Tips & Advies
Clematis
6 MIN 18 feb
Laatste update: 19 feb 2024

Clematis Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe

Er zijn ongeveer 300 verschillende soorten die onder het geslacht clematis vallen. Al deze soorten zijn stuk voor stuk prachtige bloeiende klimplanten. Het ideale verzorgingsprogramma is afhankelijk van de soort. Ontdek hoe je de clematis in jouw tuin op de juiste manier kunt snoeien en verzorgen.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

De clematis, ook wel bosrank genoemd, maakt indruk met zijn opvallende bloemen en zijn mooi gevormde groei. De kleur en het patroon van de bloemen verschillen per variëteit. Als je jouw clematis wilt snoeien, speelt de soort dan ook een rol. Sommige eigenschappen zijn identiek voor alle soorten. Clematissen geven algemeen de voorkeur aan een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke plek en goed doorlatende grond.

Inhoudsopgave:
Toon alles
 • Clematissen zijn echte klimmers
 • Clematis planten
 • Clematis verzorging
 • Clematis snoeien – waarom is het zo belangrijk?
 • Het juiste gereedschap kiezen voor het snoeien van clematis
 • Ziekten en plagen van clematis
 • Clematis stekken
 • Veelgestelde vragen over clematis
 • Clematis snoeien, conclusie

Clematissen zijn echte klimmers

Clematisplanten groeien snel en klimmen indien nodig verticaal of horizontaal. Ze zien er daarom uitstekend uit op schuttingen, pergola’s, hekjes of andere constructies.

Clematis planten

Als je een clematis in je tuin of op je balkon wilt planten, kun je dit het beste als volgt doen:

 • Kies een standplaats – kies een zonnige of gedeeltelijk schaduwrijke standplaats voor de clematis. Let op: de plant mag niet worden blootgesteld aan de directe middagzon, omdat de bladeren hierdoor snel verbranden. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wateroverlast te voorkomen.
 • Verbeter de bodem – bereid de grond (voor het planten) voor door organische mest of compost toe te voegen. Dit verbetert de bodemstructuur en bevordert een gezonde groei.
 • Graaf een gat – graaf een voldoende groot plantgat voor de clematissen. Het gat moet minimaal twee keer zo breed en diep zijn dan de kluit.
 • Clematis planten – plaats de clematis in het plantgat en vul het gat met aarde. Druk de grond lichtjes aan om ervoor te zorgen dat de plant stabiel staat. Geef de plant grondig water om de grond te laten bezinken.
clematis stekjes in kweekbakjes

Clematis verzorging

Een goede verzorging is cruciaal voor een gezonde groei en bloei van de clematis. Hier zijn enkele belangrijke verzorgingstips:

 • Water – clematissen hebben regelmatig water nodig, vooral in de zomer. Hoe groter de plant, hoe meer water hij nodig heeft. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft.
 • Meststof – bemest je clematis regelmatig om een ​​gezonde groei en bloemproductie te bevorderen. Gebruik een uitgebalanceerde siermeststof en volg de aanwijzingen op de verpakking.
 • Trellises – clematis zijn klimplanten en hebben hekjes nodig om zich verticaal te verspreiden. Bied ze ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van een schutting, een pergola of een latwerk.
 • Mulch – mulch de grond rond je clematis om vocht vast te houden en de groei van onkruid te verminderen. Gebruik organische materialen zoals schorsmulch of compost.
Persoon voelt met hand in bak mulch

Clematis snoeien – waarom is het zo belangrijk?

Clematis snoeien dient regelmatig te gebeuren. Waarom? Het snoeien van je clematis bevordert een gezonde groei, stimuleert de bloemproductie en houdt de plant in vorm. Bovendien zorgt snoeien voor een betere luchtcirculatie, waardoor de kans op schimmelziekten kleiner wordt. 

Wanneer je clematis moet snoeien is afhankelijk van de soort. De drie hoofdgroepen clematis verschillen onder andere in de bloeiperiode en dienen op een verschillende manier gesnoeid te worden. Voorjaarsbloeiende (vroegbloeiende) clematis worden na de bloei gesnoeid, zomerbloeiende clematis snoeien doe je in de lente en laatbloeiende clematis worden in de lente of herfst gesnoeid. We gaan per soort nog even op de juiste snoeitechniek in.

Hoe moet je clematis snoeien?

Afhankelijk van de soort en de groeikenmerken zijn er verschillende technieken om bosrank te snoeien. Hier zijn de drie meest voorkomende technieken voor het snoeien van clematis:

 • Voorjaarsbloeiende clematis – deze soort bloeit in de lente op scheuten die het voorgaande jaar zijn gevormd. Ze vereisen slechts een lichte snoei om dode of beschadigde scheuten te verwijderen. Vroegbloeiende clematis snoeien doe je na de bloeipereiode.
 • Zomerbloeiende clematis – deze clematissen bloeien in de zomer op de scheuten van het voorgaande jaar en de huidige scheuten. Ze worden in het voorjaar gesnoeid om dode scheuten te verwijderen en de groei te bevorderen. Na de eerste bloei kun je de clematis terugsnoeien om een ​​tweede bloei te bevorderen.
 • Laatbloeiende clematis – deze clematissen bloeien op de huidige scheuten in de late zomer of herfst. Ze worden in het voorjaar of de herfst zwaar gesnoeid om de groei van nieuwe scheuten en een overvloedige bloei te bevorderen.
Iemand snoeit clematis met snoeischaar

Het juiste gereedschap kiezen voor het snoeien van clematis

Als je clematis gaat snoeien, is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken om een ​​schoon en precies resultaat te bereiken. Hier zijn de essentiële gereedschappen voor het snoeien van clematis:

 • Snoeischaar – een goede snoeischaar is essentieel voor het verwijderen van dode of beschadigde scheuten. Zorg ervoor dat je een scherpe snoeischaar gebruikt om een ​​zuivere snede te garanderen.
 • Takkenscharen – takkenscharen zijn ideaal voor het snijden van dikkere scheuten. Als je clematis wat groter is en een sterke stam heeft, is een snoeischaar met goede hefboomwerking en scherpe messen goud waard.
 • Zaag – een zaag kan nodig zijn voor zeer dikke scheuten of voor het verwijderen van oud hout. Kies een zaag met fijne tanden om zuivere sneden te verkrijgen.
 • Handschoenen – handschoenen beschermen je handen tegen verwondingen tijdens het snijden. Kies handschoenen die goed passen en van stevig materiaal zijn.

Ziekten en plagen van clematis

Clematis kan last hebben van verschillende problemen, zoals schimmelziekten, plagen of tekorten aan voedingsstoffen. Hier volgen enkele veelvoorkomende problemen en mogelijke oplossingen:

 • Schimmelziekten – schimmelziekten zoals verwelkingsziekte of grijze schimmel kunnen de clematis aantasten. Check af en toe op tekenen van ziekte, zoals verwelkte bladeren of bruine vlekken. Verwijder aangetaste delen van de plant en behandel de plant met een geschikt fungicide. Door clematis te snoeien, verminder je de kans op schimmel.
 • Ongediertebesmetting – ongedierte zoals bladluizen, spint of slakken kunnen clematisplanten aanvallen. Controleer je planten regelmatig op ongedierte en behandel ze indien nodig met geschikte insecticiden of slakkenbestrijdingsmiddelen.
 • Tekort aan voedingsstoffen – als de clematis niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, heeft dit invloed op de bloemvorming en groei van de plant. Bemest regelmatig met een uitgebalanceerde siermest, zoals onze bio meststof voor bloeiende planten. Zo weet je zeker dat de clematis alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.
 • Overwintering – sommige soorten clematis zijn niet winterhard en hebben speciale bescherming nodig tijdens het koude seizoen. Mulch de grond rond de plant en bescherm deze met een vlies of een laag bladeren.
Slak op clematis

Clematis stekken

Als je op een snelle manier meer clematissen wilt ‘maken’, is het een goed idee om je clematis te stekken. Als je je snoeischaar toch al in de hand hebt, is dit een perfect moment. Snij een stengelstek door een stukje van de stengel af te knippen met een knoop eraan. De stengel aan de onderkant dient langer te zijn dan de bovenkant. Plaats je stekje vervolgens in stekgrond en laat de natuur haar werk doen.

Veelgestelde vragen over clematis

Wanneer kun je clematis het beste snoeien?

Het beste moment om een ​​clematis te snoeien is afhankelijk van de soort en wanneer deze bloeit. De ideale tijd is meestal na de bloei, in de lente, zomer of herfst.

Hoe ziet clematis er in de winter uit?

In de winter trekken veel soorten clematis zich terug en sterven ze boven de grond, vooral als het bladverliezende soorten zijn. Ze zien er dan vaak droog en kaal uit, maar lopen in het voorjaar weer uit. Groenblijvende clematissen behouden hun bladeren.

Wanneer clematis planten?

Clematis plant je het liefst in de lente of de herfst, als de grond warm en vochtig is. Dit helpt de planten zich te vestigen voordat ze worden blootgesteld aan strenge vorst of zomerse hitte.

Clematis snoeien, conclusie

Door de clematis op de juiste manier te snoeien, planten en verzorgen, heb je er lang plezier van. We hopen dat dit bericht je helpt.

Staan er nog meer planten in je tuin te wachten om gesnoeid te worden? Ontdek hoe je op de juiste manier buxus snoeit , lavendel snoeit of heggen snoeit.

Als je vragen hebt, laat dan een reactie achter. We horen graag van je! 

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!