Populaire artikelen, Tuin tips,

In enkele stappen naar een onderhoudsvrije tuin

Wie een eigen huis heeft, wil graag dat het er overal netjes uitziet. Een onderhoudsvriendelijke tuin is dus een must als je geen uren wil tuinieren. Ik zal je enkele belangrijke tuintips geven, zodat je tuin er altijd piekfijn uitziet zonder dat je er te veel moeite moet voor doen.

10 MIN 08 sep
Laatste update: 15 sep 2023
Delen:

Nieuwste artikelen

13 MIN 17 sep Top 20 groenblijvende potplanten 9 MIN 16 sep Hibiscus snoeien: wanneer, waarom en hoe? 11 MIN 07 sep Appelboom snoeien: wanneer, waarom en hoe?
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Wat is een onderhoudsvrije tuin?

Een onderhoudsvrije tuin is een tuin die slechts in beperkte mate onderhoud en zorg nodig heeft. Maar daarnaast moet hij natuurlijk nog mooi en aangenaam ogen, een groene oase vormen als het ware. Daarom moet de verzorging van gazon, terras, bloemen, heggen en dergelijke zo minimaal mogelijk zijn.

Inhoudsopgave:
 • Wat is een onderhoudsvrije tuin?
 • Tips voor een onderhoudsvrije tuin
 • Ideeën voor tuinontwerp in een onderhoudsvriendelijke tuin
 • Je tuin opnieuw inrichten – Weinig verzorging met de juiste planten
 • Een onderhoudsarme tuin met een gezond gazon
 • Gazononderhoud
 • Tuintips voor mulchen en het verwijderen van onkruid
 • Een onderhoudsvrije tuin door onkruid te verwijderen
 • Een onderhoudsvrije tuin zonder ongedierte
 • Veelgestelde vragen

Tips voor een onderhoudsvrije tuin

Tuinliefhebbers die niet in het bezit zijn van een stel groene vingers of gewoon geen tijd hebben om voor hun tuin te zorgen hebben baat bij een onderhoudsvrije tuin. De perfecte combinatie van rustgevende schoonheid en weinig moeite.

De volgende tips kunnen je op weg helpen om zelf eenvoudig een tuin te ontwerpen die relatief makkelijk te onderhouden is:

Selecteer de juiste planten: gebruik planten die robuust zijn en bestand tegen ziekten en plagen, en goed kunnen omgaan met de heersende klimatologische omstandigheden. Dit brengt met zich mee dat er minder zorg en irrigatie nodig is.

Beperk de grootte van je gazon: hoe groter het gazon, hoe meer zorg er nodig is. Verminder het werk door delen van je gazon te vervangen door alternatieve grondbedekking zoals grind of bodembedekkers.

Gebruik een doordacht ontwerp: bedden, paden en een gazon met symmetrische en rechte structuren maken zowel het maaien, trimmen als het verwijderen van onkruid heel wat makkelijker.

onderhoudsvriendelijke tuin
Een onderhoudsvriendelijke tuin met brede trottoirs ziet er niet alleen mooi uit, het betekent ook minder werk voor jou.

Een goede voorbereiding van de bodem: Als je grond goed is voorbereid om te planten, creëer je de optimale omstandigheden die groei bevorderen. Je kan de grond eenvoudig verbeteren door compost, mulch of andere bodemverbeteraars toe te voegen.

Waterbeheer: Een makkelijk te onderhouden tuin is gebaat bij een automatisch irrigatiesysteem of druppelirrigatie. Dan hoef je zelf niet meer water te geven.

Mulch: Een laagje mulch op de bodem vermindert de onkruidgroei en houdt vocht vast in de bodem.

Planten met een natuurlijke groeivorm: Een tuin rijk aan planten met een natuurlijke groeivorm is ideaal! Je hoeft ze dan ook niet in vorm te snijden.

Minder onkruid: Je beperkt onkruidgroei door een combinatie van een goede bodemvoorbereiding, het gebruik van mulch en een gerichte plantenselectie.

Ideeën voor tuinontwerp in een onderhoudsvriendelijke tuin

Gelukkig is een onderhoudsvriendelijke tuin niet afhankelijk van één specifiek ontwerp. Als het idee van een moderne onderhoudsvrije tuin je aanspreekt, heb je heel wat opties ter beschikking. Er zijn namelijk heel wat manieren om je wensen en ideeën voor een onderhoudsvrije tuin in de praktijk te brengen.

Hier zijn enkele suggesties voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Xeriscaping: Gebruik droogtebestendige planten die weinig water nodig hebben.

Een rotstuin: Een rotstuin kan je ontwerpen met een combinatie van verschillende stenen, rotsen en droogtebestendige planten. Dit creëert een natuurlijke omgeving en maakt je tuin elegant en makkelijk te onderhouden.

monderne onderhoudsvriendelijke tuin
In moderne tuinen met weinig onderhoud vind je vaak stenen en vetplanten terug.

Gebruik potten: Doe je planten in potten of bakken die je toelaten ze makkelijk te verplanten wanneer het daar tijd voor is. Dit zal je heel wat moeite besparen.

Harde vloeren en paden: Gebruik straatstenen, grind of houten planken om paden, terrassen en dergelijke te creëren. Zo verklein je het aandeel van je gazon, wat minder onderhoud met zich meebrengt.

Minimalistisch ontwerp: Minder is vaak meer. Een onderhoudsvriendelijke tuin met een eenvoudige structuur en weinig planten vermindert het onderhoud en ziet er nog steeds elegant uit.

Tuindokter Louis adviseert:

“Een gemakkelijk te onderhouden tuin bestaat uit inheemse planten en materialen die passen bij de heersende klimatologische omstandigheden. Exotische planten hebben meer zorg nodig.“

Je tuin opnieuw inrichten – Weinig verzorging met de juiste planten

Het succes van een  onderhoudsarme tuin wordt vaak bepaald door de keuze van planten. Sommige hebben bijna geen zorg nodig, terwijl je anderen altijd in de gaten moet houden. Let daarom bij het kiezen op hoeveel water, zorg en aandacht ze nodig hebben.

De volgende soorten planten kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in een onderhoudsvrije tuin:

Inheemse planten

Kruidentuin: Een kruidentuin is niet alleen praktisch voor wie graag lekker kookt, maar ook ideaal voor een onderhoudsvrije tuin. Plant robuuste planten zoals rozemarijn, oregano, tijm en lavendel.

Droogtebestendige vaste planten: Een onderhoudsarme tuin gemaakt van vaste planten brengt een vleugje zomers gevoel in je tuin. Veel vaste planten zoals lavendel, salie, yucca, ridderspoor (Delphinium) en meisjesoog (Coreopsis) zijn aangepast aan droge weersomstandigheden. Daarom hoef je ze zelden water te geven.

Grassen: Siergras zoals Lampepoetsersgras (Pennisetum), en blauw zwenkgras (Festuca glauca) geven je tuin textuur en hebben weinig tot geen zorg nodig.

Wilde bloemenweide: Velen zijn je voorgegaan als het aankomt op het gebruik van wilde bloemenweiden om een onderhoudsvrije tuin te creëren. De inheemse bloemen zien er prachtig uit en trekken als een magneet massa’s insecten aan.

wilde tuin met dieren
Een wilde bloemenweide trekt verschillende dieren aan die je vanop een afstand kan gadeslaan en bewonderen.

Grondbedekkers: Een onderhoudsarme tuin gemaakt van planten die de grond bedekken, geeft onkruid geen kans. Planten zoals Maagdenpalm (Vinca), Elfenbloem (Epimedium), Goudaardbei (Waldsteinia) en Dikkemanskruid (Pachysandra) geven je tuin een speelse maar elegante toets.

Inheemse planten: Planten uit de streek zijn vaak beter aangepast aan lokale omstandigheden en vereisen minder zorg. Ze bieden ook een welkome habitat voor inheemse insecten en dieren.

Klimplanten: Klimplanten zoals klimop (Hedera), clematis en kamperfoelie (Lonicera) kunnen muren, hekken en pergola’s bedekken. Je onderhoudsvrije tuin ziet er zo als snel uit als een sprookjesachtige tuin.

Struiken met weinig onderhoud: Dwergmispel (Cotoneaster), Bergden (Pinus mugo), jeneverbes (Juniperus) en Berberis zijn de bekendste. Die hoef je zelden te trimmen en te verzorgen.

Tuindokter Louis adviseert:

“Een uitgebalanceerde verhouding van planten met verschillende hoogtes, texturen en kleuren maakt je tuin niet alleen onderhoudsarm, maar ook visueel aantrekkelijk.”

Exotische planten

Vetplanten: Dit zijn planten die water opslagen en verkrijgbaar zijn in verschillende vormen en kleuren. Je onderhoudsvrije tuin krijgt esthetisch zo een verfijnde toets en bovendien hoef je ze niet vaak water te geven. Enkele populaire variëteiten zijn Echeveria, Sedum, Crassula en Aloe.

Bamboe: Sommige soorten bamboe zijn makkelijk te onderhouden en kunnen dienen om je privacy te beschermen of om de tuin structuur te geven. Een onderhoudsvrije tuin heeft een soort bamboe nodig die niet snel groeit.

Cactussen: Leef je in een warmer klimaat? Dan kunnen cactussen een geweldige aanwinst zijn in je tuin. Ze zijn extreem droogtetolerant en hebben weinig water nodig.

cactussen
Cactussen zijn zeer robuust en brengen kleur in je tuin.

Een onderhoudsarme tuin met een gezond gazon

In bijna elke tuin vind je gazon terug. Als je gazon gezond is, zal je er weinig werk mee hebben. Maar daarvoor moet je wel enkele taken opnemen in je tuinonderhoudsplanning. Dat klinkt als veel werk – maar ik garandeer je dat een onderhoudsarme tuin je beloning zal zijn!

Algemene tips

Juiste grasselectie: Kies een grassoort die geschikt is voor je klimaat en je regio. Sommige grassoorten zijn van nature beter bestand tegen droogte, plagen en ziekten.

Vermijd zwaar gebruik: Hoe minder je op het gazon loopt, hoe minder je het belast en hoe kleiner de kans dat het extra zorg nodig heeft.

Bodemonderzoek: Controleer regelmatig de pH en het voedingsgehalte van je grond. Bemest of strooi kalk op je gazon in overeenstemming met de resultaten.

bodemkwaliteit controleren
Een gemakkelijk te onderhouden tuin is gelegen op goed gevoede en doorlatende grond.

Winterbescherming: Een onderhoudsvrije tuin begint aan het einde van het voorseizoen. Bereid daarom altijd je gazon in de herfst voor op de winter.

Zorg voor je gazon: Maak een onderhoudsplanning met terugkerende taken zoals maaien, besproeien, bemesten en beluchten.

Gazononderhoud

Maaien: Maai je gazon regelmatig op de lengte die past bij het soort gras. Dit beschermt de wortels en houdt je gazon sterk. Gebruik alleen scherpe maaimessen en maai het gazon nooit als het vochtig is.

gazon maaien
Het gazon goed maaien is de gemakkelijkste manier om je gazon te versterken.

Tuindokter Louis adviseert:

“Maai nooit meer dan één derde van je gazonhoogte om je gazon niet te belasten. Anders wordt het vatbaar voor gazonziekten en plagen.“

Mulch: Gebruik een mulchmaaier om de grassprietjes te versnipperen en over de grond te verspreiden. Zo komen de voedingsstoffen opnieuw in de grond terecht. Dit betekent dat je minder hoeft te bemesten en ook minder snel mos in je gazon zal krijgen.

Irrigatie: Een onderhoudsvrije tuin profiteert van een goed irrigatiesysteem. Geef je gazon diep water en minder vaak en lang dan eerder frequent en kort.

Tuindokter Louis adviseert:

“Heb je al gedacht aan een automatisch irrigatiesysteem? Je kan zelfs moderne systemen bedienen vanuit een app. Een gemakkelijk te onderhouden tuin met één druk op de knop.“

Onkruidbestrijding: Houd je gazon strak en gezond om de groei van onkruid te beperken.

Vertcuteren: Deze verzorgingstechniek verwijdert onkruid, verfrist je gazon en verbetert de luchtcirculatie, evenals de opname van voedingsstoffen en water.

Bemesten en kalk: Pas de meststof aan aan de behoeften van je gazon en de uitdagingen die gepaard gaan met het komende seizoen.

Tuintips voor mulchen en het verwijderen van onkruid

Een onderhoudsvrije tuin met gazon kan niet zonder regelmatige zorg. Door mulchen en onkruid te verwijderen kan je echter het onderhoud beperken.

paddenstoelen in tuin

Een onderhoudsvrije tuin door mulchen

De volgende stappen helpen u om je gazon en tuin goed te mulchen:

 1. Verwijder bestaand onkruid, om ervoor te zorgen dat het niet door de mulch groeit.
 2. Kies de juiste mulch. Biologische mulch zoals houtsnippers, schorsmulch of stro onderdrukt onkruid, slaat vocht op en verbetert de grond in de loop van de tijd.
 3. Breng een mulchlaag van ongeveer 5 tot 10 cm aan. Maar laat de stam van bomen en struiken vrij om rotting te voorkomen.
 4. Ververs je mulchlaag om de paar jaar, om de effectiviteit te behouden.

Tuindokter Louis adviseert:

“Een onkruidvlies onder de mulch leggen is heel effectief om onkruid weg te houden.”

Een onderhoudsvrije tuin door onkruid te verwijderen

Een onderhoudsvrije voortuin of achtertuin ziet er mooier uit als je onkruid onmiddellijk verwijdert en het slim voorkomt. Dit is de beste manier:

Verwijder onkruid regelmatig met de hand, voordat het zaden kan produceren of verspreiden. Hoe regelmatiger je onkruid verwijdert, hoe minder werk je in de toekomst zal hebben.

Gebruik de juiste tools bij het verwijderen van onkruid. Dit omvat wiedvorken, penwortelstekers en schoffels.

Let bij het planten erop dat er genoeg ruimte is zodat ze elkaar niet overwoekeren of in concurrentie gaan met elkaar en de groei van onkruid stimuleren.

Tuindokter Louis adviseert:

“Gebruik geen chemische middelen om onkruid te verwijderen. Ook zout en azijn zijn te mijden omdat ze de grond en insecten kunnen beschadigen. Vertrouw op mechanische methoden. Ze zijn meestal grondiger.“

Een onderhoudsvrije tuin zonder ongedierte

Hoe gezonder en fitter je tuin, hoe minder werk je ermee hebt. Gebruik mijn volgende tips voor zorg en preventie.

Gezonde grond: Een goede drainage en voldoende toevoer van voedingsstoffen versterken het gras en maken het beter bestand tegen ongedierte en gazonziekten.

Juiste bewatering: Vermijd overmatige irrigatie wat ongedierte kan aantrekken.

Bevorder de biodiversiteit: Kies voor bloeiende planten om natuurlijke vijanden van ongedierte aan te trekken, zoals nuttige insecten.

Vroege detectie: Controleer regelmatig je gazon op tekenen van plagen en ziekten zoals dood gras, gaten of insecten.

Een natuurlijke ongediertebestrijding: Vertrouw op milieuvriendelijke methoden zoals nuttige organismen of kom snel in actie om plagen te bestrijden. Gebruik natuurlijke insectenwerende middelen zoals neemolie of knoflookextract om ongedierte af te schrikken.

bladluizen
Bladluizen zijn slechts een één van de vele plagen waar je onmiddellijk tegen moet in actie komen.

Vermijd chemicaliën: Gebruik geen pesticiden, omdat die nuttige insecten kunnen beschadigen.

Goede hygiëne: Houd je gazon schoon door regelmatig bladeren en plantenresten te verwijderen en zo ongedierte minder kansen te geven.

Tuindokter Louis adviseert:

“Het is niet altijd nodig om elke plaag te bestrijden. Stel tolerantiegrenzen in en grijp alleen in bij ernstige bedreigingen.”

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een onderhoudsvrije tuin?

Een onderhoudsvrije tuin creëer je door gebruik te maken van duurzame, makkelijk te onderhouden planten en materialen, zoals bodembedekkers, grindpaden en siergrassen. Kies ook voor een klein gazon en slimme irrigatiesystemen.

Wat kost een onderhoudsvrije tuin?

De kosten voor een onderhoudsvrije tuin variëren afhankelijk van grootte en materiaalkeuze, maar kunnen beginnen bij enkele duizenden euro’s voor eenvoudige ontwerpen tot tienduizenden euro’s voor uitgebreidere projecten met professioneel onderhoud.

Welke planten zijn onderhoudsvrij?

Onderhoudsvrije planten zijn onder andere vetplanten, cactussen, kruiden, klimplanten, siergrassen, en sommige vaste planten. Deze planten vereisen weinig water, snoeiwerk en bemesting, waardoor ze ideaal zijn voor een onderhoudsvrije tuin.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaadmeststoffenverticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.6 (106 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf:  18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.4 (38 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf:  32,99
Top
Top Langwerkende gazonmeststof 4.7 (177 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf:  15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!