Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Bladluis bestrijden en voorkomen: dit zijn dé geheimen tegen luizen op planten
Bladluizen zuigen het sap uit je planten en ontnemen zo waardevolle voeding, Hierdoor wordt de groei belemmerd. Maar hoe kun je bladluis het beste bestrijden of zelfs voorkomen? Je ontdekt er alles over in dit artikel!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Bladluizen zijn luizen op planten en vormen een veelvoorkomende plaag in tuinen. Deze kleine wezentjes kunnen grote schade aanrichten aan je planten.
- Wat zijn bladluizen en waarom vormen ze een probleem?
- Bladluizen identificeren: kenmerken en tekenen van besmetting
- Verschillende soorten bladluizen
- Hoe beschadigen bladluizen planten?
- Welke virussen verspreiden bladluizen?
- De relatie tussen bladluizen en mieren: eten mieren bladluizen?
- Hoe bladluizen permanent verwijderen: effectieve methoden voor bladluisbestrijding
- Bladluis bestrijden: natuurlijke en chemische oplossingen
- Toekomstige plagen voorkomen: tips voor ‘bladluisresistent’ tuinieren
- Bladluis nazorg: planten helpen herstellen
- Vaak aangetaste planten
- Bladluizen op planten: hoe bescherm je je favoriete planten tegen bladluizen?
- Veelgestelde vragen over bladluisbestrijding
- Verban bladluizen voorgoed en onderhoud een gezonde tuin
In dit artikel onderzoeken we wat bladluizen zijn, waarom ze een probleem vormen en hoe je bladluis kunt bestrijden. We bespreken ook hoe je planten met bladluis het beste kunt behandelen. Er komen diverse bladluisbestrijdingsmethoden aan bod en je krijgt tips voor het voorkomen van bladluis. Lees snel verder!
Wat zijn bladluizen en waarom vormen ze een probleem?
Bladluizen zijn kleine, zachte insecten die zich voeden met plantensap. De meesten kennen ze in de vorm van zwarte beestjes op een plant. Ze staan bekend als ‘sapzuigers’, omdat ze hun naaldachtige monddelen gebruiken om plantenweefsels te doorboren en het sap eruit te halen.
Deze voedingsmethode veroorzaakt uitgebreide plantschade, waardoor de plant op cellulair niveau verzwakt en zelfs gedood wordt.
Om het probleem nog groter te maken, planten bladluizen zich enorm snel voort. Sommige soorten brengen zelfs levende jongen ter wereld zonder dat ze hoeven te paren (bah!). Dit betekent dat een kleine bladluispopulatie snel kan uitgroeien tot een volwaardige plaag.
En tot overmaat van ramp kunnen bladluizen schadelijke plantenvirussen overbrengen, waardoor je tuin nog meer beschadigd raakt.
Bladluizen identificeren: kenmerken en tekenen van besmetting
Bladluizen zijn er in verschillende kleuren. Naast de meest bekende zwarte bladluis, is er ook de witte bladluis en groene bladluis. Maar ze zijn er ook in het geel en in het roze. Ze zitten meestal op de onderkant van bladeren of op nieuwe groei, waar ze ongestoord kunnen eten.
Tekenen dat je planten mogelijk besmet zijn met bladluizen zijn onder andere:
- Gekrulde of vervormde bladeren
- Vergelende bladeren
- Belemmerde groei
- De aanwezigheid van honingdauw
Honingdauw is een bijproduct van dat bladluizen veroorzaken doordat ze niet alle suiker uit de plantensappen gebruiken. Honingdauw kan ander ongedierte aantrekken, zoals mieren en roetdauw. Bijen maken er honing van.
Verschillende soorten bladluizen
Er zijn wereldwijd meer dan 4.000 bekende soorten bladluizen. Alleen al in Europa komen meer dan 800 soorten voor.
De meest voorkomende bladluissoorten in Nederland zijn:
- Groene perzikluis (Myzus persicae)
- Zwarte bonenluis(Aphis fabae)
- Rozenluis (Macrosiphum rosae)
- Koolbladluis (Brevicoryne brassicae)
Je vindt deze luizen op rozen, groenten en Oost-Indische kers in de lente, zomer en vroege herfst; elk met een voorkeur voor bepaalde plantensoorten, maar sommige kunnen zich voeden met een breed scala aan gastheren.
Hoe beschadigen bladluizen planten?
Zoals eerder vermeld, voeden bladluizen zich met plantensap. Dit kan de plant verzwakken en ervoor zorgen dat bladeren gaan krullen of vervormen. Naast deze directe schade kan de door bladluizen geproduceerde honingdauw nog meer problemen veroorzaken.
Honingdauw is een suikerachtige substantie die mieren kan aantrekken en de groei van roetdauw kan bevorderen. Als roetdauw de bladeren van de plant bedekt, wordt zonlicht geblokkeerd en de fotosynthese verstoort.
Bladluizen kunnen ook plantenvirussen overbrengen, wat leidt tot verdere schade of zelfs het overlijden van je plant.
Welke virussen verspreiden bladluizen?
Bladluizen brengen verschillende plantenvirussen over, waaronder:
- Caulimovirussen
- Closterovirussen
- Cucumovirus
- Potyvirussen
Enkele specifieke voorbeelden van deze virussen zijn:
- Bloemkoolmozaïekvirus – een caulimovirus dat groeiachterstand, aderverkleuring, mozaïekpatronen en bladlaesies veroorzaakt – meestal te zien op Chinese kool en rapen.
- Bean common mosaic virus (BCMV) en Bean common mosaic necrosis virus (BCMNV) – potyvirussen die mozaïekpatronen op bladeren veroorzaken, vergeling, dwerggroei en necrose (celbeschadiging die leidt tot weefselsterfte), wat leidt tot aanzienlijk verlies van bonenoogst.
- Komkommermozaïekvirus – een zeer besmettelijk cucumovirus dat meer dan 1200 soorten infecteert, waaronder komkommers, tomaten, paprika’s en verschillende siergewassen. Het virus veroorzaakt mozaïekpatronen op bladeren, groeiachterstand, misvormde vruchten en verminderde opbrengst.
Deze virussen tasten een breed scala aan veelvoorkomende tuinplanten aan. Hun overdracht door bladluizen speelt een belangrijke rol bij de verspreiding van virale infecties in landbouwgewassen.
De relatie tussen bladluizen en mieren: eten mieren bladluizen?
Mieren hebben een symbiotische relatie met bladluizen. Dit betekent dat beide soorten profiteren van hun interactie. Mieren eten geen bladluizen; in plaats daarvan ‘bebouwen’ ze ze hun honingdauw.
Dit maakt bladluizen een waardevolle hulpbron voor de mierenpopulatie, die hun kostbare bladluizen zal beschermen tegen roofdieren, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen.
Van mieren is zelfs bekend dat ze hun ‘bladluiskwekerijen’ verplaatsen naar nieuwe planten wanneer hun huidige voedselbron uitgeput raakt. In ruil daarvoor voorzien de bladluizen de mieren van een gestage stroom honingdauw.
Wil je weten hoe je een mierenplaag verwijdert als ze je planten of gazon beschadigen? Je leest er alles over in ons artikel over mieren in de tuin.
Hoe bladluizen permanent verwijderen: effectieve methoden voor bladluisbestrijding
Het permanent verwijderen van bladluizen kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende effectieve methoden die je kunt gebruiken om luis te bestrijden:
- Fysieke verwijdering: bladluizen met de hand pletten of een sterke waterstraal gebruiken om ze van je planten te verwijderen, kan een effectieve manier zijn om hun aantal te verminderen. Vergeet niet om je planten regelmatig te controleren op tekenen van aantasting. Handel altijd snel om te voorkomen dat de bladluizen zich gaan vermenigvuldigen.
- Nuttige insecten: het introduceren van natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, gaasvliegen en sluipwespen, kan helpen om bladluis te voorkomen en te bestrijden. Deze insecten jagen op bladluizen en helpen hun aantal onder controle te houden.
- Barrières en vallen: Het plaatsen van barrières, zoals aluminiumfolie of plakband, rond de basis van je planten kan helpen voorkomen dat bladluizen langs de stelen omhoog klimmen. Je kunt gele vangplaten gebruiken (zoals we die kennen voor het vangen van fruitvliegjes) om bladluizen te vangen, wat kan helpen om hun aantal te verminderen.
- Gewasrotatie: Door je gewassen te roteren, kan de levenscyclus van bladluizen worden doorbroken. Hierdoor wordt het voor hen moeilijker om een grote populatie in je tuin te vestigen.
- Begeleidende planten: het planten van bepaalde planten, zoals goudsbloemen, knoflook of uien, in de buurt van vatbare planten kan helpen om bladluizen af te schrikken.
Bladluis bestrijden: natuurlijke en chemische oplossingen
Er zijn verschillende natuurlijke en chemische oplossingen beschikbaar voor het bestrijden van bladluizen. Het maakt niet uit of je groene bladluis gaat bestrijden of rode bladluis aan wil pakken: deze manieren van bladluisbestrijding zijn voor elke soort inzetbaar.
Probeer altijd eerst een natuurlijk middel tegen bladluis. Maar als deze niet werken, moet je misschien grover geschut (en dus chemische bestrijdingsmiddelen) gebruiken.
Natuurlijke bladluisbestrijding
Neem-olie, insectendodende zeep en zelfgemaakte middeltjes, zoals een mengsel van water, afwasmiddel en plantaardige olie, kunnen effectief zijn bij de bestrijding van luizen op planten. Deze biologische bladluisbestrijding werkt doordat de bladluizen verstikken of doordat de voeding wordt verstoord.
Geen zin om zelf een middel tegen luizen te maken, maar wil je wel iets zonder pesticide? Onze ecologische bladinsecten-vloeistof is handig in gebruik en geschikt voor buiten, in de kas en serre.
- Handig in gebruik
- Ecologische insecten bestrijding zonder pesticide
- Toe te passen op groenten, kleinfruit, fruitbomen, hagen, sier- en kamerplanten
Chemische oplossingen
Zoek naar producten die ingrediënten bevatten zoals pyrethrine of malathion. Volg altijd de aanwijzingen op het productetiket en gebruik deze chemicaliën als laatste redmiddel om luis te bestrijden.
Toekomstige plagen voorkomen: tips voor ‘bladluisresistent’ tuinieren
Moedig nuttige insecten aan
Plant bloemen en kruiden die luisetende roofdieren aantrekken, zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen, om bladluispopulaties onder controle te houden.
Inspecteer planten regelmatig
Controleer je planten regelmatig op tekenen van bladluis en onderneem direct actie als je luis in je planten tegenkomt.
Houd je planten gezond
Een gezonde plant is minder vatbaar voor bladluisplagen. Geef je planten voldoende water, voedingsstoffen en zonlicht om ze sterk te houden. Een sterke plant is beter opgewassen tegen ongedierte.
Snoei en gooi besmet plantmateriaal weg
Als je bladluizen op je planten aantreft, snoei dan de aangetaste bladeren en takken weg en gooi ze in de prullenbak.
Composteer geïnfecteerd plantmateriaal niet. Dit kan bladluizen verspreiden naar andere delen van je tuin.
Gebruik rijhoezen
Het bedekken van vatbare planten met rijhoezen (rijafdekkingen) kan helpen om te voorkomen dat bladluizen ze in de eerste plaats bereiken.
Bladluis nazorg: planten helpen herstellen
Na een bladluisplaag kunnen je planten wat extra zorg nodig hebben om volledig te herstellen. De volgende tips kunnen helpen:
- Water planten diep: geef je planten diep water om resterende bladluizen en hun honingdauw weg te spoelen.
- Bemesten: gebruik een uitgebalanceerde meststof om je planten te helpen herstellen van de schade veroorzaakt door bladluizen.
- Snoeien: snoei beschadigde bladeren of takken weg om nieuwe groei te stimuleren.
- Monitor: houd je planten in de gaten voor tekenen van een terugkerende plaag en check regelmatig of je geen luizen op planten ziet.
Vaak aangetaste planten
Hoewel bladluizen een breed scala aan planten kunnen aanvallen, zijn sommige vatbaarder dan andere. Hier zijn een paar veel voorkomende planten waarvan bekend is dat bladluizen deze vaak teisteren:
- Rozen
- Fruitbomen, zoals appel en perzik
- Bonen
- Tomaten
- Komkommers
- Pompoen
- Brassica’s, zoals broccoli en kool
Bladluizen op planten: hoe bescherm je je favoriete planten tegen bladluizen?
Als je een favoriete plant hebt die bijzonder vatbaar is voor bladluizen, dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om deze te beschermen:
- Isoleren: houd de plant geïsoleerd van andere gevoelige planten om verspreiding van bladluizen te voorkomen.
- Gebruik barrières: plaats barrières, zoals plakband of aluminiumfolie, rond de basis van de plant om te voorkomen dat bladluizen langs de stengel omhoog kruipen.
- Spray: gebruik een natuurlijk of chemisch middel om bladluizen op afstand te houden.
Veelgestelde vragen over bladluisbestrijding
De beste middelen voor bladluisbestrijding zijn onder meer nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Verder is het belangrijk om goed water geven en overbemesting te vermijden. Kies voor begeleidende aanplant met sterk ruikende planten om ongedierte af te schrikken.
Ja. Je kunt planten afspuiten om bladluizen fysiek te verwijderen. Gebruik insectendodende zepen of neemolie, tuinbouwoliën of een zelfgemaakte oplossing van water en afwasmiddel. Handel snel om bladluizen te bestrijden voordat ze zich vermenigvuldigen en verdere schade aan planten veroorzaken
Spuit een milde oplossing van water en een paar druppels afwasmiddel op bladeren, stengels en fruit, of gebruik natuurlijke oplossingen zoals neemolie. Als alternatief trekken combinatieplanten nuttige insecten aan, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, die zich voeden met bladluizen en helpen hun aantal onder controle te houden.
Verban bladluizen voorgoed en onderhoud een gezonde tuin
Bladluizen kunnen een hardnekkige plaag in je tuin zijn, maar door de juiste maatregelen te nemen, kun je hun populaties onder controle houden en toekomstige plagen voorkomen.
Onthoud:
- Controleer je planten regelmatig op tekenen van bladluis
- Moedig nuttige insecten aan
- Gebruik natuurlijke of chemische bestrijdingsmiddelen als laatste redmiddel.
Met deze tips kun je bladluizen bestrijden en een gezonde, productieve tuin onderhouden.
Heb of had je last van bladluizen in je tuin? Welke methoden heb je gebruikt om ze te beheersen?
Deel je ervaringen in de reacties hieronder!
Meer leren over tuinieren? Leer over verticaal tuinieren, of je eigen moestuin aanleggen!
Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.
Veel tuinier plezier!
-
De Beste Windbestendige Planten: Een Complete GidsZoek je windbestendige planten? In dit artikel vind je de beste planten voor een tuin of balkon met veel wind.Lees meer
-
Gaura (Prachtkaars) Planten en Verzorgen: Een Complete GidsJe gaura (prachtkaars) planten en verzorgen is niet moeilijk. Dit zijn dingen om op te letten en tips voor langere bloeitijd.Lees meer
-
Plantenvoeding: Wanneer, Waarom en Welke Meststof Gebruiken?Meststoffen zijn er in verschillende vormen en maten, om nog maar te zwijgen van de verschillende voedingswaarden. Het kiezen van de juiste voeding voor je plant is dan ook een heel proces. Ontdek waar je op moet letten.Lees meer
-
Skimmia Planten en Verzorgen: Een Complete GidsWil jij weten hoe je jouw skimmia het beste kunt verzorgen? Met deze tips geniet je optimaal van deze wintergroene struik. Ontder meer!Lees meer
-
Schimmel Op Potgrond Voorkomen En Verwijderen: Een Complete GidsElke plantenliefhebber kent het frustrerende moment: je ontdekt witte, grijze of gele schimmel op potgrond van je favoriete kamerplanten. Schimmel in potgrond en schimmel in plantenpotten zijn natuurlijke verschijnselen, maar kunnen helaas heel wat problemen veroorzaken voor je planten.Lees meer
-
Pioenroos Planten En Verzorgen: Een Complete GidsMet hun weelderige bloemen en bedwelmende geur behoren pioenrozen tot de meest geliefde tuinplanten in West-Europa. Wist je dat een goed verzorgde pioenroos wel meer dan 20 jaar kan meegaan? Deze prachtige bloemen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar vormen ook een stukje blijvend erfgoed in je tuin.Lees meer
-
Zo Doe Je Dat: Dieren in de Tuin de Winter door HelpenWil jij de dieren in je tuin helpen deze winter? Met deze tips help je vogels, egels en eekhoorns de winter door!Lees meer
-
Helleborus Planten en Verzorgen: Een Complete GidsLeer de beste technieken voor het verzorgen van helleborus . Ontdek onze favoriete tips voor water geven, bemesten, snoeien en meer.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?