Tips & Advies
7 MIN 14 mei
Laatste update: 03 nov 2022

Hoe kun je mos verwijderen? 15 tips & tricks

Dat mos in het gazon groeit wist je waarschijnlijk al. Maar hoe komt het toch terecht tussen je tegels, op de tuinmeubels, of op het dak? In dit artikel leggen we je uit op welke plekken mos groeit, waar het vandaan komt en – nog belangrijker – hoe je mos kunt verwijderen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Wat is mos?

Mos bestaat uit een grote hoeveelheid kleine plantjes (spoorplantjes) die dicht tegen elkaar aan groeien. De zaadjes van deze plantjes verspreiden zich door de wind. Daarom kom je mos niet alleen tegen in gras, maar ook op het terras, hout of meubels. Mos zelf is geen schimmel, maar omdat mos op vochtige plekken groeit, is de kans op schimmels op het mos zeker aanwezig.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Wat is mos?
 • Hoe ontstaat mos?
 • Waar groeit mos?
 • Hoe mos verwijderen van tegels?
 • Hoe mos verwijderen van hout?
 • Hoe mos verwijderen van een houten terras?
 • Hoe mos verwijderen van houten tuinmeubelen?
 • Hoe mos verwijderen van kunststof tuinmeubelen?
 • Hoe mos verwijderen van het dak?
 • Hoe mos verwijderen uit het gazon?
 • Kun je mos voorkomen?
 • Meer over tuinonderhoud?

Kleine hoeveelheid spoorplantjes

Hoe ontstaat mos?

Mos is een gevolg van de combinatie van veel regen en weinig zonlicht. In periodes dat er veel neerslag valt (herfst, winter), zul je op plekken waar weinig zonlicht komt, mossen zien groeien. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Hierdoor ontstaat mos- en algenvorming. Maar er zijn meer oorzaken. Halen omstaande bomen en struiken voedingsstoffen uit de grond? Of is je tuingrond te zuur? Ook dan ontstaat mos. Zandgrond heeft extra kans op verzuren en mos groeit goed en snel op een zure grond.

Waar groeit mos?

 • Tegels
 • Hout
 • Tuinmeubelen
 • Dak
 • Gazon
 • Etc.

Soms (bijvoorbeeld voor het verwijderen van mos op het dak) is het beter om een specialist in te schakelen, maar in de meeste gevallen kun je mos prima zelf verwijderen. Hoe je dat doet? We geven je een aantal tips.

Hoe mos verwijderen van tegels?

Het is niet schadelijk, maar mooi is het ook niet: mos op je terras. Met deze tips verwijder je mos van je tuintegels.

Mos verwijderen met kokend water

Mos heeft geen diepe wortels en is dus makkelijk te verwijderen met kokend water. Afhankelijk van de hoeveelheid mos, giet je 3 tot 6 keer kokend water over de groene plantjes. Laat het water wel even intrekken voordat je een nieuwe portie uitgiet. Is het mos losgeweekt? Dan veeg je het gemakkelijk weg met een tuinbezem.

Let op dat je het kokend water uitsluitend over het mos uitgiet. Andere planten in de buurt sterven namelijk ook door kokend water. Precisie is dus belangrijk!

Mos verwijderen met een onkruidbrander

Onkruidbranders zijn handig, ecologisch én ergonomisch verantwoord. En je kunt mos er ook mee aanpakken. Je verhit de plantjes enkele seconden, waardoor de cellen openbarsten, de plant uitdroogt en afsterft. Weg mos!

Mos verwijderen met een onkruidborstel

Groeit er mos of onkruid tussen de voegen van je terras? Dan is een onkruidborstel de oplossing. Een onkruidborstel is een kleine, rechthoekige borstel met 2 rijen messing of metalen ‘haren’. Deze haren lopen spits naar elkaar toe waardoor je gemakkelijk het mos of de algen uit de voegen schrobt.

Louis Hooft:
Duurzaamheidstip: doordat de haren van een onkruidborstel van metaal zijn gemaakt, gaat de borstel extra lang mee. Je kunt er dus heel wat jaren je terras mee ontdoen van mos of onkruid.

Hoe mos verwijderen van hout?

Hoe verwijder je mos van hout? Dat hangt ervan af. Wil je mos verwijderen van een houten terras of houten tuinmeubelen? Voor beide geven we je tips.

Hoe mos verwijderen van een houten terras?

Mos of groene aanslag op je terras ziet er niet alleen onfris uit, het maakt je terras ook flink glad. Reinig het daarom minstens een keer per jaar.

Mos verwijderen met groene zeep

Groene zeep bestaat uit natuurlijke ingrediënten en is niet schadelijk voor planten. Los 10 lepels groene zeep op in een emmer met 10 liter warm water, giet het uit over het terras en begin met schrobben. Laat het een tijdje intrekken en spoel het terras daarna grondig na met de tuinslang.

Mos tussen de houten planken

Mos verwijderen met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn is een effectief middel om mos een snelle dood te laten sterven. Meng het azijn met water, giet het over de mosplantjes en laat dit een tijdje goed intrekken. Schrob het mos vervolgens weg met een harde, niet-metalen borstel. Let wel op! Doordat het zo zuur is, doodt schoonmaakazijn ook alle andere planten waarmee het in aanraking komt. Wees dus heel zorgvuldig met het toepassen van dit middel.

Louis Hooft:
“Het is geen goed idee om mos te verwijderen met behulp van een hogedrukspuit. De enorme druk kan je terras beschadigen. Hierdoor komt mos sneller terug.”

Hoe mos verwijderen van houten tuinmeubelen?

Zout is schadelijk voor planten, daarom adviseren we niet om zout te gebruiken om mos van je terras te verwijderen. Voor je houten tuinmeubelen kun je het echter prima gebruiken.

Mos verwijderen met zout

Spuit de tuinmeubels eerst af met een tuinslang of ga aan de slag na een flinke regenbui. Meng een grote hoeveelheid strooi- of keukenzout met lauwwarm water. Gebruik een schuurspons or borstel om je tuinmeubelen schoon te schrobben, in de richting van de houtnerf. Spoel de meubelen schoon met de tuinslang.

Hoe mos verwijderen van kunststof tuinmeubelen?

Ook op kunststof of metalen tuinmeubelen kan mos ontstaan. Met deze tip verwijder je het.

Mos verwijderen met allesreiniger

Kunststof tuinmeubelen kun je prima van mos of groene aanslag ontdoen met een sopje met warm water en allesreiniger. Of gebruik groene zeep. Met een zachte doek of spons maak je je meubelen zo weer schoon.

Mos op de daken

Hoe mos verwijderen van het dak?

Wist je dat mos zelfs op het dak van het huis groeit? In vochtige periodes krijgen dakpannen tussen buien door vaak niet voldoende tijd om op te drogen. Op die manier ontstaat mos- en algenvorming. Mos groeit ook sneller als er grote bomen in de buurt van het dak staan.

Mos verwijderen van het dak is geen ongevaarlijke klus. Durf je het dak niet op, schakel dan een expert in. Bestaat het dak uit asbesthoudende materialen, dan is het zelfs verplicht om een expert in te schakelen. Is dit niet het geval en durf je het aan? Dan kun je kiezen uit de volgende methodes.

Mos verwijderen met de hogedrukspuit

Wacht tot de vochtige periode voorbij is. Het mos is dan makkelijker te verwijderen. Begin bij de nok en werk richting de goot met een hogedrukspuit met een V-straal. Spuit in neerwaartse richting. Waarschijnlijk dien je deze behandeling een of enkele keren te herhalen.

Mos verwijderen met een algenverwijderend middel

Door je dakpannen met een algenverwijderend middel of bleekwater te behandelen, zorg je ervoor dat mos minder snel terugkomt. Gebruik een onkruidsproeier en spuit, net als bij de behandeling met een hogedrukspuit, in neerwaartse richting. Koppel wel eerst de afvoerbuizen van de dakgoot zodat het middel niet in je regenwater terechtkomt. Spoel de dakgoot geruime tijd door met schoon water voordat je de afvoerbuizen weer aansluit.

Het verwijderen van mos

Hoe mos verwijderen uit het gazon?

Mos is een moeilijke tegenstander voor je gazon. Het groeit namelijk veel makkelijker onder moeilijke omstandigheden dan dat jouw grasmat doet. Zo houdt mos van een zure grond, gras niet. Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet. Mos in je gazon verwijder je op de volgende manieren.

Mos verwijderen met kalk

Groeit er mos in jouw gazon, dan kan het zomaar zijn dat de grond te zuur is. Maar hoe kom je hier achter? Door een bodemanalyse uit te voeren, ontdek je wat er ontbreekt in jouw grond. Is de pH-waarde te laag, dan is de grond te zuur. Een zure bodem blokkeert de opname van voedingsstoffen. Door kalk te strooien, bijvoorbeeld Lime Plus Kalk, verhoog je de pH en gelijk ook de bodemvruchtbaarheid.

Lime +
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Lime +
Gazon kalk
 • Laat het gras beter voedingsstoffen opnemen
 • Niet zichtbaar na het aanbrengen
 • Wordt snel opgenomen in de bodem

Mos verwijderen door te verticuteren

Een veelgebruikte manier om mos uit het gazon te verwijderen is door te verticuteren. Verticuteren is een techniek waarbij je verticaal door het gras snijdt. Hierdoor kam je als het ware al het dode materiaal (viltlaag, mos) uit het gras. Verticuteren kan met een verticuteerhark of met een verticuteermachine. Verticuteren is wel een aanslag op je gazon. Geef je gazon voldoende voedingsstoffen en graszaad om te herstellen.

Mos verwijderen met ijzersulfaat

IJzersulfaat werkt zeer doeltreffend tegen mos. Een juiste hoeveelheid doodt mos binnen 4 dagen. IJzersulfaat maakt de bodem wel wat zuurder. Het is dus belangrijk dat je, na het toevoegen van een meststof met ijzersulfaat, een te lage pH tegengaat met een extra bekalking. Tip: gebruik ijzersulfaat bij vochtige omstandigheden of sproei voor een nog snellere werking.

Wil je meer weten over hoe je mos in het gazon tegengaat? Lees al onze tips over mos bestrijden in het gazon.

Iron+ 2in1
Voorste afbeelding van de Iizersulfaat gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Iron+ 2in1
IJzersulfaat
 • Ideaal om te gebruiken voor het verticuteren
 • Geeft het gras binnen 2 dagen een donkergroene kleur
 • IJzersulfaat wordt veel gebruikt als eerste bemesting & als laatste bemesting

Kun je mos voorkomen?

Kun je mos volledig voorkomen? Mos groeit op een vochtige plek waar weinig zon komt. De winterperiode is dus een uitgelezen moment voor mos om ‘wortel te schieten’. Helemaal voorkomen is lastig, maar je kunt je tuin of terras wel een handje helpen. Tuinmeubelen dek je simpelweg af met een hoes, maar je kunt ook je terras of gazon afdekken. Dit doe je met een mulchlaag: een laag organisch materiaal die de ondergrond beschermt tegen mos en onkruid. Lees meer over mulchen.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (1)

Veel Mos In De Tuin? Zo Pak Je Het Aan!
okt 13, 2023

[…] Hoe kun je mos verwijderen? 15 tips & tricks | MOOWY […]

Reactie
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!