Tips & Advies
Strelitzia bloem in bloei
13 MIN 06 jun
Laatste update: 21 jun 2024

Strelitzia (Paradijsvogelplant) Verzorgen

Leer de Strelitzia plant (Paradijsvogelplant) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Choose your variation
Strelitzia Nicolai - Ø21cm - ↕80cm
  Op voorraad
49,99

Stel je voor dat je een tropisch paradijs in je eigen huis kunt creëren. Met de fascinerende strelitzia plant is dit absoluut mogelijk. Deze exotische schoonheid brengt een onmiskenbare elegantie en levendigheid in elk interieur. 

Table of contents:
Show all
  • Een waar paradijs
  • Kenmerken van de strelitzia plant
  • Soorten strelitzia 
  • Strelitzia bloei
  • De ideale standplaats voor de strelitzia plant
  • Verzorgingstips voor de strelitzia
  • Strelitzia snoeien
  • Veelvoorkomende problemen (en oplossingen)
  • Strelitzia verpotten
  • Strelitzia stekken 
  • Strelitzia giftig
  • Veelgestelde vragen

Maar hoe moet je je strelitzia verzorgen? We bespreken alles wat je moet weten om deze prachtige plant succesvol te laten gedijen: van verzorging en watergeven tot snoeien en stekken.

Bovendien krijg je handige tips, zodat jij het beste uit deze tropische verschijning haalt.

Een waar paradijs

De strelitzia is een binnenplant met roots in Zuid-Afrika. De opvallende plant wordt ook wel paradijsvogelbloem, paradijsvogelplant of vogelkopbloem genoemd. Dat heeft alles te maken met de bloemen die de plant kan produceren. Deze lijken namelijk op een paradijsvogel. 

2 bloemen van de strelitzia reginae in vaasje

De vogelkopbloem behoort tot de Strelitziaceae-familie, een familie waar ook de reizigersboom onder valt. De tropische kamerplant is ook verwant aan de bananenplant.

Kenmerken van de strelitzia plant

Bekend om haar grote, leerachtige bladeren en kleurrijke bloemen, is de vogelkopbloem een echte eyecatcher. Dit zijn de karakteristieke kenmerken van deze bijzondere plant:

  • Bladeren: de strelitzia plant heeft grote, ovale bladeren die tot wel 60 cm lang kunnen worden. De bladeren hebben een opvallende, leerachtige textuur en een glanzend, donkergroen uiterlijk.
  • Bloemen: de strelitzia staat vooral bekend om haar spectaculaire bloemen. De bloemen komen in verschillende kleurencombinaties voor, zoals oranje-blauw, geel-blauw en wit-blauw.
  • Groeihoogte: afhankelijk van de soort kan de plant een behoorlijke groeihoogte bereiken, variërend van 2 tot wel 6 meter.
  • Stamstructuur: de stam van de strelitzia plant is sterk en houtig, wat bijdraagt aan de indrukwekkende, tropische uitstraling.

Soorten strelitzia 

Er zijn verschillende strelitzia soorten, zoals de strelitzia alba en de strelitzia augusta. De meeste soorten groeien (en bloeien) alleen in de natuur. 

Als je een strelitzia plant wilt kopen, kom je al snel twee verschillende soorten tegen: de strelitzia nicolai en de strelitzia reginae. De nicolai wordt ook wel de ‘grote’ paradijsvogelplant genoemd, terwijl de reginae de ‘kleine’ variant is.

Hoewel ze tot dezelfde plantensoort behoren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee varianten:

Kenmerk Strelitzia nicolai Strelitzia reginae
Bladgrootte Zeer groot, tot wel 60 cm lang Iets kleiner, tot 45 cm lang
Bloemkleur Wit-blauw Oranje-blauw
Groeihoogte Kan tot 6 meter hoog worden Blijft doorgaans onder de 2 meter
Standplaats Kan buitenshuis groeien in warmere klimaten Wordt meestal binnenshuis gehouden
Kenmerk
Bladgrootte
Strelitzia nicolai
Zeer groot, tot wel 60 cm lang
Strelitzia reginae
Iets kleiner, tot 45 cm lang
Kenmerk
Bloemkleur
Strelitzia nicolai
Wit-blauw
Strelitzia reginae
Oranje-blauw
Kenmerk
Groeihoogte
Strelitzia nicolai
Kan tot 6 meter hoog worden
Strelitzia reginae
Blijft doorgaans onder de 2 meter
Kenmerk
Standplaats
Strelitzia nicolai
Kan buitenshuis groeien in warmere klimaten
Strelitzia reginae
Wordt meestal binnenshuis gehouden

Bij het kiezen van jouw plant is het belangrijk om rekening te houden met de ruimte die je hebt en de specifieke kenmerken die je zoekt.

Strelitzia – Paradijsvogelplant
Strelitzia – Paradijsvogelplant
Strelitzia Nicolai – Ø21cm – ↕80cm
  • Exotisch uiterlijk
  • Gedijt bij kamertemperatuur

De bladeren van de nicolai zijn wat sterker en knalgroen, terwijl de bladeren van de reginae een ietwat zilvergrijze gloed hebben. Als je een imposante kamerplant wilt, is de wat grotere nicolai een uitstekende keuze.

Strelitzia nicolai groot
Strelitzia nicolai groot
Strelitzia Nicolai – Ø24cm – ↕120cm
  • Stijlvolle uitstraling
  • Mooi en krachtig groen blad

Strelitzia bloei

Als je hoopt op mooie bloemen kun je beter voor de strelitzia reginae gaan. De witte strelitzia nicolai bloem is weliswaar mooi, maar laat zich maar zelden binnenshuis zien. Gelukkig is deze knapperd ook zonder bloemen een ware eye candy.

Bloemen van de strelitzia nicolai (wit)

Bij de reginae is er een grotere kans dat-ie in de woonkamer gaat bloeien. Al is geduld hier een schone zaak. De kamerplant moet namelijk zo’n 8 jaar oud zijn, voordat hij bloemen gaat produceren.

De vogelkopbloem bloeit in de herfst. Het kost de plant veel energie (en de nodige tijd) om deze prachtige bloemen te produceren. Als de strelitzia reginae is uitgebloeid, duurt het ongeveer een jaar voordat er nieuwe bloemen komen. 

Al is het niet met zekerheid te zeggen dat deze tropische kamerplant het jaar erop weer bloeit. Je kunt de kans op nieuwe bloemen wel vergroten. Bijvoorbeeld door je strelitzia ‘s winters op een koele plek zetten. Zorg er wel voor dat je groene vriend het niet kouder krijgt dan 6 graden.

De ideale standplaats voor de strelitzia plant

Om deze mooie plant optimaal te laten gedijen, is het belangrijk dat je de juiste standplaats kiest. Deze tropische schoonheid heeft specifieke eisen als het gaat om licht, temperatuur en luchtvochtigheid. Dit zijn ideale omstandigheden:

  • Licht: de strelitzia heeft veel licht nodig, het liefst direct zonlicht. Plaats de plant daarom op een zonnige plek, zoals voor een raam of in de buurt van een lichtrijke plek. De paradijsvogelplant is een populaire keuze voor in de serre.
  • Temperatuur: strelitzia’s gedijen het beste in een warme omgeving, met een temperatuur tussen de 18°C en 25°C. Vermijd koude plekken en tocht. In de winter kan de paradijsvogelplant beter tegen de kou.
  • Luchtvochtigheid: deze tropische plant heeft graag een hoge luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de omgeving rondom de plant voldoende vochtig is, bijvoorbeeld door de plant te plaatsen in de buurt van een luchtbevochtiger of bij een bakje met water.

Als je deze factoren goed in de gaten houdt, zal je plant zich thuis voelen en optimaal kunnen groeien en bloeien. Houd er wel rekening mee dat de strelitzia nicolai verzorging over het algemeen nauwer luistert dan de verzorging van de reginae.

Verzorgingstips voor de strelitzia

Nu je weet wat de ideale standplaats is voor je nieuwe aanwinst, is het tijd om in te gaan op de specifieke verzorging van de strelitzia. 

Strelitzia water geven

Het juist doseren van water is cruciaal voor de gezondheid van je paradijsvogelplant. Te veel of te weinig water kan leiden tot ernstige problemen, zoals wortelrot of verdroging. Daarom is het belangrijk om een goed evenwicht te vinden. 

Strelitzia nicolai hoeveel liter water?

Deze grote paradijsvogelbloem heeft over het algemeen meer water nodig dan de strelitzia reginae. Geef de plant wekelijks 1 tot 2 liter water, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingsomstandigheden.

En de reginae?

Voor deze compactere soort is 0,5 tot 1 liter water per week meestal voldoende. Houd de bovenste laag grond licht vochtig, maar voorkom dat de plant in een plas water staat.

Onthoud dat de waterbehoeften kunnen variëren afhankelijk van factoren als luchtvochtigheid, temperatuur en seizoen.

In de zomermaanden heeft de plant over het algemeen meer water nodig dan in de winterperiode. Controleer de grond regelmatig en pas de watergift aan op basis van de omstandigheden.

Als vuistregel kun je aanhouden dat als de grond na een week droog aanvoelt, je wat meer water kunt geven. Voelt de grond na een week juist nog nat? Verminder dan de hoeveelheid.

Strelitzia bemesten

De vogelkopbloem verbruikt behoorlijk veel energie. Zeker in de lente en zomer, als de plant groeit en wanneer zich (hopelijk) bloemen vormen. Je kunt de strelitzia het beste eens in de twee weken bijvoeden. Gebruik hiervoor een vloeibare voeding voor kamerplanten. 

Biologische vloeibare meststof voor planten
Biologische vloeibare meststof voor planten
Bio meststof bloeiende planten
  • Met praktische doseerdop
  • Slechts 5 ml per liter water nodig
  • Geschikt voor alle bloeiende planten

Volg de gebruiksaanwijzing goed op. Te veel mest kan ervoor zorgen dat de wortels van de plant water minder goed opnemen. In de winter, wanneer de paradijsvogelbloem in rust is, hoef je de plant niet te bemesten.

Strelitzia snoeien

De strelitzia, zeker de kleine variant, heeft weinig snoeiwerk nodig. Bij de reginae is het voldoende om dode of beschadigde bladeren te verwijderen. 

Ga je strelitzia blad afknippen? Doe dit dan altijd door de bladstengels ongeveer 3 centimeter boven de kern af te knippen. Zo voorkom je dat de stengel door de snijwond vatbaar wordt voor infecties of ongedierte. Het stukje dat je laat zitten, valt er op de duur vanzelf af.

Als de bloemen van je strelitzia zijn uitgebloeid, kun je deze het beste verwijderen. Houd ook hier zo’n 3 centimeter over.

Strelitzia nicolai snoeien

De nicolai-variant kan flink in de hoogte groeien. Deze strelitzia wordt snel te groot. Snoei de plant terug om de vorm en grootte in toom te houden. Je kunt indien nodig bladeren met steel en al (recht) wegsnijden. 

Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes of een snoeischaar. Snoei zo laag mogelijk bij de stam, maar houd minimaal 2 centimeter over om infecties te voorkomen. Verwijder afgestorven bladeren om de plant er netjes uit te laten zien.

Veelvoorkomende problemen (en oplossingen)

Hoewel de strelitzia over het algemeen vrij eenvoudig te verzorgen is, kunnen er soms toch wat problemen optreden. We bespreken een aantal veelvoorkomende problemen en hun oplossing

Strelitzia bruine randen

Bruine bladranden bij je paradijsvogelbloem kunnen worden veroorzaakt door een te droge omgeving.

Zorg voor meer luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien of een luchtbevochtiger te gebruiken. Sproeien vermindert bovendien de kans op ongedierte.

Oude bladeren kunnen met de tijd bruin verkleuren, dit is normaal en geen reden tot paniek. Zie je geen bruine randen maar bruine vlekken op het blad? Neem dan de hoeveelheid water die je geeft onder de loep. Het kan zijn dat je iets te fanatiek bent met watergeven. 

Strelitzia blad krult

Als de bladeren van je strelitzia krullen, is vaak een teken van te weinig licht of droogte. Controleer de standplaats en pas de watergift aan. Het kan ook zijn dat de lucht in de kamer te droog is. 

Tip
Door je strelitzia te sproeien of de luchtvochtigheid te verhogen, kun je krullend blad voorkomen.

Bladeren worden geel of vallen af

Mogelijk krijgt de plant niet genoeg voedingsstoffen. Geef de plant een speciale kamerplantenmest om het probleem op te lossen.

Als de bladeren verkreukeld en donker zijn, kan het ook zijn dat je groene vriend te weinig licht krijgt. Als dat zo is, groeit de plant meestal ook niet zo goed.

Herken je dit? Plaats je paradijsvogelplant dan iets dichter bij een raam. Ook een te snelle groei kan een teken zijn dat je kamerplant te weinig licht krijgt.

Laat je strelitzia niet hangen

Een paradijsvogelbloem die hangt, krijgt waarschijnlijk niet genoeg licht. Dit komt omdat de stengels, in hun zoektocht naar licht, zo hard groeien dat ze de bladeren niet meer goed kunnen dragen. Lees hier meer over de oorzaak en oplossingen bij hangende planten.

Strelitzia bladeren scheuren

Zowel bij de reginae als bij de strelitzia nicolai kunnen bladeren scheuren. De scheuren in het blad van je strelitzia zien er misschien minder mooi uit, maar zijn helaas niet te voorkomen. 

Strelitzia bladeren met scheur

Het scheuren van de bladeren is namelijk een natuurlijk verschijnsel. Door het scheuren krijgt de wind minder vat op de (toch wel behoorlijke) bladeren, waardoor de plant veel wind kan vangen zonder om te waaien.

Mijn strelitzia krijgt geen bloemen

Onvoldoende licht of te lage temperaturen kunnen de bloei belemmeren. Zorg voor een zonnige plek en de juiste temperatuur. In de winter is de paradijsvogelplant in rust. Plaats hem dan op een wat koelere standplaats.

Stam wordt te dik en onsierlijk 

Dit kan gebeuren als de plant te groot wordt voor de ruimte. Snoei de plant terug of overweeg om te verplanten naar een grotere pot.

Ongedierte

De strelitzia kan best wel wat hebben en is niet heel vatbaar voor ongedierte. Als hij toch ongewenste gasten krijgt, is er vaak sprake van spint, wolluis of schildluis. Hier lees je alles over spint voorkomen en bestrijden. Klik hier voor hulp bij schildluis bestrijden.

Door alert te zijn op deze veelvoorkomende problemen en snel in te grijpen, kun je de gezondheid en bloei van je plant optimaal houden. Check je plant regelmatig en pas de verzorging aan waar nodig.

Strelitzia verpotten

Wanneer de wortels de pot beginnen te vullen, is het tijd om de strelitzia over te planten in een grotere pot. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om zich te herstellen voor de zomer.

Het is raadzaam om de vogelkopbloem plant eens per 2 à 3 jaar te verpotten. Houd bij wanneer je de plant voor het laatst hebt verpot en houd de groei in de gaten. Als je ziet dat de wortels uit de drainageopeningen komen of de plant moeite heeft om water op te nemen, is het tijd om aan de slag te gaan.

Strelitzia met kleine en grote pot

Door je strelitzia op het juiste moment te verpotten, geef je de plant ruimte om door te groeien en blijft hij gezond en krachtig. Hier lees je meer over hoe een plant verpotten in z’n werk gaat.

Strelitzia stekken 

Wil je graag een nieuwe strelitzia plant kweken? Dan is stekken een uitstekende optie. Doe dit in het voorjaar. Zo kan de moederplant in de groeifase herstellen. 

Met deze methode kun je gemakkelijk nieuwe exemplaren vermeerderen en zo je collectie uitbreiden. Volg deze stappen voor het maken van strelitzia stekken:

  • Kies een gezonde, volwassen plant als moederplant. Selecteer een stevige zijscheut of worteluitloper.
  • Snijd voorzichtig een stuk van ongeveer 10-15 cm lang af, met enkele bladeren aan de bovenkant.
  • Verwijder de onderste bladeren zodat er een kort stengeldeel overblijft.
  • Dompel het stekje eventueel in een wortelhormoon om de wortelvorming te stimuleren.
  • Plant het stekje in een kleine pot gevuld met een speciale stekgrond of een mengsel van potgrond en perliet (een vulkanisch gesteente).
  • Plaats de pot op een warme, lichte plek en houd de grond licht vochtig.
  • Na enkele weken tot maanden zul je nieuwe wortels zien verschijnen. Wanneer de plant stevig genoeg is, kun je hem verpotten in een grotere pot.

Met geduld en de juiste verzorging zal je stekje snel doorgroeien en een prachtige toevoeging zijn.

Strelitzia giftig

Tot slot een kleine waarschuwing. Als de strelitzia wordt ingenomen, is hij licht giftig. Hierdoor kunnen bij inname klachten ontstaan. Houd kleine kinderen en/of huisdieren dus goed in de gaten of zorg dat ze niet bij de plant kunnen komen. Bloeit jouw strelitzia? De bloemen zijn giftiger dan het blad.

Veelgestelde vragen

Waar moet strelitzia staan?

De strelitzia heeft veel licht nodig, zoek dus een standplaats met veel licht. De ideale temperatuur is in de zomer tussen de 18 en 25 graden. Let er op dat de lucht op de plek waar je paradijsvogelbloem staat niet te droog is.

Hoe houd je een Strelitzia mooi?

Door uitgebloeide bloemen en bruine bladeren af te knippen, behoudt je strelitzia zijn knappe uitstraling. Besproei de plant regelmatig, om de bladeren schoon en gezond te houden.

Waarom krullen de bladeren van mijn strelitzia?

Als de bladeren van je strelitzia krullen, is dit vaak een signaal dat-ie te weinig licht krijgt. Ook kan het zijn dat de lucht te droog is. Een luchtbevochtiger of sproeien kan helpen.

Hoeveel liter water moet een strelitzia?

De kleine strelitzia heeft aan een halve tot een liter water per week voldoende. De grote variant (nicolai) heeft wekelijks 1 tot 2 liter water nodig. Controleer voor het watergeven de grond goed. Als deze na een week droog is, mag je plant een beetje meer water. Is de grond droog? Verminder dan de hoeveelheid water.

Kind besproeit paradijsvogelplant

Strelitzia verzorgen, conclusie

Of je nu kiest voor de indrukwekkende strelitzia nicolai of de compactere strelitzia reginae, beide varianten transformeren je woonruimte tot een oase van rust en schoonheid. 

We hopen dat we hebben bijgedragen aan het floreren van jouw strelitzia. Bekijk ook eens onze andere artikelen voor nog meer nuttige tips en handig tuinadvies. Heb jij een vraag of opmerking? Wij verheugen ons altijd enorm op reacties, dus laat hieronder zeker even van je horen!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Op voorraad
12,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Op voorraad
14,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!