluchten is afhankelijk van zowel de kwaliteit van je grasmat als het grondtype in je tuin.
Bij harde, compacte kleigrond is jaarlijkse beluchting van het volledige gazon aanbevolen. In zandgrond is volledige beluchting vaak minder noodzakelijk; het is meestal voldoende om alleen kleine gedeeltes aan te pakken.
Het beste advies is simpel: observeer je gras. Vormt zich een toplaag, loopt water niet meer weg, of is je grasmat gewoon niet in een al te beste conditie? Dan is het aan te raden het gazon te beluchten.
Wanneer het gazon beluchten?
Het ideale moment voor beluchting hangt af van het type gras en de weersomstandigheden. Vermijd beluchten tijdens aanhoudende droogte of extreme hitte om uitdroging van het gazon te voorkomen. In de winterperiode is voorzichtigheid geboden; belucht minstens 4 weken voor de verwachte vorst om te voorkomen dat deze te diep in de grond doordringt.
Beluchten in lente/zomer
In het voorjaar en de zomer groeien warmteminnende grassoorten snel. Beluchten in deze periode geeft het gras de benodigde ruimte, zuurstof, en water voor gezonde groei.
Beluchten in de herfst
Na een zomer vol activiteiten op het gazon is de grond vaak gecomprimeerd, met een toplaag op het gras. De herfst is het ideale moment om dit te herstellen, omdat de grond al vochtiger is door regen, waardoor het beluchtingsgereedschap makkelijker in de grond gaat.
Bemesting voor gezond gras
Het gras haalt zelf de nodige voedingsstoffen uit de meststof wanneer het die nodig heeft. Twee of drie keer per jaar bemesten is voldoende. De timing hangt af van het type meststof; bemest in het voorjaar vroeg in het seizoen, zoals in februari of maart.
Waarmee kun je het beste je gazon beluchten
Welk gereedschap je moet gebruiken om je gazon te beluchten, hangt af van de grootte van het gebied dat je behandelt. Handmatig beluchten is geschikt voor kleine oppervlakken, machinaal voor grote of dichtgeslagen stukken. We gaan hier wat dieper in op de mogelijkheden.
Beluchtingssandalen
Als je een klein gebied wilt beluchten, denk dan eens aan het gebruik van beluchtingssandalen.Dit zijn schoenzolen met grote spikes aan de onderkant. Bind ze onder je schoenen en stappen maar! Je belucht het gazon simpelweg door eroverheen te lopen.
Prikrol
Een handmatige prikrol maakt eenvoudig gaatjes in je gazon. Dit is geschikt voor kleine oppervlakken en laat weinig rommel achter. Het is snel, maar je moet het vaker herhalen. Bij sterk verdichte grond is een machine beter.
Riek
Gebruik een riek voor lokale beluchting, bijvoorbeeld op plekken die zwaar zijn belast. Steek de riek recht in de grond en beweeg deze zachtjes heen en weer voor diepere gaten. Het is wel een tijdrovende en arbeidsintensieve klus. Wil je een groot oppervlak onder handen nemen? Kies dan niet voor deze optie.
Steek de riek zo recht mogelijk in de grond en schud deze zachtjes heen en weer. Zo worden de gaten groter en kun je de riek ook weer gemakkelijk verwijderen.
Beluchtingsmachine
Beluchtingsmachine
Klaar voor het grove geschut?
Voor grote gazons of sterk verdichte grond is een beluchtingsmachine ideaal. Het lijkt op een grasmaaier en heeft een dichte of holle pen. De dichte pen is krachtiger dan een prikrol, terwijl de holle pen pluggen uit de grond trekt.
Boven op een beluchtingsmachine vind je een groot waterreservoir. Vul deze met water om de machine te verzwaren. Zo kunnen de pennen dieper de grond in.
Hoe diep in de grond moet je beluchten?
Ga uit van een diepte van 10-15 cm voor voldoende beluchting. Als je een prikrol, beluchtingssandalen of een beluchtingsmachine gebruikt, zorg er dan voor dat de hele pin in de aarde zakt.
Moet je een nieuw gazon beluchten?
Door te beluchten, stimuleer je de wortels om dieper te kunnen groeien. Een nieuw gazon moet deze wortels nog ontwikkelen. Wacht daarom minimaal tot het tweede jaar met je nieuwe gazon te beluchten.
Is beluchten hetzelfde als verticuteren?
Het korte antwoord: nee. Maar er zijn overeenkomsten.
Beluchten met holle tanden kan van invloed zijn op het onmiddellijke uiterlijk van uw gazon – het kan er achteraf een beetje bobbelig uitzien. Maar verticuteren is het volgende niveau van gazononderhoud – na het verticuteren ziet uw gazon eruit alsof het is aangevreten door een enthousiaste mol.
Je gazon herstelt echter snel als je het verticuteert wanneer het gras goed groeit – in het vroege voorjaar of in de herfst.
Lees hier meer over verticuteren.
Wat te doen na het beluchten van het gazon?
Na het beluchten van het gazon zijn er verschillende dingen die je kunt doen, afhankelijk van het soort gereedschap dat je hebt gebruikt.
Ruim de losse materialen die uit de grond zijn gekomen op
Heb je machinaal belucht? Dan zijn er heel wat stukken grond vrijgekomen. Sommige mensen kiezen er voor om de resten te laten liggen als natuurlijke bemesting. Na een week of twee zijn de resten wel weer opgenomen in het gazon en kun je het gras ook weer maaien. Het staat natuurlijk wel een stuk netter als je de resten van het gazon verwijdert. Geef het gazon daarna dan wel een topdressing.
Geef je gazon een topdressing
Na het beluchten is de weg naar de bodem open. Een ideaal moment om je gazon van een topdressing te voorzien. Compost of een andere organische meststof voedt het bodemleven. Belucht je in het najaar, dan kun je ook kiezen voor een specifieke najaarsmeststof. Deze bemesting heeft een verhoogd gehalte kalium, waardoor jouw grasmat aansterkt en het gras wordt voorbereid op de winter.
Zaai kale plekken bij
Wil je kale plekken in het gras bijzaaien, dit is het moment! De beluchting zorgt voor een goede lucht- en waterbeweging en verminderde verdichting en de openingen vormen een mooi zaaibed. Nieuw graszaad kan zijn weg naar de bodem snel vinden.
Stappenplan beluchten
Volg onderstaand stappenplan en jouw gazon ziet er straks weer strak en stralend uit!
Stap #1: Maai het gras zo kort mogelijk
Stap #2: Belucht je gazon. Doe dit zowel in verticale richting als in horizontale richting.
Stap #3: Maak het gereedschap dat je gebruikt hebt schoon. Je zult jezelf de volgende keer dankbaar zijn!
Stap #4: Ruim de achtergebleven resten op.
Stap #5: Vul de gecreëerde openingen met een meststof of andere topdressing om de bodem te voeden.
Klaar om aan de slag te gaan?
Beluchting transformeert je gazon door ervoor te zorgen dat essentiële voedingsstoffen de wortels bereiken, wat gezonde groei bevordert. Kies het juiste moment, het juiste gereedschap en volg onze beluchtingsgids voor optimale resultaten. Je gras zal je belonen met een vollere, groenere en mooiere uitstraling!
Heb je vragen over beluchting of iets anders met betrekking tot je gazon? Neem gerust contact met ons op; we helpen je graag!
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Lees meer
-
Zo doe je dat: je tuin winterklaar makenUitgebreide gids voor het winterklaar maken van je tuin. Ontdek hoe je planten en gazon beschermt in de koude maanden en ze een boost geeft voor de lente.Lees meer
-
Graskanten knippen als een pro: Tips en gereedschappen voor een gepolijste lookPerfect onderhouden graskanten zijn een belangrijke sleutel tot een strak en net gazon. Ontdek welke professionele technieken en gereedschappen je kan inzetten om je tuin er aantrekkelijk te laten uitzien.Lees meer
-
Top 12 grasrand-ideeën 2023Met een mooi afgewerkte grasrand zet je de puntjes op de i als het om de afwerking van je gazon gaat. Op de een of andere manier ziet je gazon er toch niet helemaal compleet uit zonder. Maar wat zijn nou leuke ideeën grasranden? In dit artikel delen wij onze top 12 en verklappen we hoe je zo’n grasrand aanlegt. Lees snel verder en ontdek er alles over!Lees meer
-
Robotmaaier: de voor- en nadelenDenk je erover na om een robotmaaier aan te schaffen? Deze praktische tuinhulp maait betrouwbaar je gazon en bespaart op die manier veel tijd. Maar er zijn ook enkele nadelen om rekening mee te houden voordat je een robotmaaier gaat kopen.Lees meer
-
Grasmaaier slijpen: duidelijk stappenplanDoor je gazon met botte messen te maaien, wordt je gazon vatbaar voor ziektes en plagen. Gelukkig is het relatief makkelijk om zelf grasmaaiermessen te slijpen. Ontdek hier hoe.Lees meer
-
De 5 meest voorkomende gazonproblemen (en hoe ze op te lossen! )We willen allemaal een perfect gazon, maar dat is niet altijd even eenvoudig. Lees verder voor de oplossingen voor de 5 meest voorkomende gazonproblemen.Lees meer
-
Bruine plekken in het gazon – oorzaken en behandelingDorre plekken in het gazon zijn erg vervelend. Er zijn heel wat redenen waarom ze voorkomen. Lees verder om erachter te komen hoe ze ontstaan en hoe je ze kan oplossen.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (1)
Zeer interessante, volledige en in heldere taal geschreven uitleg.
Tip: Een grenilette lijkt me ook een ideal manueel werktuig om te beluchten voor een niet te grote oppervlakte.
Fijn substraat gebruiken om uit te strooien en eventueel met
borstel of bladhark in te vegen. Na een regenbui of begieten zal dit in de gaatjes ingezonken zijn. Dan entueel bijzaaien (zie onder meer assortiment Barenbrug)en nogmaals een beetjesubstraat om het zaad te bedekken.
Heb je wat opmerkingen?