Planten, Tuin tips,

Lavendel snoeien: wanneer, waarom en hoe?

Lavendel zorgt voor een heerlijk aroma en een mooie uitstraling in je huis en tuin. Een belangrijk onderdeel van de zorg is het juist snoeien van de plant. Als je wil lavendel snoeien, vind je hier uitgebreide instructies en tips.

6 MIN 20 aug
Laatste update: 25 aug 2023
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Lavendel trekt vlinders en bijen aan en geeft een volle intense kleur aan je bloembedden en perken. Maar laat een lavendel aan zijn lot over en voor je het weet, krijg je te maken met een weerbarstige en onaantrekkelijke struik.

Inhoudsopgave:
 • Lavendel: een betoverende geur
 • Lavendel houdt van de zon
 • Profiel van de lavendelplant
 • Waarom je lavendel moet snoeien
 • Wanneer moet je lavendel snoeien?
 • Hoe lavandel snoeien
 • Lavendel in potten
 • Bijkomende tips voor het snoeien van lavendel
 • Veelgestelde vragen

Lavendel snoeien is eenvoudig als je weet wat je moet doen. En daarom ben je natuurlijk hier! In dit artikel ontdek je de juiste aanpak om lavendel te snoeien voor een mooi resultaat en langdurige bloei.

Klaar? Laten we beginnen.

Lavendel: een betoverende geur

Waar denk je eerst aan als je aan lavendel denkt? De geur of het uiterlijk van de plant? Ik denk eerst aan de geur. Lavendel ruikt gewoon heerlijk – het is niet voor niets dat de essentiële oliën van de plant voor tal van doeleinden worden gebruikt.

prachtig gekleurde lavandelbloemen
Lavendelolie heeft veel toepassingen en ruikt gewoon heerlijk | Halil ibrahim mescioglu / Shutterstock

De geur van lavendel heeft een ontspannend effect, en kan stress en angst verminderen. De oliën worden daarnaast ook gebruikt voor slaapproblemen. Lavendel is ook een belangrijk onderdeel van de typische herengeur „ Fougère “, die iconisch is voor tal van aftershaves, scheerschuim en parfums.

Met een mooie lavendelplant krijg je dus ook een beetje aromatherapie in de tuin. En, niet te vergeten: na het snoeien van lavendel blijven de bloemen ruiken en kan je ze in bundeltjes verpakken of in de auto leggen. Het ruikt lekker en houdt motten ver weg.

Lavendel houdt van de zon

Lavendel geeft de voorkeur aan volle zon en goed doorlatende grond. Lavendel staat bekend als erg droogtetolerant en heeft dus heel weinig water nodig.

De groeiperiode begint traditioneel in het voorjaar wanneer de temperatuur langzaam stijgt. Gedurende deze tijd ontwikkelt de plant nieuwe scheuten.

knoppen lavendel
Voordat lavendel bloeit, verschijnen de eerste groene knoppen. | Antoniya Kadiyska / Shutterstock

In de herfst vertraagt lavendel zijn groei om zich voor te bereiden op de winter. De bloemen nemen zo langzaam afscheid en de plant gaat de rustfase in, waardoor het de beste tijd van het jaar is om te snoeien.

Profiel van de lavendelplant

Naam

Lavendel

Beschrijving

Lavendel is een geurige, groenblijvende plant die behoort tot de laboratoriumfamilie ( Lamiaceae ). Lavendel heeft smalle, lineaire bladeren en karakteristieke, rechtopstaande stengels, die vertakken in talrijke kleine, geurige bloemen.

Groeihoogte

Tussen 30 en 90 cm

Bloeitijd

Late lente, vroege zomer — juni tot juli.

Oorsprong

Lavendel komt oorspronkelijk uit de mediterrane regio’s van Europa, Noord-Afrika en delen van Azië. Boeren in veel delen van de wereld verbouwen nu lavendel vanwege de essentiële oliën.

Gebruik

Lavendel wordt voor verschillende doeleinden gebruikt vanwege de aangename geur en de veelzijdige eigenschappen, onder meer in de aromatherapie, geneeskunde en als specerij.

lavendel hommel
Lavendel is een echt feest voor hommels en bijen | Greatbjoernf / Shutterstock

Waarom je lavendel moet snoeien

Het snoeien van lavendel werkt dus als een soort natuurlijke bescherming tegen ziekten en ongenode gasten. Als je ongezonde of gebroken takken verwijdert, voorkom je dat ziekten zich verspreiden. Het zorgt er ook voor dat de plant zijn energie niet in zaadproductie steekt, maar in de productie van nieuwe bloemen.

Tuindokter Louis adviseert:

Een lavendelstruik die je snoeit blijft mooi en gezond. Je hebt zo de kans je planten zelf vorm te geven, om af te raken van lelijke of zelfs gebroken takken en om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren.

Wanneer moet je lavendel snoeien?

De ideale tijd om lavendel te snoeien is in de nazomer of de vroege herfst wanneer de bloem stopt met het produceren van bloemen. Het is echter mogelijk om ook op andere tijdstippen van het jaar te snoeien als dat absoluut nodig is.

Lavendel snoeien in het voorjaar

Snoei tussen februari en maart voordat de plant tekenen van eerste groei vertoont. Dit bevordert de vorming van nieuwe scheuten.

Dit is de periode waarin je de lavendel regelmatig mag bijsnoeien, tot zo’n 15 centimeter boven de grond. Een oude, verhoute lavendel snoei je iets hoger in, zo’n 20 tot 25 centimeter boven de grond.

Lavendel snoeien in de zomer

Snoei de hele zomer individuele takjes lavendel om te genieten van de geur rond je huis. Een  lichte tot matige snoei halverwege het seizoen stimuleert een tweede bloei, waardoor de resistentie van de plant tegen ziekten en plagen verhoogt.

Lavendel snoeien in het najaar

September is een perfect moment om uitgebloeide lavendel te snoeien. Het gaat om een kleine snoeibeurt die men ook wel eens een vormsnoei noemt. Hierbij gebruik je een heggenschaar om de verwelkte bloemen weg te snijden en neem je tegelijkertijd een klein deel van de bovenkant van het bladgroen mee.

De herfst is verder ook een uitstekend moment om de grond te bemesten en je plant zo te helpen zich voor te bereiden op zijn winterrust.

Tuindokter Louis adviseert:

Je kunt de hele herfst takjes blijven snoeien, waardoor de geur de hele tijd sterk blijft — zorg er gewoon voor dat je snoeit voordat de bloemen beginnen te verwelken.

Lavendel snoeien in de winter

Snoeien na oktober wordt niet aanbevolen. Als je de andere seizoenen hebt gemist, kun je het beste niets doen. Geef je plant in de winter water als hij niet bevriest en hij er dorstig uit ziet. Leg er wat mulch rond en wacht op de lente. De meeste planten willen gewoon rusten tijdens de winterslaap.

Hoe lavandel snoeien

lavendel correct snoeien
Snoei lavendel altijd licht schuin om vochtophoping te voorkomen | Ground Picture / Shutterstock

Snoei de stelen altijd onder een neerwaartse schuine hoek, met de punt het verst van de rest van de tak. Hierdoor kunnen het regenwater en het irrigatiewater wegvloeien. Met een rechte snede kan vocht zich ophopen op de snijwond en de verspreiding van ziekten bevorderen.

Hoe kort je lavendel mag snoeien hangt af van de gezondheid van de plant maar snoei nooit meer dan tweederde terug — de plant zal anders moeite hebben om terug te groeien. Geef de plant altijd goed water na het snoeien om hem te helpen herstellen.

Als je wil weten hoe je je tuin kan verfraaien met die prachtige gekleurde bloemen van een andere populaire plant, lees dan ons artikel over hoe je zelf vlinderstuik kan stekken.

Gebruik altijd schoon gereedschap

Je moet scherpe, schone snoeischaren gebruiken tijdens het snoeien van lavendel. Dit zorgt voor een zuivere snede en beperkt het risico op ziekte.

Lavendel in potten

lavendel in pot

Lavendel die in potten groeit, heeft dezelfde zorg nodig als lavendel die in de grond groeit. Het verschil is dat lavendel sneller groeit in potten en dat je daarom in het voorjaar, de zomer en de herfst vaker moet snoeien.

Bijkomende tips voor het snoeien van lavendel

 • Als je vergeet lavendel te snoeien, kan dit een negatieve invloed hebben op je plant. Maar maak je niet te veel zorgen, snoei gewoon je lavendel terug bij de volgende afspraak.
 • Verwaarloosde, verwilderde lavendel kan je iets radicaler snoeien, d.w.z. ongeveer tweederde, om de plant weer in vorm te krijgen.

Voor de volledigheid heb je hier een lijst met alles wat fout kan gaan als je lavendel niet of nooit snoeit.

 • De plant verliest zijn vorm
 • Ziekten verspreiden zich in de dode delen van de plant
 • Ongedierte verspreidt zich
 • De bloeitijd wordt aanzienlijk korter
 • De plant gebruikt alle energie voor zaadvorming en produceert nauwelijks bloemen

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je lavendel snoeien?

Het is het beste om lavendel in het voorjaar te snoeien voordat scheuten zich beginnen te ontwikkelen — meestal is dat al in februari. In de zomer snoei je lavendel dan weer voordat hij begint te bloeien.

Hoe moet je lavendel snoeien?

Snoei nooit meer dan tweederde van de grootte van de plant. Snoei ook elke stengel in een naar beneden gerichte hoek om regenwater van de tak te laten druppelen.  Zo voorkom je vochtophoping en de verspreiding van ziekten.

Waar kan ik lavendel voor gebruiken?

Lavendel wordt al lang medicinaal gebruikt voor de behandeling van slapeloosheid, angst, stress en depressie. Het wordt veel gebruikt in de  aromatherapie om hoofdpijn, zenuwaandoeningen en uitputting te helpen behandelen.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Gazon kalk 4.4 (39 beoordelingen) Maakt de bodem minder zuur | Bevordert de opname van voedingsstoffen | Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling Vanaf: 12,99
Top
Top Snelwerkende gazonmeststof 4.7 (125 beoordelingen) Geef je gazon een boost | Geniet van een groener gazon in slechts drie dagen | Tot 4 keer minder meststof nodig dan bij andere fabrikanten Vanaf: 14,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!