Tips & Advies
6 MIN 20 mei
Laatste update: 03 nov 2022

De 4 bouwblokken voor een gezond en groen gazon

Wist je dat een plant het enige levende organisme is dat zijn eigen voeding maakt? Dat gebeurt tijdens een proces dat fotosynthese heet. Om dit proces in gang te zetten heeft gras 4 onmisbare bouwblokken nodig. In dit artikel leggen we je uit welke dit zijn, hoe gras groeit en wat jij kunt doen om het mooi groen te houden.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Fotosynthese van de grasplant uitgelegd

Wil jij ook een mooi, groen gazon? Dan is het goed om te weten hoe gras precies groeit. Gras zit boordevol bladgroenkorrels (chlorofyl). Deze bladgroenkorrels zorgen ervoor dat het gras zonlicht kan opvangen en omzetten in energie zodat fotosynthese mogelijk is. Fotosynthese is het proces waarbij koolstofdioxide (CO2) en water omgezet worden in voeding en zuurstof.

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Fotosynthese van de grasplant uitgelegd
  • Wat zijn de bouwblokken voor een gezond groen gazon?
  • ​​Bouwblok 1: Water
  • Bouwblok 2: Minerale bouwstoffen
  • Bouwblok 3: Zonlicht
  • Bouwblok 4: Lucht (koolstofdioxide)
  • Wat kun jij doen voor een groen gazon?
  • Veelgestelde vragen
  • Meer over tuinonderhoud?

Een plant haalt mineralen (voedingsstoffen) uit de grond en maakt met behulp van zonlicht, lucht en water koolhydraten (suikers) en zuurstof aan. Tijdens het fotosyntheseproces slaat de grasplant de koolhydraten op in het blad, leeft hiervan en stoot de zuurstof weer uit. En wij ademen deze zuurstof weer in.

Uitleg fotosynthese

Wat zijn de bouwblokken voor een gezond groen gazon?

Gras heeft 4 bouwblokken nodig om te kunnen groeien: water, minerale bouwstoffen, zonlicht en lucht. Krijgt je grasmat onvoldoende binnen van één van deze bouwblokken, dan kan de fotosynthese niet goed worden uitgevoerd en zal het gras niet groeien. Het gevolg? De bladgroenkorrels sterven af en je gazon verliest haar mooie, groene kleur.

Hieronder lichten we de bouwblokken kort toe en vertellen we je wat jij kunt doen om je gazon van deze bouwblokken te voorzien.

​​Bouwblok 1: Water

Net als dat wij water nodig hebben om in leven te blijven, heeft gras dit ook. Gras neemt water op uit de grond via zijn wortels. Nu valt er in ons land vaak voldoende neerslag waardoor het gras op een natuurlijke manier beregend wordt, maar in droge periodes doe je er goed aan te sproeien, anders krijgt het gras een gele kleur.

Tip: weet op welk grondtype jouw gazon ligt. Ligt het op een kleigrond, dan zal de grondlaag niet snel uitdrogen. De kleigrond houdt het water langer vast en graswortels kunnen het water daaruit opnemen. Ligt je gazon op een zandgrond, dan zakt het water sneller weg.

Lees hier meer over je gazon sproeien

Het besproeien van het gazon

Bouwblok 2: Minerale bouwstoffen

Veel mensen denken dat mest een voedingsstof is voor het gazon, maar dat is niet zo. Mest is een minerale bouwstof waarvan in de bodem voeding gemaakt wordt. Misschien denk je nu: er zitten toch al mineralen in de bodem? Dat klopt. Er zijn van nature minerale bouwstoffen in de bodem aanwezig. Het kan echter voorkomen dat er een tekort ontstaat.

Om te kunnen groeien haalt gras mineralen uit de bodem. Tijdens het fotosyntheseproces maakt de grasplant koolhydraten aan. Hij slaat deze koolhydraten (suikers) op in het blad. Maar als je het gras maait, maai je het blad af en verwijder je dus de suikers. Hierdoor start de grasplant het proces opnieuw en moet hij wederom mineralen uit de bodem halen om koolhydraten aan te maken. Stel dat je wekelijks je gazon maait. Dan moet de grasplant steeds vaker mineralen uit de bodem halen. Dit maakt de bodem arm. Je kunt de bodem voeden door deze te bemesten. Op deze manier geef je de belangrijke voedingsstoffen die jouw grasmat nodig heeft om te groeien terug aan de bodem.

Tip: bemest de bodem minimaal 2 keer per jaar, in het voor- en najaar. Bemest minstens 1 van deze keren met een organische meststof. Op die manier stimuleer je het bodemleven.

Bekijk ons assortiment meststoffen

Het besprooien van kalk

Bouwblok 3: Zonlicht

Het derde element wat gras nodig heeft om te groeien is zonlicht. De bladeren van het gras vangen het zonlicht op en zetten dit om in energie die de grasplant gebruikt om suikers aan te maken.

Nu kan het zijn dat je gazon in de schaduw ligt. Misschien neemt een hoog gebouw het zonlicht weg, of staan er bomen in je tuin. Je zult zien dat het gras langzamer of zelfs helemaal niet groeit. Gelukkig zijn er grassoorten die minder zonlicht nodig hebben om te groeien.

Tip: ligt jouw gazon in de schaduw? Zaai dan schaduwgraszaad.

Gazon in de schaduw
Shade & Sun
Voorste afbeelding van de schaduw graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Shade & Sun
Schaduw graszaad
  • Creëer de look & feel van een siergazon
  • Voor een schaduwtolerant gazon
  • Kiemt volledig in 2-3 weken

Bouwblok 4: Lucht (koolstofdioxide)

Koolstofdioxide is een gas dat al van nature in de atmosfeer aanwezig is. Het hangt letterlijk in de lucht. Wist je dat er ook veel koolstofdioxide in de bodem zit?

Om te kunnen groeien is het noodzakelijk dat lucht de bodem kan bereiken. Door invloeden van het weer, het gewicht van tuinmeubelen of zelfs de grasmaaier kan het zijn dat de bodem dichtslaat.

Tip: is de grond dichtgeslagen, dan is het tijd om te beluchten. Dit doe je door kleine stukjes uit de grond te halen. Lucht, licht, water en voeding kunnen hierna weer hun weg naar beneden vinden. Dit maakt je grasmat sterker én mooier.

Lees hier meer over het gazon beluchten

Het gazon beluchten met hark
Louis Hooft:
Krijgt je grasmat onvoldoende binnen van een van de bouwblokken, dan kan de fotosynthese niet goed worden uitgevoerd en zal het gras niet groeien.

Wat kun jij doen voor een groen gazon?

Zoals je hierboven hebt gelezen heeft gras 4 bouwblokken nodig om goed te kunnen groeien. We sluiten af met een aantal tips. Dit kun jij doen voor een mooi, groen gazon.

Bemesten

Gras heeft een aantal essentiële voedingsstoffen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Deze voedingsstoffen worden uit de bodem gehaald. Het is dus heel belangrijk dat je een vitale bodem (rijk aan micro-organismen) met een juiste structuur creëert. Dit doe je door je gazon met regelmaat te bemesten.

Verticuteren

We adviseren je 1 à 2 keer per jaar je gazon te verticuteren. Tijdens het verticuteren snijd je de bodem en de grasnerf verticaal in met een verticuteermachine. Hierna kunnen water, voedingsstoffen en lucht de bodem beter bereiken. Je zult zien dat je gazon weer helemaal opleeft!

Zonlicht toelaten in de tuin

Toegegeven, dit is niet altijd mogelijk. Een gebouw verplaats je niet even en bomen kap je ook niet zomaar om. Maar er zijn meer manieren om zonlicht je gazon te laten bereiken:

  • Vermijd indien mogelijk beplanting aan de oost- en zuidkant van je gazon
  • Snoei bomen en heggen
  • Plaats geen tuinmeubelen op het gazon

Maaien met een kooimaaier

De klassieke grasmaaier is een cirkelmaaier, maar eigenlijk is het beter voor het gras om te maaien met een kooimaaier. Een kooimaaier slaat het gras namelijk niet af (zoals een cirkelmaaier doet) maar knipt of snijdt het. De rol achter de messen creëert vervolgens een mooi banenpatroon, wat zorgt voor een strakke grasmat. Maai je met een cirkelmaaier, zorg dan voor scherpe messen.

Niet te kort maaien

Zorg dat het gras altijd rond de 4 centimeter blijft. Te kort gras zal eerder verbranden door de zon.

Veelgestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

Hoeveel bouwblokken kent de grasplant?

Gras heeft 4 elementen nodig om te kunnen groeien: water, minerale bouwstoffen, zonlicht en lucht. Het is van groot belang dat je grasmat van al deze bouwblokken voldoende binnenkrijgt, anders kan de fotosynthese niet goed worden uitgevoerd en zal het gras niet groeien.

Hoe krijg ik een voller gazon?

Het geheim van een vol gazon? Onderhoud! Maai het gras met scherpe messen, verwijder onkruid zodat deze het gras niet verdringen, strooi kalk, bemest minimaal twee keer per jaar, belucht je gazon en zaai kale plekken bij. Het maakt een wereld van verschil!

Hoe houd je je gazon mooi?

Ook hiervoor geldt: goed onderhoud is key. Kijk wat je gazon nodig heeft. Water? Meststof? Lucht? Kalk? Goed onderhoud geeft plagen en gazonziekten minder gelegenheid zich te vestigen. Vinden ze toch hun weg naar je gazon, dan hebben ze de tools om snel te herstellen.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
14,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!