Tips & Advies
lavendel stekken
8 MIN 01 sep
Laatste update: 08 sep 2023

Lavendel stekken: een simpel stappenplan

Er zijn weinig planten waarvan de geur de zintuigen zo kan prikkelen als lavendel. Het is een plant die je makkelijk kan stekken waardoor je een weelderige lavendeltuin kan creëren en genieten van de betoverende bloemen en ontspannende eigenschappen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Lavendel is een prachtige plant die bekend staat om zijn geurige bloemen en ontspannende eigenschappen. Het is dan ook geen wonder dat veel tuiniers zich verdiepen in het kweken van lavendel. Eén van de beste manieren om dit te doen is door lavendel te stekken.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Waarom lavendel stekken
 • Wanneer lavendel stekken
 • Hoe stek je lavendel: een stap-voor-stap gids
 • Verschillende methoden van lavendel stekken
 • Tips om succesvol lavendel te stekken
 • Het verplanten van lavendelstekken
 • Hoe nieuwe lavendelplanten verzorgen
 • Problemen met lavendel oplossen
 • Laat je tuin bloeien met betoverende lavendelpracht
 • Veelgestelde vragen

In dit artikel gaan we het hebben over de voordelen van lavendel stekken, wanneer en hoe je stap-voor-stap lavendel moet stekken. Daarbovenop krijg je ook nog een aantal extra tips voor de verzorging van lavendel en bespreken we aantal veel voorkomende problemen met lavendel. Volg dus ons stappenplan en voor je het weet heb je prachtige nieuwe lavendelplanten in je tuin!

Waarom lavendel stekken

Het stekken van lavendel biedt heel wat voordelen ten opzichte van andere kweekmethoden. Ten eerste is het een relatief eenvoudige en kosteneffectieve manier om lavendel te vermeerderen. Door lavendel stekken te nemen, kun je een groot aantal nieuwe planten produceren zonder veel geld uit te geven aan zaden of jonge planten.

Bovendien behouden lavendelstekken de eigenschappen van de moederplant, wat betekent dat je nieuwe planten zal krijgen die dezelfde geurige bloemen en geneeskrachtige eigenschappen hebben als de oorspronkelijke plant.

lavendel olie
Lavendelolie staat bekend om zijn ondersteunende invloed op de gezondheid.

Een ander voordeel van lavendel stekken is dat stekken sneller wortelen en groeien. Lavendel is een plant die goed gedijt in droge, zonnige omstandigheden en het nemen van stekken zorgt ervoor dat de nieuwe planten zich snel kunnen aanpassen aan deze omstandigheden. Dit betekent dat je in korte tijd prachtige volwassen lavendelplanten in je tuin kan hebben.

Wanneer lavendel stekken

Lavendel stekken moet op het juiste moment gebeuren om de grootste garantie op succes te hebben. Het beste moment om lavendel te stekken is in de lente of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Op dit moment is de plant gezond en zal hij sneller wortelen. Zorg er wel voor dat je stekken neemt van gezonde, niet-bloeiende scheuten. Bloeiende scheuten hebben namelijk de neiging om minder snel te wortelen.

lavendel scheuten
Snijd stekken van een lavendelplant van 10 tot max. 15 cm lang

Het is ook belangrijk om voordat je stekken neemt te controleren of de lavendelplant goed gehydrateerd is. Als de plant te droog is, kan het zijn dat de stekken niet goed wortelen. Geef de plant dus voldoende water voordat je stekken neemt om ervoor te zorgen dat de stekken de beste kans hebben om te overleven en te groeien.

Hoe stek je lavendel: een stap-voor-stap gids

Het stekken van lavendel is een eenvoudig proces dat bestaat uit een paar makkelijke stappen. Volg de stap-voor-stap gids hieronder om succesvol lavendel stekken te nemen:

 1. Begin met het selecteren van gezonde, niet-bloeiende scheuten van de lavendelplant. Zorg ervoor dat de scheuten ongeveer 10-15 centimeter lang zijn en geen bloemen dragen.
 2. Verwijder de scheuten door gebruik te maken van een scherpe, schone snoeischaar. Maak daarbij een schuine snede net onder een bladknoop. Dit zal de stekken helpen om makkelijker te wortelen.
 3. Verwijder de onderste bladeren van de stekken, zodat er ongeveer 5 centimeter kale steel overblijft. Dit zal ervoor zorgen dat de stekken niet rotten tijdens het wortelen.
 4. Vul een pot of bak met een goed doorlatende bodemvulling, zoals vermiculiet of een mengsel van potgrond en zand. Maak er gaten in en plaats de stekken erin. Zorg er daarbij voor dat het kale gedeelte van de steel in het stekmedium zit.
 5. Geef de lavendel stekken water en zet de pot of bak op een warme, zonnige plek. Zorg er ook voor dat de stekken vochtig blijven, maar niet te nat. Na ongeveer 4-6 weken zouden de stekken moeten beginnen te wortelen.
 6. Zodra de stekken voldoende geworteld zijn, kan je ze overplanten naar individuele potten of rechtstreeks in de volle grond in de tuin. Zorg ervoor dat de nieuwe planten voldoende zonlicht en regelmatig water krijgen totdat ze zich goed hebben kunnen vestigen.

Verschillende methoden van lavendel stekken

Naast de hierboven beschreven methode van lavendel stekken, zijn er nog andere methoden die je kan proberen, afhankelijk van je voorkeur en de middelen die je tot je beschikking hebt. Zo is een andere populaire methode om lavendel te stekken in water. Bij deze methode plaats je stekken in een glas met water totdat ze wortels krijgen. Zodra de stekken wortels hebben ontwikkeld, kan je ze overplanten naar hun nieuwe locatie.

Tuindokter Louis adviseert:
Gebruik stekpoeder als je je slaagkans bij het stekken van lavendel wil vergroten. Je krijgt sterkere wortels en ze zullen ook sneller groeien.

Een andere methode om lavendel te stekken is met behulp van groeihormonen. Groeihormonen kunnen de wortelvorming versnellen en de overlevingskans van de stekken vergroten. Als je hiervoor kiest, volg dan de instructies op de verpakking van het groeihormoon om er zeker van te zijn dat je de juiste hoeveelheid groeihormoon gebruikt.

lavendel stekken met groeihormoon
Behandel je stekken met een groeihormoon of stekpoeder voor het beste resultaat.

Tips om succesvol lavendel te stekken

Om je kans op succes te vergroten, volgen hier nog eens een overzicht van de belangrijkste tips:

 • Neem stekken van gezonde, niet-bloeiende scheuten.
 • Gebruik schone, scherpe snoeischaren om de stekken af te knippen.
 • Verwijder de onderste bladeren van de stekken om rotting te voorkomen.
 • Plaats de stekken in een goed doorlatend stekmedium.
 • Houd de stekken vochtig, maar niet te nat.
 • Zet de stekken op een warme, zonnige plek.
 • Wees geduldig en geef de stekken voldoende tijd om te wortelen.

Het verplanten van lavendelstekken

Zodra de lavendelstekken voldoende geworteld zijn, kan je ze verpotten in individuele potten of rechtstreeks in de tuin planten. Als je de stekken in individuele potten wil verplanten, gebruik dan goed doorlatende potgrond die geschikt is voor lavendel. Zorg ervoor dat de lavendel voldoende zonlicht en regelmatig water krijgt totdat ze goed gevestigd zijn.

Als je de stekken rechtstreeks in de tuin wil planten, is het belangrijk dat je de grond goed voorbereidt door het toevoegen van compost en het verwijderen van eventueel onkruid. Graaf een gat dat groot genoeg is voor de wortelkluit van de stek en plaats de stek voorzichtig in het gat. Vul vervolgens het gat op met aarde en druk stevig aan rond de stek. Geef de nieuwe plant overvloedig water om de plant te helpen wortelen.

lavendel in de tuin
Een perk of haag van lavendelplanten kan je tuin een uitbundig uitzicht geven.

Hoe nieuwe lavendelplanten verzorgen

Zodra de lavendel stekken zijn overgeplant, is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Zo blijven ze gezond en zullen ze goed groeien. Hier zijn enkele tips voor het verzorgen van nieuw gegroeide lavendelplanten:

 • Geef de planten regelmatig water, maar vermijd overbewatering. Lavendel houdt van droge omstandigheden en te veel water kan leiden tot wortelrot.
 • Zorg ervoor dat de planten voldoende zonlicht krijgen. Lavendel heeft minstens 6 uur direct zonlicht per dag nodig om goed te kunnen groeien en bloeien.
 • Bemest de planten één keer per jaar met een uitgebalanceerde meststof die speciaal is samengesteld voor lavendel. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en timing.
MOOWY’s meststof voor lavendel
MOOWY’s meststof voor lavendel
Bio meststof bloeiende planten
 • Vloeibare, biologische meststof
 • Geschikt voor alle bloeiende planten
 • Met praktische doseerdop

Een belangrijk onderdeel van een goede zorg voor lavendel ten slotte is het juist snoeien van de plant. Lees dan onze uitgebreide gids met tips over lavendel snoeien voor de beste resultaten.

Problemen met lavendel oplossen

Hoewel lavendel over het algemeen een gemakkelijke plant is om te kweken, kan je soms met problemen te maken krijgen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen met lavendel en tips over hoe je ze kan oplossen:

 • Geel verkleurde bladeren: Dit kan duiden op overbewatering of voedingsstoffentekort. Zorg ervoor dat de planten niet te veel water krijgen en voeg een uitgebalanceerde meststof toe.
 • Een slechte groei: Als je lavendel niet goed groeit, kan dit te wijten zijn aan een gebrek aan zonlicht of voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de planten voldoende zonlicht krijgen en voed ze regelmatig met een uitgebalanceerde meststof.
 • Ziekten en plagen: Lavendel kan worden aangetast door ziekten zoals wortelrot en schimmel. Om dit te voorkomen, zorg ervoor dat de planten niet te nat worden en houd de omgeving schoon en vrij van onkruid. Plagen zoals luizen en spintmijten kunnen worden bestreden met behulp van biologische insecticiden.
MOOWY’s bestrijdingsmiddel tegen ongedierte
MOOWY’s bestrijdingsmiddel tegen ongedierte
Bio bladinsecten vloeistof
 • Toe te passen op o.a. hagen, sier- en kamerplanten
 • Ecologische insecten bestrijding zonder pesticide
 • Handig in gebruik

Laat je tuin bloeien met betoverende lavendelpracht

Ben je klaar om je tuin op te fleuren met een overvloed aan prachige lavendelplanten? Met onze stap-voors-tap gids heb je alles in handen om van het lavendel stekken een spetterende succes te maken. Ervaar eigenhandig de vreugde van het kweken en verzorgen van deze betoverende planten, en creëer een weelderige tuin vol geurige bloemen en rustgevende schoonheid. Volg de stappen hierboven en geniet binnenkort van de magie van zelf gestekte lavendel!

Veelgestelde vragen

Kan je lavendel vermeerderen?

Zeker, lavendel kan vermeerderd worden door te stekken. Neem gezonde scheuten, verwijder de onderste bladeren, plaats ze in een stekmedium, geef ze water, en geef ze de tijd om wortels te ontwikkelen. Zo kan je succesvol nieuwe lavendelplanten kweken.

Kan je lavendel op water stekken?

Ja, je kan lavendel op water stekken. Plaats gezonde stekken in een glas water, zorg voor voldoende licht, en wacht tot de wortels beginnen te groeien. Eens die voldoende groot zijn, kan je ze overplanten in volle grond.

Welke maand moet je lavendel stekken?

Lavendel stekken doe je het best in de lente of vroege zomer, wanneer de plant actief groeit. Deze maanden bieden de ideale omstandigheden voor succesvolle wortelvorming en gezonde nieuwe planten.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!