Tips & Advies
Een veld vol met zonnebloemen
10 MIN 23 aug
Laatste update: 25 aug 2023

Top 10 zomerbloeiers: kiezen en verzorgen

Zomerbloeiers brengen schoonheid in elke buitenruimte en trekken bovendien vlinders, bijen en andere nuttige insecten naar je tuin. In deze top 10 zomerbloeiers ontdek je de mooiste zomerbloemen en lees je hoe je de juiste exemplaren kiest voor in jouw tuin.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Voel je een lichte teleurstelling opkomen als je uit je keukenraam kijkt? Misschien hoopte je op mooie bloemen in de zomer, maar bloeien de zomerbloeiers die je hebt gekozen niet. Of je hebt planten geselecteerd die niet geschikt zijn voor je grondtype.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Zomerbloemen begrijpen
 • Waarom zomerbloemen kweken?
 • Het kiezen van de juiste zomerbloemen
 • Onze top 10 zomerbloemen
 • Zomerbloemen verzorgen
 • Zomerbloemen kiezen brengt vreugde! 
 • Veelgestelde vragen over zomerbloeiers

Zomerbloeiers zijn vaste planten die (bijna) de hele zomer bloeien. De een wat eerder dan de ander.

De zomer staat synoniem voor levendige kleuren, warm weer en natuurlijk prachtige zomerbloemen. Maar om van zomerbloeiers te genieten, moet je wel de juiste bloemen kiezen voor de omstandigheden in jouw tuin!

Of je nu een beginnende of doorgewinterde tuinier bent, deze gids helpt bij het kiezen en verzorgen van de beste zomerbloemen en -planten die je tuin omtoveren in een kleurrijk toevluchtsoord.

Zomerbloemen begrijpen

Voordat we ingaan op de specifieke kenmerken van de mooiste zomerbloeiers, is het belangrijk om te weten welke planten zomerbloemen produceren en welke omstandigheden ze daarvoor nodig hebben. 

Syringa x chinensis in bloei met lila bloemen
De syringa x chinensis ofwel ‘lilac sunday’ is een prachtige zomerbloeier met paarse bloemen

In wezen gedijen zomerbloeiers in de volle zon tijdens de zomermaanden en bloeien ze in een breed scala aan verbluffende kleuren. Maar sommige zomerbloemen, zoals hosta’s, viooltjes en lobelia, gedijen beter in gedeeltelijke of zelfs volledige schaduw. 

Als je een schaduwrijke tuin hebt, bekijk dan onze expertgids over planten voor een schaduwrijke tuin!

Wat voor tuin je ook hebt en wat je niveau van tuinieren ook is, het is zeker mogelijk om een verbluffende zomerbloeiende oase in jouw tuin te creëren!

Waarom zomerbloemen kweken?

Het kweken van zomerbloemen in de tuin biedt tal van voordelen. Zomerbloemen versterken niet alleen de esthetische aantrekkingskracht van je buitenruimte, maar hebben ook een positieve invloed op je mentale en fysieke welzijn. 

Jasmijn met witte bloemen
Jasmijn is een typische zomerbloeier

Tijd doorbrengen in een groene, bloemrijke omgeving kan het stressniveau namelijk aanzienlijk verminderen, aldus Gwenn Fried, manager Horticulture Therapy bij Rusk Rehabilitation van NYU Langone .

Maar zomerbloemen zijn ook geweldig voor het natuurlijke ecosysteem van je tuin: ze trekken vlinders, bijen en andere bestuivende insecten aan, waardoor je vruchtplanten en struiken voedsel kunnen produceren en tegelijkertijd andere lokale dieren, zoals vogels, in stand houden.

Het kiezen van de juiste zomerbloemen

Als je het tuincentrum bezoekt, word je al snel overweldigd door het ruime aanbod aan zomerbloeiende planten. Hoe kies je nou de juiste zomerbloeier voor in je tuin?

Controleer eerst even het etiket van de plant; hierop staan ​​de basisgegevens, zoals:

 • De zonlichtvereisten
 • De bloeiperiode
 • Extra voedingsbehoeften

Op sommige plantetiketten wordt ook uitgelegd wat de ideale grondsoort voor de plant is. En hoewel dit allemaal veel informatie lijkt, gaat het erom dat je de specifieke omstandigheden van je tuin begrijpt.

Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan ook eens ons artikel over je bodemtype analyseren en de grond verbeteren.

Welke zomerbloeiers voor welke tuin?

Houd bij het selecteren van de meest geschikte zomerbloemen voor je tuin rekening met het volgende:

 • Het grondtype: is het zware klei of zanderig? Zware klei houdt vocht vast, terwijl zandgrond zeer snel afvoert. Denk na over de waterbehoefte van je plant.
 • Hoeveelheid zon: heb je een tuin in de volle zon of zijn er schaduwrijke plekken? Ligt je hele tuin in de schaduw van een nabijgelegen boom?
 • De bestaande planten: sommige planten (coniferen bijvoorbeeld) zijn erg dorstig en zuigen het omringende water uit de grond. Kies als je dorstige planten hebt staan voor droogteresistente zomerbloemen. 
 • Jouw beschikbaarheid: heeft de zomerbloeier veel verzorging nodig, of groeit hij zelfstandig? Kun je het zorgniveau bieden dat nodig is om de zomerbloemen in jouw tuin te laten floreren?

Onze top 10 zomerbloemen

1. Winterharde geraniums

Gemakkelijk te kweken en geweldig voor bestuivers. Winterharde geraniums zijn veelzijdige vaste planten die de hele zomer en tot ver in de herfst bloeien. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, waarvan de meeste kunnen gedijen in schaduw en zon. 

Een paars-witte bloem van de winterharde geranium
De winterharde geranium heeft prachtige bloemen. Fotocredit: u_3heuehh9 from Pixabay

Meer informatie over het kweken van winterharde geraniums.

 • Zonlichtvereiste: Volle zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Goed gedraineerd

2. Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus)

Erigeron Karvinskianus, ook bekend als het Mexicaans madeliefje, heeft een informele groeiwijze, waardoor het perfect is voor het planten in spleten van muren, trappen of straatstenen. 

Muurfijnstraal in bloem met vele bloemen in wit en aubergine-achtige kleuren
Muurfijnstraal

Deze prachtige, vrolijke plant bloeit tot ver in de herfst en heeft een langdurige bloeiperiode.

 • Zonlichtvereiste: Volle zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: Goed gedraineerd

3. Abutilon

Abutilon biedt, indien beschermd tegen vorst in de winter, het hele jaar door bloei. 

Voor een optimale groei vereisen ze een zonnige standplaats met voldoende water en voeding. De hangende Abutilon, Abutilon megapotamicum, is een bijzonder populaire keuze die lijkt op de fuschia, maar dan met een mooie gele ‘traan’ onder de centrale bloei. 

Abutilon met roze bloemen
Abutilon heeft een bijzondere uitstraling. Fotocredits: PayPal.me/FelixMittermeier from Pixabay
 • Zonlichtvereiste: volle zon
 • Grondsoort: rijk, goed gedraineerd

4. Campanula’s (klokjesbloem)

Kruipende campanula’s zoals Campanula portenschlagiana en Campanula poscharskyana zijn ideaal voor doorbloei gedurende de zomer. Als je op zoek bent naar paarse zomerbloeiers is Campanula poscharskyana (Servisch klokje) perfect. De lavendelblauwe bloemetjes geven jouw zomertuin net dat beetje extra. 

Paarse bloemen van de campanula
De bloemen van de campanula maken indruk. Fotocredits: Shirley Hirst from Pixabay

Net als het Mexicaans madeliefje zijn ze perfect om te kweken in scheuren en spleten.

 • Zonlichtvereiste: volle zon tot halfschaduw
 • Grondsoort: goed gedraineerd

5. Iberis Sempervirens (Scheefkelk)

Deze meerjarige, laagblijvende planten, algemeen bekend als scheefkelk, zijn uitstekend als bodembedekker voor de voorkant van borders of in potten.

Scheefkelk is een groenblijvende rotsplant en een zomerbloeier. Fotocredit: Hans from Pixabay

Ze zorgen voor bruisende bloemen van de lente tot de herfst.

 • Zonlichtvereiste: volle zon
 • Grondsoort: goed gedraineerd

6. Roos

Geen enkele zomertuin is compleet zonder een zomerroos. Er zijn honderden soorten verkrijgbaar, elk geschikt voor verschillende omstandigheden. Of je het beste voor een hangende of klimmende variant gaat, hangt af van de ruimte die je in je tuin hebt. 

Een Engelse roos is bloei met oranje-gele bloemen
Engelse rozen, zomerbloeier maar dan klassiek. Fotocredits: schneeknirschen from Pixabay

Tips voor het kiezen van de juiste roos:

 • Schaduwrijke/noordelijke muur: R. Mme. Alfred Carriere
 • Zonnige/beschutte muur: R. banksiae Lutea
 • Pijlers opleiden: Rosa ‘Pink Perpetue’
 • Prachtig blad: R. glauca
 • Indrukwekkende rozenbottels: R. moyesii Geranium (moyesii hybride)
 • Geur: Gertrude Jekyll

Elke roos heeft zijn individuele behoeften, maar over het algemeen hebben ze goed bemeste grond nodig. Goed verteerde paardenmest is uitstekend voor rozen, maar je kunt ook een speciale mest voor rozen kopen. Deze biedt een uitstekende voeding voor een gezonde plant met mooie bloei. 

Wil je liever één product voor al je zomerbloeiers gebruiken? Dan is een universele meststof voor bloeiende planten handig.

Biologische mest voor bloeiende planten
Biologische mest voor bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
 • Met praktische doseerdop
 • Slechts 5 ml per liter water nodig
 • Geschikt voor alle bloeiende planten

7. Zonnebloemen

Zonnebloemen zijn ongelooflijk eenvoudig te kweken en geven elke tuin een vrolijk geel, zonnig gevoel. Ze groeien op goedgevoede en op arme grond; misschien heb je ze zelfs al een keer in kieren tussen straatstenen zien groeien. Maar over het algemeen zullen ze het altijd beter doen op een grond die goed gevoed is. 

Zonnebloemen zijn snelgroeiend en vereisen zeer weinig verzorging. Bovendien zijn deze vrolijkerds uitstekende gezelschapsplanten rondom je moestuin(tje). Ze lokken de insecten naar hun kleverige sap en lokken potentieel ongedierte weg van je gewassen! 

Een enkele zonnebloem met blauwe lucht op de achtergrond
De zonnebloem is een zomerbloeier bij uitstek. Fotocredits: Mohan Nannapaneni via Pixabay
 • Zonlichtvereiste: volle zon
 • Grondsoort: goed doorlatende maar goed bewaterde grond

8. Dahlia’s

Dahlia’s zijn planten met prachtige bloemen in bijna elke denkbare kleur. Met een breed palet aan vormen en maten – sommige zo groot als een bord – zal je tuin nooit saai aanvoelen met een scala aan dahlia’s die bloeien tussen juli en oktober. Deze vrolijke bloemen complementeren de cosmos, verbena, canna en exotische grassen. 

Oorspronkelijk afkomstig uit Midden-Amerika, werden dahlia’s in Europa geïntroduceerd door de Spanjaarden. Aanvankelijk werden ze, samen met aardappelen en tomaten, geïntroduceerd om te eten. De bloemen en knollen zijn namelijk eetbaar en bieden de frisheid van een waterkastanje met een vleugje radijs! 

Een fuchsia dahlia in bloei (close up van een bloem)
Alle delen van da dahlia zijn eetbaar. Fotocredits: Alexa from Pixabay
 • Zonlichtvereiste: volle zon. Bescherm ze tegen vorst. 
 • Grondsoort: goed doorlatende, goed doorlatende grond.

9. Goudsbloemen

Goudsbloemen zijn schitterend kleurrijke en productieve zomerbloeiende planten die zowel in potten als in de volle grond even gelukkig zijn.

Met gele, oranje en zelfs rode en witte bloemen trekken goudsbloemen bestuivende insecten aan en zijn ze uitstekende gezelschapsplanten voor je moestuin. 

Als je een sterke eenjarige zomerbloeier zoekt, zit je met de goudsbloem goed. Deze halfharde eenjarigen kunnen langer dan één seizoen overleven als er een milde winter is.

Goudsbloemen hebben volle zon en vruchtbare, goed doorlatende grond nodig. Ze zijn relatief droogtebestendig en intens aromatisch, en verspreiden een heerlijke geur als je langs de bladeren veegt. 

Een vlinder strijkt neer op een oranje goudsbloemen
De goudsbloem zorgt voor een vrolijk tintje. Fotocredits: JamesDeMers from Pixabay
 • Zonlichtvereiste: volle zon. 
 • Grondsoort: goed doorlatende, goed doorlatende grond.

10. Cosmos

Deze mooie, margrietachtige bloemen geven een zomertuin een vrolijk, exotisch gevoel. 

De cosmos is dol op de zon en heeft een lang bloeiseizoen. De zomerbloeier vult je bloembedden met een weelde van heldere bloemen, variërend van wit tot roze, oranje en rood. Het geveerde blad zorgt voor extra textuur in je zomerbloembed. 

Cosmos in bloei met vele kleine bloemen
Cosmos in bloei heeft iets ‘sterrenstelsel-achtigs’. Fotocredits: JamesDeMers from Pixabay
 • Zonlichtvereiste: volle zon. Verwijder dode bloemen om de bloei te verlengen. 
 • Grondsoort: goed doorlatende grond.

Zomerbloemen verzorgen

Nadat je jouw zomerbloemen hebt uitgekozen, is de volgende stap ervoor zorgen dat ze goed gedijen. Hier zijn enkele verzorgingstips:

1. Water geven

Tijdens de zomer hebben de meeste planten regelmatig water nodig om gezond en gehydrateerd te blijven. Zorg er echter voor dat je niet te veel water geeft, dit kan wortelrot veroorzaken.

Tuindokter Louis adviseert:
Als je je zomerbloemen in potten plant, boor dan gaten in de bodem van gesloten potten of vul de bodem met gebroken stukjes terracotta om de drainage te verbeteren.

2. Bemesting

De meeste zomerbloemen profiteren van regelmatige voeding. Een wekelijkse toepassing van bijvoorbeeld tomatenmest kan de groei van nieuwe bloemen bevorderen. Gebruik bij voorkeur een meststof met veel stikstof om de plant sneller te laten groeien. 

Als alternatief kun je goed verteerde zelfgemaakte compost gebruiken of zelfs een compost-‘thee’ gemaakt van smeerwortel of brandnetels. Heb je een wormenbak? Dan kun je ook de vloeistof uit de wormenbak als mest gebruiken. 

3. Snoeien en uitgebloeide bloemen weghalen

Snoeien behoudt de vorm van je planten en stimuleert nieuwe groei. Het verwijderen van dode bloemen (of het verwijderen van uitgebloeide bloemen) kan de bloeiperiode verlengen en ervoor zorgen dat je planten er netjes uitzien.

Verwijder dode bloemen altijd; anders zal de plant zijn energie steken in het genereren van zaden in plaats van het produceren van nieuwe bloemhoofdjes. 

4. Mulchen

Mulchen helpt het bodemvocht op peil te houden en onkruid in toom te houden. Het levert ook essentiële voedingsstoffen aan je planten als het afbreekt.

Er zijn veel soorten mulch die geschikt zijn voor zomerbloemen, waaronder:

 • Herfstbladeren*
 • Houten schors
 • Zelfgemaakte compost
 • Doek of mulch fleece
Tuindokter Louis adviseert:
Mulch helpt onkruid rond de basis van je planten te minimaliseren en helpt tegelijkertijd het vocht in de grond vast te houden.

* Benieuwd hoe dat werkt met die bladeren? Lees dan hier hoe je zelf mulch kunt maken van herfstbladeren.

Zomerbloemen kiezen brengt vreugde! 

Het kweken van zomerbloemen is een lonende ervaring, omdat het een pallet van kleuren toevoegt aan je tuin en tal van voordelen voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid biedt. 

Door zorgvuldig de juiste soorten voor je specifieke tuinomstandigheden te selecteren en ze de zorg te geven die ze nodig hebben, kun je de hele zomer genieten van een bloeiende tuin.

Veelgestelde vragen over zomerbloeiers

Wat voor bloemen zijn er voor de zomer?

Zomerbloemen brengen schoonheid in je tuin, maar trekken ook vlinders, bijen en andere nuttige bestuivende insecten aan. Enkele van onze favoriete zomerbloemen zijn rozen, goudsbloemen, viooltjes, kosmos, hosta’s, dahlia’s, lobelia, campanula’s en zonnebloemen.

Wat is de meest voorkomende bloem in de zomer?

De meest bekende zomerbloem is waarschijnlijk de zonnebloem. Wat wil je ook met zo’n naam? Er zijn veel soorten zomerbloemen te vinden, maar enkele andere populaire soorten zijn hibiscus, petunia, amarant en rozen.

Welke planten bloeien in de lente en zomer?

De meeste bloeiende planten hebben een relatief korte bloeiperiode. Sommige planten bloeien echter van de lente tot de zomer en zelfs de herfst. Voorbeelden zijn nieskruid, Virginia boshyacinten, viooltjes, pioenroos, kattenkruid, Iris, baptisia, geranium, zonnehoed en Suzanne-met-de-mooie-ogen.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!