Tips & Advies
planten verpotten
7 MIN 06 mrt
Laatste update: 03 apr 2024

Planten Verpotten: Waarom, Wanneer & Hoe

Ontdek de voordelen van planten verpotten! Leer hoe je dit snel en makkelijk doet met onze handige gids voor een gezonde groei voor je kamerplanten.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Het verpotten van je planten kan intimiderend lijken. Het is goed om te begrijpen waarom je planten verpotten belangrijk is en hoe je dit het beste aanpakt. In deze gids voor het verpotten van planten leggen we uit hoe je deze klus succesvol klaart en wanneer je dat het beste kunt doen.

Wat is verpotten ook alweer?

Bij verpotten gaat het om het overpotten van een gewortelde plant in een sierpot. De nieuwe pot is daarbij iets groter dan de pot waar je plant vandaan komt. Ook bij nieuwe aanwinsten, is het beter om je plant eerst te verpotten (en hem dus niet ‘met plastic kuipje en al’ in de sierpot te zetten).

Misschien heb je ook wel van de term oppotten gehoord. Hierbij gaat het om het plaatsen van stekjes in potgrond, zodat deze kunnen wortelen. 

Waarom moet je planten verpotten?

Het verpotten van planten (ook wel ompotten genoemd) is een essentieel onderdeel van de verzorging van je groene vrienden. Na verloop van tijd raakt potgrond vaak uitgeput. Dan geeft de potgrond geen voedingsstoffen meer af. Ook kan-ie te compact worden, waardoor de wortels van je planten geen ruimte meer hebben om te groeien. 

Door je kamerplanten te verpotten, geef je ze de ruimte die ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Zo voorkom je verstikking. Ook planten die je buiten in potten hebt staan, dien je af en toe te verpotten.

Iemand plant plant met potgrond in terracotta pot

Naast het bieden van meer ruimte, geeft het ompotten je ook de kans om de gezondheid van je planten te controleren. Je kunt tijdens het verpotten namelijk meteen de wortels inspecteren en eventuele problemen zoals wortelrot of ongedierte snel opsporen. 

Wanneer planten verpotten?

Hoe vaak je een plant moet ompotten, is afhankelijk van de soort en de grootte van de plant. Het is belangrijk om te weten wanneer je planten moet verpotten, zodat je ze op het juiste moment de aandacht kunt geven die ze nodig hebben. Er zijn verschillende tekenen dat je plant klaar is om verpot te worden:

 • De wortels beginnen uit de drainagegaten van de pot te groeien.
 • Je plant groeit niet meer goed en hij lijkt niet meer te gedijen.
 • De potgrond droogt extreem snel uit en je moet je plant vaak water geven.
 • Je plant begint uit de pot te barsten, wat aangeeft dat de wortels te groot zijn geworden voor de huidige pot.

Bloeiende planten kun je het beste verpotten na de bloeiperiode. Je plant kan namelijk schrikken van zo’n verhuizing, waardoor het de bloeiperiode kan verkorten. Verpot je planten liever niet in de winter. Als het niet anders kan, let dan extra goed op dat je de wortels niet beschadigt. Een plant herstelt in de winter minder snel.

Het voorbereiden van je plant voor het verpotten

Voordat je begint met het verpotten van je plant, is het belangrijk om hem goed voor te bereiden. Dat doe je zo:

 • Water geven: geef je plant een goede hoeveelheid water. Doe dit ongeveer een uur voordat je hem gaat verpotten. Dit zorgt ervoor dat de wortels goed gehydrateerd zijn en het verpotten gemakkelijker wordt.
 • Reinigen: inspecteer de plant op eventuele ongedierte en verwijder dode bladeren of bloemen. Gebruik eventueel een zachte doek om stof van de bladeren te verwijderen.
 • Verwijderen uit de pot: tik voorzichtig op de onderkant van de pot om de wortels los te maken. Gebruik indien nodig een schaar om het kuipje een beetje los te knippen. Trek de plant voorzichtig uit de pot en houd hem voorzichtig vast bij de stam of de bladeren om schade aan de wortels te voorkomen. 

Nu je plant goed is voorbereid, kunnen we beginnen met het daadwerkelijke ompotten. Gebruik eventueel handschoenen of wikkel de plant in een krant (handig als je bijvoorbeeld een cactus ompot).

Stapsgewijze handleiding voor het verpotten van planten

Volg deze eenvoudige stappen om je planten succesvol te verpotten:

 • Plaats een laagje verse potgrond in de nieuwe kamerplant-pot om de plant te voorzien van voedingsstoffen en voldoende drainage. Heeft de pot geen drainage? Voeg dan eventueel wat hydrokorrels toe om ervoor te zorgen dat overtollig water weg kan.
 • Maak de wortels van je plant los en verwijder eventueel oude potgrond. Wees voorzichtig en probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
 • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de rest van de ruimte op met verse potgrond. Zorg ervoor dat de plant stevig staat, maar niet te diep in de pot is begraven.
 • Druk de potgrond voorzichtig aan en geef je plant water om de wortels te hydrateren.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je plant goed wordt verpot en de beste kans krijgt om te gedijen. 

Iemand houdt vetplant in witte pot vast

Tips voor succesvol verpotten van planten

Naast de stapsgewijze handleiding zijn er nog enkele tips die je kunnen helpen bij het succesvol verpotten van je planten:

 • Kies het juiste moment: het beste moment om je planten te verpotten is in het voorjaar, wanneer ze beginnen te groeien. Dit geeft de planten de beste kans om zich te vestigen in hun nieuwe pot.
 • Gebruik de juiste potgrond: verschillende planten hebben verschillende behoeften als het gaat om potgrond. Zorg ervoor dat je de juiste potgrond kiest voor de specifieke behoeften van je planten.
 • Wees geduldig: geef je planten de tijd om te wennen aan hun nieuwe pot. Verwacht niet onmiddellijk resultaat, maar geef ze de tijd om te acclimatiseren en te groeien.

Het kiezen van de juiste pot voor het verpotten

Bij het verpotten van je plant is het kiezen van de juiste pot essentieel. Er zijn verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het maken van je keuze:

 • Grootte: kies een pot die iets (ongeveer 20%) groter is dan de huidige pot van je plant. Dit geeft de wortels voldoende ruimte om te groeien, maar voorkomt dat de potgrond te snel uitdroogt.
 • Materiaal: terracotta potten zijn populair vanwege hun ademende eigenschappen, maar plastic potten zijn lichter en gemakkelijker te hanteren. Kies het materiaal dat het beste bij jou en je plant past.
 • Drainage: zorg ervoor dat de pot drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren. Dit voorkomt wortelrot en helpt bij het reguleren van de vochtigheidsgraad van de potgrond.
Een grote en een kleine plant in een grote en kleine pot naast elkaar

Door zorgvuldig de juiste pot te kiezen, leg je de basis voor een succesvol verpotproces. Heb jij het verpotten inmiddels in de (groene) vingers en ben je klaar voor meer groen in huis? Wij hebben een uitgebreid assortiment met de mooiste kamerplanten die een fijn thuis zoeken.

Veelvoorkomende fouten bij het verpotten van planten

Hoewel het verpotten van planten vrij eenvoudig is, zijn er enkele veelvoorkomende fouten die beginners vaak maken. Hier zijn een paar fouten die je moet vermijden:

 • Te grote pot kiezen: kies een pot die slechts een paar centimeter groter is dan de huidige pot van je plant. Een te grote pot kan leiden tot overbewatering en wortelrot.
 • Vergeten om de wortels los te maken: het is belangrijk om de wortels voorzichtig los te maken voordat je de plant in de nieuwe pot plaatst. Anders kunnen de wortels verstikt raken en kan de plant niet goed groeien.
 • Te diep planten: zorg ervoor dat je de plant niet te diep in de pot plaatst. De bovenkant van de wortels moet net onder het oppervlak van de potgrond liggen.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, zorg je ervoor dat je planten gezond en gelukkig blijven na het ompotten.

Nazorg voor verpotte planten

Nadat je je planten succesvol hebt verpot, is het belangrijk om ze de juiste nazorg te geven. Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je planten goed gedijen:

 • Geef je planten voldoende water: houd de potgrond vochtig, maar vermijd overbewatering. Geef je planten water als de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt.
 • Plaats je planten op de juiste plek: elke plant heeft zijn eigen lichtbehoefte, dus doe wat onderzoek naar de specifieke behoeften van je planten.
 • Bemest regelmatig: geef je planten regelmatig voeding om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen krijgen om te groeien. Gebruik een evenwichtige meststof die geschikt is voor kamerplanten.
Bio meststof voor al je bloeiende planten
Bio meststof voor al je bloeiende planten
Bio meststof bloeiende planten
 • Vloeibare, biologische meststof
 • Geschikt voor alle bloeiende planten
 • Toegestaan in de biologische landbouw

Planten verpotten, conclusie

Het verpotten van planten kan een beetje overweldigend lijken, maar met de juiste kennis en voorbereiding is het zo gepiept. 

Door de juiste pot te kiezen, je plant goed voor te bereiden en de stapsgewijze handleiding te volgen, zorg je voor gezonde planten. Heb je zelf nog een tip? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

Nu je deze ultieme gids voor het verpotten van planten hebt gelezen, ben je klaar om je planten te verpotten en ervoor te zorgen dat ze floreren. Veel succes en geniet van je groene avontuur!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!