Nat gras maaien: wel of niet doen?

Nat gras maaien, is dat nou een goed idee? En waarom wel (of juist niet)? Na het lezen van dit artikel weet jij het antwoord op de vraag of je nat gras kunt maaien en waar je op moet letten. Lees snel verder en ontdek wat je moet weten over maaien op nat gras!

7 MIN 28 apr
Laatste update: 02 jun 2023
Delen:
TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Nat maaien = niet maaien’ 

Een grondregel is: maai het gazon niet als het nat is. Maar wat is nat en kun je dan helemaal niks doen om je gazon te onderhouden met nat weer? Dat je je gras beter niet kunt maaien na een regenbui, weten de meeste gazonliefhebbers wel. Maar ook na een bui kan gras lang vochtig blijven en in sommige jaargetijden is er vaak ochtenddauw aanwezig. Dit zijn allemaal dingen om rekening mee te houden. 

Inhoudsopgave:
 • ‘Nat maaien = niet maaien’ 
 • Waarom gras niet maaien als het nat is?
 • Waarom nat gras maaien gevaarlijk kan zijn
 • Tips voor veilig maaien op nat gras
 • Welke grasmaaiers voor nat gras?
 • Hoe je je maaier kunt onderhouden na het maaien op nat gras
 • Gras maaien of laten groeien?
 • Je gazon verzorgen bij nat weer
 • Veelgestelde vragen

Gelukkig is Moeder Natuur ook wat nat gras maaien aangaat slimmer dan je denkt. In de herfst- en winterperiode (periodes waarin het dus vaker nat is, wordt het steeds kouder. Hierdoor hoef je gras minder vaak te maaien. Door de kou en minder zonlicht groeit gras minder snel en heeft het tussen maaibeurten door meer tijd nodig om te herstellen 

Waarom gras niet maaien als het nat is?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar we kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt waarom je gras niet mag maaien als het nat is. Dat zit zo. 

Het maaien van nat gras kan om verschillende redenen een uitdaging zijn. Ten eerste zijn de grasmaaiers niet ontworpen om effectief te werken op natte oppervlakken. Nat gras is platter (door het gewicht van het water) en plakkeriger, waardoor de moeilijkheid van de maaier kan worden opgepakt en gelijkmatig kan worden gesneden. Droog gras staat beter overeind, waardoor je tijdens het maaien een mooier, gelijkmatig resultaat behaalt.

Gebogen grasspriet met druppels erop
Fotocredits: kie-ker via Pixabay

Nat gras wordt bovendien minder scherp afgesneden, waardoor het zogezegd een beetje scheurt. Dit is niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je gazon.

Nat gras heeft de neiging om zich op te hopen in de maaidek en rond de messen, wat kan leiden tot verstopping en minder goede maaiprestaties. Ook kan de grasmaaier overhit raken, waardoor de levensduur van de machine wordt verkort.

Waarom nat gras maaien gevaarlijk kan zijn

De wielen van de grasmaaier kunnen sporen en kuilen in het natte gazon achterlaten, wat kan leiden tot onregelmatige groei en schade aan de graszoden. Bovendien kan het maaien van nat gras gevaarlijk zijn, er is een grotere kans op uitglijden en vallen, vooral bij het maaien op hellingen. 

Als je toch gaat maaien, is het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsvoorzieningen te treffen om letsel te voorkomen. 

Ben extra voorzichtig als je nat gras gaat maaien met elektrische maaier (zeker met stekker)! Elektriciteit en water zijn een gevaarlijke combinatie.

Tips voor veilig maaien op nat gras

Het allerbeste is het om je gras te maaien als het helemaal droog is. Als er regen is voorspeld, kun je je gras het beste maaien voor de regenbui. Dan krijgt het afgesneden gras meteen water, wat de groei en het herstel bevordert. 

Als het echt niet anders kan, kun je ervoor kiezen om nat gras te maaien. Hoewel het niet ideaal is, zijn er manieren om het maaien van nat gras effectief en veilig uit te voeren.

 • Wachten tot het gras zo droog mogelijk is: indien mogelijk te wachten tot het gras gedeeltelijk is opgedroogd voordat je begint met maaien. Dit vermindert de kans op beschadiging van het gazon en het verstoppen van de grasmaaier.
 • Maai het gras op een hogere stand: door het gras op een hogere stand te maaien, wordt de kans op onregelmatige groei en aantasting van het gazon verminderd. Bovendien zorgt een hogere maaihoogte ervoor dat de grasmaaier minder snel verstopt raakt met nat gras.
 • Maak de maaier regelmatig schoon: om verstopping en haperende maaiprestaties te voorkomen, is het belangrijk om de maaier regelmatig schoon te maken tijdens het maaien van nat gras. Schakel de maaier uit en verwijder voorzichtig het opgehoopte gras. Let op: plakken nat gras kunnen tijdens het maaien loslaten van de maaier. Verwijder dit natte gras van je gazon. Het gras eronder kan anders verstikken.
 • Gebruik langzame, rechte lijnen: door langzaam en in rechte lijnen te maaien, verdwijnt de kans op sporen en kuilen in het natte gazon. 

Maai niet tijdens zware regenval en vermijd scherpe bochten. Probeer zo min mogelijk over het natte gazon te lopen om bodemverdichting en schade aan de graszoden te voorkomen. 

Welke grasmaaiers voor nat gras?

Gebruik indien mogelijk een zelfrijdende grasmaaier om de druk op het gazon te verminderen. Als je nat gras gaat maaien, is een robot dus geen slecht idee. Ook een mulchmaaier is een betere optie als het op het maaien van nat gras aankomt. 

Mulchmaaiers versnipperen het gras in fijne deeltjes die terug op het gazon worden verspreid. Dit helpt bij het voeden van het gazon en het verbeteren van de bodemstructuur. Bovendien zijn mulchmaaiers vaak beter in staat om nat gras te verwerken dan traditionele grasmaaiers. 

Kies in ieder geval voor een grasmaaier met verstelbare maaihoogte: Dit stelt je in staat om het gras op de juiste lengte te maaien, zelfs als het nat is.

Grasmaaier zonder opvangbak tijdens het maaien (met opspattende resten van gemaaid gras)
Fotocredits: Counseling via Pixabay

Hoe je je maaier kunt onderhouden na het maaien op nat gras

Maak na het maaien van nat gras je grasmaaier schoon en verwijder gras van de messen en het maaivlak. Als je een maaier met opvangbak hebt, maak deze dan schoon. Controleer regelmatig of de messen van je grasmaaier nog scherp zijn. Zeker als je nat gras gaat maaien, heb je een scherpe grasmaaier nodig. Recht maaien is bij nat gras al moeilijk genoeg!

Gras maaien of laten groeien?

Regelmatig maaien helpt bij het voorkomen van een gezonde groei en het voorkomen van onkruid en ziekten. Houd een maaihoogte aan die geschikt is voor je gras en maai niet meer dan een derde van de lengte van het gras in één keer. 

Je gazon verzorgen bij nat weer

Er zijn verschillende gazonverzorgingsproducten die je kunt gebruiken om je gazon te beschermen en gezond te houden tijdens natte omstandigheden. Hier zijn enkele van de meest bruikbare producten:

 • Graszaad: als je gazon beschadigd is door het maaien van nat gras, kan het zaaien van graszaad helpen bij het herstellen van de schade en het bevorderen van een gezonde groei. Kies een graszaad dat geschikt is voor je gras en zaai in de herfst of lente voor de beste resultaten.
 • Bodemverbeteraars: bodemverbeteraars, zoals compost en organische meststoffen, kunnen helpen bij het behoud van een gezonde bodemstructuur. Bij MOOWY vind je een uitgebreide collectie hoogwaardige gazon meststoffen
 • Anti-schimmel middelen: als je last hebt van schimmel, kun je een anti-schimmelmiddel gebruiken om de groei van schimmel te voorkomen. Breng het middel aan volgens de instructies op de verpakking.
Zeewier Plus Bodemverbeteraar
zeewier-plus-bodemverbeteraar
Zeewier Plus Bodemverbeteraar
Zeewier Plus Bodemverbeteraar
 • Diervriendelijke samenstelling
 • Een vitamine boost als een meststof in één
 • 100% organische ingrediënten
Bekijk product

Veelgestelde vragen

Kun je gras maaien als het nat is?

Theoretisch kun je nat gras maaien. Toch raden wij het af, omdat nat gras vaak minder mooi afgesneden wordt en te nat gras maaien slecht kan zijn voor je grasmaaier. Ook brengt het maaien van nat gras onnodige risico’s mee, zo glij je eerder uit en bij elektrische maaiers bestaat de kans op elektrocutie.  

Waarom geen gras maaien als het nat is?

Nat gras maaien kan je gras en je grasmaaier beschadigen. Als je een elektrische grasmaaier gebruikt, kan het gevaarlijk zijn, elektriciteit en water gaan niet goed samen. Ook is er een groter risico om uit te glijden.

Hoe lang na regen gras maaien?

Wacht het liefst tot het gras helemaal is opgedroogd. Dit kan zeker na een regenbui enkele uren (of langer duren). Controleer met je handen. Als deze droogblijven als je ze helemaal in het gras steekt, is het gras waarschijnlijk droog genoeg. Houd er rekening mee dat de bodem nog wel vochtig kan zijn.

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaadmeststoffenverticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf:  16,99
Top
Top Larvex voorkom & herstel van engerlingen & emelten 4.5 (8 beoordelingen) Beschermt tegen stress, insecten en ziekten | Verhoogt de weerstand van je gazon | Voorkomt schade door engerlingen en emelten  23,99
Omni insect tegen bladinsecten 4.8 (5 beoordelingen) Geschikt voor bladluizen, rupsen, kevers, witte vliegen & meer | Voor gebruik op sierplanten, groenten en kamerplanten | Werkt direct  17,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN
10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!