Tips & Advies
8 MIN 07 jun
Laatste update: 03 nov 2022

Het gras groener maken: hoe doe je dat?

Een frisgroene grasmat. Is dat niet de wens van elke gazonbezitter? We vertellen je graag een paar geheimen om jouw gras groener te maken dan bij je buren. Lees snel verder!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99

Hoe maak je je gras groener?

Er is niets beter dan een weelderig, groen gazon, vooral als je weet hoe je dat voor elkaar krijgt. Met deze kennis kun jij eindigen met het groenste, gezondste gazon in jouw buurt. Dit is wat je moet doen!

Inhoudsopgave:
Toon alles
  • Hoe maak je je gras groener?
  • Veelgestelde vragen
  • Meer over tuinonderhoud?

Het groene gras

Goed onderhoud

Hét geheim van een donkergroene grasmat? Goed onderhoud. Gele en kale plekken verschijnen wanneer plagen vrij spel krijgen. Wit, rood of bruin uitgeslagen grassprieten kunnen duiden op gazonziekten. Door je gazon goed te onderhouden ben je misschien niet volledig verlost van deze narigheden, maar je bent er wel beter tegen bestand. Je gazon is immers een stuk weerbaarder dan een minder goed onderhouden grasmat.

Beluchten

Is jouw gazon, net als bij de meeste huishoudens, het meest gebruikte deel van de tuin, dan zal de bodem onder het gras na verloop van tijd verdichten. Een verdichte grond krijgt problemen met luchtcirculatie, waterafvoer en de opname van voedingsstoffen. Bovendien kunnen nuttige bodemorganismen zoals regenwormen zich niet vestigen in een harde, verdichte grond. Als je je grasmat gezonder, mooier én groener wilt maken, moet je het gazon regelmatig beluchten.

Beluchten betekent eenvoudigweg gaten in het gras maken zodat zonlicht, lucht, water en voedingsstoffen hun weg naar de bodem weer kunnen vinden. Bovendien kunnen micro-organismen zich in de bodem vestigen en helpen bij het afbreken van vilt dat zich ophoopt. Er zijn verschillende manieren om te beluchten. Huur een grote beluchtingsmachine of gebruik een eenvoudig handbeluchtingsgereedschap. Voor de meeste huishoudens met kleine tot middelgrote gazons zal dit laatste voldoende zijn. We adviseren je het gazon minimaal één keer per jaar te beluchten.

Meer informatie over beluchten

Verticuteren

Mos kan samen met oude maairesten en ander organisch materiaal een viltachtige laag vormen op jouw gazon. Als deze laag te dik wordt, kunnen water, zuurstof en voedingsstoffen de wortels van jouw grasmat niet meer bereiken. Tijd om te verticuteren! Met een verticuteermachine of verticuteerhark verwijder je de viltlaag. Lees hier alles over verticuteren.

Keuze type graszaad

Onderschat de keuze van het soort graszaad niet. Misschien denk je wel: graszaad is toch graszaad, maar niets is minder waar. Het is belangrijk dat je een mengsel kiest dat past bij het doeleinde van jouw gazon; een gazon dat in de schaduw ligt, een gazon dat vooral mooi moet zijn en zacht aanvoelt of een gazon waar juist intensief gebruik van wordt gemaakt. Minstens zo belangrijk als het doel is de kwaliteit van het graszaad. Let bij aankoop op dat er ‘perennials’, vaste planten, in het graszaad zitten. Goedkopere zadenmengsels bestaan voornamelijk uit ‘annuals’: graszaden die maar één jaar meegaan. Dit betekent dat je na een jaar alweer een nieuw gazon kunt aanleggen. In dat geval gaat het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ wel op.

Kalk strooien

Door in de wintermaanden of het vroege voorjaar kalk te strooien, krijg je in de lente en zomer een mooi, groen gazon. Kalk zorgt ervoor dat de grond ontzuurt en dat voedingselementen beter kunnen worden opgenomen. We adviseren je om een à twee keer per jaar kalk te strooien. Lees hier meer over kalk strooien voor een prachtig gazon.

Kalk korrels in hand

Bodemverbeteraar

Wil je je grasmat ondersteunen maar zonder het gebruik van chemicaliën? Breng aan het begin van de lente een dunne laag compost aan op het gazon om de bodem een snelle voedingsboost te geven. Je kunt ook een natuurlijke bodemverbeteraar gebruiken.

Bemesten

Voor een vol en groen gazon is het belangrijk dat je het gazon enkele keren per jaar bemest. Na verloop van tijd heeft het gras alle voedingsstoffen uit de bodem via de wortels opgenomen en heeft het nieuwe meststoffen nodig. Doe dit in het groeiseizoen: in het voorjaar, in de vroege zomer en in het najaar. Let er bij aanschaf van de meststof op dat er voldoende stikstof en magnesium in zit, want deze twee elementen geven jouw grasmat die mooie groene kleur.

IJzersulfaat

IJzer is een belangrijke stof in de fotosynthese van de (gras)plant. Het zorgt ervoor dat de plant zonder problemen energie uit zonlicht kan halen. Door ijzersulfaat toe te dienen verhoog je de weerstand van het gras. Het werkt zeer doeltreffend tegen mos én geeft gras een mooie, diepgroene kleur. Met onze eigen meststof met ijzersulfaat Iron+ 2in1 sla je twee vliegen in één klap: je voegt ijzer toe én voedt je gazon.

Sproeien

Krijgt het gazon niet voldoende water, dan zal het zijn veerkracht verliezen, geel kleuren en op den duur zelfs afsterven. Nu hebben we in de lage landen over het algemeen geen tekort aan natuurlijke bewatering, toch doe je er goed aan de natuur een handje te helpen en zo nu en dan de sproeier aan te zetten. Zeker tijdens drogere periodes. Je gazon dient immers voldoende water te krijgen volgens een consistent schema om groen en gezond te blijven (en om jaloerse blikken op te wekken bij iedereen die uitkijkt op jouw tuin).

De beste tijd om te sproeien is in de ochtend. In de middag verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd wanneer de nacht valt. Een gazon dat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend, dan heeft het nog voldoende tijd om in de grond te trekken.

Het gazon besproeien met water

Grasmaaien

Een groenere grasmat krijg je ook door het gras niet te kort te maaien. De bovenste punten van het gras zijn de groeipunten. Als deze te vaak te kort worden afgesneden, gaat de groei eruit. De kans is dan groot dat het gras dor en droog wordt. Ook is het vatbaarder voor onkruid en schimmels als Dollarspot. Ons advies: maai het gras niet korter dan 4 centimeter. Let er ook op dat de messen van je grasmaaier scherp zijn. Scherpe messen snijden de grassprieten netjes af, waar botte messen het gras eerder afscheuren. Het topje van de spriet zal hierdoor bruin kleuren.

In de zomermaanden doe je er goed aan het gras in de avond te maaien of op een moment dat het bewolkt is. Tijdens het maaien geven de toppen van de grassprieten sappen af. Maai je op het heetst van de dag, dan bestaat de kans dat de zon, in combinatie met de vrijgekomen sappen, zorgt voor verdord gras. Dit is ook de reden waarom je gras nooit moet maaien als het nat is.

Onkruid verwijderen

Het gras wordt nooit groener dan bij de buren als er een grote hoeveelheid onkruid in het gazon groeit. Onkruid en gras vechten om beschikbaar zonlicht, vocht en voedingsstoffen en je wilt toch niet dat het gras aan het kortste eind trekt? Verwijder daarom onkruid zo gauw als je het ziet opkomen. Lees hier 15 manieren om onkruid te verwijderen, bestrijden en voorkomen.

Het onkruid verwijderen

Vrijhouden van tuinmeubelen

De zon begint te schijnen en de tuinmeubelen worden uit de schuur gehaald en op het gras gezet. In de zomer komt daar het opblaasbaar zwembad bij en misschien nog wat speeltoestellen. Wanneer het tijd is om dit op te ruimen is het gras volledig afgestorven. Herkenbaar? Wil je die groene grasmat, plaats dan je tuinmeubelen op het terras en het zwembad op een verhoging. Je gazon zal je dankbaar zijn.

Laat je huisdieren ergens anders uit

Minimaliseer de hoeveelheid urine van huisdieren in het gazon. Na verloop van tijd kan het gras geel kleuren en zelfs afsterven.

Veelgestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

Hoe krijg je mooi donkergroen gras?

Hét geheim van een donkergroene grasmat is goed onderhoud. Kijk wat je gazon nodig heeft. Verticuteer, belucht, bemest of strooi kalk. Onderhoud geeft plagen en gazonziekten minder gelegenheid zich te vestigen. Vinden ze toch de weg naar je gazon, dan heeft het gras genoeg onderhoud gehad om snel te herstellen.

Welke meststof voor groen gazon?

Welke meststof je het best gebruikt hangt vaak af van het seizoen waarin je bemest. Let bij je keuze op dat er zowel stikstof als magnesium in zit, dit geeft jouw grasmat een mooie, diepgroene kleur. Kies je voor een organische meststof, dan voed je het bodemleven zo dat zij jouw gazon op den duur ook van een groene kleur voorzien.

Hoe houd je gras groen bij droogte?

Bereid je vroeg voor op de zomer. Gebruik vanaf de eerste maaibeurt van het jaar een mulchmaaier om kale plekken te corrigeren en bewaar wat gemaaid gras (mulch) om het gazon beter te hydrateren.
Voorkom dat je een droog gazon nog meer beschadigt. Vermijd betreding door mensen en huisdieren. Geef een gestrest gazon niet nog meer stress!

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Kies uw variatie
Droog Gazon Herstel kit
  Op voorraad
30,99
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de herstel graszaad productverpakking met graszaad voor de zak
Herstel graszaad
  Op voorraad
17,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!