Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Het gazon winterklaar maken: hoe doe je dat en wat heb je nodig?
Wat kun jij dit najaar doen om je gazon de winter door te helpen? Met deze tips stoom jij je grasmat klaar voor de lente!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
De herfst is hét seizoen om je gazon winterklaar te maken. Als je het goed aanpakt, zorg je er niet alleen voor dat je gazon de winter overleeft, maar er volgend jaar ook nog eens sterker uitkomt.
- Wat is de beste tijd om het gazon winterklaar te maken?
- Hoe maak je je gazon winterklaar?
- Je gazon winterklaar maken in beeld
- Meer over tuinonderhoud?
- Veel gestelde vragen
Wat is de beste tijd om het gazon winterklaar te maken?
Wanneer het beste moment is om je grasmat klaar voor winter te maken hangt af van een paar factoren. Waar moet je op letten als je je gazon klaar wilt maken voor de winter?
De bodemtemperatuur
Gras groeit nog bij een temperatuur van 7 graden. Zakt de temperatuur verder, dan is niet alle hoop verloren. De bodem neemt namelijk nog wel voedingsstoffen op, maar maakt geen nieuw blad meer aan.
Weersinvloeden
Regen is een natuurlijke besproeiing en het zorgt ervoor dat je de tuinslang niet tevoorschijn hoeft te halen, maar te veel regen is niet handig. Zo werk je zelf waarschijnlijk liever in de tuin als het droog is en het zonnetje zich laat zien, ook voor je werkzaamheden kan te veel regen nadelig uitpakken. Zo bestaat de kans dat net ingezaaide graszaden of meststoffen uitspoelen bij een stevige hoosbui. Ook vorst heeft een negatieve invloed op tuinwerkzaamheden.
Wat is dan het beste moment om aan de slag te gaan? Verschillende experts hebben oktober uitgeroepen tot dé maand om je tuin winterklaar te maken. De temperatuur is in oktober doorgaans hoog genoeg om in de tuin te werken en de hoeveelheid regen valt vaak mee. Een kleine side note: het valt natuurlijk niet uit te sluiten dat de temperaturen tot later in het jaar zacht blijven. Het kan dus zijn dat je ook in november of misschien zelfs (begin) december nog werkzaamheden uit kunt of zal moeten voeren. Houd het weer dus goed in de gaten.
Hoe maak je je gazon winterklaar?
De gedachte achter je gazon winterklaar maken, is dat het de winter zo goed mogelijk doorstaat én dat je in de lente niet direct tot herstel over hoeft te gaan, maar nog steeds een sterke grasmat hebt liggen. Om dat te bereiken kun je de volgende dingen doen:
- Een volle, dichte grasmat creëren
- De weg vrijmaken naar de bodem
- De celstructuur van de grassprieten verbeteren
Met deze tips weet je wat jij kunt doen om je tuin winterklaar te maken en je gazon in het voorjaar die vliegende start te geven.
Tip 1: Maai het gras zolang het groeit
Gras groeit nog tot een temperatuur van 7 graden. Tot eind oktober kun je dan ook gewoon wekelijks maaien. Op deze manier verwijder je gelijk het gevallen blad van het gazon. Maai het de laatste weken wel wat langer. Als de temperaturen dalen, kan de bodem wel wat bescherming gebruiken. Langere grassprieten helpen hierbij.
Tip 2: Houd het gazon netjes
Vang grasresten op in een opvangbak, hark van de boom gevallen bladeren weg en verwijder overige tuinresten. Laat je dit liggen, dan neemt het licht en lucht weg van het gazon en kan het het gras verstikken.
Tip 3: Gooi gevallen bladeren niet weg
Nee, het is geen goed idee om de boombladeren op het gazon te laten liggen, maar ze hebben zeker wel nut. Wat kun je doen met deze boomresten?
- Composteren. Veel bladeren kunnen prima op de composthoop.
- Maak er mulch van. Hoe je dat doet, lees je hier.
- Hark de bladeren de border in. Ze zullen je planten beschermen en voeden. Daarnaast dienen ze ook nog eens als nestmateriaal voor egels en andere overwinteraars.
Tip 4: Creëer een weg naar de bodem
Is de bodem door zware belasting compact geworden? Dan is het tijd om gaatjes in de grond te prikken. Door het gazon te beluchten maak je de bodem luchtiger (ja, echt!), hierdoor kunnen water, zonlicht, zuurstof en voedingsstoffen de graswortels weer bereiken.
Is er een viltlaag op het gras ontstaan of heb je last van mos, dan is het nodig om je gazon te verticuteren. Je gazon doet er wel een week of 3 over om te herstellen van een verticuteersessie en vorst is funest voor een opengespleten bodem, doe dit dus wel op een moment dat je grasmat nog voldoende tijd heeft voor herstel.
Tip 5: Zaai kale plekken bij
Zijn er kale plekken ontstaan in je gazon? Vul deze dan op voordat de winterperiode aanbreekt. Kale plekken zijn als het ware een uitnodiging voor onkruid en mossen en zij zullen niet lang wachten dit braakliggende terrein in te nemen.
Om je gazon goed de winter door te laten komen, is het van belang dat je een dichte grasmat hebt gecreëerd vóórdat het gras stopt met groeien en de winterrust in gaat. Houd hierbij rekening met de bodemtemperatuur. Om graszaad te laten kiemen is een bodemtemperatuur van tenminste 10 graden nodig. Vervolgens moet de temperatuur zo’n 4 weken boven de 10 graden blijven zodat het gras zich kan vestigen. Jong gras is namelijk gevoeliger voor vorst. Heeft het gras niet voldoende tijd om zich te ontwikkelen, dan kan het al tijdens de eerste vorstperiode afsterven.
Tip 6: Bemest
Als er één tip is die je niet mag overslaan, is het deze! De najaarsbemesting is heel belangrijk, misschien wel de belangrijkste bemesting van het jaar. Het bemesten van de bodem helpt stervende planten te herstellen en geeft vale, verwaarloosde gazons weer een vitale look. Door je gazon te voeden, groeit het gras gezond terug, waardoor de grasplanten beter bestand zijn tegen de komende winter. Dit geeft jou die voorsprong in het voorjaar!
Welke meststof kun je gebruiken?
Met onze Vital Plus zit je sowieso goed. Deze najaarsmeststof bevat extra kalium, wat zorgt voor een goede celstructuur. Hierdoor wordt de plant sterker en een sterke plant is minder vatbaar voor ziektes.
Heb je dit najaar een nieuw gazon ingezaaid, dan doe je er beter aan een meststof te gebruiken die speciaal ontwikkeld is voor nieuwe gazons. De Lawn Starter bevordert de ontwikkeling van de jonge plant en helpt een sterke basis te creëren.
-
Universele gazonmeststofNu besteld, morgen in huis14,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
AanlegbemestingNu besteld, morgen in huis14,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
-
Langwerkende gazonmeststofNu besteld, morgen in huis15,99
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Tip 7: Zo maai je het gras voor de laatste keer
Wanneer de temperatuur een week lang rond de 5 graden blijft, merk je dat het gras stopt met groeien. Hierna zal je laatste maaibeurt snel volgen. Maai het gras voor een laatste keer op 5-8 centimeter hoogte.
Tip 8: Maak ook je grasmaaier winterklaar
Heeft je maaier zijn laatste ronde gereden? Doorloop dan de volgende stappen:
- Leeg de benzinetank door de motor te laten draaien totdat deze stilvalt. De brandstof verliest in de winter zijn ontstekingskracht waardoor je de maaier in het voorjaar niet meer aan de praat krijgt.
- Controleer het oliepeil. Het is beter om aan de hoge dan aan de lage kant te zitten. Vul indien nodig olie bij. De olietank mag nooit leeg staan, dan ontstaat roestvorming.
- Smeer alle scharnieren en bewegende onderdelen in met vet. Zo bescherm je ze tegen de kou.
- Berg je maaier op in de normale stand op een droge plek.
Tip 9: Laat deze klussen na oktober liggen tot het voorjaar
Elke toediening van onkruidverdelger na half oktober heeft een zeer beperkt effect, omdat ook onkruid minder groeit. Wacht hier dus mee tot het voorjaar. Verticuteren en uitharken is per november echt een no-go! Je richt hiermee te veel schade aan die niet meer op tijd herstelt. Laat dit klusje dus liggen tot het voorjaar begint.
Tip 10: Wees voorzichtig met je gazon
Probeer je gazon wat te ontzien in de aanloop naar de winter. Sporten of rennen kan het gras schade aanbrengen die niet meer op tijd kan worden hersteld. Pas ook op tijdens de winter. Loop niet op het gras wanneer het heeft gevroren, hierdoor zal het afsterven. Laat sneeuw liggen, dit werkt isolerend. Lang verhaal kort: laat het gazon zoveel mogelijk met rust, het kan namelijk niet herstellen en de opgelopen schade zorgt voor kale plekken na de winter.
Bonustip: Denk ook aan je planten
Niet alleen je gazon maar ook je planten hebben aandacht nodig in aanloop naar de winter. Bedek de bodem met boombladeren of met houtsnippers, dit beschermt tegen de kou. De plant zelf kun je tegen de kou beschermen met een vliesdoek.
Je gazon winterklaar maken in beeld
Onze gazondokter Louis legt je in deze video haarfijn uit hoe je je gras winterklaar maakt.
Meer over tuinonderhoud?
Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel gestelde vragen
In de winter hoef je niet te bemesten, de meststoffen worden dan namelijk toch niet opgenomen. Voordat de temperaturen dalen geef je je gazon het best een meststof met een laag gehalte stikstof maar met een wat hoger gehalte kalium. De zouten beschermen de grasplant tegen de kou en versterken de wortels. Zo komen ze de winter goed door.
In de winter groeit het gras niet of nauwelijks. Je hoeft het dan ook niet te maaien. Sterker nog: het gras is dan aan het rusten, en je doet het meer kwaad dan goed door het te maaien. Laat de grasmaaier dus lekker opgeborgen tot het voorjaar aanbreekt.
Kalk verbetert de zuurgraad van je gazon. Op een zure grond groeit gras namelijk niet goed. Mos daarentegen wel. Kalk gaat mosgroei tegen en laat het gras weer groeien.
-
Ritnaalden Herkennen En Natuurlijk BestrijdenRitnaalden kunnen een ware nachtmerrie zijn voor je moestuin. Deze kleine, oranje-bruine larven van kniptorren houden zich ongemerkt op in de bodem en kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan bij verschillende gewassen. Het herkennen en bestrijden van ritnaalden is van groot belang om je moestuin te beveiligen tegen dit vervelend ongedierte.Lees meer
-
Weegbree in het Gazon Herkennen & BestrijdenWeegbree is een tredplant die vaak voorkomt op vochtige, voedselrijke grond. Leer hoe je deze hardnekkige plant herkent en effectief bestrijdt.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Hedera Kweken En VerzorgenMet Hedera die zich langs de muren omhoog slingert, krijgt je buitenruimte net dat tikje extra gezelligheid. De plant voegt ook meer groen toe aan je balkon of binnenruimte in hangmanden of potten. Ontdek in dit artikel waar je op moet letten bij het kweken en verzorgen van Hedera.Lees meer
-
Camelia verzorgen (Japanse Roos): De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je camelia. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Zaailingen Verspenen: Waarom, Wanneer En Hoe?Zaailingen verspenen is cruciaal voor gezonde groei. Leer wanneer en hoe je dit doet voor sterke planten in je moestuin of bloementuin.Lees meer
-
Verwelkingsziekte Herkennen, Bestrijden En VoorkomenVoorkom en bestrijd verwelkingsziekte met onze complete gids. Ontdek symptomen, oorzaken en oplossingen voor gezonde, sterke planten.Lees meer
-
Clematis Verzorging: De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je clematis. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Camelia's snoeien: Waarom, Wanneer & hoe?Camelia's zijn ongelooflijk vergevingsgezinde planten en kunnen het hele jaar door goed worden gesnoeid. Wel zijn er een aantal handige technieken voor als je de bloei wilt stimuleren of de struiken naar jouw wens wilt vormen.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?