Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Zo Doe Je Dat: Hedera Kweken En Verzorgen
Met Hedera die zich langs de muren omhoog slingert, krijgt je buitenruimte net dat tikje extra gezelligheid. De plant voegt ook meer groen toe aan je balkon of binnenruimte in hangmanden of potten. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten bij het kweken en verzorgen van Hedera.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Hedera Helix, ook bekend als klimop of de ivy plant, is een uiterst veelzijdige en winterharde plant. Voordat je begint, is het geen slecht idee eerst alle verschillende soorten van de Hedera-plant te bekijken. Zodra je je favoriet hebt uitgekozen, kan je beginnen met het planten van hedera. Maar laten we beginnen met de botanische basis.
- De Hedera plant in een notendop
- Stappen om Hedera te planten
- Hedera onderhouden
- Hedera vermeerderen
- Omgaan met veelvoorkomende problemen
- Veelgestelde vragen over Hedera
- Klaar om Hedera te beginnen planten?
De Hedera plant in een notendop
Hedera is een soort bloeiende plant uit de familie van de Araliaceae, afkomstig uit Europa en West-Azië. Deze groenblijvende klimplant klimt dankzij zijn luchtwortels vakkundig omhoog langs oppervlakken zoals boomstammen, muren en hekken. Hij gedijt vooral goed op vochtige, schaduwrijke locaties en zoals we allemaal weten, hebben we er daar meer dan genoeg van in de Lage Landen.
-
Licht: Halfschaduw tot volle schaduw is ideaal, maar ook direct zonlicht vomt geen probleem. Klimop binnen groeit het liefst in helder, indirect licht.
-
Bodem: Goed doorlatende grond die rijk is aan organisch materiaal. Een licht zure tot licht alkalische pH-waarde (6,0-7,8) is het best voor klimop.
-
Watervereisten: Klimop geeft de voorkeur aan constant vochtige grond, maar mag niet doorweekt zijn. Geef de plant water als de bovenste centimeter grond droog aanvoelt.
-
Grootte: De enige beperking waaraan hij onderhevig is, is de omvang waarin je hem snoeit. Potplanten groeien ook niet onbeperkt.
-
Bloei: Kleine, groenachtig-witte bloemen in de herfst.
-
Onderhoudsvereisten: Beperkt
Groeigewoonten
Klimop is een robuuste en veelzijdige klimplant die een hoogte van 20 tot 30 meter kan bereiken als hij geschikte oppervlakken krijgt om te klimmen, zoals bomen of muren. Hij heeft twee soorten bladeren: handvormig gelobde jonge bladeren op kruipende en klimmende stengels en ongelobde hartvormige volwassen bladeren op vruchtbare bloeiende stengels. Hedera groeit jaarlijks ca. 50 tot 70 cm en vormt een dicht groen bladerdek. Deze kenmerken maken hem ideaal voor zowel esthetische als praktische toepassingen in landschapsarchitectuur.
Toepassingen in landschapsarchitectuur
Veel mensen gebruiken klimop als decoratieve haag of bodembedekker. Het is met name effectief bij het snel creëren van schermen die de privacy waarborgen en tegelijkertijd een vleugje cottage-flair aan de buitenomgeving toevoegen. De Hedera-plant wordt ook gewaardeerd om zijn aanpassingsvermogen aan verschillende lichtomstandigheden en grondsoorten, en gedijt in alles van volle zon tot diepe schaduw.
Zijn droogteresistentie zorgt ervoor dat hij weelderig groen blijft, zelfs tijdens droge periodes. Bovendien maakt zijn vermogen om het interieur van gebouwen in de zomer te koelen en in de winter te isoleren, het tot een praktische keuze voor milieuvriendelijke landschapsarchitectuur. Maar wees voorzichtig, klimop kan ook schade aan de gevel veroorzaken, bijvoorbeeld als het gebladerte te dicht is of de kruipende wortels de mortel breken.
Klimopvariëteiten
u003cstrongu003eHedera helix ‘Buttercup’u003c/strongu003ernrnEen levendige en weelderige klimop met felgeelgroene bladeren.
u003cstrongu003eHedera helix ‘Goldchild’u003c/strongu003ernrnEen elegante klimop met bonte bladeren met tinten goud en groen.
u003cstrongu003eHedera helix ‘Midas Touch’u003c/strongu003ernrnEen opvallende klimopvariëteit met goudgeel blad dat een vleugje warmte toevoegt aan elke omgeving.
Stappen om Hedera te planten
Wil je klimop binnen of buiten planten? Afhankelijk van je plannen variëren de stappen om klimop te planten.
Klimop in huis planten
Kies eerst een pot en locatie. Wil je een Hedera hangplant in een mand planten, of gebruik je liever een eenvoudige pot die je op een plank kan zetten? Klimop ziet er ook prachtig uit in langere plantenbakken. Wanneer het groeit, lijkt het bijna op een groene waterval binnenshuis. Zorg ervoor dat de pot net zo diep is als de kluit van de klimopplant. Als je meerdere planten naast elkaar wil planten, laat dan wat ruimte over voor verspreiding en voldoende luchtcirculatie.
Klimop buiten planten
Kies eerst de locatie voor je klimop. Hoewel klimop de voorkeur geeft aan halfschaduw, zal hij niet verwelken als hij direct zonlicht krijgt. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te drassig. Als de grond te compact is, is het ook een goed idee om wat zand toe te voegen en het los te maken met een hark. Voor optimale groei zijn plaatsen met alkalische grond het beste; klimop kan zich echter aanpassen aan een breed scala aan grondomstandigheden. Maak de plaats in ieder geval wel vrij van onkruid voordat je klimop plant.
Geef je binnen- of buitenklimop na het planten grondig water om de grond rond de wortels te laten zakken en eventuele luchtzakken te helpen verwijderen. Klimop heeft een consistente vochtigheid nodig, vooral tijdens het eerste groeiseizoen, om een robuust wortelstelsel te kunnen ontwikkelen. Geef de plant water zodra de bovenkant van de grond droog is.
Hedera onderhouden
Om je Hedera te laten gedijen, is regelmatig water geven cruciaal. Het is belangrijk om de grond tussen het water geven door te laten drogen en zo wortelrot te voorkomen. Zorg tijdens de eerste groeifase voor vochtige grondomstandigheden, maar zodra de plant eenmaal gevestigd is, is de klimop behoorlijk droogteresistent.
Bemesting en bodembeheer
Hedera heeft over het algemeen weinig bemesting nodig. Als je het in potten kweekt, vervang je de potgrond jaarlijks om de voedingsstoffen aan te vullen. Dat volstaat meestal voor de groeibehoeften van de planten.
Voor Hedera die in de volle grond zit, is er geen extra voeding nodig. De plant geeft de voorkeur aan goed gedraineerde leem en gedijt in grond met een licht zure tot neutrale pH, tussen 5,5 en 6,5. Vermijd kleigrond om een goede drainage te garanderen.
Seizoensgebonden verzorgingstips
Snoei Hedera halverwege de lente om de groei te beheersen en te voorkomen dat deze te dicht wordt, wat kan leiden tot problemen met ongedierte. Als je ziet dat bonte bladeren weer groen worden, wacht dan niet met het snoeien van de scheuten om de gewenste esthetiek te behouden.
Pas voor kamerplanten de watergift aan tijdens de koudere maanden en verminder de frequentie om je aan te passen aan de tragere groeisnelheid van de plant. Dit helpt problemen zoals bruine bladpunten te voorkomen. Deze duiden op te warme omstandigheden of droge lucht.
Hedera vermeerderen
Hedera vermeerderen is eenvoudig, dus laat je niet afschrikken door het idee. Neem in de late zomer halfrijpe stekken van klimplanten. Elk stekje moet ca. 10 tot 13 cm lang zijn, met minstens twee bladeren of 3 tot 4 bladknopen. Je kunt deze stekjes planten in een vochtige potgrond of ze in water laten schieten.
Om ze in de bodem te laten vermeerderen plaats je de stekken in goed gedraineerde potgrond en dek je ze af met een plastic zak om de luchtvochtigheid te behouden. Zet ze op een lichte plek uit direct zonlicht en verwijder de zak zodra je nieuwe groei ziet. Als je ze in water vermeerdert, zorg er dan voor dat het bakje schoon is en ververs het water om de twee tot drie dagen om bacteriegroei te voorkomen.
Verzorgen van nieuwe planten
Zodra je Hedera stekken wortels hebben ontwikkeld, wat meestal een paar weken duurt, zijn ze klaar om naar een meer permanente locatie te verhuizen. Als je de stekken in water hebt gezet, plant ze dan voorzichtig over in aarde om een shock te voorkomen. Plant ze in goed gedraineerde potgrond en zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn, maar niet te diep. Houd de grond vochtig maar niet te drassig om verdere wortelvorming te bevorderen. Voor stekken die in aarde worden gekweekt, moet je de omgeving en de grond vochtig houden totdat de plant goed is gevestigd.
Omgaan met veelvoorkomende problemen
Hedera is relatief resistent tegen plagen, maar waakzaamheid blijft de sleutel om plagen te voorkomen. Veelvoorkomende plagen zijn bladluis, die jonge groei aanvallen, vooral op kamerplanten. Daarnaast kunnen spintmijten en wolluis verschijnen, vooral onder droge omstandigheden. Regelmatig besproeien en de bladeren afvegen met zeepsop of alcohol kan helpen om een plaag te voorkomen.
Om deze plagen te beheersen kan je een kijkje nemen in onze deskundige gidsen over deze plagen. Als je schildluizen opmerkt, zoals de sneeuwbaldopluis, kun je deze op afstand houden door ze te behandelen met geschikte insecticiden of ze gewoon af te vegen met alcohol.
Ziekten vermijden
Klimopplanten kunnen last krijgen van verschillende ziekten, voornamelijk schimmels en bacteriën. Veelvoorkomende problemen zijn bladvlekken en echte meeldauw, die doorgaans geen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de plant, maar het aanzien ervan kunnen bederven. Voor bacteriële en schimmelachtige vlekken op de bladeren zijn het verbeteren van de luchtcirculatie, het vermijden van bewatering van bovenaf en het verwijderen van geïnfecteerde bladeren effectieve preventieve maatregelen.
Veelgestelde vragen over Hedera
Hedera gedijt het beste op schaduwrijke plaatsen, waardoor hij ideaal is voor bodembedekking onder bomen of op plekken die indirect zonlicht krijgen. Tijdens de wintermaanden kan hij echter gedeeltelijk direct zonlicht verdragen. Onvoldoende zonlicht kan de groei belemmeren en de bladkleurpatronen beïnvloeden.
Ja, je kunt Hedera in potten kweken, zowel binnen als buiten. Wanneer je klimop in potten plant, zorg er dan voor dat de kluit volledig bedekt is met aarde en vernieuw deze elk jaar. Wateroverlast kan wortelrot veroorzaken, dus zorg ervoor dat het water kan weglopen.
Hedera groeit vrij snel, van ca. 50 tot 70 cm per jaar.
Klaar om Hedera te beginnen planten?
Je weet nu alles wat je nodig hebt om te beginnen met het planten van je Hedera planten. Als je klimop wil combineren met kleurrijkere bloeiende planten, raden we onze artikelen over camelia’s, rozen en hortensia’s aan.
Heb je vragen of wil je meer tuinadvies? Laat het ons weten in de opmerkingen hieronder!
Veel tuinier plezier!
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?