Tips & Advies
Blauwe hortensia in bloei
14 MIN 02 jun
Laatste update: 16 jun 2023

Hortensia verzorgen: een complete gids

Hortensia’s zijn mooie, rijkbloeiende planten die bijen en allerlei bestuivende insecten aantrekken. Maar ze zijn vooral erg mooi. Als je het nodige hortensia-onderhoud uitvoert, heb je er lang veel plezier van. Maar hoe moet je hortensia’s verzorgen? En zit er nog een verschil in de hortensia verzorging in de winter, in de zomer of na droogte? We vertellen je er alles over in dit artikel. Lees snel verder voor de ultieme gids om hortensia te verzorgen!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, morgen in huis
34,99

Ben je op zoek naar een mooie bloeiende plant die jarenlang prachtige bloemen geeft? Een van onze favoriete planten is de hortensia. Hortensia’s staan ​​bekend om hun grote, levendige bloemen en zijn een opvallende toevoeging aan elke tuin. 

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Het juiste hortensia ‘onderhoud’ doet wonderen
 • Wat zijn hortensia’s?
 • Soorten hortensia’s en hun specifieke verzorgingsbehoeften
 • Hortensia’s planten
 • Hoe hortensia’s in verschillende seizoenen te verzorgen
 • Hortensia verzorgen in de winter: tips
 • Hoe zorg je voor hortensia’s in pot?
 • Verzorging van Hydrangea macrophylla: zo doe je dat
 • Water geven en bemesten: essentiële factoren bij de verzorging van hortensia’s
 • Hortensia’s snoeien voor een optimale groei
 • Voorkomen en behandelen van veelvoorkomende hortensia-plagen en ziekten
 • Veelgestelde vragen over het verzorgen van hortensia’s
 • De kunst van het verzorgen van hortensia’s voor bloeiende planten

Hoe mooi ook, de hortensia kan ook kieskeurig zijn en heeft een specifieke zorg nodig om een ​​gezonde groei te garanderen. Maar vrees niet: alles wat je moet weten over hortensia’s verzorgen staat ​​allemaal in deze uitgebreide gids voor fantastische en gezonde hortensia’s! 

Het juiste hortensia ‘onderhoud’ doet wonderen

Het verzorgen van hortensia’s lijkt in het begin misschien een beetje intimiderend, maar met een beetje kennis en oefening wordt je binnen een mum van tijd een professional.

In dit artikel delen we tips en technieken om je te helpen de verzorging van hortensia’s onder de knie te krijgen, zodat je kunt genieten van deze prachtige planten in je tuin.

Klaar om je te verdiepen in de wereld van hortensiaverzorging? Laten we beginnen met meer te leren over deze fascinerende planten en de verschillende soorten hortensia’s die er zijn.

Wat zijn hortensia’s?

Hortensia’s zijn bloeiende planten afkomstig uit Azië en Amerika, met meer dan 70 soorten die wereldwijd voorkomen. Ze staan ​​bekend om hun grote, opvallende bloemen in verschillende kleuren, waaronder roze, blauw, wit en paars. 

Paars-blauwe hortensia's in bloei met groene bladeren

Het fascinerende aan hortensia’s is dat ze hun kleuren veranderen afhankelijk van de zuurgraad van de grond, waardoor deze vrolijke planten een uitstekende maatstaf zijn die de gezondheid van je tuingrond aangeeft. Als je hortensia blauw is, is dit een teken dat je zure grond in de tuin hebt.

Hortensia’s hebben een unieke structuur, waarbij de bloemen in trossen aan één steel groeien. De individuele bloemen zijn klein. Ze worden omgeven door grote, kleurrijke schutbladeren die de plant zijn karakteristieke uiterlijk geven. Deze schutbladen maken hortensia’s zo populair bij zowel tuinders als bloemsierkunstenaars.

Soorten hortensia’s en hun specifieke verzorgingsbehoeften

Er zijn verschillende soorten hortensia, elk met unieke eigenschappen en verzorgingseisen. Enkele van de meest voorkomende soorten hortensia zijn:

Hydrangea macrophylla

Deze hortensia wordt ook wel de boerenhortensia genoemd. Het is een van de meest populaire soorten hortensia. Dit komt waarschijnlijk door de vele mooie kleuren, maar een ander voordeel is dat deze hortensia in de volle zon kan staan. Ze staan ​​bekend om hun grote, ronde bloemhoofdjes .

Omdat dit de meest populaire variëteit is, zullen we later in dit artikel meer in detail ingaan op hun verzorging.

Boerenhortensia roze
De boerenhortensia is een van de meest populaire soorten in Nederland

Hydrangea arborescens

Deze variëteit wordt vaak de boomhortensia genoemd; de arborescens komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en heeft witte, bolvormige bloemhoofdjes. Daar komt ook zijn bijnaam (sneeuwbalhortensia) vandaan. Dit type hortensia is koudetoleranter dan andere en vereist minder onderhoud. 

Boomhortensia met witte bloemen
De boomhortensia wordt door de witte bloemen ook wel sneeuwbalhortensia genoemd

De Hydrangea arborescens Annabelle is waarschijnlijk de meest bekende hortensia in deze soort. Deze sterke hortensia is volledig winterhard

Hydrangea paniculata 

Ook bekend als de pluimhortensia, produceert de paniculata grote, kegelvormige bloemtrossen die variëren van wit tot roze. Ze zijn meer zontolerant dan andere hortensiasoorten en kunnen worden gesnoeid om een ​​boomachtige vorm te behouden.

Pluimhortensia met roze-witte bloemen
De pluimhortensia kan tot een soort van boom worden bijgesneden

Hydrangea quercifolia

De hydrangea quercifolia wordt ook wel eikenbladhortensia genoemd. De quercifolia heeft deze bijnaam vanwege de grote, eikenvormige bladeren die in de herfst van kleur veranderen. De bloemen zijn wit en kegelvormig, vergelijkbaar met pluimhortensia’s.

Eikenbladhortensia met witte bloemen
De eikenbladhortensia heeft opvallende bladeren en langwerpige bloemen

Het begrijpen van de specifieke zorgbehoeften van je hortensia-type is cruciaal om de gezondheid en het succes in je tuin te waarborgen. Nu we de verschillende soorten hortensia’s hebben behandeld, gaan we het kijken hoe je deze beauties het beste kunt planten.

Hortensia’s planten

Als het gaat om het planten van hortensia’s, zijn er een paar belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden:

Standplaats hortensia

Ten eerste is het essentieel om de juiste standplaats voor je hortensia te kiezen, zodat je een plek in je tuin hebt die de juiste balans biedt tussen zon en schaduw voor de soort hortensi die je hebt. Hortensia’s geven over het algemeen de voorkeur aan halfschaduw, hoewel sommige soorten, zoals de paniculata, meer zon kunnen verdragen.

Hortensia's op een goede standplaats
De juiste standplaats is bij het verzorgen van hortensia’s het halve werk

Grondsoort

Overweeg de grond op de door jou gekozen locatie. De meeste hortensia’s verkiezen een goed doorlatende grond met een licht zure pH.

Je kunt de pH van je grond testen met een eenvoudige testkit. Indien nodig kun je de zuurgraad verhogen met veenmos, zwavel of aluminiumsulfaat.

Als je ze hebt, kun je je hortensia ook in de buurt van een dennenboom planten. De gevallen naalden voegen een hoge zuurgraad toe, wat niet geweldig is voor je gazon, maar fantastisch voor sommige bloeiende planten, zoals hortensia’s en rododendrons.

Als je hortensia’s in pot gaat planten, is het belangrijk dat je een potgrond kiest die geschikt is voor zuurminnende planten. Kies bij voorkeur een goede kwaliteit. Je kunt de potgrond ook verrijken met tuinturf. Zeker als je de hortensia blauw wilt laten kleuren, is dit een onmisbare tip!

Met ruimte planten

Als je hortensia’s gaat planten, is het belangrijk dat de wortels meteen genoeg ruimte hebben. Graaf bij het planten van hortensia’s een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de plant. Zorg ervoor dat het gat diep genoeg is, zodat de bovenkant van de kluit op gelijke hoogte komt met het grondoppervlak. 

Plaats de hortensia in het gat, vul het aan met aarde en druk zachtjes naar beneden om eventuele ingesloten lucht te verwijderen. Geef de hortensia voldoende water, zodat de wortels zich kunnen vestigen.

Hoe hortensia’s in verschillende seizoenen te verzorgen

Als je hortensia’s gaat verzorgen In het voorjaar is het van essentieel belang om ze voor te bereiden op nieuwe groei. Dit doe je door dode of beschadigde stelen te verwijderen en een langzaam werkende meststof toe te dienen. Controleer je planten op ziekten of plagen en behandel ze indien nodig.

Belangrijk voor het verzorgen van hortensia’s in de zomer is voldoende water. Tijdens de zomermaanden hebben de planten constant water nodig om verwelking te voorkomen, vooral tijdens warm weer en droogte. Geef hortensia’s in de zomer altijd genoeg water om vocht rond de basis van de plant te behouden. 

Iemand met gieter geeft hortensa's water
Zeker in de eerste jaren, als de wortels nog niet diep zijn gegroeid, is regelmatig water geven belangrijk

Een ander ding om op te letten tijdens de hortensiaverzorging in de zomer zijn de zware bloemen. Mogelijk moet je deze extra ondersteuning bieden. Gebruik plantenstaken of -steunen om te voorkomen dat de stengels buigen of breken.

Gazondokter Louis tipt:
Hortensia’s doen het supergoed als decoratie op de tafel. Knip bijzonder opvallende bloemen af en zet ze in een vaasje. Dat geeft de plant verlichting en je hebt meteen die lekkere hortensiageur in huis.

In het najaar maak je hortensia’s door het juiste onderhoud klaar voor de wintermaanden. Dit omvat minder water geven en het aanbrengen van een laag mulch rond de basis van de plant om de wortels tegen vorst te beschermen. 

Knip bovendien dode of beschadigde stelen weg en let goed op de specifieke winterverzorgingsbehoeften van je hortensia-type, aangezien sommige soorten mogelijk meer bescherming nodig hebben dan andere hortensia’s die iets meer winterhard zijn. 

Hortensia verzorgen in de winter: tips

Alle hortensiasoorten hebben een andere winterverzorging nodig om de koude maanden te overleven en sterk terug te keren in het voorjaar. De ene soort is iets meer wintervast dan de ander. Check bij aankoop van je plant de specifieke verzorgingsinstructies op het kaartje en bewaar het kaartje met tips voor de verzorging van jouw hortensia-soort goed (of maak een foto). 

Hier zijn enkele algemene winter-verzorgingstips voor hortensia’s die van toepassing zijn op alle soorten:

 • Verminder de watergift in het najaar en laat de grond tussen de gietbeurten iets opdrogen.
 • Breng mulch aan rond de basis van de hortensia’s om de wortels te helpen isoleren tegen koude temperaturen.
 • Overweeg voor tedere hortensiasoorten om extra bescherming te bieden met jutedoeken of vorstdekens .
Gazondokter Louis zegt:
Als je hortensia in een pot staat, verplaats hem dan naar binnen naar een koele, donkere plek om hem te beschermen tegen temperaturen onder het vriespunt.

Hoe zorg je voor hortensia’s in pot?

Hortensia’s verzorgen die in een pot staan, is iets anders dan de verzorging van hortensia’s in de volle grond. Hortensia’s in pot hebben beperkte toegang tot voedingsstoffen en vocht in de bodem, waardoor het essentieel is om de grond goed in de gaten te houden. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van hortensia’s in pot:

 • Kies een goed doorlatende potgrond om drassige wortels te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat je pot drainagegaten heeft  Hierdoor kan overtollig water ontsnappen.
 • Geef hortensia’s in pot regelmatig water, zodat de grond constant vochtig, maar niet verzadigd is.
 • Bemest je pothortensia tijdens het groeiseizoen met een meststof met langzame afgifte, volgens de instructies op de verpakking.
 • Als je een hortensia in pot goed wil verzorgen, hoort snoeien erbij. Het helpt om zijn vorm te behouden en een gezonde groei te stimuleren.

Verzorging van Hydrangea macrophylla: zo doe je dat

Als meest populaire hortensiasoort verdient de verzorging van hydrangea macrophylla speciale aandacht. Deze prachtige planten hebben namelijk specifieke zorg nodig om hun prachtige, grote bloemen te krijgen. 

Enkele toptips voor de verzorging van de hortensia macrophylla:

 • Geef constant water, zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar nooit verzadigd is.
 • Bemest met een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte in het voorjaar en de nazomer.
 • Na de bloei snoeien, dode of beschadigde stengels verwijderen en de plant naar wens in vorm knippen.
 • Controleer op tekenen van ongedierte of ziekten en behandel indien nodig.
Hortensiabloemen als deco op tafel
Als je hortensia’s goed verzorgt, zul je veel mooie bloemen kunnen afknippen

Water geven en bemesten: essentiële factoren bij de verzorging van hortensia’s

Water geven en bemesten zijn essentiële aspecten van de verzorging van hortensia’s, omdat ze constant vocht en voedingsstoffen nodig hebben om te gedijen.

Onthoud:

Te veel water geven leidt tot wortelrot, terwijl te weinig water verwelking en verminderde bloei kan veroorzaken. Ook als je mest gaat geven, is de juiste dosering belangrijk. Overdrijf het niet en let erop dat je niet gaat overbemesten, dit kan leiden tot overmatige bladgroei en gaat ten koste van bloemen.

Het bemesten van je hortensia’s is een belangrijk onderdeel van de verzorging, omdat je ze de voedingsstoffen geeft die ze nodig hebben voor een gezonde groei. Gebruik altijd een uitgebalanceerde meststof met langzame afgifte en breng deze in het voorjaar en in de nazomer aan volgens de instructies op de verpakking. 

Onze organische meststof voor hortensia’s is de perfecte oplossing als je op zoek bent naar een goede gezondheid en een prachtige bloei.

Bio hortensia, rhododendron u0026amp; azalea mest
Bio hortensia, rhododendron u0026amp; azalea mest
Bio rhododendron, hortensia & azalea mest
 • Werkt 120 dagen
 • Langzame opname
 • Organische meststof
 • Ook geschikt voor andere zuurminnende planten

Hortensia’s snoeien voor een optimale groei

Het snoeien  van hortensia’s bevordert een gezonde groei en rijke bloei. De beste tijd om te snoeien hangt af van je planttype, want verschillende soorten bloeien op oud of nieuw hout. 

Voor hortensia’s die op oud hout bloeien, zoals Hydrangea macrophylla, geldt dat je na de bloei moet snoeien. Dit doe je door dode en beschadigde stelen te verwijderen en de plant naar wens te vormen. 

Voor hortensia’s die op nieuw hout bloeien, zoals Hydrangea paniculata: geldt dat je het beste in de late winter of het vroege voorjaar kunt snoeien (voordat de nieuwe groei begint). 

Houd bij het vormgeven van je hortensia’s rekening met het natuurlijke groeipatroon van de plant en probeer zijn ruwe vorm te behouden. Te agressief snoeien kan leiden tot verminderde bloei en groeiachterstand. 

Richt je in plaats daarvan op het verwijderen van dode of beschadigde stelen en het bijknippen van de plant om een ​​gezonde groei te stimuleren. In dit artikel lees je meer over hortensia’s snoeien

Voorkomen en behandelen van veelvoorkomende hortensia-plagen en ziekten

Een belangrijk onderdeel van het verzorgen van hortensia’s, zowel in pot als in de tuin, is het voorkomen van ziekten. Ziekten en plagen kunnen de groei van je hortensia belemmeren of zelfs het einde betekenen. Zo voorkom en behandel je veelvoorkomende problemen die zich kunnen voordoen:

Echte meeldauw 

Deze schimmelziekte geeft een witte, poederachtige laag op de stengels of bladeren van de plant. Om echte meeldauw te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je hortensia’s (rond en door elke plant) voldoende luchtstroom krijgen. Voorkom dat bloem en blad bij elke gierbeurt nat worden. Geef dus liever geen water boven het hoofd. 

Echte meeldauw tast bladeren aan
Heb je tijdens het verzorgen van je hortensia’s echte meeldauw ontdekt? Kom dan meteen in actie

Als er toch echte meeldauw optreedt, behandel het dan zo snel mogelijk met een bestrijdingsmiddel volgens de instructies op de verpakking. Bekijk voor meer informatie ons ​​expertartikel over het voorkomen van meeldauw in de tuin .  

Bladluizen 

Deze kleine insecten kunnen groeiachterstand en vervormde bladeren op hortensia’s veroorzaken. Om bladluis te voorkomen, inspecteer je planten regelmatig op tekenen van aantasting en behandel ze indien nodig met insectendodende zeep of neemolie. Of introduceer nematoden (aaltjes voor in de tuin) die de plaag op natuurlijke wijze en in een mum van tijd zullen doden. Hier lees je meer over bladluisbestrijding.

Spintmijten

Deze kleine beestjes veroorzaken vergeling en het bruin worden van de bladeren. Om spintmijten te voorkomen, moet je hortensia’s goed water geven en overbemesting voorkomen. Als er toch spintmijten voorkomen, behandel ze dan met een miticide volgens de instructies op de verpakking.

Spinmijten op blad
Carmine spider mites (Tetranychus cinnabarinus) infestation and damage to a rose leaf

Engerlingen

Dit invasieve ongedierte kan aanzienlijke schade aanrichten aan hortensia’s en de bladeren en bloemen wegvreten. De larven groeien vaak in gazongrond en voeden zich met de wortels van grasplanten, wat aanzienlijke schade aan je gazon veroorzaakt. 

Eenmaal verpopt, komen de kevers uit de grond tevoorschijn om aan een feestmaal in je tuin te beginnen. Om een invasie te voorkomen, kun je een fysieke barrière (zoals rijafdekkingen) gebruiken of de kevers met de hand van je planten plukken. Behandel de planten met insectendodende zeep of neemolie. Bekijk ons ​​expertartikel over het voorkomen en bestrijden van engerlingen

Veelgestelde vragen over het verzorgen van hortensia’s

Hoe verzorg je uitgebloeide hortensia’s?

Het is niet per se nodig om uitgebloeide bloemen te verwijderen, maar het kan helpen nieuwe groei te bevorderen en het algehele uiterlijk te verbeteren. Verwijder uitgebloeide bloemen in de late zomer of vroege herfst, nadat de bloemen zijn vervaagd. Snijd ze terug tot een paar gezonde bladeren of bloemknoppen.

Wanneer moet ik hortensia’s snoeien?

Hortensia’s die op oud hout bloeien, zoals grootbladige en eikenbladige hortensia’s, snoei je nadat ze in de zomer zijn uitgebloeid. Voor hortensia’s die bloeien op nieuw hout, zoals pluimen en gladde hortensia’s, snoei je in de late winter of het vroege voorjaar voordat ze actief gaan groeien.

Waar groeien hortensia’s het beste?

Hortensia’s hebben veel organisch materiaal nodig voor een goede afwatering in vruchtbare, goed doorlatende grond. De meeste hortensiaplanten bloeien het beste in halfschaduw, maar sommige verdragen volledige schaduw of volle zon.

De kunst van het verzorgen van hortensia’s voor bloeiende planten

Het verzorgen van hortensia’s lijkt in het begin misschien overweldigend, maar met een beetje kennis en oefening kun je expert worden in de verzorging van hortensia’s. 

Van planten tot snoeien, van water geven tot bemesten en het voorkomen van ziekten en plagen, het begrijpen van de specifieke behoeften van je hortensia-type is cruciaal om de gezondheid en het succes te waarborgen.

We hopen dat je alle informatie hebt die je nodig hebt voor prachtige hortensia’s.

Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Veel tuinier plezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, morgen in huis
15,99
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de snelkiemend graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Snelkiemend graszaad
  Nu besteld, morgen in huis
18,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!